Programkereső

írók boltja

Jegyajánló

Hogyan találjuk meg a nyugalmat? - Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Hogyan mondhatnám el...?

2018. február 9., 19:00
Jöjjön el és hallgassa meg Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus előadását a tudatos jelenlétről!

Vámos Miklós: Töredelmes vallomások

2018. február 24., 19:00
Legismertebb regényei: Zenga zének, A New York-Budapest metró, Anya csak egy van, Apák könyve. Magyarországon 4 drámáját mutatták be (például Asztalosinduló, Világszezon).

Várkert Irodalom - Nők, Aranyban

2018. február 3., 19:00
Arany János nőalakjai sokszínű, aktuális női sorsokat vonultatnak fel, sokrétegű, máig érvényes női sorskérdéseket vetnek fel.

Így szerettek ők - Móricz Zsigmond

2018. február 20., 19:30
Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal.

Arany200

Minden Arany, ami fénylik - rendhagyó irodalmi est Arany János műveiből

Napfényes Rendezvényterem, január 25., 18:30

Arany János szigorú arcképe, hosszú bajusza emlékezetes kép marad számunkra középiskolai könyveinkből. De valójában ilyen volt a költő? Mi az, amit sohasem tanultunk róla, pedig mindig is lehetett volna? A költőóriás születésének 200. évfordulója alkalmából estünkön, a tőlünk megszokott rendhagyó módon mutatjuk be életét és műveit. Jelenetek, anekdoták, frappáns történetek kerülnek terítékre.

TV-Kvíz

KönyvTÁRlat

Országos Széchenyi Könyvtár, január 25., 17:00

Az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának januári vendége Vitray Tamás, aki a játék témakörén belül a televíziós-kvízek hazai kezdeteit eleveníti fel. Vitray előadását követően a magyar sajtóban elsőként megjelent rejtvények is előkerülnek az OSZK gyűjteményeiből, majd az est zárásaként a Grund Színház színészei improvizációs technikával értelmezik újra a játék fogalmát.

Várfok Galéria

Czigány Ákos: Bet

Várfok Galéria, február 2., 17:00

Ahogy Pajor Tamás fogalmazott: „A nap felkel, mint egy vallatólámpa, és végigrohan az égen.” Czigány Ákos fényképei első pillantásra szinte csupa nyomasztó zugot örökítenek meg fekete-fehérben, szabályos és elegáns, de keskeny udvart, csupasz tűzfalat, földalatti folyosót és mélygarázst. Eredendő fogékonysága ezek szerint a mélypontok felé vonzaná őt. Hangsúlyozom, látszatra. Azonban van itt egy lényeges mozzanat: mindegyik alkotásában ott a távlat. Én úgy látom, hogy képeinek tanúsága szerint nincs kilátástalan szakadék, minden perspektíva előre mutat. Minden távlat nyitva. Minden kifelé fut, fölfelé ível. Ehhez azonban kell a szemlélő optimizmusa is."

5+1 Audrey Hepburn-film, amit bármikor újranéznénk

Huszonöt éve, 1993. január 20-án halt meg Audrey Hepburn Oscar-díjas színésznő, a Római vakáció, a My Fair Lady és az Álom luxuskivitelben csillaga, Hubert de Givenchy francia divattervező múzsája. Szerintünk ezeket a filmjeit nézze újra.

Járja be az Uffizi Képtár minden szegletét - virtuálisan!

Ha épp nincs ideje elugrani Firenzébe, akkor sem kell lemondania a műélvezetről. Az Uffizi a Google térkép alkalmazáshoz hasonló megoldással bejárhatóvá tette termeit.

Amikor Jonas Kaufmann elfelejti a szöveget...

Azzal, hogy a legismertebb és legelismertebb tenor vagy a földkerekségen, még nem kerül a fejedbe az operairodalom összes librettója varázsütésre. Jonas Kaufmann például a Nessun dorma szövegét felejtette el egy milánói előadás kellős közepén. A közönség egy cseppet sem bánta, sőt.

Rosszul főzzük a kávét a kotyogóssal

Pedig lehet vele jó kávét csinálni, csak nem mindegy, hogyan kezdünk hozzá.

Síelnél, szánkóznál itthon? Erre indulj!

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a legjobb síelő és szánkózó helyekről Bánkúttól Visegrádig. Jegyárak, kölcsönzés, és a legjobb téli sport: a hüttézés.

Mégsem akar visszafogyni a fitneszguru

Hiába hitte, hogy szülés után az edzés lesz a legfontosabb. A gyereke lett az.