10 dolog, amit nem tudtál a Jóbarátok szinkronhangjairól

Még csak most fedeztük fel, hogy a PodPad berkeiben szeptember–október folyamán készült egy podcastsorozat kedvenc sitcomunk magyar hangjaival, szóval nemcsak bepótoltuk a meghallgatást, de ki is válogattuk az adásokból a legizgalmasabb érdekességeket.

Az összesen 8, egyenként 30–45 perces részből álló széria egy bevezető és egy záróepizód mellett a hat szinkronhanggal, azaz Kökényessy Ágival (Rachel – Jennifer Aniston), Kiss Erikával (Monica – Courteney Cox), Nyírő Beával (Phoebe, Lisa Kudrow), Holl Nándorral (Joey – Matt LeBlanc), Sinkovits-Vitay Andrással (Chandler – Matthew Perry) és Galambos Péterrel (Ross – David Schwimmer) zajló beszélgetést tartalmaz, benne a szinkron elkészültéhez kapcsolódó kulisszatitkokkal és a saját életükről és pályájukról szóló részletekkel.


1. A színészek maguk is annyira szerették a Jóbarátokat, és olyan viccesnek tartották, hogy igencsak elhúzódtak egy-egy epizód szinkronmunkálatai, mert

mindig elröhögték a felvételeket.

A „80 órán át tartott egy tekercs felvétele”, ahogy az a podcast első adásában elhangzik, nyilván túlzás, de azért el tudjuk képzelni, milyen hangulat uralkodott a stúdióban.

2. A szereplőkhöz elképesztő módon passzoló magyar hangok castingja az első évad szinkronrendezőjét, Mohácsi Emilt dicséri, aki vette a fáradságot, és alaposan átgondolta, melyik amerikai sztárhoz melyik magyar művész hangja illene – és nem mindig a legkézenfekvőbb megoldást választotta. Miközben a Monicát szinkronizáló Kiss Erikával korábban már többször is dolgozott együtt, így azt is megmondta neki, hogy „a barna hangját” hozza, addig a kezdőnek számító Galambos Péterrel nem ismerték egymást, Galamb ráadásul mély hangja miatt be volt skatulyázva a marcona afroamerikai szerepkörbe (az első nap cserélni is akartak Joey magyar hangjával, Holl Nándorral) – Mohácsi mégis meglátta, azaz meghallotta benne a szerencsétlenkedő-vívódó Ross figuráját.

Galambos az adásban elárulta, hogy azért meg kellett küzdenie a feladattal, de miután ráérzett, már minden simán ment, és a többiekkel együtt ő is nagyon szerette csinálni.

3. Rachel, azaz Jennifer Aniston magyar hangja, Kökényessy Ági (aki már 4 éves kora óta szinkronizál, ő kölcsönözte például a Mikrobi Pepéjének a hangját) elmesélte, hogy a Jóbarátok után egyre kevesebbet szinkronizált, mert annyira összeforrt a hangja Anistonéval, pontosabban Rachelével, hogy már egyáltalán nem tudják más hangjaként elképzelni. De a színésznő azért szinkronmunkák nélkül is elfoglalja magát: nemcsak játszik színpadon, de rendez is, ezenkívül tanítja is a színészmesterséget (a Thália Tanoda oktatója). Sok színésztől eltérően ő egyáltalán nem szeret filmet vagy sorozatot forgatni, így egyáltalán nem hiányzik neki, hogy nem hívják filmekbe; a színpad az igazi terepe.


4.
Kiss Erika, aki Monicát szinkronizálta, úgy érzi, mára kikopott a szakmából, mert viszonylag későn, 37 évesen szült, utána sokat, 7 évet kihagyott, ezért elfelejtették a rendezők – pedig nagyon hiányzik neki a színpad. Monicától eltérően egy kicsit sem rendmániás, viszont a „huszárkapitányos”, azaz parancsolgatós stílus rá is jellemző a magánéletben. Kiss annyit árult még el, hogy nem szokott rajongói megkeresésekre reagálni, mivel

pár évvel ezelőtt volt egy őrült zaklatója.

5. Phoebe, azaz Nyírő Bea nem tartja magát jó szinkronszínésznek: úgy érzi, nem tud annyira játszani a hangjával, mint a többiek, ezért neki nagyon hasonlít a saját, civil hangjára az, amit Lisa Kudrow megszólaltatásakor használt. A szinkronrendezők azonban valószínűleg nem értenek egyet vele, hiszen ő kölcsönözte Geena Davis hangját a Thelma és Louise-ban (amely munkából állítása szerint színészként nagyon sokat tanult), Kudrow-t A visszatérés című sitcomjában is szinkronizálta, de ő volt Esmeralda, vagyis Leticia Calderón magyar hangja is a mexikói szappanoperában, és a legtöbbször Emily Watsonhoz is őt hívják.

6. A magát mindig is kívülállónak látó Holl Nándorról (nincs színészi végzettsége, sosem járt semmilyen színiiskolába) hosszú és kanyargós út után derült csak ki, hogy színész lesz: először népművelőként kezdett dolgozni, majd a fizikai munkát is kipróbálta (több helyen is dolgozott segédmunkásként), és csak ezek mellett a szakmák mellett foglalkozott amatőr színjátszással. Ott azonban olyan kiemelkedően teljesített, hogy amikor már sokadjára hívták igazi kőszínházba játszani, végül beadta a derekát, és a pályát a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban kezdte.

