Spotlight - Egy nyomozás részletei

Bakancslistához adom
Spotlight
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai thriller, 128 perc, 2015

Értékelés:

331 szavazatból
Szerinted?

Az igaz történet alapján készült film egy bostoni újság oknyomozó munkatársainak rendkívüli munkáját követi életük egyik legfontosabb és legizgalmasabb cikksorozatának elkészítése során.
A Boston Globe új főszerkesztőt kap (Liev Schreiber), aki arra utasítja munkatársait, hogy járjanak utána egy rég óta szőnyeg alá söpört ügynek: egy helyi pappal szembeni gyerekmolesztálási vádnak. A kis csapat (Mar Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams) elképesztő, addig minden erővel titkolt, megrázó tények nyomára jut, és egyre szenvedélyesebben követik a szálakat. Amit találnak, megrázza és megváltoztatja őket. És az újságjukat. És Bostont. És az egész világot.
Bemutató dátuma: 2016. február 18. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Sacha Pfeiffer
Marty Baron
Michael Rezendes
Walter 'Robby' Robinson
Ben Bradlee Jr.
Eric MacLeish
Mitchell Garabedian

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb film
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Tom McCarthy
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Josh Singer
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb film jelölés: Steve Golin
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Mark Ruffalo
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb rendező jelölés: Tom McCarthy
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Tom McCarthy
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb vágás jelölés: Tom McArdle
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb rendező jelölés: Tom McCarthy
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Mark Ruffalo
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Rachel McAdams

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
agathasirmio máj. 17. 01:28:06 10/10
Sokadik nézésre is megrázó film, egészen fantasztikus színészi munkával, tökéletes történetvezetéssel.

Külön pluszpont jár, hogy a téma globális jelentősége ellenére a film jól érzi, hogy itt egy zárt közegről kell beszélni, személyes viszonyokról, nem globális összeesküvésről. Ettől üt a film akkorát. Aláhúzza, hogy ez nem valami elvont politikai téma, hanem mindenki közvetlen szereplője a történetnek, minden személyes az egészben.... és aztán csak a végén nyílik ki arra, hogy ez globális téma is.

Zseniális darab, mindenkinek meg kéne néznie.
10/10
kaloz44 febr. 05. 04:00:59 10/10
Gyerekek ez a film nem is film.. olyan színészi teljesítményeket látunk benne hogy szó szerint nekem olyan mintha nem is filmet néznék hanem tényleg egy munkahelyet.
1/10
DUNAWÖLD jan. 04. 22:15:59 1/10 Előzmény apoa
Ez hollywood küldetése mostansàg. Ami belefér a globalista ukàzból. Célkeresztben a tradíció, történelem, nemzet stb.
Filmekmindig 2023 okt. 29. - 18:50:51 Előzmény hippieee
Azóta láttad már a végét? Megbűnhődtek "a papok"? Mivel a családon belüli zaklatások száma kereken 100-szorosa az ilyen-olyan egyhaziaknak (30% vs. 0.3%) kár, hogy a téma nem kerül terítekre intenzívebben a filmiparban, legalább problémafelvetés tekintetében.
Filmekmindig 2023 okt. 29. - 18:47:04 Előzmény tortura
Honnan tudod, mi megy ezer éve? Ne nevettess! Gulyás M. említése persze nagyon beszédes...
10/10
hippieee 2022 jún. 14. - 11:09:48 10/10
Parádés volt a színészi játék a filmben, még az ismeretlen mellékszereplőké is, nem beszélve a főszereplő nagyágyúkról. Amennyire egy ilyen filmet lehetett, próbálták cselekményessé is tenni, de nyilván nem kell akciófilmre számítani. Sajnos a végéről lemaradtam, így nem tudtam meg, hogy megbűnhődtek-e a papok, de majd egyszer igyekszem elcsípni a végét is. Többször nézős.
1/10
apoa 2021 máj. 14. - 19:02:49 1/10 Előzmény Edmond Dantes
Letörölték a válaszomat,úgyhogy nem próbálom újra, mert az adminisztrátor véleménye a döntő
offtopic
Edmond Dantes 2021 máj. 14. - 09:57:50 Előzmény apoa
Nyilvánvaló, hogy az alábbi könyv pediglen az ö n örömére készült, ajánlom szíves figyelmébe.
https://www.libri.hu/konyv/frederic_martel.a-vatikan-kinos-titkai.html
Emlékeztetem, hogy Magyaro-on nincs halálos ítélet, sem bizonyítékkal, sem anélkül, noha lenne rá igény. Talán az ön részéről is, legfeljebb másfajta bűnökre.
1/10
apoa 2021 máj. 13. - 22:22:05 1/10
Ahogy a hozzászólásokból látható, a film a vallás gyűlölők és keresztényellenesek örömére készült.
Bár elégedetlenek, mert a megvádoltakat minimum halálra ítélnék akár bizonyíték nélkül is.
offtopic
Edmond Dantes 2021 márc. 11. - 21:48:39
Nemrég megjelent, hasznos "segédkönyv" ehhez a kiváló filmhez is:
https://www.libri.hu/konyv/frederic_martel.a-vatikan-kinos-titkai.html
tortura 2021 márc. 11. - 18:06:10 Előzmény seberla
Mondasz valamit.
A film egyébként nem tetszett. Mást vártam, többet. Bár a cím utalt is rá, hogy itt a nyomozás részleteiről lesz szó, inkább örültem volna, ha inkább arról lett volna szó, hogy hogyan, miként bűnhődtek a papok. Szívesen láttam volna egy tárgyalást, ahol elítélik őket, de ha a film végére gondolok, ....

