A kőszívű ember fiai

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 140 perc, 1965

Értékelés:

259 szavazatból
Szerinted?

A császárpárti Baradlay Kázmér özvegye, szembeszegülve férje végakaratával, jó magyarnak, boldog embernek szeretné látni a fiait. Hazahívja legidősebb fiát, Ödönt Pétervárról, Richárdot és Jenőt pedig Bécsből. Kitört a forradalom. A forradalmár lelkületű Baradlayné biztatására fiai apjuk végakarata ellenére 1848 ügye mellé állnak. Jókai Mór regénye alapján!
Forgalmazó: Örökmozgó

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
nappalitv márc. 19. 00:10:32 10/10 Előzmény napraforgó
Tényleg ballal simliznek és nem a film volt fordítva. Onnan látni, hogy bal az a bal, hogy a bal vállukon van a lógattyús kabát felakasztva, a jobbon nincs. Legalábbis a jobbkezeseknél. (balkezes ember meg biztos nem lehetett huszár, vagy annak is jobb kézzel kellett kardoznia, de úgy nem tartott sokáig a karrierje, legalábbis filmen még nem láttam senkit aki balkezes huszár lenne) Találtam jó jelenetet, (belép a kapualjban és tiszteleg) majd bemásolom.
10/10
nappalitv márc. 15. 18:05:43 10/10 Előzmény Sz. Péter
Hopsza, ez a tök logikus dolog eleddig eszembe se jutott. Tehát feltolta a satyakot és megtartotta bal kézzel ugye, mert jobbal a kardot-lándzsát fogdosta. Hiába no, mindig valami szögegyszerű dolog áll minden mögött.

Megjegyezném azt is, hogy akkoriban baloldali közlekedésnek kellett lennie, szintén hasonló okfolyamányból, azaz a kard és korábban a dárda okán, és hát a ló bal oldaláról szálltak fel. 2 hintó nem nagyon mehetett el egymás mellett a mai módon, hacsak nem összevissza kóválygott mindenki, de nem hiszem, és ha jól sejtem, a kocsis is jobb oldalon ücsörgött ha ketten voltak. A jobb oldali ló lehetett a vezérlőló.
napraforgó márc. 15. 17:38:35 Előzmény Bogyóka..
Köszönöm!
Kénytelen vagyok revidiálni az álláspontomat, úgy tűnik, hogy a XIX. század közepén mégis bal kézzel tisztelegtek. Érdekes.
napraforgó márc. 15. 15:55:54 Előzmény Bogyóka..
Mikor volt az, hogy a lovag lecsapta a sisakrostélyt? Kb. ezer éve. Azért a lovagkor már rég végetért.
Nem hiszem, hogy manapság gyakran tisztelegtek úgy, bal kézzel, hogy közben fegyver van a jobb kézben. És XIX. század közepén sem lehetett ez gyakori szokás, még háborúban sem.

Tisztavatáson, diszszemléken gyakran látni, hallani a "fegyverrel tisztelegj!" felszólitást és akkor a katonák a kivont karddal tisztelegnek. (ezt a régi szokást pár éve hozták vissza)
Tehát a fegyveres tisztelgésnek is megvan a módja.
---------
De elhiszem, hogy úgy van, ahogy mondod, ha tudsz valami hiteles forrást ajánlani, ahol utánanézhetek.
Sz. Péter márc. 15. 15:50:44 Előzmény Bogyóka..
Nem lecsapta, hanem pont, hogy felemelte a rostélyt, így megmutatva az arcát.
Bogyóka.. márc. 15. 15:35:07
Egy kis történelem: a katonai tisztelgés onnan származik, ahogy lecsapja a lovag a sisak rostélyát. Abban a korban a jobb kézben volt a fegyver, tehát bal kézzel csapta le a rostély. A szabályos tisztelgés (bal kézzel, tenyérrel a csákó siltjének bal első oldalán, tenyérrel befelé, könyök a testhez leszorítva). Ezt egészen az 1900-as évek elejéig használták de mára a jobb kezes tisztelgés maradt meg.
napraforgó márc. 15. 15:07:59 Előzmény nappalitv
Ha nézed a filmet, most láthattad, megérkezett Richárd és BAL kézzel tisztelgett a tábornoknak, aki szintén BAL kézzel fogadta.

