Programkereső

Tudtad?

Mozi

Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról

38 ország fiatalsága április 24-én egy olasz-francia, egy norvég és egy ír-luxemburgi jelölt közül választja ki Európa legjobb filmjét. Az idén rendhagyó módon online megrendezendő közös mozizásra április 13-ig lehet jelentkezni.

Tévé

Az űrhajózás világnapját ünnepli a Spektrum

60 éve járt először ember az űrben, azaz 1961. április 12-én a Szovjetunióban bocsájtották útjára és Föld körüli pályára a világ első embert szállító űrhajóját, a Vosztok-1-et, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal, aki összesen 108 percet töltött odafenn.

Élővilág

Ritka, színpompás távol-keleti szárnyasok érkeztek a Debreceni Állatkertbe

Bár látogatókat egyelőre nem fogadhatnak, az intézmény állatállománya nemcsak a tavaszi bébibumm, hanem új lakók érkezése nyomán is folyamatosan gyarapszik.

Könyv

Ifjúsági regény 1956-ról, Kiss Judit Ágnestől

Kevesen tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet. Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úti célul 1956. október 23-át, mert Lóri a dédapját szeretné megkeresni a tömegben.

Két zsebre való nevetés

Manapság – korra, nemre, könyvekhez való viszonyra való tekintet nélkül – mindenkire ráférne egy, de inkább dupla adag szívből jövő nevetés. A POKET Zsebkönyvek gondoskodik róla.

Négy új könyv a Pagonytól – az ismeretterjesztéstől a versekig

Új kötettel bővül Pásztohy Panka népszerű sorozata, folytatódik a Történetek kíváncsi gyerekeknek is (melynek friss kötetéből többek között az is kiderül, miért görbe a banán), és ez még nem minden.

Zseblámpás könyvek: új könyvsorozat a Pagonytól

7–10 éves gyerekeknek szóló, első egyedül olvasós könyvek, amelyek megadják a paplan alatt, zseblámpával olvasás izgalmát.

Színház

Kippkopp karácsonya

online - április 14. és 16., 7.00

A Kippkopp karácsonya előadás a TáncTánci babatáncszínházi program keretében jött létre a legkisebb korosztálynak. Az előadásokat közös játék és mozgás egészíti ki.

Kippkopp és Tipptopp

online - április 14. és 16., 7.00

"A napsütötte őszi erdőt felkavarta a szél. Egy helikopter-falevélen gesztenye-kislány utazott magasban. Fel akarta fedezni a világot. Lassan, óvatosan ereszkedett lefelé. Éppen ott pottyant le, ahol egy sün turkált a tarka levelek között." - veszi kezdetét a mese a gesztenye-kislányról Tipptoppról, aki szeretné megosztani élményeit valakivel, aki olyan mint Ő. Számos kis erdei állattal találkozik szembe, míg rá nem talál igaz társára: Kippkoppra a gesztenyefiúra.Marék Veronika kedves kis hősei arra tanítanak minket, hogy merjünk azok lenni, akik vagyunk!  

80 nap alatt a Föld körül

online - április 15., 8.00

Ha tehetném, körbeutaznám az egész világot. Végiglátogatnám a különböző országokat az Egyenlítőn innen és túl, megismerném a sokszínű kultúrák varázslatos lakóit, a változatos épületeket, a színes tájakat és az illatokat, ízeket, mosolyokat. Hallgatnám a tenger hangjait, mert biztosan más a Vörös-tengeré, mint a Feketéé, nem beszélve a Csendes-óceánról. Játszanék a különböző hangszereken a bőrdoboktól az indiai szitáron át, a kínai húros erhuig, és táncolnék az óceán partján a naplementében.Kipróbálnám az összes lehetséges régi utazási eszközt: gőzhajóval utaznék Hongkongba, az Orient expresszről bivalycsordát néznék, elefántháton barangolnék az indiai őserdőben, lóháton pipázgatnék a sziú indiánokkal, és végül léghajóval repülnék vissza Londonba.Útitársnak csakis Phileas Foggot választanám, akitől sokat tanulnék a világ kultúrái iránti odaadó tiszteletről, a felelősségvállalásról és a becsületszó erejéről.Fogad velem valaki? 80 nap alatt a Föld körül? Kuthy Ágnes rendező

Tom Sawyer kalandjai

online - április 15., 8.00 és 17., 15.00

Aki egyszer megismerte, soha nem felejti el Tom Sawyert. A cuki, nagyszájú, kedves svihákot mindenki a szívébe zárja. Különösen Becky Thatcher, aki nagymamakorba érve idézi fel azokat a napokat, amelyek aztán meghatározóak lettek egész életében.

