Személy

Eperjes Károly

színész, rendező
Született: 1954. február 17. (69 éves) (Magyarország, Hegykő)

1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa osztályában, később játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a Nemzeti Színházban, a Katona József Színházban, a Radnóti Színházban, a Művész Színházban, a Thália Színházban, az Új Színházban, valamint a Kelemen László színkörben is. Számos filmszerep fűződik a nevéhez, feltűnt az Eldorádó, a Csapd le csacsi!, a 6:3 és A Hídember című alkotásokban is.


Díjai:
A filmszemle díja (1984, 1985, 1989, 1999)
A filmkritikusok díja (1984, 1986, 1987, 1990)
chicagói legjobb férfi alakítás díja (1985)
Jászai Mari-díj (1986)
Magyar Művészetért díj (1990)
Erzsébet-díj (1993)
Kossuth-díj (1999)
Súgó Csiga díj (2001)
Prima díj (2006)
Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2009)
Budapest díszpolgára (2011)
A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2017)

Hozzászólások

Dozer 2022 okt. 06. - 14:10:18
Ijesztő ez az ember. Mint aki nem 100-as.
Roccocica 2022 ápr. 17. - 21:06:05
Undorító fèreg, ės hatalmas ripacs. A legrosszabb fajtából.
ligetiz51 2022 febr. 09. - 17:15:14
Kitűnő ember, színésznek meg zseniális. Rendező-forgatókönyv íróként pedig a Magyar Passió! És még nincs vége, mert küldetése a Szent Istvánt is filmre vinni. Így lesz teljes az életmű.
offtopic
Edmond Dantes 2019 okt. 01. - 10:13:22
Szórakoztató ez a "ki/k (volt/ak) a legnagyobb/ak?"- szemezgetés, főleg ebben a topikban. Érdemesebb személy topikjában is, na de pont itt ...
A beírók többsége (mindegyike?) valszeg sosem látta színpadon a már régebben eltávozott, itt fölsorolt és föl-nem-sorolt nagyokat és (sztem) kevésbé nagyokat max. filmen. Egy színész mégiscsak elsősorban színpadi színész (kellene hogy legyen). A film más műfaj mint a színpad és hol jó hol meg rossz értelemben konzerválja-torzítja 1-1 színész személyiségét, alakítását, hangját ... e m l é k é t. Az azért érdekes, hogy valakinek belefér a listájába pl. Szerencsi Éva, "Kautzky" (melyik is?), de kimarad mondjuk Kiss Manyi, Pécsi Sándor, Básti Lajos, Bulla, Sulyok ... és még sokan mások azok közül, akiket még sokan láthattak, láthattunk színpadon.
offtopic
gladiolus 2019 szept. 08. - 14:27:44
Ha lenne, nem kérdezném. Szépen beszélők, szubjektív. Sztankay, Szabó Gyula, Sinkovits, meg még biztos egy csomóan, akik most nem jutnak eszembe. Épp a közelmúltban néztem a Mi kis falunk sorozatból néhány részt, és érzékeltem, hogy mennyire el lehet különíteni már az artikuláció alapján is azt, hogy ki mennyire képzett színész. Aki még nagyon szépen artikulál, az Molnár Piroska. De nem hiszem, hogy ezekre az emberekre gondoltál, ezért mondom, hogy szubjektív, és kb. 20-at fel lehetne sorolni.
gladiolus 2019 szept. 08. - 07:10:29
Kit? :)
gladiolus 2019 szept. 07. - 20:20:55 Előzmény tesz-vesz
Kivéve Latinovitsot aki nem tudott rendesen beszélni. Törőcsikkel egyetértek, túl van értékelve ahhoz képest, amit nyújtani tud, és ő tényleg mindenhol nagyrészt hasonló, az meg végzetes hiba.

A többi említett színész nagy részével is egyetértek , az első helyen valóban Darvas Iván áll-én azt hiszem, sőt, mostmár biztosan állítom inkább, hogy ő volt minden idők legjobb magyar színésze, persze szerény kis véleményem szerint, de aki megnézi az életművét, az szintén fel fogja fedezni ezt. Minden ment neki, a tragikum, a komikum, és a hős szerelmes egyaránt, és mindegyik profi szinten. Egy kezemen meg tudnám számolni azokat, akik ezt meg tudták csinálni, és így. Imádom. Csak egy szó jut eszembe, ha a munkásságára gondolok: Köszönjük!

Tordy szintén istenadta tehetség, sokoldalú, és zseniális hangja van, Páger is elmegy, igen.

A többit nem tartom túl sokra. Venczel Vera rendkívül egyhangú volt, maximum szép, de semmi több, Szerencsinél meg néha úgy érzékeltem, hogy nem zökkenőmentes a szerepek elmondása, mintha hajszál híján eltévesztené a szöveget. A hangja és külleme jó volt, de a tehetség....hát... nem tudom biztosan.

