Programkereső

Gyerekprogram a könyvtárban

Kufli Nap a Gyerekkönyvtárban

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, augusztus 25., 9:00

Betekintés Dániel András író és illusztrátor varázslatos világába. Találkozhatsz mesebeli lényekkel, féllábú óriásokkal, Kicsi bácsival és Kicsi nénivel, sőt, még Dániel András is ott lesz. Mesékkel és rajzokkal várnak téged, ki ne hagyd!

Jegyajánló

Vidéki Színházak Fesztiválja

2018. szeptember 3-9., Pesti Magyar Színház

Hét nap alatt nyolc előadás várja a színházkedvelő közönséget. Többek közt a Három nővér érkezik Debrecenből, az "AHOGYTETSZIK" pedig Miskolc jelszava lesz.

Így szerettek ők - irodalmi koncert színház - Nyáry Krisztián és a Kaláka

2018. szeptember 15., 20:00

Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerének számítanak, amit a szakmai elismerések mellett az olvasóközönség nem szűnő érdeklődése és szeretete is bizonyít.

LITERÁRIUM - Kortárs írók a Müpában: Witold Gombrowicz-est

2018. szeptember 24., 20:00

Az Európai hidak fesztivál idei egyik vendégországának, Lengyelországnak külföldön is legismertebb írója minden bizonnyal Witold Gombrowicz (1904-1969).

A Világ Múmiái

2018. augusztus 16-tól

A tárlat a földkerekség legnagyobb múmiagyűjteménye, a testeket és tárgyi leleteket számos múzeumtól, egyetemtől, tudományos szervezettől és magángyűjteményekből kölcsönözték, hogy a nagyközönség szemtől szemben találkozhasson a történelem ezen különleges emlékeivel.

Zsidó művészeti napok

Rejtő romantika a Bob és Bobék Orchestra előadásában

Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, szeptember 2., 19:00

Egy Zsidó Kulturális Fesztiválról nem maradhat ki a rejtői humor, hiszen hová is lennénk a legendás P. Howard, született Reich Jenő (1905-1943) vérbeli pesti szellemessége nélkül? Az irodalmi alapművek között ott vannak a 75 éve meggyilkolt Rejtő Jenő történetei és regényparódiái, akármit is tart felőlük a magas szépirodalmi ízlés. A halhatatlan Vanek urat, Piszkos Fredet, Fülig Jimmyt és a többi jellegzetes rejtői figurát ezúttal a Bob és Bobék Orchestra eleveníti meg.

Várkert Irodalom

Radnótiné Gyarmati Fanni naplója

Várkert Bazár, szeptember 7., október 1., november 26., december 3.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni.

Férfi és nő / Madách Imre és a magyar dráma ünnepe

Várkert Bazár, szeptember 20., 19:00

Szeptember 20-án folytatódik a magyar irodalom nagyjait, izgalmas kapcsolatait, szerelmeket és barátságokat bemutató Várkert Irodalom sorozat. Először kerül a magyar dráma az est középpontjába. Idén kettős évforduló van - 195 éve, 1823-ban született MADÁCH IMRE és 135 éve, 1883-ban mutatták be

LITERÁRIUM beharangozó

Witold Gombrowicz-est

Szeptember 24., 20:00

Az Európai hidak fesztivál idei egyik vendégországának, Lengyelországnak külföldön is legismertebb írója minden bizonnyal Witold Gombrowicz. Nem túlzás azt állítani, hogy sorra megjelenő könyvei - főként háromkötetes Naplója - nyomán Magyarországon is népes rajongótábora, valóságos kultusza támadt. Korántsem véletlen tehát, hogy a Literárium e nagy szkeptikus világirodalmi rangú életművének, egyedülálló írásművészetének és emblematikus alakjának megidézésével gazdagítja a fesztivál műsorát.

Kortárs írók a Müpában: Cserna-Szabó András-est

Október 29., 20:00

A pályakezdő Fél négy (1998), A Félelem és reszketés Nagyhályogon, a hasnovellákat, gasztroesszéket tartalmazó Levin körút, a Darida Benedekkel közösen jegyzett Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan (A macskajaj regénye 52 recepttel), a Nagy macskajajkönyv, a Szíved helyén épül már a Halálcsillag) és a legutóbb megjelent, az olvasót az alföldi betyárvilágba elkalauzoló Sömmi szerzője a kortárs magyar irodalom egyik legeredetibb figurája és legautentikusabb alkotója.

