Ki mondta, hogy a westernnek lőttek?

Érdemes lesz ma este kicsit tovább fennmaradni, mivel az AXN műsorra tűzte Clint Eastwood westernjét, a Nincs bocsánatot.

Az 1992-es film hőse egy kiöregedett, hajdani törvényen kívüli bérgyilkos (Clint Eastwood), aki földműveléssel tengeti életét, mígnem találkozik egy fejvadásszal, aki egy majdnem lovagias ügy megoldásához kéri a segítségét (egy csapat kisvárosi kurtizán 1000 dollárt fizet, ha valaki bosszút áll azon a két cowboyon, akik brutálisan összevagdosták az egyik lány arcát).

Munny így több mint tíz év után ismét felcsatolja a szögre akasztott pisztolytáskát, és egy fekete bőrű, rabszolgából lett földművessel, egyúttal egykori cinkosával (Morgan Freeman) együtt elindulnak, hogy elégtételt vegyenek a kegyetlen seriffen (Gene Hackman). Az úton társukul szegődik egy fiatal és szemtelen fenegyerek, Schofield kölyök is, aki sokkal rátermettebb pisztolyhősnek gondolja magát a két kivénhedt csatalónál.


A western műfaj a negyvenes és a hatvanas évek között élte a virágkorát, majd a hetvenes években a spagettiwesterneknek sikerült friss vért pumpálni a szép lassan kiüresedő zsánerbe. A nyolcvanas években viszont a westernek szinte teljesen elveszítették a közönség érdeklődését. Ezt a helyzetet reformálta meg a kilencvenes években egyebek mellett a Nincs bocsánat.

Az 1990-es Farkasokkal táncoló után egyre több alkotó jelentkezett újfajta, szokatlan hangvételű, a korábbiaknál realisztikusabb westernekkel (lásd még: Wyatt Earp, Tombstone – A halott város).

Ezek az ún. revizionista westernek, amelyek leszámoltak a műfajhoz és az egykori vadnyugathoz fűződő hamis romantikával.


„Ennek a szokatlan hangvételű, a lelki motívumokra és a realisztikus környezetrajzra hangsúlyt helyező westernfilmnek ráadásul Clint Eastwood nemcsak a főszereplője, hanem Oscar-díjjal jutalmazott rendezője is,

így aztán saját maga dönti porba tulajdon ércszobrát,

a ponchót viselő, magányos pisztolyhős emlékművét” – írta kollégánk ezzel kapcsolatban a Nincs bocsánatról szóló kritikájában.

Ahogy az a filmről szóló trivia cikkünkből kiderül, eredetileg egyébként nem is Eastwood lett volna az alkotás rendezője, hanem Francis Ford Coppola, a főszereplő pedig John Malkovich. Amikor azonban Clint Eastwood egykori élettársa, Megan Rose lecsapott a forgatókönyvre, megnyílt a lehetőség a színész-rendező számára,

akinek a munkája utóbb négy Oscart hozott: a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb mellékszereplőnek (Hackman) és a legjobb vágásnak járót.

 

További érdekességek a filmről

10+1 érdekesség a Nincs bocsánatról

30 éve mutatták be minden idők egyik legjobb westernjét, ami pont azért készült el, hogy leszámoljon a westernek hamis romantikájával - és amellyel a rendező-főszereplő Clint Eastwood rácáfolt önmagára.

Tovább