SPOILER!!! ..... lehet

Csak áthelyezték őket ide-oda-amoda.... Ahogy mindig megy ez, ezer éve. Soha semmilyen büntetést nem kapnak. Az áthelyezés nem büntetés, hisz új közegben tiszta lappal kezdhetnek és folytathatják tovább "áldásos" tevékenységüket.
OFF: Nemrég Gulyás Marci saját oldalán is pont egy ilyen papok által molesztált sráccal készített interjút. Megdöbbentő volt. Évek (évtizedek) óta járja a kálváriáját - hiába. És most még őellene folyik eljárás. Mert őt viszont egy pillanat alatt kirángatták az autójából, hogy lecsukják. A rendőrök. Mert hát őeminenciájának nem tetszett, hogy keresni vélték és zaklatás miatt feljelentették a srácot. Eszem megáll, milyen világban élünk! Ezeknek mindent lehet?
8/10
vargama 2020 dec. 28. - 17:23:37 8/10 Előzmény Xxy92
Hátha a Sony Movie Channel nem okoz majd csalódást. Ma ott adják, 21:00-kor. Én régebben láttam, nagyon jó film.
offtopic
Xxy92 2020 dec. 12. - 23:54:55
December 12. Szombat
23:00 - Moziverzum

Szerencsére nem gyakran kell arra vetemednem, hogy ezt a csatornát nézzem, ugyanis a sablonon túlmutató filmek ritkán kerülnek itt levetítésre. Ezt a filmet viszont szívesen megnéztem volna. De csak volna.
Miután a bemondó biztosított arról, hogy a vetítés Mészáros Lőrinc 3 különböző cége nagylelkű adakozásával jöhetett létre, nagy nehezen meg is kezdődött a film 23:02-kor. Aztán 23:14-kor puff, reklám. Na mondom, akkor ez bizonyára ilyen csatorna, hogy hamar reklám jön, de utána hosszabb ideig megy a film. (Időközben vesztemre átkapcsoltam a Dancing with the stars alternatív valóságába, ahol maszk nélkül egymás-hegyén hátán ülve/állva/ugraburgrálva zajlik a pszeudoünneplés). Na de vissza a Moziverzumra! 23.24-kor, azaz 10 perc után folytatódott a film, de korábbi ötletem balgaságnak bizonyult, ugyanis 23.39-kor, vagyis 15 perc műsoridő után ismét elkaszálták a dolgot, és vélhetően következett egy újabb 10-perces reklámblokk. Sajnos én ezt már nem vártam meg.
Azt azért ne felejtsük el, hogy a Moziverzum 2019-es indulásakor "reklám nélkül mozicsatornaként" lett felkonferálva. Ez az idilli állapot azonban mindössze másfél hónap után megszakadt, s az előbbinél valamiért jóval kisebb visszhanggal, megvalósult az elreklámosítás. Abba bele sem merek gondolni, mi lenne, ha Mészáros Lőrinc nem támogatná a csatornát?!
seberla 2020 okt. 04. - 14:42:49 Előzmény sexykex
" ...nagyon itt volt az ideje, hogy beszéljünk egy ezeréves problémáról. " nagyon is igaz! Csak hogy ezer éve és most is és a jövőben is büntetés nélkül megússza ez a tetves álszent, rohadék pedo. csuhás csűrhe! Talán ha az áldozatok kinyírnának egy párat....
10/10
vcse 2020 aug. 26. - 20:21:54 10/10
Nekem nagyon tetszett, végig izgalmas, érdekes volt.
