Táncos a sötétben

Bakancslistához adom
Dancer in the Dark
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán-német-holland-amerikai-angol-francia-svéd-finn-izlandi-norvég zenés dráma, 140 perc, 2000

Értékelés:

112 szavazatból
Szerinted?

A hazáját elhagyó naiv, ugyanakkor szeretetreméltó özvegy, acélgyári munkásként kívánja előteremteni fia számára a szemműtéthez szükséges pénzt. A betegség örökletes. Az anya egyre inkább csak a sötétségben tapogatózik. De mindenáron küzd, hogy gyermeke elkerülhesse azt, amit ő már nem tud. Az idő lerövidül, és a homályban tapogatózva elkezdődik a visszaszámlálás. A szürreálissá fokozódó embertelen munkában a gépek zaja teremti meg a Björk képzeletében kibomló dalok zenei alapját. Az emigráció, a betegség, a nyomor problémáit taglaló alkotás a giccs és a totális eszköztelenség határán egyensúlyozva igazi antiműfajt hoz létre, kultuszgyanúsan irányítva az érzelmeket.
Bemutató dátuma: 2001. január 11. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Cannes-i fesztivál

  2000
  Legjobb női alakítás: Björk
 • Cannes-i fesztivál

  2000
  Arany Pálma: Lars von Trier
 • Európai Filmdíj

  2000
  Legjobb női alakítás: Björk
 • Európai Filmdíj

  2000
  Legjobb film: Vibeke Windelov
 • Európai Filmdíj

  2000
  Közönségdíj: Lars von Trier
 • Cézár-díj

  2001
  Legjobb idegennyelvű film jelölés: Lars von Trier
 • Golden Globe-díj

  2001
  Legjobb betétdal jelölés: Björk
 • Golden Globe-díj

  2001
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Björk
 • Golden Globe-díj

  2001
  Legjobb betétdal jelölés: Lars von Trier
 • Oscar-díj

  2001
  Legjobb betétdal jelölés: Björk
 • Oscar-díj

  1989
  Legjobb filmdal jelölés: Lars von Trier

Hozzászólások

Szerinted?
Zahangya 2018 dec. 18. - 18:41:45
Nekem nagyon lagymatag volt a film, de a vége az ultra brutális!!! A színészi játék elmegy, de az operatőri munka csapnivaló! Ide-oda rángatják a kamerát, nem szépek a színek, széjjel vannak vagdosva a jelenetek. Katasztrófa! Björk hozza az idegesítően dilinyós formáját, de a végét azt elismerem. Az utolsó fél óra az odavágott rendesen! Megjegyzem, szerintem tehet róla hogy idáig fajultak a dolgok. Mégis mire várt? Hogy megsimogatják a buksiját? Az egész filmre egy 2-est adok, de az utolsó fél órára Oscart!
macska78 2018 szept. 23. - 17:31:03
Nagyon megrázó,szomorú film
frenchbullie 2015 aug. 27. - 20:58:51
Üdv! Engem nemcsak Björk hangja zavar, hanem úgy ahogy van, az egész nõ, sajnos. Emiatt - pedig én is szeretem a Trier filmeket - a Táncos a sötétben-t még egyszer sem bírtam megnézni:-( Ráadásul Morse-t és Stormare-t is kedvelem, színészként. De akkor se...

