Programkereső

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ HÍREK ✰ ✰ ✰ KLIPEK ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

Mindenki erre várt: Azahriah a Puskás Arénában!

Régóta suttogtak róla, most végre valósággá válik: 2024. május 25-én a jelenleg még mindig csak 21 éves dalszerző-énekes Azahriah, első magyar előadóként ad önálló koncertet a Puskás Arénában.

Valami Amerika

Megjelent a Valami Amerika-sorozat főcímdala, Azariah énekli

Valami Amerikai címmel rakta fel a dalt hivatalos YouTube-csatornájára napjaink egyik legnépszerűbb magyar előadója, Azariah.

POP 10 ikonikus zenész és banda, akinek nem volt listavezető slágere

Nagy sláger a Friday I'm In Love, a Nothing Else Matters vagy a Smells Like Teen Spirit, de az első helyhez mégsem volt elég.

A Carson Coma az MVM Dome-ban ünnepli ötödik születésnapját

A Carson Coma az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai sikersztorija gitárzene fronton, négy év alatt négy nagylemezt jelentettek meg, kétszer is megtöltötték a Budapest Parkot és szinte nincs olyan hazai fesztivál, ahol ne kérné őket a közönség. A zenekar jövőre egy fergeteges koncerttel ünnepli meg ötödik születésnapját április 6-án az MVM Dome-ban, a csapat eddigi legnagyobb bulijával.

Club 27

Sztárok, akik 27 évesen haltak meg

A Club 27 egy olyan elitklub, amelynek csupa nagy nevű tagja van, mégsem jó bekerülni közéjük.

34 év után végre elérhetővé vált Madonna betiltott Pepsi-reklámja

A Like a Prayer című klipre épülő hirdetést maga az énekesnő hozta nyilvánosságra Instragram-oldalán.

Madonna

A botrányos MTV-gáláktól a betiltott Pepsi reklámig: 6+5 érdekesség a 65 éves Madonnáról

A Grammy- és Golden Globe-díjas énekesnő, színésznő, rendező és üzletasszony nem véletlenül vívta ki magának a „pop királynője” címet: ellentmondásokkal és átváltozásokkal teli karrierje során sok millió rajongóra és irigykedőre tett szert.

Koncertek mostanában

Robotorgona
okt. 06. 19:00 - Magyar Zene Háza - Budapest
Voyager
okt. 08. 19:00 - Dürer Kert - Budapest

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ kedd ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

Parno Graszt ráadásnap

Kobuci Kert, október 3., 20:00

A Parno Graszt autentikus cigányzenekar, amelyik azután is meg tudja őrizni tisztaságát, miután igazán népszerűvé vált. Sokan elfelejtik, honnan jöttek, hova tartanak és az, ami egykor a hangszerek kíséretében őszintén rezgett a torokban, idővel megkopik, és egyre hamiskásabban szól.A Parno Graszt szerencsére az a csapat, amelyik meg tudta őrizni azt a kedvességet, azt az egyszerűséget és vidámságot, ami zenéjüket leginkább jellemzi. Ez a banda eszelősen szerethető, és pont azért, mert nem akarnak mások lenni, mint akik. Nem akarják hagyományörző cigánydalaikat túlcifrázni, mert tudják, mekkora energia lakik fülbemászó dallamaik letitsztultságában.Koncertjeik alkalmával megelevendik a vidéki kocsma pálinkaleheletű hangulata, zörögnek a szekerek, pörögnek a szoknyák és suhognak a falevelek. Amikor először hallottam őket, nem tudtam betelni a látvánnyal, a zenészek szendvedélyesek, a szemek izzanak, az énekes asszonyok csípői ringanak. Ha némajáték lett volna, akkor is elnéztem volna őket órákig. A kannás egyszerre két kannán játszik, a szájbögő futamok megunhatatlanok, a dalszövegek klasszikusok, a taktus pedig előbb utóbb bárkit táncra perdít.