Ehhez hasonlóan a szinkronizálás is rendkívül nehezen indult be a színész számára. Amikor először kipróbálta, saját bevallása szerint a kép fölött futó time code-ok annyira megzavarták, hogy rosszkor kezdte el mondani a szövegét, így rögtön el is zavarták a Pannónia Filmstúdióból. Később azonban egy beugrásnak köszönhetően mégis felfedezték a tehetségét ezen a téren is, és azóta

kellemes orgánuma miatt nemcsak narrátornak hívják rendszeresen, de Joey-n kívül például a Férjek gyöngyében Kevin James megszólaltatása is hozzá fűződik.


7.
Sinkovits-Vitay Andrásról (Chandler) köztudott, hogy édesapja a magyar színészlegenda, Sinkovits Imre, édesanyja pedig Gombos Katalin színésznő volt. De a színész beszámolója szerint szoros szálak fűzték Latinovits Zoltánhoz is, aki – Sinkovits-Vitay szavaival élve – 1976. június 4-én bekövetkezett haláláig nevelte (két nappal Latinovits halála előtt még találkoztak). Atyai barátságuk akkor kezdődött, amikor az Isten hozta, őrnagy úr! forgatása idején mindketten félrevonultak aludni, a gyermek Sinkovits-Vitay pedig szó szerint ráesett az ágyon fekvő színészfejedelemre. Azt is Latinovits javasolta egyébként a színésznek, hogy legyen becsületes szakmája is, így Sinkovits-Vitay András igazi diplomahalmozó lett: van például építőmérnöki és jogi diplomája is.

8. Szintén Chandler magyar hangja mesélte el, hogy színpadi karrierje úgy kezdődött, hogy 3 éves korában a takarásból berohant a színpadra, amikor meglátta édesanyját egy csókjelenetben, és az „édesapám nem örülne” szavakkal nyűgözte le a színház közönségét – akkor kapta élete első nyílt szini tapsát.

Sinkovits-Vitayt egyébként sosem korlátozta vagy frusztrálta, hogy meg kéne felelnie édesapja nimbuszának, mivel saját meglátása szerint egészen eltérő karakterek voltak mindig is.

Amikor azonban már mindketten aktívan játszottak, rendszeresen kedélyesen beszólogattak egymásnak: a színész elmesélt például egy esetet, amikor apja megnézte Othellóként (akit értelemszerűen barnára festett arccal játszott), és előadta azt a szemtelenséget, hogy a végén, amikor fia megkérdezte, hogy tetszett neki az alakítása, visszakérdezett, hogy „melyik voltál te?” Az eset tanulsága azonban az volt, hogy hiába érezte úgy Sinkovits-Vitay András, hogy ő hatalmas érzelmi mélységeket járt be a színpadon, Sinkovits Imre kioktatta, hogy nem neki kell éreznie, hanem a nézőnek.

9. Ross magyar hangja, Galambos Péter is érdekes dolgokat mesélt. Számára sem volt mindig egyértelmű, hogy színész lesz, mivel

fiatalon sokáig politikusnak készült,

még pártot is alapított, ezenkívül egy ideig ő volt az akkor még óbudai polgármester, Tarlós István személyi asszisztense. Óbudához kötődik felfedezése is a színész szakma számára, mivel az itteni Banán Klubot vezetve „kényszerült” egyszer versmondásra, amivel olyan nagy hatással volt a közönségre, hogy rájött, hogy neki ezzel kell foglalkoznia.

Amikor azonban felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, Kerényi Imre osztályába járt, aki egyáltalán nem bizonyult jó mesternek. Semmiféle iránymutatást nem adott a hallgatók számára, csak kritizálta őket, ami egy alkalommal odáig fajult, hogy a színpadra ordított fel valami megalázó dolgot Galambosnak. Ekkor mester és tanítványa majdnem egymásnak mentek, mivel Galamb nem volt hajlandó lenyelni a dolgot. Az ügy vége az lett, hogy Galambos Pétert kirúgták az intézményből. De utólag már egyáltalán nem bánja a történteket, hiszen azt is abszurdnak tartja, hogy főiskolai évei alatt egyetlen tanára sem mondta neki, hogy milyen különleges a hangja – így végül a szinkronhoz is kerülő úton, egy barátja segítségével jutott el.

Holl Nándor, Sinkovits-Vitay András, Galambos Péter, Nyírő Bea, Kiss Erika és Kökényessy Ági. Forrás: Instagram / Jóbarátok magyarhangjai


10.
A podcastsorozat záróepizódjában felmerült, hogy a magyar hangok tudnának-e mit kezdeni azzal a helyzettel, ha találkoznának azzal a Jóbarátok-sztárral, akit ők szinkronizáltak. Kiss Erika biztos benne, hogy ő nagyon jól el tudna beszélgetni Courteney Coxszal a gyereknevelésről, mert mindketten imádják a gyereküket. Kökényessy Ági arról számolt be, hogy ő gratulálna Jennifer Anistonnak a pályájához, mert nagyon jó színésznőnek tartja, míg Sinkovits-Vitay András azt mondta, ő nem mondana semmit Matthew Perrynek, csak megölelné, mert nagyon megindította a sorsa (a sztár függőségéről és hányattatásairól itt írtunk korábban).


(via PodPad / Jóbarátok magyar hangja podcast)