Off Most látom, hogy Stormare-nak ma van a szülinapja, úgyhogy boldogat!:-)
Molten 2015 aug. 27. - 20:14:23
Gyakran emlegetem Trier-t a kedvenc rendezõmként, de valójában elég nagy kettõsség van bennem. Nagyon szeretem a történeteit, de a régebbi filmjeiben kifejezetten zavar az operatõri munka. A kézi kamerás megoldás nekem nagyon amatõrré teszi az egészet (bár lehet én vagyok nagyon modern), és a rossz vágások kizökkentenek a filmbõl. Egyszerûen nem tudom átérezni annyira, mint amennyire kellene. Ebben a filmben is iszonyúan zavart ez a két dolog. Björk hangja engem is nagyon zavar, ezért szégyellem, de pár részt át is tekertem emiatt. Néhány jelenetet komikussá, és nevetségessé tettek a musical elemek. Ezt nagyon sajnálom. És most jön a történet...
SPOILER
Nem kell itt mélyre menõ erkölcsi vitákat folytatni a gyerek megtartásárló. Pusztán azért nem kellett volna megszülnie, mert mint megismertük Selmát a filmben, kemény munkával kellett ki tudja hány éven át összegyûjtenie a mûtétre a pénzt. Ha valakinek ennyire nincs pénze szemmûtétre,ne vállalja azt a gyereket, aki meg fog vakulni.
Nem hiszem el, hogy nem jutott eszébe úgy fejbe verni a pasit, miután meglõtte, hogy elájuljon. Ha meg bíróságra kerül emiatt, egyrészt nem ítélnék halálra, másrészt (amit az egyik elõttem szóló írt) nem hiszem el, hogy nem találtak semmit arról, hogy a pasi csõdbe ment... Selma pedig nagyon nagyon nagyon bután viselkedett, hogy még csak meg se próbálta védeni magát. Senki sem viselkedik így, ha ártatlannak tartja magát. Ha viszont nem tartja magát annak, nem akart volna fellebbezést.
SPOILER VÉGE
Valószínûleg ezt senki sem fogja végigolvasni, de a lényeg az, hogy nem tetszett a film. Nem volt megrázó, mert logikátlan volt, nem akartam sírni, vagy szomorkodni, mert a film nem is akarta, hogy beleéljem magam
7/10
lipgloss 2015 jan. 26. - 08:27:30 7/10
Imádom a drámákat, de ez nekem kicsit vontatott volt. Sajnos Björk hangja bántja a fülem, ezért az éneklõs részeket szenvedve néztem végig, de a film mondanivalója azért átjött. Elég heves érzelmeket hozott ki belõlem 1-2 jelenet, és nagyon megrázott a vége. Nem vitatom, megérdemelte a díjait, de nekem kicsit hosszadalmas volt. (Jó biztos benne van az is, hogy a mai filmekben 5 perc alatt annyi történik mint a régebbiekben 1,5 órában, ás már ehhez vagyok szokva.)
10/10
solicitor 2014 jan. 21. - 20:23:11 10/10
Hú nagyon durva film. Fõleg a vége mikor kiesik a földre a szemüveg. No ekkor sírtam el magam, pedig alapból tökös vagyok az ilyen szívszaggató drámák nézése közben is. 10/10
1/10
sixpack1989 2013 júl. 24. - 14:17:58 1/10
Ez egy nagyon erõs film lehetett volna,ha nem kavarodnának a mûfajok,egy film legyen komoly,vagy vicces,de a kettõ együtt nem megy,a húst se esszük desszerttel,hanem egymás után.
Tudom zenés film, meg a szereplõ gondolta ezeket,de mikor már élveztem volna,vagy lekötött a film,jöttek az idegesítõ zene meg tánc jelenetek,baromi idegesítõ volt,ezért sokat rontott a filmen.
9/10
csineva-xx 2013 jan. 29. - 23:32:55 9/10
Sokkoló, felkavaró, nagyon erõs film, 9/10, csak mert Björk zeneileg eleve egy megosztó jelenség...

*** SPOILER *** lehet...

Adott Selma kissé egzaltált alakja, terhelt nagyon is valóságos élete, ismeretlen családi háttere, elhatalmasodó betegségébõl adódó egyre nagyobb kiszolgáltatottsága, amivel a környezete, a világ bizony kíméletlenül visszaél, és még egy tény: miszerint õ egy tehetetlen, szeretetét kimutatni képtelen anya. Emellett a rideg, kemény élet mellett fut párhuzamosan a musical-álom, amire még késõbb röviden visszatérek... - lényeg, így teljes az õ alakja.

Selma összetett alakja szembekerül egy minden szépítés nélkül hamis, hazug élettel, Bob alakjával.

Selma valószínûleg túl sok melegséget a fiának adni nem képes. Szinte megszállottan ragaszkodik ahhoz, hogy a fiút megváltsa az örökség terhétõl, a betegségtõl – akár az együtt töltött idõ, a meghitt anya-gyermek kapcsolat árán is. Az, hogy a konfliktusban õ nagyon is súlyos döntést hoz, az életét áldozza fel a fia késõbbi „egészségéért”, boldogságáért; véget vet a generációk óta tartó apátlanság, anyátlanság terhének, igencsak mély nyomot hagyva a fiúban. És igen, továbbmegyek: szimbolikusan is tekinthetünk a szembetegségre, mint lelki hiányosságok, érzelmi gátak és sebek örökségére – s miután õ nyugodt szívvel ölelni és meleg otthont teremteni nem tud, mert soha sehol nem „tanulta”, ilyen módon, gyökerestõl változtatja meg a családi „hagyományt”, ezzel esélyt adva a fiúnak egy teljesértékû életre, áldozatkész anyaképpel az emlékében.
Talán könnyelmûen prózai megközelítés, de a gyermek 13 évesen már sokkal kevésbé kiszolgáltatott anyjának, tehát a nyereséggel szemben arányosan sokkal kisebb veszteség éri (elõbb-utóbb úgyis így lenne...)... És hát örökségnek a tény, hogy (a szembetegség helyett) az anyja életét adta azért, hogy õ kevésbé kiszolgáltatott, sõt boldog életet élhessen – nem utolsó, lássuk be.