MVM Koncertek – 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál: Farkas Mira hárfaestje

Gödöllői Királyi Kastély, október 3., 19:00

Közreműködnek: Drahos Rebeka (fuvola), Bársony Péter (brácsa) Dubois: Terzettino, Glinka: Három orosz dal, Doppler–Cassilda: Fantázia,Brahms: Lerchengesang, Abendregen, Debussy: Szonáta fuvolára brácsára és hárfára

Ábrahám Márta (hegedű) - Koncert és kötetbemutató

Zeneakadémia (X. terem), október 3., 18:00

Ábrahám Márta magyarul és angolul megjelent Chaconne-kézikönyve elméleti és gyakorlati útmutatót kínál Johann Sebastian Bach d-moll partitájának (BWV 1004) Chaconne tételéhez. A szerző a Chaconne belső, eddig ismeretlen világába kalauzolja az olvasót. Átfogó kísérletet tesz a 64 variáció egységes zenei hálózatba fonódó kapcsolatainak és rejtett dimenzióinak a feltárására. A kétkötetes kiadvány bemutatja Bach szólóhegedűre komponált szonáta–partita- ciklus kéziratának és kiadásainak a történetét; részletesen elemzi a Chaconne témáját, formáját, és a forma szimbolikáját. A formaszerkezeti és jelképi szempontok együttes alkalmazásával mutat rá a zenei összefüggések mélyebb - Bach személyes életeseményeihez kötődő - értelmezési lehetőségeire is. A kézikönyv számos kottapélda, illusztráció és táblázat segítségével kíván megalapozott képet nyújtani a szervesen egymásba fonódó zenei kapcsolatok logikájáról és rendjéről. A mű szerkezetébe ágyazott „időkód” elmélete választ ad számos zenetörténeti kérdésre, megmagyarázza a Chaconne keletkezése és Bach feleségének halála között ezidáig csak feltételezett összefüggést. “Ábrahám Márta Chaconne-kézikönyve nélkülözhetetlen mindazok számára, akik Johann Sebastian Bach zenéjét szeretik, a Chaconne értelmének megértésére törekednek, és akik felismerték a remekműből felénk áradó fényt, amely hallgatóját a középponti rend felé vezeti” – írta a kötetről Dr. Kamp Salamon, Kossuth-díjas karmester, a Magyar Bach Társaság elnöke. A könyvbemutató kivételes eseménynek ígérkezik: a szerző beszélgetőtársa Takács-Nagy Gábor, Bartók-Pásztory- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, és Fazekas Gergely Bach-kutató, zenetörténész, egyetemi docens, a Zenetudományi Tanszék és a Doktori Iskola oktatója lesz.

Zene X Szöveg | Müller Péter Sziámi beszélgetés | AndFriends minikoncert

A38 Hajó, október 3., 20:00

Mi Még Nem Szoktunk Le Róla, hogy szövegírói esteket tartsunk az A38-on, mert nekünk ez Bejön! Ráadásul októberben egy igazi rendszerváltó alterlegenda lesz a vendégünk, aki generációk szövegírói tevékenységére volt hatással. ♦️De ki is ő?♦️Müller Péter Sziámi igazán sokoldalú művész, hiszen egyszerre filmrendező, dalszerző, dalszövegírő, slammer, költő és műfordító is. Nem túlzás azt állítani, hogy a művész élete elsősorban a szövegekről és a zenéről szólt, de nagy részt vállalt például az első Diáksziget (azóta Sziget Fesztivál) szervezésében is. Bőven lesz tehát miről beszélgetnie a szerzővel állandó házigazdánknak, Kemény Zsófinak. A beszélgetés után természetesen természetesen zene is lesz, az életHű legfontosabb darabjait fogja előadni Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar.Kapunyitás: 19:00Program: 20:00 - 21:30

Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint

Budapest Jazz Club, október 3., 20:00

Veronika és Bálint számára akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legutóbbi két lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó felállás. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A mintegy negyven országot és számos fesztivált megjárt duó koncertjein a néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja.

