Táncos a sötétben

Bakancslistához adom
Dancer in the Dark
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán-német-holland-amerikai-angol-francia-svéd-finn-izlandi-norvég zenés dráma, 140 perc, 2000

Értékelés:

126 szavazatból
Szerinted?

A hazáját elhagyó naiv, ugyanakkor szeretetreméltó özvegy, acélgyári munkásként kívánja előteremteni fia számára a szemműtéthez szükséges pénzt. A betegség örökletes. Az anya egyre inkább csak a sötétségben tapogatózik. De mindenáron küzd, hogy gyermeke elkerülhesse azt, amit ő már nem tud. Az idő lerövidül, és a homályban tapogatózva elkezdődik a visszaszámlálás. A szürreálissá fokozódó embertelen munkában a gépek zaja teremti meg a Björk képzeletében kibomló dalok zenei alapját. Az emigráció, a betegség, a nyomor problémáit taglaló alkotás a giccs és a totális eszköztelenség határán egyensúlyozva igazi antiműfajt hoz létre, kultuszgyanúsan irányítva az érzelmeket.
Bemutató dátuma: 2001. január 11. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Cannes-i fesztivál

  2000
  Arany Pálma: Lars von Trier
 • Cannes-i fesztivál

  2000
  Legjobb női alakítás: Björk
 • Európai Filmdíj

  2000
  Legjobb film: Vibeke Windelov
 • Európai Filmdíj

  2000
  Közönségdíj: Lars von Trier
 • Európai Filmdíj

  2000
  Legjobb női alakítás: Björk
 • Cézár-díj

  2001
  Legjobb idegennyelvű film jelölés: Lars von Trier
 • Golden Globe-díj

  2001
  Legjobb betétdal jelölés: Lars von Trier
 • Golden Globe-díj

  2001
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Björk
 • Oscar-díj

  2001
  Legjobb betétdal jelölés: Björk
 • Oscar-díj

  1989
  Legjobb filmdal jelölés: Lars von Trier

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Bob19 jan. 24. 18:54:42 8/10
Jó film de teljesen abszurd, logikát nélkülöző a sztori ami picit levon a film értékéből.
Kritikán felüli jan. 17. 12:52:17
Kibeszélőnk a filmről: https://youtu.be/CmNcbC2ier8
9/10
maysee 2023 nov. 21. - 19:08:37 9/10
Egyik kedvenc filmem. Javarészt azért, mert zseniálisak a karakterrajzok és karakterívek benne. Az tény, hogy túlrajzolt, szinte mindenben, de mind vizuálisan, mind zene és hang szempontjából roppant markáns, következetes és hatásos. Ízlésen nincs értelme morfondírozni, mert akinek nem jön be Björk, vagy Trier stílusa, vagy a kísérletező film, annak nyilván nem fog tetszeni, vagy nehezebben adja magát, ahogy ha valaki csak a puszta irodalmi drámát keresi, annak is nagyon sok lehet ez a film. De aki szereti, az éppen ezért szereti. Az én véleményem az, hogy nagy mozi, egyetemes tartalmakkal, amelyek nem kifejezetten a történetmesélésből fakadnak.

Imádom, hogy pl a valóság imbolygó kamerával, tompa színekkel, fárasztó zajokkal van felvéve, Selma képzeletében pedig minden színes, harsány musical, kicsit (nem is kicsit) őrült, és kínosan precíz már. Zseniális filmes eszköztár. Hihetetlen a vonaton felvett klip sor. A film nagy pillanatai ezek. A dráma, amire kifut, azt pedig nem lehet kevésbé ábrázolni, mert legyengülne a harsány giccshez képest. Imádom Bill karakterét, de Jeff is zseniálisan van megrajzolva, akárcsak Kathy... igazából mindenki szuper benne.


3/10
sexykex 2023 júl. 03. - 21:02:54 3/10
Az egészen különleges művészi képességekkel megáldott Trier kísérleti filmjeivel tele van a hócipőm. Szimplán elbohóckodta az életét, visszaélt a lehetőségeivel. Lehetett volna a legeslegjobb, de csak egy átlagos őrült karmester lett.
Igaz, hogy nekem a musical a halálom, de ez drámának túl nyálas. A szürreálissá fokozódó embertelen munka ugyanúgy része napjainknak, mint ennek a filmek, de ettől kevés beteg elme képzeletében bomlanak ki dalok. Az emigráció, a betegség, a nyomor sokkal inkább naturalizmus, mint antiműfaj bár kultikus attól még lehetne, ez a film viszont átcsap krimibe. Egy giccses krimibe.
10/10
sioux 2023 márc. 09. - 18:27:41 10/10 Előzmény frenchbullie
Megnézted azóta? Ha nem, tedd meg. Björk elképesztően jól játszik. A film is nagy mű.
10/10
sioux 2023 márc. 09. - 18:22:48 10/10 Előzmény vargama
Sajnos létezik ez az emberi mélység, az arcátlanság ordító igazságtalanságnak ez a mélysége.
Balikaa 2022 okt. 07. - 07:49:37
SPOILER
Elég nyomasztó film, úgyhogy nagyon kellett a happy end a végére. Ahogy ez a nő énekel, igazi katarzis, amikor felkötik.
6/10
vargama 2021 aug. 01. - 10:42:16 6/10
A pontszámmal kapcsolatban viaskodtam magammal. Pedig szeretem a komoly filmeket. Értékelhető a művészi szándék, a logikusan felépített történetbe nemigen lehet belekötni. De a hat csillag mellett döntöttem, mert alattomosan sokkolja a nézőt, öncélúan.
6/10
vargama 2021 júl. 31. - 18:16:11 6/10
Az elején untam a filmet, később felzaklatott, és rossz érzéssel álltam fel a film végén. Amit már az elején sejtettem, amitől féltem, az bekövetkezett. Tehát a történet kiszámítható és megkockáztatom, hogy hatásvadász és hamis. A szomszéd szerepe mindenképpen. (nem hiteles az a lelketlenség, ahogy elbánt a vak nővel) Megtörténhet ilyen? Ennyire kiszolgáltatott ott egy anya? Kell, hogy legyen segítség, ha anyagi gondja van, kell hogy legyen hová fordulni.
Talán ha az anya nyitottabb lett volna... A zárkózottsága szívszorító, ugyanakkor idegesítő. Akik igazán szerették sem tudtak rajta segíteni.
Mit üzent, mire tanított ez a film? Az empátia fontosságára? De csak csóválom a fejem, és eluralkodik rajtam az értetlenség, és a tehetetlenség érzését kelti.
pante 2020 máj. 28. - 14:07:24
Björk hangja irtó irritáló, nem tud énekelni, viszont színésznek jó. Összességében jó film volt, pedig nagyon nem szeretem a musicaleket, amiben sok az éneklés és táncolás.
Petíí Mészáros 2020 máj. 20. - 23:37:36
Az mást nem zavart, hogy a tárgyaláson a csaj azt mondta, hogy az apját xy-nak hívják, erre kerítettek egy xy nevű embert, aki azt állította, hogy ő nem az apja, és mindenki nézett, hogy ez mennyire legit?
macska78 2018 szept. 23. - 17:31:03
Nagyon megrázó,szomorú film
frenchbullie 2015 aug. 27. - 20:58:51
Üdv! Engem nemcsak Björk hangja zavar, hanem úgy ahogy van, az egész nõ, sajnos. Emiatt - pedig én is szeretem a Trier filmeket - a Táncos a sötétben-t még egyszer sem bírtam megnézni:-( Ráadásul Morse-t és Stormare-t is kedvelem, színészként. De akkor se...

Off Most látom, hogy Stormare-nak ma van a szülinapja, úgyhogy boldogat!:-)
Molten 2015 aug. 27. - 20:14:23
Gyakran emlegetem Trier-t a kedvenc rendezõmként, de valójában elég nagy kettõsség van bennem. Nagyon szeretem a történeteit, de a régebbi filmjeiben kifejezetten zavar az operatõri munka. A kézi kamerás megoldás nekem nagyon amatõrré teszi az egészet (bár lehet én vagyok nagyon modern), és a rossz vágások kizökkentenek a filmbõl. Egyszerûen nem tudom átérezni annyira, mint amennyire kellene. Ebben a filmben is iszonyúan zavart ez a két dolog. Björk hangja engem is nagyon zavar, ezért szégyellem, de pár részt át is tekertem emiatt. Néhány jelenetet komikussá, és nevetségessé tettek a musical elemek. Ezt nagyon sajnálom. És most jön a történet...
SPOILER
Nem kell itt mélyre menõ erkölcsi vitákat folytatni a gyerek megtartásárló. Pusztán azért nem kellett volna megszülnie, mert mint megismertük Selmát a filmben, kemény munkával kellett ki tudja hány éven át összegyûjtenie a mûtétre a pénzt. Ha valakinek ennyire nincs pénze szemmûtétre,ne vállalja azt a gyereket, aki meg fog vakulni.
Nem hiszem el, hogy nem jutott eszébe úgy fejbe verni a pasit, miután meglõtte, hogy elájuljon. Ha meg bíróságra kerül emiatt, egyrészt nem ítélnék halálra, másrészt (amit az egyik elõttem szóló írt) nem hiszem el, hogy nem találtak semmit arról, hogy a pasi csõdbe ment... Selma pedig nagyon nagyon nagyon bután viselkedett, hogy még csak meg se próbálta védeni magát. Senki sem viselkedik így, ha ártatlannak tartja magát. Ha viszont nem tartja magát annak, nem akart volna fellebbezést.
SPOILER VÉGE
Valószínûleg ezt senki sem fogja végigolvasni, de a lényeg az, hogy nem tetszett a film. Nem volt megrázó, mert logikátlan volt, nem akartam sírni, vagy szomorkodni, mert a film nem is akarta, hogy beleéljem magam
7/10
lipgloss 2015 jan. 26. - 08:27:30 7/10
Imádom a drámákat, de ez nekem kicsit vontatott volt. Sajnos Björk hangja bántja a fülem, ezért az éneklõs részeket szenvedve néztem végig, de a film mondanivalója azért átjött. Elég heves érzelmeket hozott ki belõlem 1-2 jelenet, és nagyon megrázott a vége. Nem vitatom, megérdemelte a díjait, de nekem kicsit hosszadalmas volt. (Jó biztos benne van az is, hogy a mai filmekben 5 perc alatt annyi történik mint a régebbiekben 1,5 órában, ás már ehhez vagyok szokva.)
10/10
solicitor 2014 jan. 21. - 20:23:11 10/10
Hú nagyon durva film. Fõleg a vége mikor kiesik a földre a szemüveg. No ekkor sírtam el magam, pedig alapból tökös vagyok az ilyen szívszaggató drámák nézése közben is. 10/10
1/10
sixpack1989 2013 júl. 24. - 14:17:58 1/10
Ez egy nagyon erõs film lehetett volna,ha nem kavarodnának a mûfajok,egy film legyen komoly,vagy vicces,de a kettõ együtt nem megy,a húst se esszük desszerttel,hanem egymás után.
Tudom zenés film, meg a szereplõ gondolta ezeket,de mikor már élveztem volna,vagy lekötött a film,jöttek az idegesítõ zene meg tánc jelenetek,baromi idegesítõ volt,ezért sokat rontott a filmen.
9/10
csineva-xx 2013 jan. 29. - 23:32:55 9/10
Sokkoló, felkavaró, nagyon erõs film, 9/10, csak mert Björk zeneileg eleve egy megosztó jelenség...

*** SPOILER *** lehet...

Adott Selma kissé egzaltált alakja, terhelt nagyon is valóságos élete, ismeretlen családi háttere, elhatalmasodó betegségébõl adódó egyre nagyobb kiszolgáltatottsága, amivel a környezete, a világ bizony kíméletlenül visszaél, és még egy tény: miszerint õ egy tehetetlen, szeretetét kimutatni képtelen anya. Emellett a rideg, kemény élet mellett fut párhuzamosan a musical-álom, amire még késõbb röviden visszatérek... - lényeg, így teljes az õ alakja.

Selma összetett alakja szembekerül egy minden szépítés nélkül hamis, hazug élettel, Bob alakjával.

Selma valószínûleg túl sok melegséget a fiának adni nem képes. Szinte megszállottan ragaszkodik ahhoz, hogy a fiút megváltsa az örökség terhétõl, a betegségtõl – akár az együtt töltött idõ, a meghitt anya-gyermek kapcsolat árán is. Az, hogy a konfliktusban õ nagyon is súlyos döntést hoz, az életét áldozza fel a fia késõbbi „egészségéért”, boldogságáért; véget vet a generációk óta tartó apátlanság, anyátlanság terhének, igencsak mély nyomot hagyva a fiúban. És igen, továbbmegyek: szimbolikusan is tekinthetünk a szembetegségre, mint lelki hiányosságok, érzelmi gátak és sebek örökségére – s miután õ nyugodt szívvel ölelni és meleg otthont teremteni nem tud, mert soha sehol nem „tanulta”, ilyen módon, gyökerestõl változtatja meg a családi „hagyományt”, ezzel esélyt adva a fiúnak egy teljesértékû életre, áldozatkész anyaképpel az emlékében.
Talán könnyelmûen prózai megközelítés, de a gyermek 13 évesen már sokkal kevésbé kiszolgáltatott anyjának, tehát a nyereséggel szemben arányosan sokkal kisebb veszteség éri (elõbb-utóbb úgyis így lenne...)... És hát örökségnek a tény, hogy (a szembetegség helyett) az anyja életét adta azért, hogy õ kevésbé kiszolgáltatott, sõt boldog életet élhessen – nem utolsó, lássuk be.

Selma álomvilága, a musical derûje számára épp olyan, mint hívõ ember számára Isten szemébe nézni, vagy mint anyának a gyermeke öröme, vagy bármi... Kegyelem - ami elviselhetõvé teszi az elviselhetetlent.

*** SPOILER VÉGE ***

Nézzétek, nagy élmény! Majdnem 10/10
7/10
Sadenal 2011 júl. 20. - 12:20:54 7/10
Mondjuk én sem értem, mért istenítitek ennyire a filmet. Annyira azért nem volt jó. Pláne nem annyira, hogy elvigye az aranypálmát a Szerelemre hangolva helyett ami ezerszer jobb és mélyebb alkotás...Björk durván jó volt benne, és a zenéje is a mai kor legjobbjai közé tartozik, de a film nem tetszett, meg rövidebb is lehetett volna.


7/10
artone 2011 jún. 12. - 01:48:12 Előzmény RingoRed
SPOLIER!!!
Szerintem itt totál nem akörül forog a történet hogy megszülte a gyereket annak ellenére hogy tudta hogy vak. Ha vmi "bûnt" követ el a nõ akkor az az hogy többre értékeli a látást az anyaságnál. Már-már fanatikusan feláldozza az egész életét azért h a fia láthasson. A gyereknek kb nincs gyerekkora, se szülinapi ajándék se semmi. Eléggé jól ki is tûnik h a gyerek nem éppen felhõtlenül boldog. A morális dilemma itt nyilván ezen áll, és nem is akarok persze állást foglalni hogy jól tette-e a nõ vagy nem, de ez a kérdés végigfeszül a filmen (Mint ahogy minden trier filmben van vmi ehhez hasonló súlyú kérdés). Spoiler vége

Amúgy zseniális ahogy megint feszegeti a mûfaji határokat, szerintem senki se látott még így beépíteni egy filmbe musical betéteket. A film végén már nem is tûnik furcsának hogy énekel (pedig ott már nem daydreaming-rõl van szó, hanem a valóságban történik.) Akárhogyis az összhatás remek minden egyes képkocka és hangjegy ott van ahol lennie kell. 10/9
Összes hozzászólás