Személy

Rátóti Zoltán

színész, előadó, rendező
Született: 1960. augusztus 19. (57 éves) (Cegléd)

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?
  1983-ban végzett a Színművészeti Főiskola drámai szakán. 1989-ig a József Attila Színház, az 1990/91-es évadban a kaposvári Csiky Gergely, majd 1991 őszétől a Budapesti Kamaraszínház tagja. 1996-tól szabadúszó. A régi nyár c. operettben mutatkozott be. Alkati adottságai miatt sokáig bonviván figurákat bíztak rá. Fordulópontot a Játékszín Janika c. darabjában Fenek Jenő, majd Fassbinder: A fehér méregjének Miltenberger szerepe jelentett. A Koldusopera Bicska Maxija, a Sirály Trigorinja, A velencei kalmár Shylockja jelzik sokoldalúságát. Triangulum címmel dokumentumfilmet készített Őriszentpéterről és környékéről, melyben riporter-narrátori minőségben is debütált. 2000 óta rendez, emellett egyik leggyakrabban hallható szinkronhangunk.
  Jászai Mari-díj (1993); Színiritikusok díja (1998, Shylock - A velencei kalmár)
  További főbb szerepei:
  Heatcliff (E. Brontë: Üvöltő szelek); Akhilleusz (Euripidész: Iphigénia Auliszban); Frederik (Fosse: A gyermek); Bassanio (Shakespeare: A velencei kalmár); Göndör Sándor (Tóth E: A falu rossza); Férfi (Karinthy: Duna-kanyar; Bösendorfer); Mortimer gróf (Fábri P: Az élő álarc); Max (Sherman: Hajlam); Harry Berlin (Schisgal: Szerelem,óh!); Algernon Moncrieff (Wilde: Bunbury); Walter Franz (Miller: Alku); Mickey (Russell: Vértestvérek); Charlie Wilder (Willard: A macska és a kanári); Frank Scarron (Sternheim: A bugyogó); Lord Stonbury (Knoblauch: A faun); Florion Ardent (Jókai: A hulla férje); Glanz Hugó (Szomory: Györgyike, drága gyermek); Jerry (Pinter: Árulás); Viktor (Zorin: Varsói melódia); Boccaccio (Suppé: Boccaccio); Hector (Shakespeare: Troilus és Cressida); Richmond (III. Richard).
  Rendezései:
  Oscar Wilde: Bunbury (Szigligeti Színház, 2000.dec.1.)
  Karinthy Ferenc: Duna-kanyar (Komédium 2001. máj. 5.)
  Önálló est:
  Párbeszéd a sötétben (1987.- Csoóri Sándor műveiből)
  További filmek:
  Gül Baba, Találka Párizs mellett, Fűszer és csemege, Rablólovag, Könnyű vér, Kéz kezet mos, Nem válok, Lement a hold.


  Vélemény:


  2013. október 14. 14:17
  Ha azóta elolvastad az itt (az előadás port.hu-s fórumában) megnyilvánuló negatív véleményt, talán egyet értesz velem: ha erről a kérdéskörről akarunk szót váltani, nem tudjuk megkerülni a politikát és a szekértáborokat... Ugyanakkor feltehető a kérdés, hogy vajon a politika mászik-e bele a művészetbe, a kultúrába, vagy sokkal inkább a politika is csak egy eszköze egy mélyebben húzódó - kulturális-társadalmi - törésvonal megnyilvánulásának. Ha ennek a kérdéskörnek a mélyrétegeit boncolgatjuk, igen hamar eljuthatunk a múlt század népi-urbánus ellentétéig is. (Vannak, akik szerint egyfajta "szellemi polgárháború" dúl Magyarországon immár száz éve. Történész szájából is hallottam már ilyet.) Ugyanakkor szerintem a helyzet közel sem reménytelen. Karinthy Ferenc kifejezetten jóban volt a keresztény, sőt a népi írókkal is. Fia, Karinthy Márton mutatta be Csurka István Eredeti helyszín című darabját néhány éve, mintegy "rehabilitálva" a politikai okokból indexen lévő szerzőt (aki egyébként sok szempontból éppen a népi írók szellemiségének megtestesítője volt korunkban). Karinthy Frigyes fiáról és unokájáról beszélünk.
  Nem sopánkodni akarok tehát, vagy ...

  2013. október 8. 14:09
  a Nekem 8 nekem is nagy kedvenc :) az ő szinkronjával. én azt is bántam, hogy a Shawshankben nem ő hangolta Tim Robbinst...

  2013. október 4. 14:55
  Az egyik kedvenc magyar hangom személy szerint, superman-hez szerintem régen nagyon is jó választás volt, mikor az első 2 superman filmben ő volt christopher reeve hangja, az hogy az utolsó 2 reeve filmhez elsőre nem őt hívták ha nem más hangokat, és mikor az utolsó 2 reeve féle epizód új szinkront kapott, és újra őt hívták az egy másik kérdés teljes mértékben. De más munkáit is szerettem a szinkron munkái közül, pl. a philadelphiai zsaru és a nekem 8 első eredeti szinkronjait, az újak ott is eléggé elhanyagolhatóak lettek sajnos. De színészként is tetszett igaz nem sok filmben láttam de nekem úgy is szimpatikus volt, szóval kedvelem mint embert mint színészt és mint szinkronhangot is, remélem még hosszú ideig hallhatjuk a hangját és sok jó filmben kerül még elő.

  Összes hozzászólás