Programkereső

Újdonságok

Puzsér Róbert: Metafizika

A Metafizika című könyv szerkezete azon az ismereten alapul, hogy a transzcendensre vonatkozó tudás nem lineárisan, hanem koncentrikusan épül fel.

drMáriás 282 oldalon

Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról

Aranyköpések valódi rézből és egyéb tárcák az Indexről - Rónai Egon előszavával

Ez a könyv az életünkről szól, a mindennapjainkról, azok nehézségeiről.

Ma is tanultam valamit 5.

150 vadonatúj írás és meglepő kérdés, amelyeket nem szoktunk feltenni - vagy rosszul tudtuk a választ, esetleg fogalmunk sem volt róla, mi lehet az.

Vajda Pierre: Pierre kóstolgat

...és hiszed, vagy sem, elégedett.

6 szerző, 232 oldal, kemény kötésben

Szülési versenytől a bankrabló cipészekig - meglepő hétköznapok a múlt század elejéről

Marco Rossi - Folytassa, Mister!

A kötet egy olyan (sport)ember életének első hatvan esztendejét mutatja be, akinél az őszinteség, a szókimondás és a becsületesség egyenértékű erény a szakmai hozzáértéssel.

Irodalmár

Jótékonysági felolvasóest az Utcajogászért

FUGA, december 8., 19:00

"Készülsz a karácsonyra, és szívesen támogatnál egy hiteles civil szervezetet? Cserébe szívesen hallgatnád meg kitűnő szerzők kitűnő szövegeit? Akkor találkozzunk a Fugában december 8-án!Mi várható?Az Utcajogász Egyesület adománygyűjtő nagykövetei, akik közül többen írók, kampányuk keretében vállalták, hogy részt vesznek egy jótékonysági felolvasóesten. A decemberi eseményen Garaczi Lászlóval, Czakó Zsófiával, Bakos Gyöngyivel, Vajna Ádámmal, Aradi Péterrel, Puskás Pannival és Rojik Tamással találkozhattok majd. Az est körülbelül másfél órás lesz, és várunk rá mindenkit nagy szeretettel!"

Egyházi Gábor: A titánok titka

Magvető Café, december 9., 18:00

Ha a kezedbe veszed ezt a könyvet, akkor valószínű, hogy valamiféle mozgásszervi fájdalommal élsz, és szeretnél megoldást találni a problémádra. Több mint két évtized rehabilitációs munkája során rájöttem egy roppant egyszerű igazságra: A fájdalom egyszer elmúlik! Szeretném megmutatni neked, hogyan érheted ezt el.Akkor fájnak az alkatrészeid, ha a testedben valamilyen egyensúlyhiány van. Állítsd vissza az egyensúlyt, és már ki is kezelted a problémát! Egy mondatban összefoglalva ennyi a gyógyulási folyamat. Azért persze nem ennyire egyszerű a dolog, kőkeményen melóznod is kell érte…A krónikus fájdalmat többféle módon próbálják a szakemberek megszüntetni, de a siker érdekében a saját kezedbe kell venned a sorsod irányítását, hiszen te vagy a felelős a saját egészségedért. A te tested van most a fókuszban. Tudatosan gyakorolj, kormányozd az életedet, gyógyulj! A mozgás mindig gyógyít. A könyvemben igyekeztem arra törekedni, hogy mire a végére érsz, a saját magad szakértője lehess, nálad jobban ugyanis senki nem ismeri a testedet. Találsz a fejezetekben anatómiai ismereteket, de épp csak annyit, amennyi a gyakorlatok megértéséhez és megtanulásához szükséges lehet, és felvilágosít az ok- okozati összefüggésekről. A fájdalom forrását kell azonosítanod, nem a helyét. Nem mindig ott lapul az ördög, ahol a szarvával beléd szúr, és pokoli kínokat idéz elő. Bíznod kell magadban annyira, hogy a tudatosan gyakorolt technikákat a mindennapi életed részévé tudd tenni.Teljesen mindegy, hogy profi esetleg amatőr sportoló vagy. Hogy zsenge huszonéveidet taposod, vagy az idősebb korosztályhoz tartozol. Még az se baj, ha utálsz mozogni. Egy dolgot kell végiggondolnod: hogy mennyire ragaszkodsz a mostani ramaty állapotodhoz. Jól érzed így magad a testedben? Ha a válaszod nem, akkor mozdulj meg a cél érdekében, és ígérem, javulni fog a helyzet. Ez a könyv segít kinyomozni a fájdalom okait, és a gyakorlatok segítségével irányt mutat a gyógyuláshoz vezető úton.Egyházi Gábor gyógymasszőr, sportoktató, a Titan Kettlebell Budapest alapítója, rehabilitációs szakember. Több mint két évtizede foglalkozik az emberi test mozgásszervi problémáinak kezelésével és sportoktatással foglalkozó szakemberek képzésével. Ő az, aki gyógyszer helyett kettlebellel gyógyít.