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ szerda ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

MVM Koncertek – 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál: Lenka Petrović

Gödöllői Királyi Kastély, október 4., 19:00

Händel: Prelude and Toccata in C minor (arr. Grandjany),Mozart: Piano Sonata No. 13 in B-flat major, K. 333 (I Allegro, II Andante cantabile, III Allegretto grazioso),Bartók: The Night’s music from Out of Doors, sz. 81 (arr. L. Petrović),Liszt: Les Jeux d’eaux à la Villa d’Este (arr. L. Petrović),Ravel: Jeux d’eau (arr. L. Petrović), Salzedo: Jeux d’eau, Smetana–Trneček: Vltava (The Moldau)

Ligeti 100 - „A gigantikus protézis” - Fassang László orgonaestje

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), október 4., 19:30

Bach: c-moll fantázia, BWV 562Ligeti: VoluminaBach: G-dúr triószonáta, BWV 530Ligeti: Két etűd - Harmonies, CouléeBach: G-dúr fantázia („Pièce d'orgue”), BWV 572Fassang: Improvizációk Ligeti Musica Ricercata című zongoraciklusának témáiraFrescobaldi: Recercar Cromaticho post il CredoLigeti: Ricercare - Omaggio a FrescobaldiLigeti: Hungarian RockFassang: Improvizáció a Hungarian Rock chaconne-témájára A Ligeti-centenárium izgalmas eseményének ígérkezik Fassang László orgonaestje, amelynek közönsége nemcsak a Müpa világhírű instrumentumát hallhatja, de a hangversenyen Hammond-orgona, MIDI-orgona és zongora is megszólal, a programot mindvégig kísérő fényfestés a zenéhez a vizuális asszociációk sokaságát társítja, a magyar zeneszerző műveinek társaságában felhangzó Bach- és Frescobaldi-kompozíciók pedig nemcsak stiláris kontrasztot kínálnak, de egyszersmind olyan darabok is, amelyek hatottak Ligeti György gondolkodásmódjára. „Az orgona egyrészt mindeddig felderítetlen hangszínlehetőségeinek hihetetlen gazdagsága, másrészt (és elsősorban) hiányosságai - tehetetlensége, merevsége, szögletessége - révén keltette fel az érdeklődésemet. Ez a hangszer olyan, mint egy óriási protézis. Izgatott, hogy rájöjjek: hogyan lehet ezzel a protézissel újból megtanulni járni.” E mondatokat Ligeti György fogalmazta meg Volumina című nevezetes orgonaművéről szóló írásában. Amikor tehát protézisről beszél, az nem azt jelenti, hogy a fehér-fekete billentyűk óriási fogsorra emlékeztették (habár ez az ijesztő kép sem volna meglepő a Le Grand Macabre groteszkhez vonzódó szerzőjétől), hanem a mozgás, a járás. Fassang László felfedező útra hív Ligeti világában. Megszólaltatja a zeneszerző orgonaműveit, azokat a Bach- és Frescobaldi-darabokat, amelyek a magyar alkotót inspirálták, műsorának második részében improvizál is Ligeti témáira, a fényfestés mesterei, Besnyő Dániel és Kiss Patrik pedig kötöttséget és szabadságot kombináló munkájukkal képzettársítások végtelen sorát indítják el. A hangverseny két része egy-egy nagy, összefüggő kompozíció, amely mozgósítja a közönség érzékeit és intellektusát. A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel Fazekas Gergely zenetörténész műismertető előadása előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a koncertre jeggyel rendelkezők.