Selma álomvilága, a musical derûje számára épp olyan, mint hívõ ember számára Isten szemébe nézni, vagy mint anyának a gyermeke öröme, vagy bármi... Kegyelem - ami elviselhetõvé teszi az elviselhetetlent.

*** SPOILER VÉGE ***

Nézzétek, nagy élmény! Majdnem 10/10
7/10
Sadenal 2011 júl. 20. - 12:20:54 7/10
Mondjuk én sem értem, mért istenítitek ennyire a filmet. Annyira azért nem volt jó. Pláne nem annyira, hogy elvigye az aranypálmát a Szerelemre hangolva helyett ami ezerszer jobb és mélyebb alkotás...Björk durván jó volt benne, és a zenéje is a mai kor legjobbjai közé tartozik, de a film nem tetszett, meg rövidebb is lehetett volna.


7/10
artone 2011 jún. 12. - 01:48:12 Előzmény RingoRed
SPOLIER!!!
Szerintem itt totál nem akörül forog a történet hogy megszülte a gyereket annak ellenére hogy tudta hogy vak. Ha vmi "bûnt" követ el a nõ akkor az az hogy többre értékeli a látást az anyaságnál. Már-már fanatikusan feláldozza az egész életét azért h a fia láthasson. A gyereknek kb nincs gyerekkora, se szülinapi ajándék se semmi. Eléggé jól ki is tûnik h a gyerek nem éppen felhõtlenül boldog. A morális dilemma itt nyilván ezen áll, és nem is akarok persze állást foglalni hogy jól tette-e a nõ vagy nem, de ez a kérdés végigfeszül a filmen (Mint ahogy minden trier filmben van vmi ehhez hasonló súlyú kérdés). Spoiler vége

