Szárnyas fejvadász 2049

Bakancslistához adom
Blade Runner 2049
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai-angol film, 164 perc, 2017

Értékelés:

347 szavazatból
Szerinted?

Bár az alkotók az új történetet hét lakat alatt tartják, azt már tudjuk, hogy minden idők talán legnagyobb legendájú sci-fi/akciófilmje jó kezekben van: a producer az első rész rendezője, Ridley Scott, a rendező pedig az utóbbi évek legnagyobb meglepetéseit készítő kanadai Denis Villeneuve.Már maga a sztárszereposztás is fantasztikus filmmé teszi az új Szárnyas fejvadászt: minden esély megvan rá, hogy a Budapesten forgatott új rész felnő az elsőhöz, és maga is legendává válik.
Bemutató dátuma: 2017. október 5. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
DoctorMorreau aug. 08. 00:46:14 6/10
Sajnos, gyenge film, szinte mindenben legalább egy fokkal rosszabb, mint az "első rész", vagyis az 1982-es klasszikus.
Képi világ, karakterek, zene, történet, izgalom - mindenben rosszabb.

Ha valaki ezt a filmet látja először, még gondolhatja is azt, hogy ez végtére is egy jó, elgondolkodtató film, de sajnos rendkívül gyenge eresztés az első színvonalához képest és inkább amolyan katyvasz a Mesterséges Intelligencia, a Terminátor és az 1982-es Szárnyas fejvadász anyagaiból.


Roberto DiCapribogyó máj. 31. 18:34:43 Előzmény cellasto
cö-cö-cö
Roberto DiCapribogyó máj. 31. 18:32:01 Előzmény KeNorbi
:)))
KeNorbi máj. 31. 14:33:01 Előzmény olahmiki1959
:-D
3/10
cellasto máj. 31. 11:56:22 3/10 Előzmény kékRS
persze..azért kerül többe még a mai napig az első rész bármilyen adathordózón, mint a második...
attól még, hogy te elfogult vagy valamiért, ez a film messze elmarad az első résztől.
nem csak rendezéseben, de castingban, hangulatban, látvány világban..mindenben!
10/10
kékRS máj. 31. 01:16:32 10/10 Előzmény Warthog82
előbb helyesen írni tanulj meg!
10/10
kékRS máj. 31. 01:13:44 10/10 Előzmény vászonpeti
végre....már azt hittem itt mindenki hülye
10/10
kékRS máj. 31. 01:09:35 10/10 Előzmény cellasto
pl. azt hogy felesleges dvd-t gyártani
10/10
kékRS máj. 31. 01:07:29 10/10
ilyen jó scifit nem még láttam...egyértelműen jobb , mint az első szerintem szofisztikáltabb is, mint az első rész, ja persze régen minden jobb volt.... a luvot alakító nő pedig az egyik legjobb negatív női figurát játszotta el , amit moziban valaha látni lehetett
látványban is kifogástalan volt
logikátlan? akkor legózzál az biztos menni fog..!!! bár lehet hogy az is bonyolult lesz
port_boy máj. 24. 23:20:45
Direkt a spoiler kommenteket kerestem, hátha legalább utólag megértem, hogy miről is szólt ez a film, kinek mi volt a motívációja, de gyanítom hogy ha valaki leírná, abban sem lenne sok logika. Elnyújtott andalgás, logikátlan részekkel, nekem ennyi volt, az utolsó jeleneten meg egyenesen nevetnem kellett.


10/10
Findzs máj. 13. 09:52:33 10/10 Előzmény FrippRóbert
Teljesen egyetértek!
Nem véletlen, hogy az Imdb, a metascore a rotten tomato stb. oldalakon 8 pont körüli értékeléseket látni.
Nem a magyar közönségnek való. Ide a Michal Bay és J.J. Abrams stb. féle semmitmondó látványmozik kellenek.
4/10
olahmiki1959 jan. 07. 14:51:57 4/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Köszi a belinkelt cikket, ha jól emlékszem, ezt annak idején olvastam is, és talán pont ennek a hatására, fokozott várakozással ültem le megnézni a filmet, és ezért is volt - talán - akkora csalódás.
Ebből a cikkből számomra egyetlen dolog derült ki: ha valaki tehetséges újságíró, akkor szinte bármiről tud egy olyan cikket, véleményt írni, ami nagyon vonzóvá tud tenni egy filmet, vagy akár valamilyen terméket, egy színházi előadást, egy könyvet, holott lehet, hogy annak a valósághoz nem sok köze van.

