Személy

Rátóti Zoltán

színész, rendező
Született: 1960. augusztus 19. (63 éves) (Magyarország, Cegléd)

1983-ban végzett a Színművészeti Főiskola drámai szakán. 1989-ig a József Attila Színház, az 1990/91-es évadban a kaposvári Csiky Gergely, majd 1991 őszétől a Budapesti Kamaraszínház tagja. 1996-tól szabadúszó. A régi nyár c. operettben mutatkozott be. Alkati adottságai miatt sokáig bonviván figurákat bíztak rá. Fordulópontot a Játékszín Janika c. darabjában Fenek Jenő, majd Fassbinder: A fehér méregjének Miltenberger szerepe jelentett. A Koldusopera Bicska Maxija, a Sirály Trigorinja, A velencei kalmár Shylockja jelzik sokoldalúságát. Triangulum címmel dokumentumfilmet készített Őriszentpéterről és környékéről, melyben riporter-narrátori minőségben is debütált. 2000 óta rendez, emellett egyik leggyakrabban hallható szinkronhangunk. Elismerései: Jászai Mari-díj (1993); Színikritikusok díja (1998, Shylock - A velencei kalmár)


További főbb szerepei: Heatcliff (E. Brontë: Üvöltő szelek); Akhilleusz (Euripidész: Iphigénia Auliszban); Frederik (Fosse: A gyermek); Bassanio (Shakespeare: A velencei kalmár); Göndör Sándor (Tóth E: A falu rossza); Férfi (Karinthy: Duna-kanyar; Bösendorfer); Mortimer gróf (Fábri P: Az élő álarc); Max (Sherman: Hajlam); Harry Berlin (Schisgal: Szerelem,óh!); Algernon Moncrieff (Wilde: Bunbury); Walter Franz (Miller: Alku); Mickey (Russell: Vértestvérek); Charlie Wilder (Willard: A macska és a kanári); Frank Scarron (Sternheim: A bugyogó); Lord Stonbury (Knoblauch: A faun); Florion Ardent (Jókai: A hulla férje); Glanz Hugó (Szomory: Györgyike, drága gyermek); Jerry (Pinter: Árulás); Viktor (Zorin: Varsói melódia); Boccaccio (Suppé: Boccaccio); Hector (Shakespeare: Troilus és Cressida); Richmond (III. Richard). Rendezései: Oscar Wilde: Bunbury (Szigligeti Színház, 2000.dec.1.) Karinthy Ferenc: Duna-kanyar (Komédium 2001. máj. 5.) Önálló est: Párbeszéd a sötétben (1987.- Csoóri Sándor műveiből) További filmek: Gül Baba, Találka Párizs mellett, Fűszer és csemege, Rablólovag, Könnyű vér, Kéz kezet mos, Nem válok, Lement a hold.