Fonó Szerda tánctanítás és táncház: Kalotaszegi táncok

Fonó Budai Zeneház, október 4., 19:00

Az ország egyik legpatinásabb – a Fonó létrejötte óta folyamatosan működő - táncházába olyan kezdő és haladó táncosokat várunk, akik heti rendszerességű táncoktatások keretében szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy tájegység táncát illetően. Az élőzenés tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, majd egy közös össztánccal, énektanulással és táncházzal zárul. Várnak minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül! Hét alkalmas kalotaszegi tánctanfolyam szeptember 13. és október 25. között minden szerdán! Oktatók: Kocsis Enikő és Fitos Dezső, valamint a Fitos Dezső Társulat táncosai19:00 - 20:45 Tánctanítás (Kezdők: Nagyterem, Haladók: Pajta)20:45 - 21:00 Össztánc (Kezdők és haladók: Pajta)21:10 - 21:30 Énektanulás21:30 - 01:00 TáncházJegyár: elővételben 1500 Ft, az esemény napján 2000 Ft

Sub Bass Monster

Kobuci Kert, október 4., 20:00

Sub Bass Monster újra a Kobuciban!

Slovenian Jazz & Beyond - Krajnčan Brothers (SI), Mirna Bogdanović Group

BMC - Opus Jazz Club, október 4., 20:00

Km.: Krajnčan Brothers: Žigan Krajnčan (ének), Kristijan Krajnčan (cselló, dob),Mirna Bogdanović Group: Mirna Bogdanovic (ének, ukulele, effektek), Povel Widestrand (zongora, szintetizátor), Peter Meyer (gitár), Tom Berkmann  (nagybőgő), Philip Dornbusch (dob)Žigan és Kristijan Krajnčan lenyűgöző odüsszeiája az énekhang, a cselló, az ütőhangszerek és a tánc közvetítésével különböző műfajok és érzelmek óceánján át vezet. A csillapíthatatlan testvérek külön-külön és együtt is összművészeti alkotások létrehozására törekednek, amelyek kitágítják, átrajzolják vagy éppen ledöntik a zenei stílusok megszokott határait. Védjegyük a nyitottság, ennek jegyében utazzák keresztül-kasul a világot és szívják magukba az új inspirációkat. Mirna Bogdanović precízen megkomponált és hangszerelt kompozíciói a kortárs jazz és az artpop közé vernek hidat: a jól ismert dalformákat komplex árnyalatokkal, energikus improvizációkkal és kifinomult zeneiséggel töltik meg. A boszniai-szlovén származású énekesnő mindössze kétéves volt, amikor a háború elől elmenekült szülőföldjéről. Új otthonát Berlinben találta meg; debütáló albuma, a vokális és hangszeres gondolkodásmód páratlan egységéről tanúskodó Confrontation 2021-ben a Deutscher Jazzpreis nyertese lett. Introspektív második albuma, az Awake idén tavasszal jelent meg, amelynek gazdag, változatos hangzásvilágába az eddiginél is finomabb elektronikus effektek szövődnek. Az Opus Jazz Club és a Cankarjev dom összefogásából létrejött szlovén-magyar kölcsönös jazzfókusz célja, hogy egy duplakoncert keretében mindkét ország jobban megismerhesse egymás vibrálóan gazdag jazzszínterét. Az Opus Jazz Clubban a Mirna Bogdanović Group és a Krajnčan Brothers zenéje szól, a szlovén közönség pedig a Mozes & Kaltenecker és a New Fossils formációkat hallgathatja meg október 10-én.

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ csütörtök ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

Geszti Péter koncert est Váczi Eszterrel: Vabadaba

Belvárosi Színház, október 5., 19:00

A VABADABA egy érzés. Pontosabban sokféle érzés. A szerelem 22 árnyalata, ami 22 dalban szólal meg. Geszti Péter új koncert-estjén egykori Jazz+Az-os partnerével, Váczi Eszterrel kezdett újabb zenés kalandba, hogy hol szentimentális, hol ironikus módon szóljanak a szerelem csodáiról és viszontagságairól. Szerelmesek, szeretők, magányosok, házasok, újrakezdők, mindenki megkapja a magáét a dalokban. Az est címe a hetvenes évek egyik világslágerét idézi, nem véletlenül! A korszak több ikonikus vintage dala is elhangzik majd, modern hangszerelésben, új magyar szöveggel.Ezek mellett sok ismert Geszti dal kel új életre a Váczi Eszterrel közös duettekben, a budapesti Belvárosi Színházban.  