A Szárnyas fejvadászt már többször láttam, mindig ugyanakkora élmény volt, a folytatást pedig csak egyszer, és többet nem is fogom megnézni, mert közel 3 órát nem fogok újból rááldozni az életemből, annyi időm nincs.

De köszi a cikket, tanulságos volt.

Szia!
Roberto DiCapribogyó jan. 07. 13:43:50 Előzmény olahmiki1959
Hát, te tudod... nyilván nem kényszeríthetlek, hogy megnézd újból.

Azért teszek még egy kísérletet, hátha az alábbi (amúgy itteni port-os) cikk hatására a jászol melegével frissen átitatott szíved megnyílik a folytatás újbóli megtekintésének elvi lehetőségére :-) :

https://port.hu/cikk/mozi/hat-igen-hat-igen-szarnyas-fejvadasz-2049/article-48197
4/10
olahmiki1959 jan. 06. 21:16:45 4/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Oké, fussunk még egy kört.
Soha nem voltam nyugodtabb, mint most.
Nem szoktak előítéleteim lenni egy filmmel kapcsolatban - és mással sem -, mindig nyitottan, érdeklődően ülök oda a képernyő elé, hogy megnézzek egy filmet.
A tévém tökéletes minőségű, és meg is írtam, hogy CSAK ennek a filmnek voltak hangminőségi problémái, a reklám, és minden más tv műsor szuper hangminőséggel hallható azóta is, nem beszélve a többszáz filmről, amik a gyűjteményemet alkotják.

"Harrison Ford-on és Daryl Hannah-n kívül egyikük sem volt soha A kategóriás sztár."
Na, itt vettem egy nagy levegőt...:)

Rutger Hauer a 80-as évek szupersztárja volt, olyan filmekkel, mint a Fantom az éjszakában, Szárnyas fejvadász, Sólyomasszony, Hús és vér, Vak végzet, vagy éppen Az országút fantomja, ami a maga műfaján belül abszolút csúcs!
Sajnos, később Hauer karrierje elkezdett látványosan lefelé hanyatlani, de az biztos, hogy volt egy korszaka, amikor a filmgyártás első vonalába tartozott.

Brion James kitűnő karakterszínész volt, számtalan akciófilmben, westernben és krimiben szerepelt - 48 óra, Tango és Cash, Keleti kényelem, Silverado, Az 5. elem, stb.

Joanna Cassidy-től néhány film: Tűzvonalban - az egyik legjobb politikai thriller-dráma -, A Mars szelleme, Kipurcant a bébicsősz..., Vámpír Brooklynban, stb.

M. Emmet Walsh: Éjféli cowboy, Kis nagy ember, MI van, doki? Serpico, Missing in action, Vadiúj Vadnyugat, stb.

Ehhez a szereplőgárdához képest a mostani film szereplői - Ryan Gosling, Harrison Ford és Jared Leto kivételével (oké, kis jóindulattal még Robin Wright is ide számítható) - a fasorban sincsenek!
Sem karakterben, sem súlyban, sem szimpátiában - bár ez ízlés dolga, természetesen.

Végül:
A Szárnyas fejvadász 2049 lehet, hogy jó film... Szerintem nem az, de fogadjuk el ezt az alaptételt.
A Szárnyas fejvadász - az 1982-es eredeti - viszont időtálló remekmű, mára már kultfilmmé nemesedett alkotás, a sci-fi történetének alapfilmje.

Ez a különbség köztük.

Írtam ezt teljesen nyugodtan, előítéletektől mentesen, egy tökéletes minőségű számítógépes monitor, és egy kitűnő klaviatúra segítségével!!!

És most gyorsan visszasurranok a kis kuckóm védelmébe, mielőtt ujjadat figyelmeztetően felemelve mutatnál rá imént kifejtett álláspontom helytelen mivoltára!...:)

Ha sikerült megnevettetnem Téged, akkor a feladatomat már teljesítettem is...:)
Üdv!Roberto DiCapribogyó jan. 06. 09:10:36 Előzmény olahmiki1959
Szerintem azért adj még majd egy esélyt a filmnek (és magadnak), meglátod nyugodtabb hangulatban, előítéletek nélkül, jó minőségű tv-n egész más élmény lesz.
Roberto DiCapribogyó jan. 05. 22:15:31 Előzmény olahmiki1959
Ez jó volt, utoljára Kőhalmi egyik sztoriján nevettem ekkorát, köszönöm a z élményt :)).
4/10
olahmiki1959 jan. 05. 21:43:18 4/10
Ezzel nekem végem, rögtön el is vonulok egy sötét sarokba, hogy az 50-es IQ-mmal magamba roskadva keseregjek elrontott életemen...:)
Roberto DiCapribogyó jan. 05. 20:53:41 Előzmény olahmiki1959
Leszögezem előre az első rész is tetszik, ill. az jobban is.

„Abban a filmben olyanok szerepeltek - csak akik eszembe jutnak, nem is kell rámennem az adatlapra - Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Daryl Hannah, Joanna Cassidy, Brion James, Edward James Olmos és mások. Na AZ sztárparádé volt!!!”
Harrison Ford-on és Daryl Hannah-n kívül egyikük sem volt soha A kategóriás sztár. Elhiszem, hogy te ettől függetlenül szereted őket, de a tényeket azért ne másitsuk meg.

„Ebben hol van sztárparádé?”
Szám szerint 3 db Oscar dijas. vagy Oscar jelölt szinész szerepel a filmben: Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, és hát Robin Wright-ot sem kell bemutatni a filmszerető embereknek (Forrest Gump, Golden Globe díj, ja és ha már sci fi film, a legrangosabb sci-fi dijra „csak” 3x jelölték). Akkor ezt a témát kimeritettük.

„Látványvilág?.. Az egész mostani filmen szürkeség, por, sötétség uralkodik, ami néha ad egyfajta hangulatot, de inkább ront az összképen.”
Ez kifejezetten az alapkoncepciója a filmnek („2049, Kalifornia. Az ember sikerrel járt: miután megölte Istent, megölte a Földet is, a romokat pedig hátrahagyta a lassú enyészetnek, no meg saját teremtményeinek.”), de hát ezt lehetett tudni előre, pl . az előzetesek alapján,hogy nem fényárban úszó feel good movie hangulatot fog sugározni a látvány. Nem gondolom, hogy van értelme annak, hogy utólag megsértődünk valamin, amit jó előre lehetett tudni...

„Zene? Na, itt letettem a kistáskát!”
Na ezzel 100%-ig egyetértek, az egyetlen gyenge pontja ennek a mostani filmnek a zene, vállalható önmagában, de Vangelishez képest egy 0.

„A magyar szinkronról és a film  hangminőségéről csak annyit, hogy - ez lehet a Viasat 3 csatorna hibája is, ahonnan rögzítettem a filmet - a film alatt a teljes hangerőt rá kellett adnom , míg a reklám ötször olyan hangosan bömbölt.”
Hidd el ez nem a filmkészitők/film felelőssége, az év tévémen teljesen jól, hallhatóan szólt a film.

„A párbeszédeket nagyon sokszor elnyomta a zene, a háttérzaj, ami többször is majdnem élvezhetetlenné tette a filmet - mondom ezt úgy, hogy zenészként kitűnő fülem van, tehát, ha már én sem hallom rendesen a szöveget, akkor ott nagy baj van...:)”
Egyre biztosabb, hogy a tévéddel lesz a baj, soha, ismétlem soha nem volt olyan nálam, hogy a párbeszédeket ne hallottam volna (bármilyen okból kifolyólag).

„Az alaptörténet érdekes, de itt-ott kuszává válik, a vége sem teljesen tiszta, a film majdnem 3 órás hossza pedig egy nagyon elhibázott koncepció - legalábbis szerintem.”
Én számomra nagyon izgalmas, követhető volt, és a vége is tökéletesen érthető számomra. Azt hiszem szintén nem a film felelőssége, ha valaki nem értette (elsőre). Nekem a hosszával annyi bajom volt, hogy annyi gyönyörű helyszín volt benne, hogy valamelyiknél igazán elidőzhettünk volna jobban is, pl. amikor a narancsos-fertőzött zónába megy Gosling, ott egy +20 percet beiktathattak volna, mondjuk egy kis akciós-üldözéses szálat agypihentetés gyanánt :-).

„Ez a film teljesen feleslegesen lett elkészítve, semmit nem adott hozzá az eredeti történethez, néhány
év múlva már a kutya sem fog emlékezni rá”
Te magad irod, hogy 100 hozzászólást olvastál itt a porton, így láthattad, hogy sok embernek nagy örömet okoz a folytatás, így persze, hogy jó hogy elkészült. 10-15év múlvára egy igazi klasszikussá fog nemesedni. Egyébként annak idején az első rész nagy bukás volt és csak évekkel később került a megfelelő helyére.

„Mára divattá vált, hogy évekkel ezelőtt született egy baromi jó, mára már kultfilmmé váló remekmű, aztán most jönnek a nagyokosok, akik még egyet akarnak kaszálni a folytatásokkal, az eredmény pedig egy jó nagy csalódás.”
Szerencsére itt nem ez történt, maximális tisztelettel nyúltak az anyaghoz és nem mentek el a könnyedebb irányba (a szintet a 90-es IQ-júaknak lőjük be sok ostoba akciójelenettel feltöltve a filmet).

