Ez a 10 film tökéletes választás halloweenre

Ajánlunk horroron kívül sok minden mást is, még olyat is, amiről nem is gondolnátok, hogy halloween idején játszódik!

Átkozott boszorkák (1998)

Sally (Sandra Bullock) és Gillian Owens (Nicole Kidman), a két testvér mindig tudta, hogy nem olyan, mint a többi gyerek. Szüleik halála után különc nagynénjeik nevelték őket, és a háztartásuk egy cseppet sem volt hétköznapi, már kiskoruktól gyakorolták a családjukban generációról generációra öröklődő varázslást. Egyetlen apró gond van csak a csodálatos örökséggel: egy átok, miszerint az a férfi, aki beleszeret a család valamely nőtagjába, idő előtt meghal… A színészként is tevékeny Griffin Dunne rendezése egyszerűen tökéletes (és nem csak halloweenre): szinte minden egyes elem stimmel benne, Alan Silverstri zenéjétől kezdve Akiva Goldsman és alkotótársai fordulatos forgatókönyvén át a látványtervezők és díszletesek munkájáig,

akik a kísérteties Owens házat és az olyan apróságokat is kifogástalanul varázsolták a vászonra, mint például az Owens nővérek varázsigés könyve.

Elérhető a Rakuten TV kínálatában.


Sikoly VI. (2023)

Egy, pontosabban két testvérpár áll a középpontban listánk legfrissebb filmjének cselekményében is: a Sikoly-franchise legújabb felvonásában az előző részben feltűnt Samantha (Melissa Barrera) és Tara Carpenter (Jenna Ortega), illetve Chad és Mindy Meeks elköltöztek Woodsboróból, miután túlélték a legutóbbi Ghostface-gyilkosságokat. Új életükre New York Cityben azonban árnyékot vet egy vadonatúj sikolyálarcos gyilkos felbukkanása. S habár – legalábbis a film reklámszlogenje szerint –

New York olyan nagy, hogy senki sem hallja a sikolyodat,

a fiatal hősök segítségére siet a két veterán túlélő, Gale Weathers (Courteney Cox) és Kirby Reed (Hayden Panettiere) is. Az előző évben bemutatott reboot/legacyquel után az új helyszín bevetése friss lendületet adott a franchise-nak, az alkotók ráadásul nagyon jól használják ki New York adottságait, így a Sikoly VI. a széria egyik leghangulatosabb része lett, amelynek köszönhetően biztosan máshogy tekintünk majd a legendás New York-i halloweenekre.

Elérhető a Netflix kínálatában.

 

Ez is érdekelhet

10 film, ami a legdurvább korhatár-besorolást kapta

Nem csak a Sikoly VI.-ot nézhetik kizárólag felnőttek.

Tovább

 

Casper (1995)

Nincs emberfia, aki be merne lépni az elhagyatott kastélyba! A környéken ugyanis mindenki tudja, hogy az ódon épületben kísértetek tanyáznak. Az új tulajdonos számára azonban a megoldás kézenfekvő: ki kell űzni a kísérteteket. Casper, a vidám kis szellem eddig halálra unta magát, és most nem is sejti, hogy hamarosan számos látogatója lesz, köztük ördögűzők, szellemirtók és építési vállalkozók.

De csak egyvalaki akad, aki legény a talpán, egy tizenéves kislány.

Először ő is sikít, mint a többi, aztán elájul, mint a többi – de ami ezután következik, az Casper és goromba bácsikái legmerészebb álmait is felülmúlja. Brad Silberlingnek a gyermek Christina Ricci és az apukáját alakító Bill Pullman főszereplésével forgatott műve az egyik legbájosabb halloweeni mozi (a barátságos szellem és a főhős kislány egymásra találása egyenesen csoda szép benne), így tökéletes választás egy közös családi tévézésre.

Elérhető a SkyShowtime kínálatában.


Az Álmosvölgy legendája (1999)

A Hudson keleti partvidékének tágas völgyei egyikében húzódik meg az a titokzatos, eldugott, csendes kis szurdok, amit Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj, tele mindenféle helyi mendemondával, kísértet járta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New Yorkból a legújabb tudományos nyomozási módszerek iránt elkötelezett Ichabod Crane felügyelő (Johnny Depp), hogy kivizsgálja a kis faluban történt rejtélyes eseteket. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel ugyanis a békés közösség nyugalmát: mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek – a falubeliek pedig váltig állítják, hogy a rémtetteket a legendás Fej Nélküli Lovas követte el!