Nyolckor a bárkán

online - április 16., 17.00

Nyolckor a bárkán - úgy hangzik, mintha egy kedves kis baráti találkára vonatkozna. Sajnos azonban nagy baj van, ha három pingvin csak két jegyet kap Noé bárkájára - amelyre minden állatfajból csupán kettő juthat fel.

Koncert

Kukucskáló program: Hárfás zenebölcsi

online - április 14., 10.00

Játékos zenefoglalkozás kicsiknek. A hárfamuzsika hallgatása mellett hangszerekkel ismerkedhetnek, zenélhetnek is az apróságok. Az anyukák pedig egy picit lazíthatnak, feltöltődhetnek.

A Törpék birodalmától az Óriások falujáig

online - április 18., 11.00

Miről szól a zene? Lehet jelentése a zenei hangoknak? Tudunk állatokat, embereket, mesebeli lényeket ábrázolni hangszereinkkel anélkül, hogy szövege lenne egy darabnak? Mi az, amit szavakkal nem, de a zenével ki tudunk fejezni? Ezekre a kérdésekre kereshetjük a választ.

Mindenmás

Online Bábos Mesekuckó Brigivel

online - április 14., 10.00

Védjegyes baba-mama komplex fejlesztő foglalkozás 1,5 - 4 éveseknek online formában.

Kolibri MobilMesék

online - április 13., 18.00

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online! Ezért újra indították tavasszal már nagy sikerrel futott napi online sorozatukat, a Kolibri MobilMeséket, amelyben társulatuk tagjai minden nap egy-egy mesével, verssel vagy dallal jelentkeznek, amelyeket saját otthonukban, mobiltelefonnal vesznek fel nektek. 

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: Matyi és barátai

online - április 16., 17.00

Bábos ismeretterjesztő videósorozat óvodásoknak és kisiskolásoknak - minden pénteken 6 órától, az Ariel Színház Facebook-oldalán. Matyi rendkívül szerencsés fickó, mert sok barátja van. Ez azért jó, mert így sohasem unatkozik: mindenki mesél neki valami érdekeset, amiről lehet, hogy még sohasem hallott. Sőt, ha Matyi sehogy sem találja a megoldást, a barátai rögtön előállnak egy remek ötlettel és segítenek túllendülni a hétköznapi akadályokon. A forgatókönyvet írta és rendezte: Barabás OlgaFőszerepben: Bonczidai DezsőMatyi hangja: Cseke AnnaKözreműködnek az Ariel Színház bábszínészeiFilmezés / zene / hang utómunka: Fehér CsabaHangfelvétel: Koppány IstvánVilágítás:Tóth LászlóÜgyelő: Dull JánosTechnikai munkatárs: Máthé Sándor

Kiállítás

Mimó és Csipek

ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza - április 7-18-ig

Valódi kiállításra vágytok? Lessetek be a Csillaghegyi Közösségi Ház ablakán, és feltárul előttetek a mesevilág! A kirakatkiállításon megtekinthetők a mesekönyvek, a Mimó és Csipek meseuniverzum bábfigurái, gyermekrajzok a foglalkozásokról és még sok minden más, ami a már több mint tíz éve működő Bábozd Zöldre (Környezeti Nevelési) Egyesülethez kapcsolódik.  

Játékok, pályázatok

Mutass szamárfület a búnak!

A pályázat időtartama: április 11.–május 31., éjfél.

Verspályázat Romhányi József születésének 100. évfordulója alkalmából 4–7. osztályosoknak.

Hol a legjobb Debrecenben játszani?

