10 dolog, amit tuti nem tudtál a Ponyvaregényről

Szombat este megint lesz a tévében Tarantino kultfilmje, amiről mi is nagyon sokat írtunk, és ti is biztos rengeteg infót tudtok róla – ezért próbáltunk hozzá olyan érdekességeket válogatni, amelyek nem kerülnek elő minden 10 dolog, amit nem tudtál...-válogatásban.

1. Ahogy arról ebben a korábbi cikkünkben már írtunk, Quentin Tarantino kedvenc színésze saját maga, hiszen kivétel nélkül mindegyik filmjében szerepel valamilyen formában a sajátjai közül. A Ponyvaregény előtt azonban sokáig vacillált, hogy melyik karaktert ossza magára: azt nem tudta eldönteni, hogy Jimmie vagy Lance legyen. Annyi volt biztos, hogy az egyiket ő, a másikat Eric Stoltz játssza. Eredetileg ugyanis olyan színészeket szánt Jimmie-nek, mint Jeff Goldblum, Steve Buscemi és Bill Paxton, de végül kiderült, hogy egyik sztár sem elérhető a forgatás idején (egyedül Stoltz nem mondott nemet), szóval végül feladta a további szereplőválogatást, és magára osztotta a szerepet, mert már szorított az idő.

A végső döntést egyébként az motiválta, hogy Mia túladagolási jelenete nagy koncentrációt igényelt a részéről rendezőként, ezért az abban szereplő Lance figuráját adta Eric Stoltznak.


2. A John Travolta által alakított Vincent Vega az egyedüli karakter, aki a film mindegyik fejezetében szerepel: Az étteremben (első rész), a Jules és Vincent, a Vincent Vega és Marsellus Wallace felesége, Az aranyóra, A Bonnie-ügy és Az étteremben (második rész) címűben is.


3. Ahányszor csak Vincent bemegy a mosdóba, és viszi magával olvasgatni kedvenc ponyvaregényét, mindig valami rossz történik vele SPOILER! (Mia túladagolja magát, Tökfej és Nyuszimuszi kirabolják az éttermet, és végül az elképzelhető legrosszabb, amikor Butch lelövi).


4. A csúnya véget érő Marvin karakterét alakító Phil LaMarr egy interjúban elmesélte, hogy John Travolta állt elő azzal az ötlettel, hogy Marvint véletlenül lője arcon. Eredetileg torkon lőtte volna, hosszú és fájdalmas haldoklásra ítélve – de Travolta rámutatott, hogy ezzel a figura azonnal ellenszenvessé válna, ami nem szolgálja a cselekményt; ellenben egy vicces eltévedt golyó nagyon is passzolna a sztoriba. Tarantino szerencsére egyetértett.


5. Rengeteg rajongói teória született abban a témában, hogy vajon mit tartalmaz a titokzatos aktatáska. Mivel az köztudott tény, hogy a Tarantino-univerzumban rejtett kapcsolat van az egyes filmek és hősök között, többen felvetették, hogy az az aranyszínű öltöny van benne, amit Val Kilmer visel Elvisként a Tiszta románcban. A legmakacsabbul azonban az az elmélet tartja magát, amely szerint Marsellus Wallace lelke világít a táskában. Mindezt az az apróság táplálja, hogy amikor hátulról látjuk Marsellust, egy ragtapaszt figyelhetünk meg a tarkóján, és hát mindenki tudja, hogy az ördög pont ott szokta eltávolítani a lelkeket (ami persze csak városi legenda, mivel a Bibliában sehol sem találhatunk erre utalást).

Meg persze ott van az is, hogy az aktatáskát a 666-os számkombináció nyitja.

 

Ez is érdekelhet

30 éves a Tiszta románc, Tarantino egyik legjobb filmje, amit nem is ő rendezett

Bár ő szerette volna megrendezni, Quentin Tarantino végül eladta a film forgatókönyvét a Warner Bros.-nak, hogy finanszírozhassa első saját munkája, a Kutyaszorítóban elkészítését - de így is milyen jó lett!

Tovább


QT azonban mindig lehűti az okoskodókat, hiszen számtalanszor elmondta, hogy a titokzatos aktatáskát csak MacGuffinnak szánta, a ragtapasz pedig egyszerűen úgy került Marsellus tarkójára, hogy a karaktert alakító Ving Rhames megvágta magát borotválkozás közben, és nem akarták, hogy látszódjon a seb. Roger Avary társ-forgatókönyvíró szerint az eredeti ötlet az volt, hogy a táskában gyémántok legyenek (ez persze a teóriagyártókat azonnal elvitte abba az irányba, hogy biztos a Kutyaszorítóban rablásából származó gyémántokról van szó), de ezt végül Tarantinóval együtt olyan elcsépeltnek találták, hogy hamar elvetették.

 

Ha kíváncsi vagy rá, mi is az a MacGuffin

Dögöljenek meg a gazdagok?