Amúgy azt sem értem, hogy a nyugatról, Bécs felől érkező huszárok miért Keletről, jobbról lovagolnak huzamosabb ideig Magyarország felé.....
napraforgó márc. 15. 13:23:18 Előzmény nappalitv
Azokat a jeleneteket nézd, ahol Ödön és Richárd találkozik a budai vár ostrománál. De azt hiszem ott is látható, amikor a bécsi diákok (köztük Edit is) csatlakoznak a magyar szabadságharcosokhoz.
Én ezeknél a jeleneteknél láttam a balkezes kézfogást, meg a balkezes szalutálást.

Azt hiszem, ezt a filmet is felújitották digitálisan, csak hát egyes jeleneteket kiforditva tették a helyére.
---------------------------------
Vannak ilyen hibák, pl. az Egri csillagokban is karóra volt az egyik janicsáron. (bár lehet, hogy azóta kitörölték)
10/10
Lidizsuzsi márc. 15. 12:36:32 10/10 Előzmény nappalitv
Köszi :-)
10/10
nappalitv márc. 15. 12:20:03 10/10 Előzmény napraforgó
Picsába, nézhetem sasszemmel... hacsak meg nem írod, hogy kb mikor van a jelenet. :)
10/10
nappalitv márc. 15. 12:18:46 10/10 Előzmény Lidizsuzsi
A médiaklikken nézegesd a műsorújságot, ha érdekel valami a dunáról, dw-ről m5-ről. szinte mindig van ismétlése az ilyesmi filmeknek másnap hajnalban, de például az egy magyar nábob és a Kárpáthy Z. most nem lett megismételve. Az se biztos, hogy ugyan azon az adón ismétlik, lehet a Dunán leadottat az M5-ön adják le hajnalban.
10/10
Lidizsuzsi márc. 15. 09:44:44 10/10 Előzmény nappalitv
Köszönöm szépen! Az az érdekes, hogy a "Játszási időpontok"- nál ( PORT.hu ) ez az időpont nem szerepel, csak a márc.28,29.
napraforgó márc. 15. 04:24:08
Kiváncsi vagyok, most is balkézzel fognak tisztelegni? balkézzel fognak kezet? avagy végre kijavittták a hibát?

Kamaszkoromban azon röhögött az egész mozi, hogy a haldokló Goldberg véres kéznyoma ott volt a Plankernhorst ház kapubejárójánál már akkor, amikor Goldberg még vigan élt. (hát persze, nem időrendi sorrendben vették fel a jeleneteket.)

Na azt valamikor korrigálták és kitörölték a véres kéznyomot.

Most is ilyesmi kéne, ez a balkezes tisztelgés baromi nagy gáz. Tessék korrigálni!
10/10
nappalitv márc. 14. 17:44:56 10/10 Előzmény Lidizsuzsi
Másnap ugyanakkor, ugyanott lesz.
10/10
Lidizsuzsi márc. 14. 16:19:29 10/10
Vajon hová lett a második rész?
napraforgó márc. 04. 04:47:42 Előzmény simonicsi
Linket kértem, nem tanácsokat.
simonicsi márc. 03. 10:09:02 Előzmény napraforgó
Nem is akarlak meggyőzni. Néz több filmet. Van régi magyar filmek is ahol huszarok vannak. Keresf meg a "Hagyományőrzők seregszemleje" c. az interneten.

napraforgó márc. 03. 09:15:10 Előzmény simonicsi
Na és nem beszélve arról, hogy kezet akkor is jobb kézzel kell fogni, ha egy huszár akárhol is viselné a kardját. És tisztelegni is jobb kézzel kell, csak Török Zénó tiszteleg bal kézzel a Keresztanyuban. Elég vicces is,hisz az összes többi renőr jobbal tiszteleg, úgy, ahogy kell.
Összes hozzászólás