Programkereső

ERRE A HÉTRE AJÁNLJUK

11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Puskin mozi, Művész mozi, november 30.-december 4-ig

A JCC Budapest – Bálint Ház immár a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált rendezi meg november végén. A fesztivál célja minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes, sokaknak ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról.De a legelső ZsiFi óta nemcsak a világ, hanem vele együtt a filmfelhozatal és a válogatás szempontjai is változtak. Hangsúlyosabb szerepet kaptak a mai zsidóság élményei, problémái, melyek sokszor ugyanazok, mint amiket a nem zsidó társadalom él meg: idősödés, minden nap mással randizás, elviselhetetlen szomszédok, faültetés vagy orvosi kannabisz a témák között.Ahogy a név is erre utal, számos izraeli filmet is láthatnak a nézők, de az idei és tavalyi év nemzetközi zsidó vonatkozású filmjeiből is bőven lesz választék, és természetesen magyar alkotást is vetítenek: a ZsiFin debütál Oláh Kata Aki legyőzte az időt című filmje Keleti Ágnes életéről.Ráadásul idén meghirdetik a Legjobb Rövidfilm Díjat, a Legközösségibb Film Díját, és a Tikun Olam díjat, mellyel a világot jobbá tévő alkotásokat jutalmazzák. De természetesen a Közönségdíj sem marad el, mellyel értékes nyereményeket nyerhetnek a szavazók. A filmeket két budapesti moziban, a Puskinban és a Művészben, illetve egy részüket pedig online a Cinego segítségével lehet megnézni. S mivel a filmeket kivétel nélkül eredeti nyelven, feliratozva vetítjük, így a hazánkban lévő külföldi nézők is élvezhetik őket.A filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A JCC Budapest – Bálint Ház szervezőpartnere a Gólem Színház, stratégiai partnerei és támogatói Izrael Állam Nagykövetsége, az Izraeli Kulturális Intézet, a Német Szövetségi Köztársaság és Budapest  Főváros.

Advent a Várkert Bazárban

Várkert Bazár, november 27.-december 18.

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. A színes és tartalmas kulturális kínálatban advent négy vasárnapján iparművészeti vásár, családi programok és nagyszabású ünnepi produkciók várják a közönséget. Az esti programok előtt a fellépőkkel közösen gyújtják meg az adventi koszorú egy-egy gyertyáját és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával teszik meghitté az adventi várakozást. A kiemelt programok közt a Várkert Irodalom karácsonyi különkiadással jelentkezik, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adventi néphagyományokat idéz fel. Az ünnepi koncertek sorában fellép Karácsony János James legendás LGT-slágerekkel és saját dalokkal, Tóth Vera ezúttal Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekesekkel áll a színpadra, a Hot Jazz Band zenekarának Kozma Orsi lesz a vendége, míg a Budapest Bár dupla koncerttel ünnepli tizenötödik születésnapját. A megújuló Budavári Palotanegyedben is adventi programok várják a közönséget: karácsonyi vásár és szabadtéri kiállítás lesz a Halászó gyerekek kútjánál, Sisi vársétával lehet felfedezni az újjászületett helyszíneket és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Szent István-teremben. Az adventi programokra látogatók csatlakozhatnak az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez mindazokat támogatva, akik számára nem lehet teljes az ünnep: a Szent István-teremben és a Várkert Bazárban is lesz lehetőség elhelyezni az adományokat a kihelyezett perselyekben.  

Puskin Kuckó 2022 ősz-tél

Puskin Kuckó, december 18-ig

Néhány hét és vége a nyárnak: ahogy minden ősszel, most is újraindul a Budapest Film családi programsorozata a fővárosi Puskin moziban, minden szombaton és vasárnap filmvetítésekkel, bábelőadásokkal, koncertekkel, visszatérő és új vendégekkel, és még a szokásosnál is több kuckós mozizással várnak benneteket!  

Filmszerész Retro Filmklub: Fábri 105

Kino Cafe, 2023. május 8-ig

A 2022/23-as évadban is folytatódik Kovács Gellért újságíró filmklubja a fővárosi Kino Cafe moziban.A Filmszerész Retro Filmklub: Fábri 105 programjában a legendás filmrendező 15, digitálisan felújított alkotása szerepel, a sematikus, de már a későbbi kézjegyeket is magán viselő Életjeltől két Oscar-díjra jelölt rendezésén át (A Pál utcai fiúk, Magyarok) a politikai krimibe hajló Gyertek el a névnapomra! című, igen ritkán vetített búcsúfilmig. Ráadásul különleges duplavetítést is tartanak a szezonban: a Magyarok „folytatását”, a Fábián Bálint találkozása Istennel-t még aznap, rövid szünet után láthatják a filmklub nézői. Fábri Zoltán ihletett irodalmi adaptációkban bővelkedő életműve rendkívül fontos, máig izgalmas és megrendítő pillanatokban bővelkedő része az egyetemes filmtörténetnek – szakmai felkészültsége, szenvedélye, minden korban érvényes gondolatai kitartásról, emberségről, erkölcsről ma is magával ragadhatják a befogadót. Az előadások előtt bevezetőt tart Kovács Gellért.