Habár a rémmesék nagymestere, Tim Burton által Washington Irving klasszikusa alapján rendezett filmben a szó szoros értelmében nem jelenik meg a halloween,

kísérteties hangulatával, vészjósló atmoszférájával, véres fordulataival kiválóan ragadja meg az ünnep lényegét,

ráadásként tökéletesen ötvözi a horrort, a fantasyt és a románcot a hátborzongató gyilkosságok utáni nyomozás izgalmával.


Elérhető a Rakuten TV kínálatában.


Karate kölyök (1984)

Amikor a kamasz Daniel (Ralph Macchio) édesanyjával új városba költözik, azonnal a helyi vagány csávók bullyingjának áldozatává válik, ám egyszerre két helyről is nem várt segítséget kap: megismerkedik egy helyes lánnyal (Elisabeth Shue) és egy idős japán férfival is. Mr. Miyagi (Pat Morita) látszólag Daniel új lakhelyének gondnoka, valójában viszont a harcművészetek mestere, a karate legöregebb, legjobb és leghíresebb oktatója. Amikor összebarátkozik a szerény és félénk főhőssel, rájön: a fiú nemcsak a karate fogásainak, hanem a harcművészetek egész filozófiájának elsajátítására is alkalmas, így méltó lehet arra, hogy az örökébe lépjen.


Ez a nyolcvanas évekbeli kultklasszikus nem hagyományos halloweeni film (habár a William Zabka által játszott Johnny és bandája, illetve a rivális karateoktató, Martin Kove kegyetlen Kreese-e elég félelmetes benne), mégis illik a listánkba, hiszen egyik kulcsfontosságú jelenete halloweenkor játszódik (a Johnny és haverjai által viselt csontvázjelmezek ráadásul annyira ikonikussá váltak, hogy még a film utódsorozatában, a Cobra Kaiban is felidézték).

Daniel és az antagonista végső küzdelme pedig az október 31-én kötelező borzongásról is gondoskodik a nézők számára.

Elérhető a Google Play Movies kínálatában.


Donnie Darko (2001)

Ez a független kis sci-fi/thriller az X-aktákból ismert misztikumot vegyíti a kertvárosi tizenévesek szorongásaival, így egyszerre működik nemzedéki közérzetfilmként, megfejthetetlen sci-fiként és gonosz humorú kisvárosi szatíraként. A sajnos „egyslágeresnek” bizonyuló Richard Kelly pár millióból forgatott szenzációja nemcsak sztárt csinált a címszerepet alakító Jake Gyllenhaalból, de van benne egy ikonikus halloweeni jelenet is, így Donnie „Tesco gazdaságos” csontvázjelmeze azóta is népszerű választás az ünnepi beöltözésnél. Ezenkívül

Frank, a félelmetes nyúl is

– aki a film elején közli a főhőssel, hogy 28 nap, 6 óra, 42 perc és 12 másodperc múlva, éppen halloween idején vége lesz a világnak – gondoskodik a borzongásról, amihez nem keveset tesz hozzá a meglehetősen borongósra hangszerelt filmzene és Donnie nyugtalanító hallucinációi.

 

Az egyik a Donnie Darko

8 alulértékelt film a kétezres évekből

Ma már értékeljük őket, de a mozikban csúnyán megbuktak.

Tovább

 

E.T. – A földönkívüli (1982)

Steven Spielberg klasszikusa nemcsak a legegyszerűbb halloweeni jelmez lelőhelye (piros kapucnis pulóver, bicikli és egy fehér lepedőbe burkolt valami), de ebben látható minden idők egyik legbájosabb halloweeni jelenete. A barátságos földönkívülit szellemnek öltözött kisgyereknek álcázó hadművelet ráadásul a kis főhősök, Elliott és csapata számára sokkal nagyon jelentőségre tesz szert, mint egy átlagos „csokit vagy csalunk”-ünnep, mivel a nap végén próbálják meg visszajuttatni E.T.-t az otthonába. Az ezt megkoronázó jelenet a magasba szálló biciklivel pedig olyan ikonikussá vált, hogy talán nincs is ember, aki ne tudná azonnal beazonosítani – főleg, hogy utóbb ez lett Spielberg produkciós cége, az Amblin Entertainment logója.

