James Bond: Aranyszem

Bakancslistához adom
GoldenEye
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai akciófilm, 125 perc, 1995

Értékelés:

173 szavazatból
Szerinted?

Lehet, hogy James Bondot eddig szinte csupa zöldfülűvel hozta össze a sors, ám mostani ellenfelét tényleg kemény fából faragták. Ez a mindenre elszánt bandita az orosz alvilággal is összeszűri a levet, csak hogy megkaparinthasson egy hétpecsétes titokként kezelt katonai helikoptert, majd megszerezze a legféltettebb és legveszélyesebb szovjet űrfegyvert is, az Aranyszemet. Ilyen arzenállal akár az egész nyugati civilizációt le lehet söpörni a föld színéről. És a 007-es ügynök éppen ezt akarja megakadályozni.
Forgalmazó: HBO

Stáblista:

Szereplők

James Bond
Alec Treveljan
Natalja Fjodorovna Simonova
Xenia Zaragevna Onatopp
Jack Wade
Valentin Dmitrovics Zukovsky
Dmitri Mishkin védelmi miniszter
Miss Moneypenny

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    1996
    Legjobb hang jelölés
  • BAFTA-díj

    1996
    Legjobb speciális effektusok jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Pimpalini márc. 16. 01:24:15 10/10
Az egyik legjobb Bond-film, amely önmagában, akciófilmként is kiváló. Felejthetetlen antagonista, vonzó nők, remek párbeszédek, emlékezetes karakterek, s itt még akció is volt jócskán.

Anno még az azóta tán jobb létre szenderült Alkotás moziban láttam.
10/10
Mf7hd 2023 febr. 03. - 00:34:27 10/10
A Bond rajongók körében mindig vita tárgyát képezi, hogy melyik a tökéletes Bond film, de az Aranyszem is mindig a jelöltek között van. A filmet nagy kihagyással, több mint 6 évvel a közhiedelmemmel ellentétben nem abszolút nem rossz és anyagilag is sikeres A magányos ügynök (Licence to kill) után érkezett, de megérte a várakozás, mert Martin Campbell rendezőnek sikerült egy olyan mértékben szórakoztató filmet összeraknia, amit még 28 év után sem unt meg senki. Campbell-nek ugyanis sikerült az a ritka bravúr, hogy a több mint két órás filmben egy perc üresjárat sincs (aki a filmes üresjáratra kíváncsi annak az Avatar 2 ajánlható). Itt szinte minden összeállt, ami egy Bond filmhez kell, rengeteg akció, gyors kocsik (és tanok), gyönyörű nők, humor, finom stílus és elegancia. Az Aranyszem az egyik legakciódúsabb Bond film, gyakorlatilag alig van a filmben pár perc amikor nem száguld, robban, vagy omlik össze valami és itt még a CGI korszak előtt járunk, a film minden részében látszik a belerakott irdatlan kaszkadőr és díszletmunka, a szentpétervári tankos rombolást azóta sem múlta felül szinte senki. Brosnan remek Bond volt, maga az elegancia, róla el lehetett hinni, hogy bárkit az ujjai közé csavar, de közben fél kézzel kitekeri az rosszfiúk nyakát, Famke Janssen a combjaival ölő orosz bérgyilkosnőként egyenesen zseniális, csak Sean Bean nem kap sok teret, de még ez is megbocsátható. A filmnek igen jót tett Eric Serra szokatlan, és kicsit extravagáns filmzenéje és a betétdal és az alatta lévő főcím sem piskóta, mindkettő a széria legjobbjai közé tartozik. Megemlítendő a film remek humora és a kiváló szinkron is, ami a poénokat nagyon jól visszaadja, még jobban is, mint az eredeti angol szövegben meg voltak írva. Az Aranyszem 28 év után is kiváló mozi, nagyon belekötni ma sem lehet, csak élvezni.
9/10
Lámai Dala 2021 aug. 16. - 19:14:09 9/10
Pénteken meló után ismét +néztem. Brosnan a legjobb Dzsémsz Bond sztem, ez pedig az 1ik legütősebb rész. Famke Janssen élete talán legjobb alakítását hozta és Minnie Driver is nagyon ott volt.
Remény, az élet örök rugőja és a másik lányos duma vitt mindent nálam, mint a piros 7es.
Azt azért nem értettem, hogy a ruszki katonáknál mindenkinél 74-es AK volt.
Tudomásom szerint, a 74-es AK a ruszkiknál, csak a különleges erőknél és a haditengerészeknél volt rendszeresítve. Különleges erők alatt a Szpecnazt és a ruszki TEK-eseket értem.
3/10
sexykex 2021 febr. 03. - 11:50:35 3/10
Nem való nekem James Bond. Nevetséges és unalmas filmek, hiszen egy kaptafára készült valamennyi. Pierce Brosnan sem volt meggyőző – noha szeretem a fickót – ebben a szerepben. Lényegében Tina Turner és a nótája volt a legjobb. Akkor kellett volna abbahagyni a filmnézést, amikor véget ért a dal.
10/10
Kékpillangó 2020 júl. 13. - 20:20:21 10/10 Előzmény Gollam24
56 éves :D csak szólók! rég volt ez a golden eye :D
6/10
Tiberio 2020 jún. 30. - 12:55:51 6/10
Kimoderálták, amit Bond alternatív megformálásáról írtam: a net nem tűri a szabad beszédet, és ezt a gyakorlatot a szabadságjogokra hivatkozva folytatja. Harsogd, amit a tömeg bömböl, és akkor nem eshet bajod!
9/10
tamas patkos 2019 máj. 19. - 22:09:24 9/10 Előzmény Gollam24
Mindkét hozzászólásoddal egyetértek :)
10/10
Gollam24 2016 ápr. 29. - 15:45:07 10/10
Pierce Brosnan-nek toronymagasan ez a legjobb Bond-filmje és amúgyis a legjobbak közt van az egész szériát tekintve.