Bodor Ádám-est

FUGA, december 9., 18:00

"Vendég Bodor Ádám, a kortárs magyar irodalom egyik legjelesebb alkotója, - beszélgetünk, s az Általa kiválasztott írásait olvassuk fel."Beszélgetők - felolvasók:Bodor Anikó képzőművészSaly Noémi irodalom-, és Budapest-történészEleőd Ákos építész, Memento Park-házigazdaAsbót Kristóf belsőépítész, rendező, FUGA-házigazda„Bárhol kinyitom bármelyik művét, az nekem nem csak tetszik, hanem fontos is. Mondatra le tudom bontani ezt az állítást, minden mondata profi munka. De Bodor esetében többről van szó, mint műgondról és rendben lévő mondatokról, - szövegeinek ereje és gyöngesége van akkor, amikor erő kell, és akkor, amikor gyöngeség kell” (Esterházy Péter)„A művek között, amikért érdemes magyarul tudnom, nemcsak a Sinistra van ott, hanem az egész életmű, a kezdettől való, már-már kaján világvég melankolikus, bodori krónikája.” (Parti Nagy Lajos) "Nincs más, aki ilyen döbbenetesen jó novellákat ír. Elképesztő, hogy milyen kicsi térbe milyen nagy világokat képes beletenni" (Dragomán György)"Bodor világszínvonalon műveli az írást, életműve egyedülálló jelenség. Szövegei a legtömörebbek, a legsűrűbb atmoszférájúak. Prózanyelvének nem pusztán verbális dimenziója létezik, hanem különleges hangjai, képei, erős hangulatai és az orrba mélyen beleivódó szagai is vannak" (Závada Pál)„Öltözz valami sötétbe, elegánsba és feszesbe.Mondjuk egy Bodor Ádám-mondatba.”(Simon Márton)

Literátum - Visky András-est

Müpa (Fesztivál Színház), december 11., 20:00

Km.: Hegedűs D. Géza (színművész), Darvas Kristóf (színművész)műsorvezető: Jánossy Lajosrendező: Balog József A tavalyi év egyik legnagyobb szépirodalmi szenzációja kétségkívül a Kolozsváron élő Visky András nevéhez fűződik: Kitelepítés című remekműve egy osztrák-magyar család, az 1956-os forradalom után huszonkét év börtönre ítélt református lelkész édesapa és a hét gyerekével a Duna-deltába száműzött édesanya megrendítő történetét meséli el. Az olvasó a legkisebb gyerek nézőpontjából ismeri meg a szovjet mintára létrehozott romániai munkatábor hétköznapjait, a soknemzetiségű rabok történeteit. Az elbeszélés keretét a véletlenül náluk hagyott családi Bibliából a gyermekei életéért küzdő fiatal osztrák nő által naponta felolvasott történetek adják. „Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra” - ajánlja a könyvet az azt megjelentető Jelenkor Kiadó. A Kitelepítés című regényével az 1957-ben született költő, író, dramaturg nem csupán saját szépen formálódó életművének eddigi csúcsát, hanem a kortárs magyar irodalom időtálló, maradandó művét alkotta meg, melynek hatása alól az olvasás végeztével sem szabadulhatunk. Minden bizonnyal hasonlóan erős élmény lesz a közönség számára a szerzővel való személyes találkozás, melyen vélhetően megelevenednek olyan történetek is, melyek a könyvbe nem kerültek bele. Aki már olvasta a könyvet, azért jöjjön el az estre, aki még nem, azért: minden valószínűség szerint feledhetetlen élménynek lesz részese.

