5 kultikus női szinkronhang Náray Erikától Hacser Józsáig

2000-ben kis híján kaszára-kapára kaptak az X-akták rajongói, amikor az 5. évadban Scully ügynök Györgyi Anna hangján szólalt meg a jól megszokott szinkron helyett.

Számos filmekkel és tévésorozatokkal kapcsolatos parázs vita folyt már a PORT.hu komment szekciójában az elmúlt bő 25 évben. Abban viszont alighanem mindenki egyetért, hogy a magyar szinkronhangok legendásak – sőt, számos kultikus alkotásnak olyan magyar hangsávja született, hogy bátran elmondható róluk:

jobbak, mint az eredeti produktum!

Elég csak a Bujtor István-féle szinkronnal vetített Bud Spencer-filmekre gondolni, de ott van a Csuja Imre hangján káromkodó Torrente és persze Nagy Feró Ford Fairlane-szinkronja is. Itt a PORT.hu-n idén már két cikket is szenteltünk a témának, ám ezekbe az összeállításokba valahogy csak a legendás férfi szinkronhangok kerültek, a női magyar hangok nem... Alábbi összeállításunkban épp ezért most a leghíresebb és legkedveltebb szinkronizáló színésznőket mutatjuk be.

 

Náray Erika

Az X-akták fanatikus rajongói bizonyára legszebb álmukból felverve is kívülről fújják, hogy a kultikus UFO-hajkurászós sorozatban kik voltak a főszereplő ügynökpáros állandó szinkronhangjai: Fox Mulderé Rékasi Károly, Dana Scullyé pedig Náray Erika. Arra viszont már talán nem mindenki emlékszik, hogy nem volt ez mindig így, és annak idején kisebb forradalom tört ki idehaza, amikor a Viasat (vagy még a Magyar Televízió?) úgy döntött, Gillian Anderson örökös szinkronhangját, azaz Nárayt az 5. évadtól lecserélik Györgyi Annára.

A visszaemlékezések alapján

a váltás oka prózai volt:

2000 szeptemberében született meg a színésznő lánya, Kamilla, és mivel a korabeli tévéújságok tanúsága szerint 2000 áprilisában mi, magyarok még csak a 4. évad Tunguzka című epizódjánál jártunk, valószínűleg tényleg Náray Erika terhessége és az azt követő szülési szabadság állt a szinkroncsere mögött. Ám mivel az X-akták hazai rajongói nem igazán örültek Györgyi Annának, a 7. évadtól kezdve Scully ügynök ismét Náray Erika jól ismert hangján szólalt meg – és nem volt ez másképp a pár évvel ezelőtti 11–12. évadokban sem (ezekről itt írtunk bővebben).

 

Spilák Klára

Ha csak a mozifilmeket vesszük alapul, Spilák Klárát Julianne Moore, Robin Wright és Helen Hunt magyar hangjaként kellene emlegetnünk. Csakhogy 2002-ben ő lett az Amerikában akkor már évek óta óriási sikerrel vetített Szex és New York tévésorozat főhősnőjének, Carrie Bradshaw-nak a magyar hangja – és azóta is rendre ő szinkronizálja mindenben Sarah Jessica Parker színésznőt. A rajongók szerint akkora átéléssel, hogy már-már

„jobban illik SJP-hez az ő hangja, mint a sajátja”.

Tény, hogy a színésznő idehaza azonnal reflektorfénybe került, amikor az HBO feltámasztotta a kultikus tévésorozatot egy (Kim Cattrall-mentes) folytatással, az És egyszer csak...-kal (itt írtunk arról, hogy egész jó lett a végeredmény); az Indexnek például arról mesélt tavaly, hogy egy időben az ő saját élete is összefonódott a Szex és New York hősnőjéével.

 

Kökényessy Ági

Spilák Klárához hasonlóan Kökényessy Ági is

örökre összemosódott az emberek fejében „ikertornyával”, Jennifer Anistonnal, akinek lényegében 1996 óta ő az örökös szinkronhangja

. A színésznő esetében ráadásul olyannyira igaz lett ez az összeboronálás, hogy annak idején főszerepet is kapott abban a 2002-ben sugárzott, Limonádé című, szó szerint könnyed limonádé sitcomban, amiről messziről ordított, hogy ez „a kicsi, savanyú Jóbarátok” (csak itt nem egy kávézóban ücsörögnek naphosszat a barátok, hanem egy pláza boltjában).

 

Zsigmond Tamara

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a szinkronmunkálatokkal is foglalkozó magyar színésznők közül Zsigmond Tamarának van a legnagyobb rajongótábora – az ő hangján szólalt meg ugyanis Amidala királynő az 1999-es Baljós árnyakban. Zsigmond Tamara lényegében azóta állandó meghívott vendége az ideahaza megrendezett Star Wars-találkozóknak és -klubnapoknak, és a mai napig őt hívják be a szinkronstúdióba, ha kijön egy új Natalie Portman-film. No persze idősebb olvasóink bizonyára jól emlékeznek arra, hogy a színésznő már a '80-as és a '90-es években is ismert magyar hang volt: első szinkronszerepét még 8 éves korában kapta, a Homokkéve című csehszlovák filmben, 1985-ben!

 

Hacser Józsa

És ha már az imént a '80-as és a '90-es éveket emlegettük, ne feledkezzünk meg kétszeres Jászai Mari-díjas kiváló színésznőnkről, Hacser Józsáról se! Elvégre az ő jellegzetes hangján szólalt meg Pocok a Nils Holgerssonban, Tico a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggalban, Banyamancs a Praclifalva lakóiban, Miss Röfi a Muppet-show-ban, Mimi az Asterix-rajzfilmekben,

no és persze Popocici is gyerekkorunk legszürreálisabb animációs sorozatában, az Elsüllyedt világokban (amelynek a furcsaságairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben).

 

Nyitókép forrása: YouTube / Index.hu.