Eperjes viszont jó színész, és sokoldalú. Lehet, hogy jobbos, és lehet, hogy elmebeteg, nem tudom, de akkor is jó színész, és jó arc. Rengeteg arcát lehet látni, már abból is látszik, ha csak megnézitek az ide feltöltött képeket, nincs két egyforma karakter, szóval nem tudom, hogy lehet egyhangúnak tartani.

Bessenyei lehet, hogy jó színész volt, csak nekem nem volt szimpi, de ettől még lehetett jó színész.
tesz-vesz 2015 jún. 13. - 08:53:45
és az említettek legalább nem torokból beszélnek, hanem szépen artikulálják a szavakat a szájüregben, ellentétben Eperjessel.
tesz-vesz 2015 jún. 13. - 08:49:36
Darvas. Bessenyei, Latinovits, Õze, Venczel Vera, Páger Antal, Szerencsi Éva, Tordy Géza, Kautzky , jó színész/nõ. és még sokan mások.

nézd meg Töröcsiket a 80 huszárban
szörnyû.

eldorádót megnézem
ReignMan 2015 jún. 12. - 19:21:49 Előzmény tesz-vesz
Kíváncsivá tettél, hogy Te kiket gondolsz jó színésznek... Vagy jó színészi játéknak. Véleményem szerint az említett 3 színész a legjobbak között van az elmúlt 40 év magyar filmmûvészetében. Sokan írják, hogy ripacs, meg túljátsza, de például én az Eldorádót csak miatta néztem tucatnyiszor meg, szinte odaköt a játékával a képernyõhöz, pont mint a Koltai a Sose halunk meg c. filmben. Garasnak és a Törõcsiknek is vannak olyan filmjei, amit senki más még csak hasonlóan sem tudott volna eljátszani...
tesz-vesz 2015 jan. 04. - 11:12:30
szerintem nem jó színész, csak ugyanazt tudja adni. de nekem az se tetszik
Törõcsik se jó, Garas se jó színész.
10/10
Johann 2013 jún. 20. - 17:01:21 10/10 Előzmény Beks
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a ripacs és a tehetségtelen nem pontosan ugyanazt jelentik. De ha figyelmesen elolvasod, én (az általad legutóbb megválaszolt, 22-es hozzászólásomban) nem is a korábbi, tehetségét firtató megjegyzésekre válaszoltam, hanem éppen a másik, szerepek túljátszására vonatkozó sommás ítéletet igyekeztem árnyalni, legalábbis ami a Hídembert illeti. Azért ebben a vonatkozásban tárgyaltam a kérdést, mert korábban ezzel az alakításával kapcsolatban jegyeztem meg, hogy én is valami hasonlót éreztem (20-as hozzászólásomban: "a Hídemberben (...) én is úgy éreztem, hogy egy kicsit túljátszotta a szerepét"), és te erre válaszul írtad azt, hogy "Rátapintottál a lényegre:) Nem rossz színész, csak hajlamos túúúúljátszani a szerepét." (21-es hozzászólás). Nem értem, miért kevered most ide a tehetségtelenség kérdését; szerintem 22-es hozzászólásom adekvát válasz volt a te 21-esedre (és végig a szerepek túljátszásának kérdésérõl szólt, nem az állítólagos tehetségtelenségrõl).
Mindenesetre jó látni, hogy az utóbbi néhány bejegyzés már árnyaltabban fogalmaz ebben a fórumban. (Véleményem szerint ennek a józanságnak a hiányát korábban több hozzászóló esetében is a nyilvánvaló politikai elfogultság okozta.)
Egyébként úgy tudom, Eperjes Károly az utóbbi idõben a Veszprémi Petõfi Színházban dolgozott, mint mûvészeti tanácsadó. Néhány elõadás kapcsán érezni is véltem iránymutatásának hatásait. (Pl. a Forrás Színház Székely betlehemesének befogadása, vagy saját produkcióik közül az Iphigeneia Auliszban esetében). Ezekrõl kifejezetten jó véleménnyel vagyok, szerintem valahogy így kellene a színházaknak a valódi értékeket közvetíteniük!
Dunna Donna 2012 aug. 17. - 13:09:21 Előzmény Beks
Szerintem is tehetséges. De néha túl játsza a szerepeit és vannak manírjai, amik állandóan ismétlõdnek a szerepeiben. Ezektõl jobb lenne ha megszabadulna. Ugyanígy vagyok a Tõröcsik Marival is.
Beks 2012 aug. 11. - 23:13:03 Előzmény Johann
A ripacs nem csak azt jelenti, hogy tehetségtelen színész, hanem azt is, hogy hatásvadász. Én utóbbira gondoltam, amikor azt állítottam, hogy a drága mûvész úr hajlamos ripacskodni a színpadon:) Nem arra, hogy tehetségtelen.
10/10
Johann 2012 ápr. 12. - 23:35:45 10/10 Előzmény Beks
Örülök, hogy árnyaltabban látod a helyzetet, mint pár korábbi hozzászóló.
Viszont a ripacs szerintem erõs túlzás.
A Hídember kapcsán valóban azt éreztem, hogy talán kicsit túljátszotta a szerepét, de azért azt is tegyük hozzá, hogy Széchenyit se kellett félteni. A naplójában lévõ zaklatott sorokat ("Én vagyok az Antikrisztus!", stb.), melyek ráadásul szó szerint szerepelnek is a filmben, nehéz lenne nem "túljátszani". Arról nem is beszélve, hogy - akárhogy is nézzük - elmegyógyintézetben halt meg. És bár valószínûleg valójában nem önkezével vetett véget életének, úgy tudom, korábban kísérelt meg öngyilkosságot is. (Még évtizedekkel korábban.)
Tehát azt is el kell ismerni, hogy Széchenyi tényleg egy zaklatott, egzaltált személyiség volt. Én legalábbis így látom, és éppen ezért nem merném azt állítani, hogy Eperjes nagy hibát követett volna el a szerep megformálásakor, csupán az én Széchenyi-képem egy kicsit másmilyen volt, és ahhoz képest volt fura.

