Élősködők

Bakancslistához adom
Parasite
16 éven aluliak számára nem ajánlott dél-koreai dráma, 132 perc, 2019

Értékelés:

299 szavazatból
Szerinted?

A dél-koreai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők.

A film antihőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.
Bemutató dátuma: 2019. december 5. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Kim Ki-taek
Park Dong-ik
Park Yeon-kyo
Kim Ki-woo
Kim Chung-sook
Kim Ki-jung

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2020
  Legjobb film
 • Oscar-díj

  2020
  Legjobb eredeti forgatókönyv
 • Oscar-díj

  2020
  Legjobb idegennyelvű film
 • Oscar-díj

  2020
  Legjobb rendező: Bong Joon-ho

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
The Cortez okt. 26. 18:30:57 9/10 Előzmény Edmond Dantes
Nem, Hitler idecibálása mindig helyénvaló. Attól, hogy nekem egy film nem tetszik, még lehetnek értékei, mint ahogy hibái is lehetnek egy nekem tetszőnek. Szóval most még nagyobb baromságot írtál. A nagy okfejtések közepette észrevetted, hogy hány pontot adtam a filmre?
10/10
offtopic
Edmond Dantes okt. 26. 06:44:36 10/10 Előzmény The Cortez
Talan Hitler idecibalasa volt "sz@r" pelda. De mar tudom a helyes megfejtest. Jo film az, amit The Cortez annak itel. Rossz film az, amit The Cortez annak itel. Ilyen egyszeru. Ugyhogy mivel nincs itt semmi latnivalo, en ebbol a temabol tovabb is setalok. Eloskodok itt marad, lehet tovabb savazni, mindekozben szepen besetal(t) a filmtortenetbe. Pont.
9/10
The Cortez okt. 24. 18:19:14 9/10 Előzmény Edmond Dantes
Nem volt filmrendező, csak szar volt a példád. Ha sokan tapsolnak népszerű. Ha a legtöbb díjat elviszi, attól még nem biztos, hogy értékes, lehet egy rakás hulladék is. Már leírtam mi jelent valamit: a film saját értékei, nem az, hogy hány díjjal szórják meg.
10/10
offtopic
Edmond Dantes okt. 24. 08:46:09 10/10 Előzmény The Cortez
Ugyanaz tokben: ha a dijak es a rajongas "semmit nem jelentenek", akkor mi jelent "valamit"? Termeszetesen az on igen ertekes beirasat es iteletet leszamitva, ami bizonyara igen sokat jelent. Pl. onnek.
10/10
Edmond Dantes okt. 24. 08:44:14 10/10 Előzmény The Cortez
Nem is tudtam hogy Hitler filmrendezo volt. Itt ez egy filmes topik es ha egy filmnek sokan tapsolnak, akkor az a film, ha nem is biztos, hogy jo (mi is az, hogy jo?), az egy nepszeru film. Ha pedig egy film a legnagyobb fesztivalok osszes fodijat elviszi, akkor bizony-bizony, az a film bizonyara egy ertekes film. Ahogyan az Eloskodok is.
9/10
The Cortez okt. 24. 01:43:42 9/10 Előzmény Edmond Dantes
Adolf Hitlernek rengetegen tapsoltak. Tehát akkor neki volt igaza mindenben?
8/10
Вrierley okt. 23. 18:32:21 8/10 Előzmény Edmond Dantes
Engem a hentelős rész nem fogott meg. Egyébként/azonkívül nem rossz.
10/10
Edmond Dantes okt. 23. 17:48:22 10/10 Előzmény The Cortez
Azért ha túl sokan jönnek szembe az autópályán, talán mégis ők haladnak szabályosan ..
10/10
Edmond Dantes okt. 23. 17:46:23 10/10 Előzmény Szegényanyád
Vajon hányast adott volna, ha rossz filmnek tartaná? Minusz 10-est?
9/10
comment.elfy okt. 22. 21:16:54 9/10
Jó pár kérdést hagyott nyitva maga után, és voltak benne olykor fura dolgok, de elgondolkodtató film. Aki nem igazán ismeri ezt a kultúrát, vagy túlságosan a hollywoodi alkotásokhoz van szokva, annak nem biztos, hogy fog tetszeni.
Nekem bejött, voltak benne humoros és megrázó részek is, végig lekötött.
1/10
adeept okt. 21. 09:13:43 1/10
sz@r volt. Na de a Snowpiercer után mit várjunk? Ugyanolyan gagy. Van egy sztori ami elindul, aztán 10 perccel a vége előtt a forg.k.író kimegy kakilni, és a felesége befejezi a történetet, anélkül, hogy az előzményeket elolvasta volna .... Kb. így tudnám jellemezni ez a "semmihez sem hasonlítható, egyedi hagvételű, szokatlan" Műalko ...khm.. khm.. khmmm...kkmm..hkh..mm kkhk
7/10
durumdara szept. 01. 18:57:09 7/10 Előzmény meehrlin
Kb. hasonló érzéseim voltak. A film első felében az ember szurkolt, hogy végre rendeződjenek a dolgok.
Aztán nagyon átfordult az egész, és onnantól az a kérdés, hogyan lehet kikeveredni ebből; és szintúgy - hogyan oldja meg a rendező, hogy ne bukjon bele a film.Pedig az első részben még hasznára is voltak a gazdagoknak.
A jó angol tanár és a kisgyerekre ható nevelő - szerintem itt kellett volna megállni.

A film második, "elvetemülő" része a házinéni kirúgásától kezdődik. Ott már nagy a morálvesztés.
A házfoglalás és tivornya még többet csökkent a szimpatikusságukon.
Aztán a következő szakasz átfordul egyfajta thrillerbe, ami a film végéig megmarad, sőt fokozódik.
Már nem lehet jó megoldás.

Amit szerintem nehéz megítélni, hogy mi nyugati fejjel nézünk a filmre. A keleti filmek eleve hajlamosak a túljátszott pillanatokra (pl. Hős), amikor a színészek irreális erővel reagálnak (mimika, mozdulatok, beszéd). De az is igazi, közel az északi vidékhez sok olyan ember élhet, aki a diktatúrából szökött át, így teljesen más szemmel látja a világot.

A szegénység bűnözésre sarkall, mint pl. a Csúfak és gonoszakban, de a nagy különbség gazdagok és szegények között még inkább kiélezi a helyzetet. A család itt kapott egy lehetőséget és egyedül ebben látták a nehéz szituációból a kiutat. Eközben elvesztették a realitásérzéküket, és egyre jobban belebonyolódtak az egészbe. Mindent megkaptak, majd mindent elvesztettek (eső).

A filmben jól kidomborodik a gazdag emberek elferdült mivolta (Gangnam Style), amit persze érzékel a család is.
Végső soron nem tudtam eldönteni, hogy az apa dühből csapott le a megbízójára (büdös(!) szegény), vagy ez hirtelen egy terv is volt a családja megmentésére az adott helyzetben.

Úgy vélem, a filmben a családok csupán díszletek, és csak arra szolgáltak, hogy általuk megismertessék az országban jelenlevő végleteket. Ha innen nézzük, akkor a film betöltötte a szerepét.
Talán ezért sem gondolok bele olyanba, vajon miért nem volt a házban belső kamerájuk, ésatöbbi.

Kicsit olyan, mint az amerikai dúsgazdag kaszinóváros alatti sötét alagutak, ahol nagyon is sokan tengődnek. Mialatt felettük hírességek parádéznak, és elszórják a pénzüket a milliomosok, addig ők a napi betevőért küzdenek.


meehrlin aug. 11. 18:53:20
A film első fele nagyon tetszett! Addig volt valami egyedi bája ennek az alkotásnak.
De második fele már inkább csak egy agymenésre hasonlított. Kár érte!!!
1/10
Szegényanyád júl. 22. 22:36:56 1/10
Végül is, nem volt rossz film. De egy kicsit túltoltátok. Ezért az egy csillag.
8/10
öregvidra jún. 21. 13:28:36 8/10
...nem volt rossz, de a valóságtól igencsak elrugaszkodott az egész...(kicsit spoileres lesz)....egyáltalán nem értem miért lennének élősködők, hiszen mindannyian rendesen megdolgoznak a pénzükért, ráadásul még olcsóbban és hatékonyabban, mint az elődeik...az sem világos, miért maradnak a nyomortanyán, hiszen mindannyian igencsak jól kerestek a későbbiekben...erre a családlehazudásra sem volt szükség, még ha kiderült volna az igazság, akkor sem olyan nagy probléma, hiszen jól teljesítettek...
6/10
trikolor máj. 31. 20:03:08 6/10
Maga a sztori kiváló. A film jól építi fel a történetet, de valahol a második óra elején elszakad a szépen fűzött lánc. Nekem nagyon nem tetszett a befejezés. Túlbonyolították az egészet. A színészek játéka sem érdemelte meg ezt a díjesőt. Szerintem bőven túl van értékelve, nálam ez csak 6/10.
10/10
vargama márc. 24. 22:13:21 10/10
Végre sikerült megnézni, a Paramount műsorán volt a héten.
Én azon nézők táborát gyarapítom, akiknek tetszett ez a film. Szokatlan a történet, frappáns, fordulatos a meseszövés. Sok csavar van benne és sok izgalom, meglepetés.
Az elején idegenkedtem attól, ahogy a léha család beépült a gazdagék mindennapjaiba. Majd a rivális élősködőket is látván, a film azt sugallja, hogy ez túlélési gyakorlat, a modern társadalom kitermeli a maga élősködőit.
Az emberi cselekedetek, tettek mozgatórugóit keresve, a végén azon kaptam magam, hogy a szegényék pártján vagyok... (emberi és szeretetteljes a kapcsolatuk miatt)
8/10
doricki23 márc. 24. 14:02:25 8/10
Nagyon tetszett. Nem zavart az sem, hogy idegen ez az ázsiai világ nekem.
Jó film. Érdemes megnézni.
vargavera jan. 24. 12:17:33
Szerintem érdekes film. külünleges és nem megszokott a téma. Élveztem volna ha film fele nem fekete képernyőn játszódott volna. A legérdekesebb részekból semmit sem lehetett látni. Engem halálosan tud bosszantani ha a filmből nem lehet látni semmit, vagy csak sejteni lehet a sötét képernyő miatt. Valaki magyarázza meg ennek mi értelme van, így egy jó filmet is élvezhetetlenné tudnak tenni. Én ajánlom.
9/10
The Cortez 2021 dec. 27. - 16:23:49 9/10 Előzmény Edmond Dantes
A díjak meg a rajongás semmit nem jelentenek. Persze, hogy dühíti őket, mert ezek a dolgok nem jelentenek garanciát egy film /zene/könyv/műsor/bármi minőségére.
Összes hozzászólás