A Beugrottam című, a Trainspottingból ismert Kelly Macdonald és a Downton Abbey sztárja, Hugh Bonneville főszereplésével készült brit thriller kiváló példa rá, hogy a közhiedelemmel ellentétben a Netflixen igenis vannak jó filmek. És időnként még a netflixes toplistára is felkerülnek. Kritika.

Tovább


Szóval abban maradtak – ahogy azt a rendező gyakran el is mondja – hogy

a nézői képzeletre bízzák, hogy mi lehet a táskában,

így mindenki azzal tölti meg, amivel akarja. Praktikusan véve a kérdést egyébként az aktatáskában egy akkumulátorról működtetett villanykörte volt – így oldották meg, hogy fény jöjjön belőle, amikor látjuk. (A lenti videóban pedig egy igazán szellemes megoldást láthatunk.)


6. Mia azért adagolja túl magát, mivel az ő drogja a kokain (ez látszik abból, hogy felszívja az anyagot, nem pedig belövi), és amikor megtalálja az átlátszó plasztikcsomagocskát Vincent zakózsebében, kapásból azt hiszi, kokaint talált, mivel azt szokták ilyen műanyag tasakokban tárolni. Amit viszont a nő sajnálatos módon nem tud, hogy Vincent dealere, Lance (a fent említett Eric Stoltz)

kifogyott azokból a lufiszerű kis zsákokból, amikben általában a heroint tartják (egyébként azért, hogy könnyen lenyelhető, majd „visszanyerhető” legyen, ha elkapnak vele), ezért kokainos tasakba rakta Vince heroinját.

És ahogy az ebből a jelenetből is kiderül, Vince ráadásul az extra erős cuccot választotta, szóval Mia nagyon megszívta. Hozzáértők szerint egyébként a filmben látottakkal ellentétben az orrba felszívva nem olyan könnyű túladagolni a heroint, mintha belőnénk.


7. A Ponyvaregényben összesen nyolcan halnak meg (ebből hatot látunk is, kettőt pedig csak említenek – ugye mindenki tudja, melyik kettőt?). Érdekes módon pedig annak ellenére, hogy a filmben feltűnik két profi bérgyilkos és egy gengszterkirály is, Butch az a karakter, aki a legtöbb embert öli meg.


8. És ha már Zednél tartunk: a Bénaként emlegetett szerencsétlen figura, Zed és Maynard szexrabszolgája a már említett Roger Avary fejéből pattant ki, akit a Gyilkos túra című klasszikus inspirált. Habár

a Ponyvaregényből magából sosem derül ki a férfi sorsa,

ahogy az sem, hogy ki ő, és hogy került Zedék pincéjébe, Tarantino egyszer elmesélte, hogy amikor írta a forgatókönyvet, úgy képzelte a karaktert, hogy egy stoppos, akit a két pszichopata szexuális bűnöző hét évvel ezelőtt rabolt el és tört be. Hogy a rendező szerint mi lett a nyomorult fickó sorsa, miután Butch kiütötte, ebből a cikkünkből kiderül.

 

Lehull a lepel

Kiderült a Ponyvaregény nagy rejtélye

A rajongóknak mindig is izgatta a fantáziáját, hogy pontosan kicsoda a Béna, és mi történt vele, miután Butch kiütötte. Most maga Tarantino árulta el.

Tovább

 

9. A film híres táncjelenetét követően azt látjuk, hogy Mia és Vincent a trófeával ünnepel, szóval jogosan következtethetünk arra, hogy megnyerték a táncversenyt, ám ha jobban odafigyelünk, abból a jelenetből, amelyben Butch hazaautózik, és közben rádiót hallgat, kiderül (mivel bemondják a rádióban mint hírt), hogy valakik ellopták a szóban forgó trófeát.

Szóval nem nehéz összerakni, hogy Mia és Vincent tulajdonították el.


10. Van a Ponyvaregényben egy nagyon finom utalás a Vissza a jövőbe című filmre, pontosabban arra, hogy – ahogy arról mi is többször írtunk már – Marty McFly karakterét eredetileg Eric Stoltz játszotta volna (sőt, úgy rúgták ki, hogy már meg is kezdődött vele a forgatás). A Mia túladagolását bemutató szekvenciában, amikor a Stoltz által játszott Lance hisztérikusan keresi a kis fekete könyvecskéjét, a férfi tévéje mellett láthatunk két társasjátékot egymáson:

az egyik az Operáció, a másik pedig Az élet játéka – ez ugyanaz a két játék, amit a Vissza a jövőbe családivacsora-jelenetében is látunk, szintén a tévé mellett.


(via IMDb)

 

Természetesen Stoltz az egyik

Sztárok, akikkel kib*sztak

Összeszedtünk hét esetet, amikor akár a stúdió, akár a rendező, akár egyéb körülmények miatt nagyon rosszul járt egy-egy sztár.

Tovább

 

Nyitókép forrása: Michael Ochs Archives / Getty Images.