Programkereső

ERRE A HÉTRE AJÁNLJUK

EUnderground Fesztivál - Ellenkultúra 1945-1989 között Kelet-Európában

szeptember 19., Budapest, Dürer Kert

Az EUnderground Nemzetközi Fesztivál a 20. század történelmét szeretné közelebb hozni a fiatalokhoz úgy, hogy a volt szocialista országok egy kevésbé ismert kulturális örökségét tárja fel: az 1945-89 közötti kelet- és közép-európai "ellen-kulturális" mozgalmakat. Ezzel a hét ország közreműködésével megvalósuló fesztivállal szeretnének megemlékezni azokról a művészekről, akik a totalitárius állam cenzúrájának áldozatai voltak, mert a hivatalos ideológiától eltérő állásponttal rendelkeztek vagy alternatív művészeti eszközöket és kifejezési formákat használtak. Továbbá be kívánják mutatni azon művészek sorsát, akik politikai nézeteik, művészi stílusuk vagy témájuk miatt száműztek a "hivatalos" kultúrából (tiltott vagy tűrt megítélés alá estek).

Telekom Electronic Beats Festival Budapest 2019

szeptember 19-22., Budapest, Akvárium Klub

Ahogyan a Körszállóban egy hotelbulival megnyitották 2019 nyarát, annál is nagyobb léptékben búcsúztatják majd el az emlékektől forró évszakot, egyben bebikázva az őszi budapesti klubszezont. A szeptemberi Telekom Electronic Beats Festivalon két napon is sodró clubnight vár majd Rátok!

Debreczeni ZAMAT Fesztivál 2019

szeptember 20-22., Debrecen, Nagyerdő

A Debreczeni ZAMAT Fesztivál 2019-ben kilencedik alkalommal várja a finom ízek és a minőségi szórakozás kedvelőit a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, illetve a HALL-ban. Idén szeptember 20-22. között kóstolhatják végig az érdeklődők Debrecen legismertebb éttermeinek gasztronómiai különlegességeit és az ország legízletesebb pálinkáit, a hagyományos ízek mellett a streed food konyha különlegességei is főszerepet kapnak.

Gül Baba Kulturális Fesztivál

szeptember 20-22., Budapest, Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely

Tedd magad szabaddá szeptember 20. és 22. között, mert olyan kulturális fesztivállal várnak, amilyet még nem láttál! Lesznek kerekasztal beszélgetések,  többek között Gül Babáról, a török-magyar kapcsolatról és a türbéről. Amíg a nagyok meghallgatják az előadókat, addig a kicsik kézműveskedhetnek. A kellemes őszi esték pedig a legjobbak a koncertekhez. Egy minden érzékszervre ható programsorozat Gül Baba Türbéjénél! 

II. Transylvanicum Fesztivál

szeptember 20-22., Budapest, Nehru-part

Hagyomány és Gasztronómia. Immár második alkalommal kerül megrendezésre a Transylvanicum Fesztivál a Nehru parton. Ezúttal is változatos programok, koncertek, táncegyüttesek és gasztronómiai kavalkád várja a kedves látogatókat. Kicsiket és nagyokat egyaránt. Mindenkit sok szeretettel várnak! A belépés ingyenes.  

JÖN-JÖN-JÖN!

PesText 2019

szeptember 24-28., Budapest, több helyszínen

Gondolkodtál már, hogy mi lenne veled műfordítás nélkül? Ugye nem! Pedig elég csak a könyvespolcod elé állni és szép sorban szelektálni. Shakespeare, Stendhal, Dosztojevszkij, Hemingway, Kundera vagy Knausgård mind hiányoznának, holott rájuk is ugyanúgy szükségünk van mint Petőfire, Aranyra, Ottlikra vagy épp Esterházyra. Műfordítás nélkül nagy szerelmek, háborúk, tragédiák és komikus történetek, komoly gondolatok sora nélkül lenne szegényebb nem csak a könyvespolcunk, de az életünk is.

100 év! Függetlenség! - Lengyel történelmi dokumentumfilm szemle

szeptember 24-26., Budapest, Art+ Cinema

Az Art+ Cinema moziban, szeptember 24-26. között, három napon át zajló történelmi dokumentumfilmes mustra apropóját a függetlenség visszaszerzésének tavalyi, századik évfordulója adta. A filmszemle, a szervezők tervei szerint, több európai országban is megrendezésre kerül majd. Első állomása azonban nem véletlenül Budapest, hiszen a két nemzetet több évszázados konfliktusmentes barátság és erős szimpátia köti össze.

3. Pécsi Tanuló Fesztivál

szeptember 25-28., Pécs, Civil Közösségek Háza

Három esztendeje Pécsett számos szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy olyan Tanuló Fesztivált szervezzen a Pécsi Napok részeként, melyben a tanulás a felfedezés, az öröm, a megismerés és a kíváncsiság kifejezése. A Város vezetése vállalta, hogy minden esztendőben tanuló fesztivált szervez. Kezdeményezésüket támogatja a Pécsi Tudományegyetem és a tanulás, valamint az egyéni és közösségi képesség-fejlesztés mellett elkötelezett oktatási, tudományos, kulturális szervezetek és intézmények.

FIN - Fehérvári Irodalmi Napok

szeptember 26-29., Székesfehérvár, több helyszínen

A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok közösségi irodalmi fesztivál, amelyet 2016 után negyedszer rendezünk meg Székesfehérváron. A városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak sikeres irodalmi sorozatok, és zajlanak ma is, a FIN célja, hogy ezeket összefogja, és egy négynapos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé. Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a huszadik századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek és a kortárs irodalom között.

Jegyajánló

7 új étteremmel várja a látogatókat a budapesti ÁRKÁD

Megnyitotta kapuit a Food Loft a budapesti ÁRKÁD-ban, ahol hét új étteremben nemzetközi ízek várnak, a Kölyökpark pedig teljessé teszi a családi kikapcsolódást.

A sharenting csapdája, avagy ezért nem jó ötlet kitömni a közösségi médiát a gyerekeddel

Szakember mondja el, hogy milyen szempontokat mérlegelj, mielőtt kiposztolsz egy képet a gyerekedről.

Így néz ki a tökéletes nő – és persze a tökéletes férfi

Szépségideálok jönnek-mennek, de mindig van egy „tökéletes”, akire hasonlítani akarunk. Vagy még sincs?

Így őrli fel a nőket a család és a munka összeegyeztetése

Akármi van, a gyerekek napi gondjai az anyára maradnak – ezt valahogy figyelembe kéne venni a munkahelyeken.