Amúgy zseniális ahogy megint feszegeti a mûfaji határokat, szerintem senki se látott még így beépíteni egy filmbe musical betéteket. A film végén már nem is tûnik furcsának hogy énekel (pedig ott már nem daydreaming-rõl van szó, hanem a valóságban történik.) Akárhogyis az összhatás remek minden egyes képkocka és hangjegy ott van ahol lennie kell. 10/9
RingoRed 2011 febr. 12. - 00:41:39
Én inkább úgy mondanám, hogy nyomasztó egy film ez. Nagyon. Korábban még a Szimpla ügynél éreztem valami hasonlót, de ez jobb film. De azt hülyeség belemagyarázni, hogy ez egy vezekléstörténet. Már csak azért is, mert elég furcsa egy film lenne ez, hogyha azt próbálná megmagyarázni, hogyha valamilyen fogyatékosságod van, ne szülj gyereket. Egy modern, humánusabb szemlélethez ez nem illene, márpedig feltehetõleg a film nem NSDAP megrendelésére készült. Inkább arról van szó, hogy aki efféle "bûnrõl" ír, saját maga meggyõzõdését próbálja ráerõltetni a filmre, önigazolást nyerve ebbõl.
Természetesen a film nem ragaszkodik teljesen a valósághoz, ez leginkább a tárgyalás során ütközik ki, mert valóban le lehetett volna nyomozni, hogy most akkor kié is a pénz, meg ahogy elhangzott 37 lövéssel ölte meg a rendõrtisztet, pedig ahogy az a jelenet a filmben volt, kétlem, hogy még 3-szor újratöltötte volna a pisztolyt... De akinek ennyi csúsztatás nem fér bele, az ezután fogja magát szigorú dokumentumfilm-diétára, és nem fog többet csalódni. De azt se felejtsük el, hogy a vádban jelentõs szerepet kapott, hogy "kommunista" a fõszereplõ, ami azért az 50-60-as évek Amerikájában nem annyira elképzelhetetlen dolog.
Ami a dalbetéteket illeti, annyira nekem se tetszettek, leszámítva az utolsó dalt, ennek ellenére Björk színészi játéka és énektudása elõtt le a kalappal.
SlyCool 2010 nov. 21. - 20:30:58
Nálam jobban a világon senki nem gyûlöli jobban a mjuzikeleket és Björköt de ez a film zseniális. Miért nem szerepelt Björk több filmben??
Gregorya 2010 nov. 21. - 20:25:36
Ha valaki nem érti a filmet, menjen el a Kaposvári villamossági gyárba, a mûanyag-mûhelybe présgép mellé, és akkor rájön, hogy a film a valóságról szól. Ja, és nem Amerikában vagyunk 60 évvel ezelõtt, hanem Magyarországon. 2010-ben.
baribarany 2010 okt. 12. - 00:04:59
Még egy kérdés: szerinted mivel vezekli le a gyerekszülés bûnét? Azzal, hogy dolgozik, azzal, hogy gyilkol vagy azzal, hogy kivégzik?
offtopic
baribarany 2010 okt. 11. - 23:03:43
Ja és most olvasom: "Lelkészgyerek vagyok és imádom ezt a filmet. :)" - így még durvább. Kérdezd meg apádat, mi a bûn.
baribarany 2010 okt. 11. - 22:58:31
Méghogy bûn, sõt "õsbûn" megszülni egy gyereket....szerintem te beteg vagy. Az eugenika náci propagandáját terjeszted. Vakok is szoktak szülni gyereket, meg szívbetegek, meg cukorbetegek és így tovább. És miért lenne vezeklés az, hogy pénzt gyûjt a mûtétre? Ez józanság, meg szeretet, de nem vezeklés. Itt egy másik "õsbûn" lett elkövetve, mégpedig az, hogy a rendõr meglopta. Erre igen helytelenül reagált, ez az õ bûne, és nem más. Micsoda erkölcstelen hülyeségeket irkálsz, hogy a rablás és a gyilkosság helyett a gyerekszülést nevezed õsbûnnek? Elképesztõ káosz van benned, az biztos.
1/10
Dudlicsek 2010 jan. 06. - 01:17:53 1/10 Előzmény Rahar
Ezzel csak mélyen egyetérteni tudok.
10/10
daliamesa 2010 jan. 05. - 14:42:33 10/10
Sajnos már régen láttam a filmet, de nagyon megmaradt bennem!
Björk egyszerûen hihetetlen!
most keresem a film zenéjét, de egyetlen torrenten sem találom :( (csak a film van fent mindenhol)
nem tud valaki ajánlani valamit?
1/10
Rahar 2009 dec. 19. - 00:51:19 1/10
Az elõzõ hozzászóló nagyon dicsérik a filmet, de nekem egyáltalán nem tetszik. Amit írok szigorúan a saját véleményem, tehát ne sértõdjön meg rajta senki. Az alaptörténet enyhén szólva is valótlan, a további cselekmény csak még tovább rontja a helyzetet, ennyire idióta döntéseket hogyan hozhat a fõszereplõ és a rendõr fickó. A rendõr el volt adósodva, ezt könnyen le lehet ellenõrizni a bankban, a nyomozás során ez miért nem derült ki? Számomra olyan, mintha félhülye idióták szerepelnének a filmben, visszamaradt retardáltak. Ha ez volt a cél, akkor azt kell mondjam (írjam), hogy a színészek játéka kiváló, és a képi megvalósítás is jó. A musical betétek meg számomra idegesítõek, nagyon nem tetszik ez a film. Valamint külön megjegyezném, mely a filmben is elhangzik, hogy mekkora önzõség úgy egy gyereket világra hozni, hogy már elõre lehet tudni, hogy meg fog vakulni. Hiába próbálta kompenzálni a mûtéttel, nem volt normális gyerekkora (mivel még ajándékot sem vett a gyerekének a születésnapjára) és a szülõanya nélkül kell felnõnie. Borzasztó és groteszk filmnek tartom, megtekintését senkinek sem ajánlom.
Összes hozzászólás
Digitális Hold-ugrás két hét alatt - Mi lesz a startupokkal?
Digitális Hold-ugrás két hét alatt - Mi lesz a startupokkal?

Gondolatébresztő beszélgetés április 7-én, kedden 14 órától!