Na de lényeg a lényeg, a Casper mellett az E.T. is kiváló választás, ha az egész család számára keresünk halloweeni szórakozást.

Elérhető a Prime Video és a SkyShowtime kínálatában.


Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Az Ünnepek Birodalmában Rosszcsont Jack uralkodik. Halloween város polgármestereként a frászt hozza az emberekre, de már nagyon elege van a fárasztó elfoglaltságból, az egyre unalmasabb rémisztgetésből. Amikor hírét veszi az elbűvölő Karácsonyvárosnak, megérlelődik benne a gondolat, hogy a saját irányítása alá vonja karácsony ünnepét. Ám a legjobb tervbe is hiba csúszhat. Hiába teszi el az útból a Mikulást, rá kell jönnie, hogy a helyettesítése nem gyerekjáték. A megszokott ajándékok helyett nem semmi meglepetések várják a gyerekeket a karácsonyfa alatt…


Ez a Tim Burton szellemében készült, de nem általa, hanem Henry Selick által rendezett stop-motion animációba oltott musical (amelynek Burton „csak” a producere volt)

sikerrel ötvözi a két népszerű ünnepet, a karácsonyt és a halloweent,

így a kettő közül bármelyik alkalommal elő lehet venni. Annál is inkább, mivel a lenyűgöző látványvilág mellett Danny Elfman fülbemászó betétdalai is emlékezetesek belőle.


Elérhető a Disney+ kínálatában.


Hókusz pókusz (1993)

Az egykor Salemben boszorkányként megégetett Sanderson nővérek a XX. század végének egyik halloween éjszakáján kelnek újra életre. A megelevenedett, szeleburdi boszorkányok, Winifred (Bette Midler), Sarah (Sarah Jessica Parker) és Mary (Kathy Najimy) ott folytatják, ahol 300 évvel azelőtt abbahagyták. Kezdetben megidézőjük, a kis Max Dennison és húga lesz zaklatásaik elsődleges célpontja, mígnem feltűnik a színen a gyönyörű Allison és három gyermeke, akik természetfeletti képességükkel megtörhetik a 300 éves hölgyek varázsát. A Hókusz pókusz vonzereje elsősorban a három említett főszereplőben rejlik, de azért is méltó a figyelmünkre,

mert ékesen bizonyítja, hogy egy filmnek nem muszáj feltétlenül horrorisztikusnak lennie ahhoz, hogy megragadja a halloweeni ünnepkör kísérteties hangulatát.

Elérhető (a második részével együtt) a Disney+ kínálatában.


Halloween – A rémület éjszakája (1978)

Listánkról természetesen nem maradhatott le minden halloweeni mozik alfája és omegája, John Carpenter horrorklasszikusa, a slasher alműfajának megteremtője. Amennyiben felnőttkorúak vagyunk, minden bizonnyal ez a legjobb választás a mindenszenteket és a halottak napját felvezető éjjelre – és nem csak a címe miatt. A borzalmas prológust követően (amelyben a gyermek Michael Myers lemészárolja a nővérét, amit végig szubjektív kamerával mutatnak) a film cselekménye 15 évvel később, egyetlen éjszaka leforgása alatt játszódik, amitől még borzongatóbb lesz az egész, hiszen a szűk időhatár ellenére a felnőtt Michael szép komótosan kaszabol le mindenkit, akit csak ér. A zsigeri izgalmak mellett pedig öröm figyelni a fiatal Jamie Lee Curtis játékát is, aki egyszerre lett (egyik) ősképe a „final girl” (az egyedüli, legtöbbször nemcsak erényes, de kifejezetten szűz hősnő, aki túléli a vérontást) és a „scream queen” (sikolykirálynő) archetípusának is.

Elérhető a Cultpix kínálatában.

 

Bővebben a final girl fogalmáról

A nők is lehetnek olyan agresszívak, mint a férfiak?

Habár a nők által artikulált dühnek is ugyanúgy megvan a maga kultúrtörténete, mint a toxikus maszkulinitásnak, még ma sem teljes az egyenjogúság férfiak és nők között – ezen a téren sem.

Tovább

 

(via Variety)