Hozzászólások

szennylap 2020 nov. 02. - 09:32:22
Most esett le: ez a nagynevű színész vett részt Rejtő emlékének meggyalázásában is...
szennylap 2020 nov. 02. - 09:31:04
Free SZFE! Rátóti elvtárs meg asszisztál a tönkretételéhez... https://m.hvg.hu/elet/20201102_Most_arultad_el_a_szineszeskudet__Sztarenki_Pal_levele_Ratoti_Zoltannak
Johann 2013 okt. 14. - 14:17:38 Előzmény ruzsmi
Ha azóta elolvastad az itt (az elõadás port.hu-s fórumában) megnyilvánuló negatív véleményt, talán egyet értesz velem: ha errõl a kérdéskörrõl akarunk szót váltani, nem tudjuk megkerülni a politikát és a szekértáborokat... Ugyanakkor feltehetõ a kérdés, hogy vajon a politika mászik-e bele a mûvészetbe, a kultúrába, vagy sokkal inkább a politika is csak egy eszköze egy mélyebben húzódó - kulturális-társadalmi - törésvonal megnyilvánulásának. Ha ennek a kérdéskörnek a mélyrétegeit boncolgatjuk, igen hamar eljuthatunk a múlt század népi-urbánus ellentétéig is. (Vannak, akik szerint egyfajta "szellemi polgárháború" dúl Magyarországon immár száz éve. Történész szájából is hallottam már ilyet.) Ugyanakkor szerintem a helyzet közel sem reménytelen. Karinthy Ferenc kifejezetten jóban volt a keresztény, sõt a népi írókkal is. Fia, Karinthy Márton mutatta be Csurka István Eredeti helyszín címû darabját néhány éve, mintegy "rehabilitálva" a politikai okokból indexen lévõ szerzõt (aki egyébként sok szempontból éppen a népi írók szellemiségének megtestesítõje volt korunkban). Karinthy Frigyes fiáról és unokájáról beszélünk.
Nem sopánkodni akarok tehát, vagy a dolgokat fekete-fehérnek feltüntetni. Ugyanakkor a tényekkel érdemes tisztában lenni. És akkor kevesebb csalódás éri az embert. Engem pl. egyáltalán nem lepett meg, hogy politikai okokból ilyen csúnyán nekiestek az Othello-nak, illetve az egész Vidéki Színházak Fesztiváljának.
Egyébként ha mélyebben érdekelnek ezek a kérdések, a hírTV-ben van egy ilyesmivel foglalkozó mûsor, a Páholy. (Itt visszanézhetõk az adások: http://mno.hu/paholy ) A mi mostani témánkban a szeptember 23-i adást ajánlom figyelmedbe, a "Koltai Tamás a Vidéki Színházak Fesztiváljáról" alcímût (és fõleg a 03:30 és 08:00 közötti részét).
10/10
ruzsmi 2013 okt. 08. - 14:09:18 10/10
a Nekem 8 nekem is nagy kedvenc :) az õ szinkronjával. én azt is bántam, hogy a Shawshankben nem õ hangolta Tim Robbinst...
10/10
ruzsmi 2013 szept. 18. - 16:13:34 10/10 Előzmény Johann
Én elkeserítõnek tartom, hogy ma már nem tudunk megnézni és megítélni egy színházi elõadást sem pusztán olyan alapon, hogy az hogy tetszett, hanem belekeverünk mindenféle politikai érzéseket, politikai fennhangot...én ezt nem értem....
Én egy elõadást láttam, színészeket, szórakoztató színházat és eszembe nem jutott, hogy az alapján ítéljem meg, hogy ennek vajon milyen politikai üzenete van, vagy a rendezõ politikailag hova tartozik....
azért mindjárt megnézem a kritikákat...
a másik, hogy ez ma egyszerûen divat lett....fröcsögni, irigykedni, lehúzni valamit....nicknevek mögött pláne:)
Johann 2013 szept. 16. - 11:40:23
Örülök, hogy tetszett az Othello, biztosan jó volt! (Már nézegettem az elõadás itteni fórumát, olvasni róla ilyet is, olyat is, de a markánsan negatív kritika mögött jól kitapintható a politikai elfogultság, ezért az valójában nem is a darabról szól, úgy hiszem.)
Bevallom, én is jól szórakoztam aznap este a Borfesztiválon a Ghymes koncerten (meg elõtte már Herczku Ágiék koncertje is igen szép volt); úgyhogy abszolút átérzem, amit írsz: egyszerûen nem tud mindenhol ott lenni az ember, sok jó elõadást muszáj kihagyni. De hát ez a bõség zavara, örüljünk, hogy ilyen gazdag a kulturális életünk! :)
10/10
ruzsmi 2013 szept. 15. - 10:59:21 10/10
jó, tegnap volt, mindegy...nem tudtam volna menni...sajnálom, mert sok jó elõadás muszáj kihagynia néha az embernek....
10/10
ruzsmi 2013 szept. 15. - 10:57:39 10/10 Előzmény Johann
Végül nem megyek Pipás Pistára, az Othellot láttam csütörtökön és nagyon tetszett! nagyon jó kis csapat ez a kaposvári:) mindegyik színész jó volt a maga karakterében. vicces, szórakoztató darab volt és színházon kívüli laikusnak pedig érdekes is:)
Johann 2013 szept. 12. - 12:01:05
Igen, azt hiszem, leghamarabb szombaton futhatnánk össze színházban - végül ugyanis arra jutottam, hogy ma este inkább a Várba megyek, a Borfesztiválra. Többek között a Ghymes is fellép, és nekem õk nagy kedvenceim, ez volt tehát a döntõ érv. (Ha jártál már az itteni Ghymes fórumban, talán nem lepõdsz meg döntésemen...)
Annyi "mentségem" van rájuk (és mostani választásomra), hogy már a Benyovszkyra is miattuk jutottam el Szegedre. :)

(A Pipás Pista ismertetõjét pedig szerintem fenntartással fogadd, a darab karaktere nem pontosan olyan, mint amilyennek abból tûnik. Sokkal többet lehet rajta nevetni annál. :) De ez itt talán tényleg kicsit off már.)
10/10
ruzsmi 2013 szept. 06. - 20:21:51 10/10 Előzmény Johann
Köszi az ajánlót! biztos jó ha Szegedre leutaztál érte:) hú elolvastam a thália oldalán, hogy mirõl szól, nem semmi! de ez már itt off lenne:) ha lesz idõm, beiktatom, és akár össze tudnánk futni:)
Johann 2013 szept. 01. - 15:37:19 Előzmény ruzsmi
De jó, hogy szóba hoztad a Vidéki Színházak Fesztiválját! Néhány napja a Kossuth Rádió esti Krónikájában is beszéltek róla. Éppen egy színházi elõadásról tartottam hazafelé :) és érdeklõdéssel hallgattam a kocsiban az errõl szóló perceket. A bõség zavarával fogok küszködni azokban a napokban! (Ráadásul a helyzetet súlyosbítja, hogy a rendezvény részben átfed a szintén roppant színvonalas Budavári Borfesztivállal...)
Mindenesetre örömteli, hogy most már a vidéki színházak is megmutathatják magukat egy ilyen rangos rendezvény keretei között is. Nagy keserûséggel értesültem róla annak idején, hogy a Színházi Kritikusok Céhe (ez a Magyar Színházi Társaság egyik tagszervezete) és annak vezetõje úgy szervezték meg a "Hungarian Showcase"-t idén év elején, hogy abból a vidéki színházakat (de még a pestiek egy részét is) teljesen kihagyták. Ha jól értem, ennek a bizonyos "Showcase"-nek az lett volna - elviekben - a szerepe, hogy az érdeklõdõ külföldi szakmai közönségnek bemutassa a magyar színház világát (és áttételesen hazánk jelenét). Hadd ne tegyem fel a költõi kérdést, hogy vajon így mennyire kaptak az idelátogató külföldiek teljes, hiteles képet... (A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete és a Magyar Teátrumi Társaság is tiltakozott - mindhiába.) Persze ne legyünk álnaivak. Ennek a "showcase"-nek elsõsorban politikai küldetése volt (Alföldi-Vidnyánszky relációban kellett az egyik oldalt erõsíteni - a másikat pedig gyengíteni), így "természetesen" nem érvényesülhetek szakmai szempontok... Nagy kár, hogy így mûködnek a dolgok arrafelé.
De vissza a Vidéki Színházak Fesztiváljához. Engedd meg, hogy én is ajánljak egy elõadást: Pozsgai Zsolt Pipás Pista címû tanyawesternjét. Nagyon jó!! Ezért utaztam le Szegedre pár hónapja. Lehet, hogy most megnézem még egyszer. :)
10/10
ruzsmi 2013 aug. 30. - 12:32:16 10/10 Előzmény Johann
Igen, a Benyovszky is nagyon jó volt! (mellesleg sok elõadás hiányzik innen a lapról, nem csak az)

és mindenképpen látogass el Kaposvárra is, vannak jó darabok! de most pl.le sem kell menned, megnézheted a Tháliában is az egyik elõadásukat, az Othello Gyulaházánt (szept.12.)
és nézd meg a Vaknyugatot is! bár azt még nem tudom marad-e a kettõs felállás, mert Kaposváron marad, de a Tháliában nem tudom...remélem...mert én is mennék még...
Johann 2013 aug. 26. - 12:36:42
És valószínûleg azok is sokan vannak, akik pedig így ítélik meg. :)
Mondom ezt úgy, hogy sajnos én magam még nem jártam a kaposvári színházban - de már tervezem! (Az elmúlt bõ fél évben eljutottam többek között Gyõrbe és Szegedre is színházba, alighanem tényleg Kaposvár következik.)