MVM Koncertek – 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál: Kertesi Ingrid és Vigh Andrea ének-hárfaestje

Gödöllői Királyi Kastély, október 5., 19:00

Válogatás Händel, Paisiello, Croft, Bellini, Donizetti, Fauré, Debussy és Puccini műveiből  

Mansur Brown (UK) / Sunma lemezbemutató

Magyar Zene Háza (Koncertterem), október 5., 19:30

Km.: Mansur Brown (gitár), Eddie Lee (billentyű), Jonathan Moko Basszus), Junior (dob), Koroknay András (basszusgitár), Klausz Ádám (dob), Kálmán András (billentyű) A Dél-Londonban, Brixtonban született Mansur Brown a csodagyerek definíciója: klasszikusan képzett gitáros, akinek zenéjében egyensúlyban van a virtuóz precizitás és az érzelmek tágterű kifejezése. Mansur sajátos kompozíciós technikájában számos zenei világ ötvöződik (ahogyan jó hívószó is bőven van zenéjére: nu-jazz, deep funk, instrumentális hiphop stb.): flamenco inspirálta jazz-es, funkos, szellős gitározás olyan sajátos produceri megoldásokkal, amelyben ott van a korai ’00-as évek forradalmi r&b-je – a Timbaland-féle törtritmusos pattogással –, az elmúlt években divatos afrobeats-es csavarok, és a Burial-féle melankolikus, nagyvárosi dubstepes hangpaletta. „Néha a zenémnek klubhangulata van, máskor pedig inkább introspektív” – összegez tömören a főhős. „De mindegyiken a boldogság, a hála érzései húzódnak végig. Azt akarom, hogy fiatalító érzés legyen hallgatni.” Ha ebből az idézetből nem derülne ki, akkor az Alfa Misttel közös korai kislemezének a címe is árulkodó: Love is the Message.Koncertje előtt a hazai, dubos gyökerű SunMa mutatja be friss lemezét. A kurátorként, lemezkiadóként (AMAI) és multidiszciplináris művészként is aktív Mansur zenéjének a 2018-as debütlemeze (Shiroi) óta középpontjában a gitár áll, de korántsem ez az egyedüli összetevő. A dalszerző, producer és multiinstrumentalista szerepét is betöltő Mansur a 2021-es Heiwa LP-n billentyűs hangszerekhez, fuvolához és szaxofonhoz is nyúlt – sőt, még énekelt is, hangmagasságot váltva kedvenc r&b-dalai tiszteletére. 2022-es NAQI című projektje első részén minden korábbinál összetettebb lett zenéje, néha még a „Khruangbin afrobeats-es csavarral” sem távoli asszociáció, a lemez második fele viszont minden korábbinál tisztábban, csupaszabban mutatja Brownt és gitárját. Ő készítette a Desta: The Memories Between című érzelmes, okos számítógépes játék érzelmes, okos kísérőzenéjét is, ami 2023. májusában jelent meg, a gitáros első magyarországi megjelenése pedig a Zene Házában lesz, és egy élettel teli zenei utazás várható álomszerű hangulatok és bólogatós betétek között.  

