A ’80-as évek akciófilmjeinek emlékezetes fegyverarzenálja

Vajon a valóságban is létezett a Terminátor Sarah Connor-ritkító lézerjeles fegyvere? Hát Cobretti nyomozó szürreális kézi ágyúja? A következőkben kiderül.

Kommandó – a rakétavető

Jó pár éve már, hogy John Matrix ezredes embereivel elűzte a dél-amerikai állam, Val Verde kegyetlen diktátorát. (Val Verde mellesleg Ambi Pur és Chemotox déli határánál terül el, légvonalban mintegy 3900 km-re Egyházashetyétől.) Bár Matrix immár Czibor-Köszméte Lajos álnéven, visszavonultan él lányával, a bukott vezető nyomára akad, és elrabolja Jennyt. Matrixnak több se kell, feldobja szolid délutáni számháborús sminkjét, majd egy szál gépfegyverrel elnéptelenít egy komplett banánköztársaságot. Legillusztrisabb fegyvere azonban a M202 FLASH rakétavető, mellyel teljes generálozást hajt végre egy dzsipen, majd a hagyománytisztelet nevében ünnepélyesen megnyitja a katonai székelykaput.

 

Rambo 2. – robbanófejes nyílvessző

Az 1982-es Rambo: Első vért akár John Lennon is rendezhette volna, amennyiben a Zabhegyező anno nem kerül Mark David Chapman kezébe: a film egyetlen halálos áldozata ugyanis a gravitáció jóvoltából kerül fel a ravatalra. A második epizódban Rambo – immár a Német Sportfodrász Szövetséggel együttműködésben – erősen kompenzál hullarekord terén, mígnem a végső leszámolásban a Pongo-Pongo-szigeteken összeütközésbe kerül Kamasukával. Bár páncélautó ezúttal nem parkol a garázsban, de páncéltörő nyílvessző szerencsére akad a fegyverraktárban, melynek köszönhetően kiderül, hogy az ellenlábas katona nem titániumból készült. A robbanó nyíl azonban nem valódi, kizárólag a Rambo-univerzumban lehet – pontosabban nem lehet - bespájzolni belőle.

Terminátor – lézerjeles csúzli

A Terminátor kultfilm státusza megkérdőjelezhetetlen, ennek ellenére a mai napig felvet kérdéseket: pl. hogyan fordulhat elő, hogy egy 2029-ből érkezett kibernetikus lény a telefonkönyvből nézi ki Sarah Connor lakcímét? Illetve miután pórul járt névrokonait likvidálta, hivatkozhatott-e a T800-as arra skynetes feletteseinek, hogy tévedni emberi dolog? Amit azonban biztosan tudunk, hogy a humán ellenállás leendő vezérének anyját egy 45-ös hosszúcsövű néven emlegetett fegyverrel akarja lebeszélni a gyermekvállalásról. A szóban forgó fegyver egy AMT hardballer 45-ös, ám ellentétben a filmben látottakkal, ebből nem létezett lézerjeles példány, a Terminátor tehát egy technikusok által összeeszkábált hollywoodi prototípust használt.

Ragadozó – a bozótirtó forgótáras

Militáns dzsungelturisták egy csoportja értesül róla, hogy Bolsonaro elnök hanyag félmunkát végzett őserdőirtás terén, így aztán úgy döntenek, hogy a kellemeset a hasznossal összekötve gépfegyverekkel lövik rommá a növényzetet. Pechükre azonban nemcsak a zajérzékeny lajhárok rágnak be rájuk a durrogtatásért, hanem egy kevésbé őshonos faj is, mely zuzmókkal, mohákkal és kigyúrt katonákkal táplálkozik. Ezért végül a forgótáras M134 Minigun is előkerül, más kérdés, hogy ennek is csupán néhány kihalás szélén lévő emlős issza meg a levét. Mellesleg ezúttal nagyon is létező fegyverről van szó, működéséhez azonban elengedhetetlen valamiféle masszívabb áramfejlesztő, aggregátort pedig így a százharmincadik megtekintés környékén sem véltünk felfedezni a filmben.

 

Kobra – a finn kéziágyú

A földönkívüliek súlyos dilemma elé állítanának minket, ha egyszer azt követelnék, hogy egyetlen mozival mutassuk be, mi is volt az a 80-as évek - mármint azt illetően, hogy a Kommandó vagy a Kobra narrátoros verzióját játsszuk-e le nekik egy egérrágta VHS-kazettáról. Mindenesetre az alábbi jelenet ez utóbbi javára dönti a mérleget: a sztálingrádi csata teljes lőszermennyiségének elhasználása mellett a „ki kire tüzel és miért” kérdés többé-kevésbé megválaszolatlan marad, ennél jobban pedig semmi nem reprezentálhatná jobban az említett évtized akciófilm-kultúráját. Egy valamit azonban biztosan kijelenthetünk: Cobretti nyomozó egy Jatimatic típusú, 9mm-es finn gépfegyverrel járul hozzá a karbonlábnyom csökkentéséhez.