„Nagyon sajnálom, hogy a Szárnyas fejvadásszal is ez történt, és csak remélni tudom, hogy nem készül további folytatás...:) „
Egy ilyen igényes folytatáshoz valóban nehéz lenne hasonló szinvonalú folytatást kreálni, úgyhogy én sem erőltetnék egy 3. részt.
4/10
olahmiki1959 jan. 05. 18:11:06 4/10
Végre megnéztem azt a filmet, amire már olyan régóta vártam, utána pedig elolvastam nagyjából 100 hozzászólást, amit csak azért hagytam abba, mert nem akartam, hogy beszakadjon a hátam, és kifolyjon a szemem. Örömmel láttam - irónia _ hogy egymásnak teljesen ellentmondó vélemények is vannak a hozzászólások között, tehát nyugodtan elmondhatom én is, amit gondolok, ami valószínűleg sokaknak nem fog tetszeni...
A lényeg.
Nagyon sajnálom, hogy ezt kell írnom, de ez a film a nyomába sem jön az 1982-ben készült "első résznek".

Sztárparádé? Látványvilág? Zene?
Te jó ég!

Abban a filmben olyanok szerepeltek - csak akik eszembe jutnak, nem is kell rámennem az adatlapra - Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Daryl Hannah, Joanna Cassidy, Brion James, Edward James Olmos és mások.
Na AZ sztárparádé volt!!!
Ebben hol van sztárparádé?
Itt Ryan Gosling, Harrison Ford és Jared Leto kivételével "B" kategóriás, a nagyközönség számára ismeretlen színészek és színésznők szerepelnek, felejthető alakításokkal.

Látványvilág?
Az egész sci-fi filmtörténet talán leglélegzetelállítóbb látványával bír az 1982-es változat - ne felejtsük el, akkor még gyerekcipőben járt a CGI, ha volt egyáltalán, tehát sokkal nehezebb volt előállítani azt a hátteret, azt a díszletet, amiben az a film játszódik.
Az egész mostani filmen szürkeség, por, sötétség uralkodik, ami néha ad egyfajta hangulatot, de inkább ront az összképen.
 
Zene?
Na, itt letettem a kistáskát!
Vangelis csodálatosan érzékeny, a filmmel tökéletesen együtt lélegző zenéje is hozzájárult ahhoz, hogy a régi változat mára egy filmtörténeti remekművé váljon - lásd: a Volt egyszer egy Vadnyugat zenéje, hogy más példát is idehozzak -, míg az új változatban egy teljesen felejthető kísérőzene van, ami jellegtelen, és semmit nem ad hozzá a filmhez, nem hangsúlyoz ki jeleneteket, nem tesz emlékezetessé epizódokat.

A magyar szinkronról és a film  hangminőségéről csak annyit, hogy - ez lehet a Viasat 3 csatorna hibája is, ahonnan rögzítettem a filmet - a film alatt a teljes hangerőt rá kellett adnom , míg a reklám ötször olyan hangosan bömbölt.
A párbeszédeket nagyon sokszor elnyomta a zene, a háttérzaj, ami többször is majdnem élvezhetetlenné tette a filmet - mondom ezt úgy, hogy zenészként kitűnő fülem van, tehát, ha már én sem hallom rendesen a szöveget, akkor ott nagy baj van...:)
Az alaptörténet érdekes, de itt-ott kuszává válik, a vége sem teljesen tiszta, a film majdnem 3 órás hossza pedig egy nagyon elhibázott koncepció - legalábbis szerintem.
Ez a film teljesen feleslegesen lett elkészítve, semmit nem adott hozzá az eredeti történethez, néhány év múlva már a kutya sem fog emlékezni rá, ahogy az Alien sorozat első két része remekmű, a többi viszont felejthető, hasonlóan a Terminátor filmekhez, vagy éppen a Predatorhoz.
Mára divattá vált, hogy évekkel ezelőtt született egy baromi jó, mára már kultfilmmé váló remekmű, aztán most jönnek a nagyokosok, akik még egyet akarnak kaszálni a folytatásokkal, az eredmény pedig egy jó nagy csalódás.
Nagyon sajnálom, hogy a Szárnyas fejvadásszal is ez történt, és csak remélni tudom, hogy nem készül további folytatás...:)
Roberto DiCapribogyó jan. 05. 02:46:12
Aki szereti az igényes, elgondolkodtató sci-fiket, azoknak nyugodt szívvel ajánlom. Gyalázatos itt egy-két entitásnak a hozzászólása. Olyan film, amit újra és újra meg lehet nézni.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu