Pünkösd utánra

A túlhajszolt hosszú hétvége után ezeken a helyeken pihenhetitek ki magatokat a hét első "hétfőkeddjén".

A valóság szerelmese - Czene Béla festészete

Kieselbach Galéria, június 7., 17:00

A 2022. június 7-től egy hónapon át látogatható tárlat több mint 100 műalkotást vonultat fel, a kiállítás megnyitóján pedig lelepleznek egy közel nyolc évtizeden át rejtőzködő, monumentális Czene-festményt is, ami egyenesen a tisztítást végző restaurátortól érkezik a Kieselbach Glériába. Az 1939-ben Rómában festett kompozíció utoljára 1942-ben került a nagyközönség elé.

 

Doma Petra: Az idegen vonzásában

Írók Boltja, június 7., 17:00

A szerzővel Duró Győző és Cseh Dávid Sándor beszélget.

 

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz

Magvető Café, június 7., 17:00

A Vázlat valami máshoz fanyar iróniával és mély együttérzéssel jeleníti meg szereplői csak töredékekben megismerhető életét, döntési helyzeteit és folyton elodázott választásaikat.

 

Gerhes Gábor ATLAS című könyvéhez kapcsolódó tanulmánykötet

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, június 7., 17:30

Rekordszámú látogatót vonzott a Gerhes Gábor háromszázhatvannyolc oldalas, képes enciklopédiáját bemutató nagy sikerű ATLAS kiállítás, amelyet a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Templomterében láthattak az érdeklődők az elmúlt fél évben. A tizenkét plusz egy könyvből álló ATLAS könyv közel négyszáz új alkotást tartalmaz, és a világ feltérképezésére vállalkozó mindenkori atlasz-műfaj sajátos újraértelmezése – nem véletlen, hogy univerzális témájának köszönhetően már bemutatásának első időszakában egy igen széles és népes közönséget meg tudott szólítani.

 

Fonó Session: Vonós örömzene

Fonó Budai Zeneház, június 7., 18:00

A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

 

Peer Gynt

Stúdió "K" Színház, június, 18:00

Peer Gynt állandóan úton van, hogy sehová se kelljen megérkeznie. Őt követjük a Stúdió K-ból egy városszéli elhagyatott helyre, ahol egy elzárt pincerendszer csupasz, szürreális, labirintusos tereibe lejutva minden megtelik Peer történeteivel és emlékeivel.

 

451 Fahrenheit

Radnóti Színház, június 7., 19:00

Valamikor, a nem olyan távoli jövőben, metropoliszaink csaknem az égig érnek, nyelveink pedig végképp összezavarodtak. A civilizáció bölcső, huszonnégy órás portaszolgálat: a város nem alszik, de altatódalt énekel neked és elringat. Énekel reggel-este, zümmög az elektromosság hangján, a tömegközlekedésen, az utakon, a szobaméretű tévéfalakon, a füledben, a zsebedben, a fejed fölött és a talpad alatt. Nyugodtan alhatsz, a tűzőrség mindig készenlétben áll, bár a házak már régen tűzbiztosak. Ebben a világban nem oltani, hanem tüzet szítani riasztanak.

 

Barátom, Harvey

Vígszínház, június 7., 19:00

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy csaknem két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

 

Népdalok csodája – Bódi Zsófia és Hódi Fruzsina énekel

Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye, június 7., 19:00

Az esten Kodály Zoltán, Bartók Béla és Dohnányi Ernő népdalfeldolgozásaiból hallhatunk válogatást Bódi Zsófia énekművész és tanítványainak előadásban, valamint felcsendül néhány eredeti népdal is. Bódi Zsófia részt vett a Zeneakadémia népi ének képzésének első félévében mint hangképző tanár. Innen maradt meg barátságuk Hódi Fruzsina népdalénekessel, aki frissen végzett, tehetséges muzsikusként bontogatja szárnyait.

 

Meszecsinka lemezbemutató // Uljana Quartet

Kobuci Kert, június7., 19:00

A 25 országot bejárt, Fonogram-díjas Meszecsinka a Kobuci Kertben mutatja be az új albumát, amelyet a német Nordic Records / CPL Music adja ki. A CD-t először a koncerten lehet kézhez venni, ahol elhangzik több új dal is. Az est exkluzív vendége Fenyvesi Márton gitáros, aki az album hangmérnöke és producere is. Közreműködésével néhány régi dal is új módon szólal majd meg.

 

A vád tanúja

Játékszín, június 7., 19:00

Vajon ártatlan vagy bűnös Leonard Vole, a jóképű fiatalember, akit egy idős hölgy meggyilkolásával vádolnak? Ráadásul a felesége a vád tanúja! Az ő kezében van a sorsa. Agatha Christie ezúttal is mesterien szövi a szálakat a fordulatokban, meglepetésekben gazdag krimijében, melynek a legfőbb helyszíne a tárgyalóterem, ahol a néző szinte esküdtszéki ülnökként vehet részt az izgalmas nyomozásban.

 

My fair lady

Centrál Színház, június 7., 19:00

Eliza Doolittle, a szegény, rongyos virágáruslány egy este belebotlik a különc nyelvészbe, Higgins professzorba, aki könnyelműen fogadást köt: a lányból hat hónap alatt hercegnőt farag. A csodálatos átváltoz(tat)ás kemény munka mindkettejük számára, ám végül lehet, hogy a tanítvány felülmúlja mesterét.

 

Melancholy rooms

Katona József Színház, június 7., 19:00

Párhuzamos magány-életek, prózában és énekben elbeszélt monológok. Nyolc egymástól izolált ember története saját élmények és irodalmi klasszikusok alapján.

 

Tukan (BEL)

Turbina Kulturális Központ (Nagyterem, június 7., 19:00

A faj többi képviselőjétől eltérően, ez a Tukan mindenevő. Kedvencei közé tartozik a free jazz, de nem riad vissza a poszt-rock morzsáktól, a funkba pedig különösen nagyokat szeret harapni. Júniusban a Tukannal az esőerdő minden zöreje beköltözik a Turbinába.

 


Titkaink

Szkéné Színház, június 7., 19:00

A VIT, a Tolbuchin és Lenin körút, a Traubi szóda vagy a kocka Lada hallatán sokan talán nosztalgikusan gondolnak a korszak Budapestjére. Egy akkori táncházról, Ki mit tudról szóló felvétel láttán, elvarázsol, ugyanakkor megmosolyogtat az alulvilágított, monokróm, lelkes naivitás.

 

Cigány mózes

Katona József Színház - Sufni, június 7., 19:15

„Először szétterjedt és pörögni kezdett saját maga körül a nulla, a saját perdületű semmitörmelékből így alakult ki az anyag, pörgésének sebességéből az idő, majd a világporforgatag belső súrlódása kitermelte a hőt, a hő hatására pedig létrejött a szerves élet, amely megszülte a multiverzum legnagyobb kreténjét, az embert.”

 

Iron Maiden - Legacy Of The Beast Tour

Groupama Aréna, június 7., 19:30

Az Iron Maiden Budapestre is elhozza Legacy Of The Beast elnevezésű turnéját.
Az Iron Maiden a turné indulása óta közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a 100.000 fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is Brazíliában. A zenekar óriási sikerű Legacy Of The Beast turnéja rengeteg elismerést kapott nem csak a rajongóktól, akik látták a koncerteket, hanem a közéleti- és a zenei médiától is, például az angol Times rendkívüli shownak nevezte, „amely világszínvonalú játékkal párosul ... egy előadói és színpadi mesterkurzus.”

 

Rare Americans

Akvárium Klub (KisHall), június 7., 19:30

A Rare Americans egy indie banda, amit egy testvérpár, James és Jared Priestner alapított 2018-ban, egy karibi kirándulás alkalmával. Eddig három albumuk jelent meg, legismertebb daluk a ‘Brittle Bones Nicky’, amit már több, mint 60 millióan hallgattak meg világszerte. A zenekar egyébként még három taggal bővült, a gitároknál Lubo Ivan és Jan Cajka, a dobog mögött pedig Duran Ritz foglal helyet.