Borlai Gergő: Divided Freedom

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), október 5., 20:00

Km.: Nguyên Lê, Eivind Aarset (gitár), Tim Lefebvre (basszusgitár), Christian Lillinger (dob), Ladányi Andrea (tánc) Borlai Gergő eddig kétszer osztotta meg a Müpa színpadát és kreatív energiáit művészbarátaival. Bő nyolc év után most a Divided-sorozat eddigi talán legambiciózusabb estjére kerül sor. A sztárnévsor és az egyedülálló felállás okán a koncertnek méltán ad helyet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. Minden hang a szabadság jegyében tör utat magának. Amikor 2021-ben The Missing Song című albumáért neki ítélték az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat, Borlai Gergő megjegyezte, műfaji kötöttségek nélkül szeret játszani. A a tökélyig fejlesztett technikai alapok pusztán az elrugaszkodáshoz szükségesek. A kiemelkedő improvizációs készséggel megáldott partnerekkel való spontán zenélés jelenti számára a legmagasabb rendű alkotást. Erre hivatott ez a hatfős közösség is. Tim Lefebvre basszusgitáros sound designerként és betonszilárd grooverként nem kisebb nevekkel bizonyította nagyszerűségét, mint David Bowie, Elvis Costello vagy Sting. Nguyên Lê gitáros mindkét korábbi alkalommal tagja volt a Divided-csapatnak. Gergő minden gondolatát érti, lélekkel és rendkívül virtuózan játszik. A másik gitáros, a norvég Eivind Aarset is visszatérő szereplő, aki jól ellenpontozza Lêt: hangmoduláló eszközeivel „krémszerűen” fogja össze a zene többi alkotóelemét. Christian Lillinger egyre foglalkoztatottabb dobos Németországban, ahol szintén improvizatív készsége miatt ünnepelt tehetség. Minimalista dobfelszerelésével ő is ellenpontot kínál majd Gergőhöz, aki viszont nagy szetten játszik majd - s ugyanakkora szívvel és alázattal igyekszik medret formálni a zenefolyamnak. A Kossuth-díjas Ladányi Andrea pedig a kortárs tánc egyik legkiemelkedőbb alakja.  

A Rendezvény Kellék Kft bemutatja: Loop Doctors

Budapest Jazz Club, október 5., 20:00

Az együttes a mai modern és divatos zenei irányzatokat, mint a Drum’n’Bass, Jungle, Breakbeat, NuJazz ötvözi a jazz improvizatív elemeivel. Zenéjükben elektronikus effektet és samplereket is használnak, ám egyedi hangzásukat leginkább akusztikus hangszereik természetes hangjainak módosításával érik el. A formáció kizárólag saját szerzeményeket játszik, repertoárjuk változatos és szélsőséges, de szerethető zenei határok közt mozog.

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ MÉG TÖBB HÍR ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

Legnagyobb slágereivel tér vissza Budapestre Rod Stewart

Öt évtizedes pályafutása során Sir Rod Stewart generációja egyik legjobb énekeseként vonult be a köztudatba. Most visszatér Budapestre egy különleges show-val június 22-én az MVM Dome-ban.

Margaret Island

Négyszámos EP-vel és egy különleges turnéval köszönti az őszt a Margaret Island

Az Idegszálaival című új EP izgalmas feldolgozások sora: két vers, egy népdal és egy vendégszöveg megzenésítése található rajta, melynek szerzője Palya Bea énekesnő. A most megjelenő kislemez a Margaret Island őszi, „Szabadon szép a tánc” elnevezésű turnéjának előfutára.

José Carreras visszatér Budapestre

Legújabb gála koncertjével 2023. november 29-én lép fel a Budapest Arénában.

Ismét közös lemezt adott ki Azahriah és DESH: itt a tripq!

Bevált csapaton ne változtass, tartja a mondás, és jelenleg nincs csapat a magyar könnyűzenében, amely jobban bevált volna, mint Azahriah és DESH párosa: 2022-ben a magyar streamelők kettejük közös dalát, a Pullupot hallgatták meg a legtöbbször az NMHH hivatalos statisztikái alapján – mintegy 6,5 milliószor. És ez csak egy a duó számos rekordja közül.

9 dolog, amit talán nem is tudtál Billie Eilish-ről, a Sziget keddi fellépőjéről

Billie Eilish augusztus 15-én, 21:15-kor lép fel a Sziget nagyszínpadán. Na, de ki is ő?