Ezt a Famke Janssen-t meg éjjel-nappal, minden létezõ testnyílásán keresztül, bitang jó nõ.

10/10.
Torolt Felhasználo 2015 nov. 23. - 15:35:04
Na, Szúrós Úr elsõ szereplése.
Már a nyitányban látszik hogy visszahozták Bond mókás arculatát - ugyanakkor megmentették Dalton hideg profizmusát is az akciós részekbe (csak figyeld ahogy Brosnan szemét veszik mikor a falhoz lapul - eza beállítás sosem öregszik Lugosi Béla óta!). Ez okos.
Dea legígéretesebb mégis, hogy frissítették az eszköztárat, és itt már modern akciófilmet láthatunk. Bár az igaz hogy a repülõgépes jelenetet legfeljebb a Charlie Angyalainak hittem el. De Dalton után mégis elmegy, mert vanegy üzenete: én HÕS, vagyok, TÖKÖS gyerek, kütyükkel és mindennel - nem az a pótlék ott elõttem!

A fõcím-klip már rég volt jó. Talán eddig összesen kétszer nyújtott többet mint a hivatalos dal képernyõvédõjét (ebbõl egyik a Dr. No - btw, emlékeztek hogy az elején az eredetileg nem pisztolcsõ, hanem csatornavezeték volt?).

Amitõl viszont nehezen vonatkoztatok el, hogy túl sok a gold/arany a címekben:
- goldfinger
- golden eye
- man with the golen gun
...
Btw, Orlok-grófot még nem távolították el?

Személyes megjegyzés: Famke Jansen RONDA. Egyedül az X-men 3-ban nézett ki jól, de hát ott CGI-al pakolták rá azta nem-emberi szépséget ugyebár.

Pozitívum hogy nem Bond vállán nyugszik az összes poénkodás és kémkedés. Ez üdítõ. Viszont ha nem vagyunk teljesen elájulva már a "Bond" névtõl, akkor csakfeltûnik hogyroppant hosszúak az üresjáratok :( Kár a sok lefordíthatatlan szóviccért is.
Viszont tuti pont hogy nem egyszerûen "oroszok, oroszok" (bár inkább rendkívül aktuálisan grúz terroristák, a '90-es évek slágere), hanem szembenézés a 2VH/hidegháborús múlttal. Máris más.
Szóval a film nem "legendás", de tényleg talpra állíthatta a szériát.