Beküldési határidő: április 30.

A Miutcánk Szomszédfesztivál és a Vojtina Bábszínház közös fotópályázatot hirdet a gyerekeknek és szüleiknek.

Egy műtárgy – egy kérdés, avagy műtárgyvadászat a Kisföldalatti megállóiban

Beküldési határidő: április 15.

A koronavírus-járvány miatt a múzeumok hónapok óta zárva tartanak, ezért minden intézmény, így az Aquincumi Múzeum is igyekszik a kerítésein kívül is elérhetővé tenni a kultúrát.

Online castingot hirdet a Vörösmarty Színház

Meghosszabbított jelentkezési határidő: április 15.

A Fame című musical bemutatására készülnek, 14 és 28 év közötti fiatalokat keresnek.

Múzeumi menazséria – rajzpályázat

Beküldési határidő: május 25.

Tematikus rajzpályázatot hirdet az általános és középiskolás korosztály számára a Szépművészeti Múzeum.

Képregénypályázatot hirdet a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeuma

Beküldési határidő: április 14.

A BTM Vármúzeuma Középpontban a középkor 5.0 – Ásótól a vitrinig című kiállításához kapcsolódva képregénypályázatot hirdet 3–8. osztályos gyermekek számára.

4. Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt

Kitöltési határidő: április 18.

A magyar diákok fele részese volt iskolai erőszaknak.

Álmaim vidámparkja címmel országos rajzpályázatot indít a Debreceni Vidámpark

Beküldési határidő: június 7.

Az ország egyetlen vidámparkja szeretne segíteni a tanulóknak feleleveníteni az előző tanévekben vagy a szünidőben megélt vidámparki élményeiket, ezért rajzpályázatot hirdet „Álmaim vidámparkja” címmel.

Budapest Street-Story

Beküldési határidő: június 6.

A Deák17 Galéria által meghirdetett pályázat és kiállítás célja, hogy a diákalkotók szemén keresztül megmutassa, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen érzékeljük és értékeljük mikrokörnyezetünket.

Rábaköz gyöngye rajzpályázat

Beküldési határidő: május 20.

A pályázat célja a tánc, a néptánc népszerűsítése, az amatőr tánc- és néptánccsoportok aktivizálása.

III. Kárpát-medencei földrajz-történelem tanulmányi verseny

Beküldési határidő: május 15.

A Gyermekjóléti Alapítvány országos online tanulmányi versenyt hirdet a 2020–21-es tanévre, március és május között.

Szemléletmódot formál a Nagy Diák Klímateszt

Kitöltési határidő: szeptember 5.

Az éghajlatváltozás, a megújuló energia és a környezetszennyezés is témája a DUE Médiahálózat új edukatív játékának. A Nagy Diák Klímateszt az online verseny során nemcsak a problémákra hívja fel a figyelmet, hanem javaslatokat is tesz Földünk megmentésére.

Rábaköz gyöngye videópályázati felhívás

Beküldési határidő: május 20.

A Magyar Kultúráért, Oktatásért Nonprofit Kft. videópályázatot hirdet óvodás vagy általános iskolás néptánccsoportok számára.

A szabadság arcai 1848/1956

Beküldési határidő: május 20.

A Gyermekjóléti Alapítvány országos online tanulmányi versenyt hirdet 5–9. évfolyamos tanulók számára március és május között.

VII. Nagy Históriás Rajzpályázat

Beküldési határidő: szeptember 30.

Az 5–10. évfolyamos diákok Buda visszavétele 1686/1849, magyar feltalálók és a Balaton témakörében pályázhatnak alkotásukkal.

5 dolog, ami miatt nem működik a kapcsolat, hiába szeretitek egymást

A szerelem szuper, de ennél többre van szükség.

5 házi praktika, ami segít tisztán tartani a hűtőt, ha nem akarsz sikálni

Ha kipróbálod ezeket a trükköket, nem is lesz szükség a sikálásra.

Jobb kint, mint bent – ezért ne tartsd vissza a szellentést

Társaságban elég kínos mások orra alá durrantani. De vajon származhat belőle baj, ha visszatartod?