Yuliusz 2020 aug. 26. - 15:11:16 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Másodszor nézve még jobb, jobban követhetőek az információk, a nevek, a kibontakozás.
Sajnos, a mozinézők többsége elszokott, vagy manapság szinte nem is találkozik olyan filmekkel, ahol az emberi beszéd, az emberi arc, a hétköznapi élet körülményei és témái jelennek meg és keltik a hatást.
Ma csak a fantazy meg az akció megy, sokaknak szinte hiányérzetük van, ha nincs tízpercenként egy autós üldözés vagy valamilyen hülye szörnyfigura.
Rachel McAdams pedig klassz csaj, a bugyutácska filmek is sokszor csak miatta nézhetők. A többivel egyetértek.
Roberto DiCapribogyó 2020 aug. 26. - 12:39:50
Nagyon örülök, hogy megnéztem most ezt a filmet, erős hatással volt rám.
Szerintem aki nincs kihegyezve erre a pedopapok vonalra, az találhatja inkább uncsinak, ha viszont felkavar valakit ez a téma, akkor tuti feszült figyelemmel fogja végignézni az egészet.

Anno persze hallottam róla, de vívódtam mi legyen, mert egyrészt nagyon dicsérték, másrészt semmi kedvem nem volt a témája miatt megnézni, azt gondoltam, majd hatalmas nagy drámai jelenetek sorában (ahogy ált. Hollywoodban lenni szokott) tobzódnak a felkavaró borzalmakban.

Ehhez képest dicséretesen visszafogott volt a film, semmi hatásvadász nagyjelenet (na jó egyszer Ruffalo kifakadt, de hát ő HULK, ő dühönghet egy sort:-) ), vagy szokásos sablon (kezdésnek a főhőst sötét alak követi az utcán majd szép lassan veszélybe kerül az élete) inkább realista volt a megközelítése az egésznek. A pedofil részletekből gyakorlatilag semmit nem hallhatunk, megkímélik a nézőt és szerintem ez megközelítés nagyon jót tett az egész filmnek.

Így is bőven izgalmas volt és felkavaró, ahogy végigkövetjük a társaság nyomozását, ahogy egyre több mocskos részletet (eleinte pl. egy pap a gyanúsított, aztán meg...) derítenek ki, ahogy "küzdenek" az áldozatokkal, stb. A színészek remekek voltak, nagyon tetszett ahogy Liev Schreiber ezt a csöndes, visszafogott, mégis erőteljes karaktert hozta!

Külön érdeme a filmnek, hogy Rachel McAdams-et látva most fordult elő először velem, hogy nem akartam egy plüssfókával jól fejbe verni, az a (számomra) irritáló kis feje szinte szimpatikussá vált itt.
Yuliusz 2020 aug. 23. - 13:11:45
A film kétségtelenül egy kicsit uncsi, de az életben is kb. hasonló tempóban történnek a dolgok.
A téma nagyon fontos, a színészek kiválóak.
Hogy ér-e Oscart, teljesen lényegtelen.
10/10
picipc 2020 jan. 13. - 12:45:11 10/10
Pál Feri mondja a szándékos vakságról szóló előadásában, hogy az igazság ismerete a változtatáshoz nem elég. Ebben a filmben megismerjük az igazságot és egy lehetséges utat látunk arra, hogy egy kis csoport hogyan változtathat az igazságtalan világon.
Nagyon hiánypótló film, 10/10!
10/10
UncleSam 2019 febr. 18. - 22:41:27 10/10
10/10.
Összes hozzászólás