PS: vicces ahogy Végsõ Állomást játszanak az orosz csajjal. Egy idõ után már azt is hittem kiírták végül mégis a filmbõl.

PPS: a retroshock akkor ér igazán, mikor az orosz csaj kér egy 500MHZ IBM-et. Majdnem mint Vágási Feri a Vindózzal.
AvatáR Gil Maerth 2015 márc. 23. - 09:27:40
örülök hogy Bond bácsit folytatják. :)
ennek a résznek a legjobb az elõzenéje.
famke janssen a topon :)
az akciók nagy része pedig teljességgel hihetetlen. :)
Még Bondtól IS ! :(

10/8 - mégis jó. Megunhatatlan :)
dzsinbu 2015 márc. 22. - 09:50:15
Mindíg dühöngök amikor õsrégi filmeket adnak 100-adszorra,de a Bond-oknak kivételesen örülök,mert nem láttam õket és jó lesz végignézni.
vistvan62 2015 márc. 22. - 08:27:41
A sok vacakot persze ismétlik másnak, ezt miért nem?
eIemes 2015 márc. 21. - 21:39:34
azért a repülõ után zuhanós rész a bevezetõben számomra kicsit erõs volt, már az indiana jones "éljük túl az atomrobbanást egy hûtõszekrényben" jelenetét idézte :)
10/10
mf5hd 2015 márc. 21. - 21:13:00 10/10
Vitán felül a Goldeneye minden idõk egyik legjobb Bond filmje, minden megvan benne, ami egy jó Bond film kelléke, látványos akció, gyönyörû nõk, humor és mindenek elõtt a stílus, ezért mûködik a sorozat 53 éve. Külön kimelehetõ szentpétervár tankkal való szétrombolása, amit azóta sem tudott senki autósüldözés terén felülmúlni, de említhetõ Bono és Tina Turner remek betétdala. Roppant nagy kár, hogy a tényleg kicsit bugyuta, de szórakoztató Halj meg máskor után Brosnan visszavonult, a soron következõ Casino Royale és a Quantum csendje pedig a kaszabolós tucatakcióflmek szintjére süllyesztette a szériát kiölve belõle a stílust, ami a lényeget jelentette, szerencsére a Skyfall már elkezdett visszafordulni a régi Bondok irányába, reméljük Sam Mendes a Spectre-rel marad is ezen az úton. 10/10
olahmiki1959 2015 márc. 21. - 17:41:14
Úgy néz ki, hogy egy kis szünet után folytatják a sorozatot.
Örülök neki, mert az eléggé antipatikus Timothy Dalton után végre jön a sármos Pierce Brosnan, - aki megint egy picit más karakter volt, mint az elõzõ Bondok, - és remélhetõleg a mostani, Daniel Craig-féle filmeket is látni fogjuk, amelyek viszont a realisztikusan kemény, hihetetlenül látványos jeleneteikkel hoztak újat a sorozat stílusába.
BMariska52 2015 márc. 21. - 11:14:54 Előzmény Lyanos
Ennek az a sima háttere, hogy sose higyj a köztévének! Beígérték hogy levetítik a Keresztapa mindhárom részét, a harmadikat azóta is várom... Jól átráztak a Hölgyek örömével, sokáig hiába vártuk a 2. évadot, erre meglepetés- szerûen vetíteni kezdték a Duna tévén, pedig akkor még nem volt hírtévé a köztévé M1 csatornája. Nem ragozom tovább...
Bercike63 2015 márc. 11. - 15:51:41 Előzmény Lyanos
kkor most velem együtt örülhetsz! imádom a zenéjét is! Tina Turner hangjára rohangál a hideg a hátamon a gyönyörtõl!
Surabaya 2015 jan. 17. - 15:56:49 Előzmény Lyanos
én is pont ideértem a "nyomozásban" :)
offtopic
cellasto 2015 jan. 11. - 19:18:44
lehet,hogy csak a "klasszikus"bond filmeket adják le?

egyébként passz
Összes hozzászólás