Egyébként úgy tudom, hogy Eperjes Károlyt az elmúlt idõben kórházban kezelték. Ezúton is jobbulást kívánok neki!
Beks 2012 ápr. 07. - 16:05:10 Előzmény Johann
Rátapintottál a lényegre:)
Nem rossz színész, csak hajlamos túúúúljátszani a szerepét.
Eperjes filmjei/elõadásai után általában kétféleképpen reagálok. 1) le vagyok nyûgözve, hogy milyen nagyszerût alakított 2) elborzadok azon, hogy mekkora ripacs volt.
10/10
Johann 2012 márc. 23. - 00:00:58 10/10 Előzmény eszkimó viselet
Én egyértelmûen Szendi Zolival értek egyet. Eperjes nagyszerû színész! Mondom ezt úgy, hogy személy szerint nem vagyok nagy Eperjes-rajongó, a Hídemberben például én is úgy éreztem, hogy egy kicsit túljátszotta a szerepét. Az viszont nagyon jót tett a filmnek, hogy ilyen lett a befejezése - márpedig tudvalevõ, hogy ez kizárólag neki köszönhetõ, egyszerûen nem volt hajlandó úgy eljátszani, hogy Széchenyi öngyilkos lesz. (Ma már pontosan tudható, hogy nem volt az.) Ez éppen a lelkiismeretességét mutatja, ami eleve kizárja az ítéleted helyességét.
Élõben hatalmas ereje van a színpadi jelenlétének. Hallottam egy verses mûsorát is, fantasztikus volt!
A színészi képességeit valószínûleg azért tartod fontosnak ennyire durván lehúzni, hogy aztán politikai hasznot csiholj belõle. Kár ezért. Már Huszárik Kata fórumában is lényegében ugyanezt mûvelted. Te tényleg csak a politikai hovatartozás alapján tudsz megítélni színészi képességeket? Ez elég szomorú...
A helyzet a következõ: Eperjes Károly Kossuth-díjas, zseniális színész. Ennek ellenére nem futhatta be azt a pályát, ami megillette volna, mivel felvállalta keresztény hitét és ebbõl fakadó értékrendjét, meggyõzõdését. A hangadó (és erõszakos) liberális hálózat összezárt és kirekesztette. Nem tudok róla, hogy túl sokat nyafogott volna emiatt Eperjes. Arról persze hallottam, hogy az már fájt neki, hogy akkor sem kaphatott színházat, amikor - elvileg - "övéi" voltak hatalmon (vagy legalábbis uralmon). De ekkor sem alamizsnát kért, vagy fizetséget politikai szolgálatáért. Csak azt, amit - sokunk szerint - már korábban is megérdemelt volna, és amire addig sosem kaphatott lehetõséget - politikai okokból.
szendizoli 2012 márc. 14. - 20:52:37
A politikai nézeteinek hisztérikus kinyilvánítása valóban ellenszenvessé teszi, de amit a színészi képességeirõl írtatok az teljesen érthetetlen. Eperjes alakításai utánozhatatlanok. Egyszerûen zseniális színész. Nem is gondoltam, hogy van aki nem így gondolja.
eszkimó viselet 2012 jan. 31. - 07:38:33
Eldorádó és Könnyû testi sértés. Talán még a Turné bár abba már elkezdett többet belelökni mint kellett volna.
A többiben számomra már nem izgalmas színész, csak egy ripacs, akin még az is látszik, hogy emberileg beomlott.
Az el-nem-nyert színházi pályázata után megírt kis szösszenete, ami leplezetlenül és nyíltan kéri számon a cserébe-pozíciót a politikai támogatásért...azt meg a Jóisten bocsássa meg neki, ha tudja, jelzem a humánummal rendelkezõ normalitás csak behányni tud ettõl.
far vik 2011 okt. 27. - 12:19:48
Eddig egyedül az Eldorádó-ban tetszett. Az illik hozzá.
Összes hozzászólás