Egyébként valóban igen emlékezetes volt a szegedi Tragédia római színe (végre egy megfelelõ arányokkal elõadott római szín!) és benne Blaskó Péter. Igazi Szent Pétert láttam benne, belépõje az egyik legdrámaibb pillanata volt az egész elõadásnak.
Rátótira visszatérve: néhány évvel korábban láttam a Benyovszky címû táncjáték címszerepében is (szintén a Dóm téren), az is nagyon jó volt! Nem is értem, hogyan hiányozhat adatlapjáról ez a remek elõadás!!
Örülök, hogy ezt a darabot most augusztusban Kassára is elvitték! (Kassa jelenleg Európa kulturális fõvárosa, ez adta az apropót.) Úgy hallani, nagy sikere volt. Szép dolog, hogy a szlovákok is magukénak érzik Benyovszkyt, és persze mi is.
10/10
ruzsmi 2013 aug. 13. - 15:17:30 10/10 Előzmény Johann
Véleményem szerint is sikeres, bár ezt sokan másképp ítélik meg...
Rátóti kellemes és erõteljes orgánuma pedig a szegedi Tragédián is megmutatkozott, Blaskóval együtt kettejük hangja töltötte be a Dóm teret legerõsebben:)
Johann 2013 júl. 02. - 14:26:18
Érdekes volt beleolvasni Rátóti Zoltán fórumába. Örülök, hogy ekkora népszerûségnek örvend (a 9-es átlagpontszám sem rossz); én is a legjobb magyar színészek között tartom számon. Ha már László Zsolt szóba került ebben a témában, megjegyzem, hogy (bár õt is kiváló színésznek tartom), én Rátóti mellett inkább Trill Zsoltot tenném még ebbe a bizonyos Nr.1. kategóriába.
Rátóti Zoltánt többször is láttam a Szegedi Szabadtérin, legutóbb a Vidnyánszky által rendezett Tragédia Ádámaként - amiben éppen Trill Zsolt játszotta Lucifert (Évát pedig Ónodi Eszter alakította). Életem egyik legnagyobb színházélménye volt!
Rátóti (egyik) nagy erénye, hogy kifejezetten szépen beszél. Jó hallani mostanában a hangját a köztelevízió ajánlóiban is! :) (A másik - szerintem - kiemelkedõ orgánumú színészünkével, Kõszegi Ákoséval együtt!)

Egyébként Rátóti Zoltán 2010 óta a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója is. Úgy tudom, ilyen minõségében is sikeres.
10/10
kisoroszlan 2010 ápr. 10. - 13:17:22 10/10
Videó a felolvasóestrõl: http://www.humanamagazin.eu/magazin/video/
10/10
kisoroszlan 2010 márc. 17. - 21:54:42 10/10
Március 30. 18.00 felolvasóest lesz a Sirályban Rátóti Zoltánnal. A belépes ingyenes. További infok itt: http://www.humanapress.eu/hirek/humana/meghivo-a-marciusi-felolvasoestuenkre
10/10
alphadog 2009 dec. 27. - 22:11:22 10/10 Előzmény Gabriella54
Rosszul írtam, nem voltam Nemzeti Színházba járós, mostanság költöztem a közelébe, de elõtte is láttam Rátótit sok mindenben. Sajnos az Ötödik pecsét valahogy kimaradt... :( ...viszont attól még õ Nr.1! :)
Ismerem a zenekarát, tényleg jók! ;)
Gabriella54 2009 dec. 21. - 12:35:21
Pedig csak tavaly vették le a mûsorról :)
Gondoltam, hogy ha így írsz róla, akkor Nálad Zoli a nr.1!
Ha budapesti vagy, akkor egyszer nézd meg, hogyan énekel és zenél! Hallottál már a Neil Young Sétány együttesrõl? Érdemes õket megnézni!
10/10
alphadog 2009 dec. 20. - 23:56:57 10/10
Sajnos az Ötödik pecsét idején még nem voltam "színházba járós" :( És igen, László Zsolt is zseniális, de...hát tudod, itt jön a képbe, hogy nõnemû vagyok ;) és engem személy szerint a Rátóti vesz le a lábamról! :D
Összes hozzászólás