PetersPlanet Könyvklub - Cormac McCarthy életműve Sárközy Bencével

Jókai Anna Szalon, december 12., 18:00

Decemberben, a szezonzáró PetersPlanet Könyvklubban Cormac McCarthy életművével ismerkedünk. A szerző Vad Lovak című regényét olvassuk közösen. Szűcs Péter vendége pedig Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója.

könyves hírek

Boltzár

A Libri boltjai is bezárnak december 24-én

A munkavállalók ünnepi kikapcsolódását segítik ezzel. A megelőző napokban a szokásos nyitvatartással várják az olvasókat.

Operettország - Pályaképek a bécsi-budapesti operett történetéből

Miként emelkedett a levegőbe az egyik legelső magyar operettprimadonna? Mit akart elénekelni Jókai Johann Straussnak? Hogyan készült a szocialista operett és a Honthy-kultusz? Mekkora volt Blaha Lujza derékbősége a fénykorában? Mi köze volt a Leányvásárnak Molnár Ferenc szerelmi életéhez? No, és miként vált a román sanzonettből magyar csárdáskirálynő? Vagy csárdáskirályné? S egyáltalán: kié a címszerep Kálmán Imre leghíresebb operettjében?

Megjelent!

DrMáriás bekapcsolja a turmixot, és megszületik a festmény

Két és fél, aktív hírfogyasztással és festéssel töltött év eredménye látható DrMáriás új, igen vaskos albumában, amelyhez az új Tudósok-lemez is jár.

Jákob Zoli testközelből - könyvajánló: a Paprikaföldektől a HÉTCSILLAGOS életig

Ilyen közel még sose voltunk a milliárdos életutazóhoz, mint a Paprikaföldektől a HÉTCSILLAGOS életig című könyvének extra speckó bemutatóján.

Bödőcs újra viszi a prímet!

Prímszámok hóesésben

Bödőcs újra viszi a prímet!

olvasnivaló

Menő Manó

Könyvek a fa alá

Gyerekkönyvek karácsonyra kicsiknek és nagyoknak

Az év legszebb időszakában együtt ünnepelhetjük a szeretet, öröm és a csodák pillanatait, amelyeket a karácsony hoz magával. A könyv egy olyan ajándék, amely örökre velünk marad. Nem csupán színes lapokból áll, hanem kalandokból, tanításból és emlékezetes pillanatokból. A mesék pedig olyan varázslatos utazások, amelyek szórakoztatnak, fejlesztik a gyerekek képzeletét és táplálják tudásukat.

Babaróka

“Vicc az, amin a másik nevet”

Kiss Judit Ágnes érzékenyítő mesekönyve ovisoknak

Libri

Az Óz, a csodák csodájával várja a karácsonyt a Libri

A Libri az elmúlt években megjelent díszkötet-sorozatában több fontos és értékálló gyerekkönyvet mutatott be. Tavaly E. T. A. Hoffman Diótörő és Egérkirály című könyvével bővítette ünnepi könyveinek sorát, és idén is egy világhírű mesét, méghozzá az Óz, a csodák csodáját rendezte egyedi, gazdagon illusztrált kötetbe.

Pagony karácsony

Karácsonyi újdonságok a Pagonytól - Négy képeskönyv kicsiknek

A Pagony kiadó négy új, kicsiknek szóló meglepetéssel készül az idei karácsonyra: Kicsimackóékkal gyorsabban telik majd az adventi időszak, a Pitypang és Lili-sorozat legújabb részében az ovisok megismerhetik Diótörő klasszikus történetét, és az Agócs Írisz illusztrációival megjelent Ali király karácsonyi vacsorája című mesefüzér is egy igazi ünnepi kötet!Az Oscar-díjas Emma Thompson ízig-vérig angol meséje pedig valóban káprázatos karácsonyt varázsol az egész családnak.