EXTRA - 'Szív, ha üt, magyar!'

November 19., 20:00

Ilyen az, amikor két sokoldalú, kreatív, alkotóereje teljében levő, méltán népszerű művész egymásra talál: a dalszerző, szövegíró, frontember (Kistehén) és a sokkötetes író, színpadi szerző közös estje kötelező program mindenkinek, aki meg kíván győződni arról, hogy az igényes, magas színvonalú kortárs művészet is lehet magával ragadóan élvezetes és szórakoztató.

EXTRA - Nádas Péter felolvasóestje

Január 21., 19:00

Nádas Péter azon írók egyike, akikkel találkozni kellő nyitottság esetén életre szóló élményt jelent. Ritka magyarországi fellépéseinek sorában ezért is ígérkezik különlegesnek ez az est, mely nemcsak a világirodalmi rangú életműbe nyújt bepillantást, hanem egy varázslatos, nagy hatású személyiség gondolkodásmódjába is bevezet.

Rakovszky Zsuzsa-est

Február 18., 20:00

A legkiválóbb kortárs szerzők sorába tartozó, szemérmes alkatú, háttérbe húzódó, nyilvános szereplést csak a legritkább esetben vállaló Rakovszky Zsuzsa fellépése intenzív, felkavaró, mégis meghitt estét ígér régi és leendő olvasóinak egyaránt. Az 1981-ben megjelent Jóslatok és határidők című verseskönyvvel kezdődő pálya töretlenül ível a Célia című regényig.

Sándor Iván-est

Március 18., 20:00

Sándor Iván könyvei, figyelmes tekintete és demokratikus gondolkodása segít elkerülni nemzeti önismeretünk megbicsaklásait. Érdemes vele egy bizonnyal tanulságokkal teli este erejéig személyesen is együtt tölteni az időt.

EXTRA - Szűcsinger - Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián estje

Május 20., 19:00

A Szűcsinger ötödik éve járja az országot - klubkoncertek helyszínein, iskolákban, könyvtárakban, kocsmákban és zenei fesztiválokon egyaránt otthonosan mozog.

Olvass a strandon!

Strandkönyvtár

Eger, Termál- és Strandfürdő, augusztus 31-ig

A „Nyisd ki a világot!” pályázati programsorozat keretében létrehozott könyvtári részleg helyszíne a forróvizes-termál medence melletti üvegfolyosó, ahol a város újabb pontján juthatnak hozzá az olvasók könyvtári szolgáltatásokhoz. A fürdő szolgáltatási kínálatát jól kiegészíti a Strandkönyvtár. A fürdőzés, sportolás mellett lehetőséget nyújt vendégeinknek az olvasásra, gyors információszerzésre, az itt töltött idő még tartalmasabbá tételére. Figyelik a látogatók igényeit, az elmúlt évek tapasztalatait beépítik az itt elhelyezett állomány alakításába.

Galéria

Róbert Gida, Micimackó és a Százholdas Pagony a valóságban

Archív képek a felnőtt Róbert Gidáról, Micimackó és társai jelenlegi fotói és a Százholdas Pagony ingatlanhirdetése – galériánkban!

Hír

Fischer Iván néhány napra a fél szemére megvakult

A Fesztiválzenekar alapító dirigense Berlinben és Budapesten retinaműtéten esett át, de megmentették a szeme világát. Az állapota már stabil.

Előkerült a moszkvai Bulgakov-ház macskája, Behemót

A Mester és Margarita egyik szereplőjéről elkeresztelt hivatali háziállatról korábban azt hitték, hogy ellopták és emiatt az intézmény feljelentést is tett a rendőrségen. A cica tekintetét elnézve ez amúgy sem volt egy valószínű verzió.

Liu Shaolin Sándor: Új utakat mutatunk

Edzésről, utazásról, kajálásról és terveiről beszélgettünk az olimpiai bajnok gyorskorcolyázóval.

A Nagy Gyrosteszt: tényleg belebetegszünk?

Miért baj ha foszfát kerül a gyroshúsba? Mennyi van benne? Kiderül-e az ízéből? Megkóstoltuk, laborban is bevizsgáltattuk a legnépszerűbb gyrosokat.

Gyógyszer nélkül is legyőzhető az allergia

A szénanátha okozta orrdugulás és tüsszögés elveszi a nyaradat? Így harcolj a pollen ellen!

Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás