A végső megoldás: Halál

Bakancslistához adom
Alien 3
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akció-horror, 114 perc, 1992

Értékelés:

413 szavazatból
Szerinted?

Bár Ellen Ripley sikeresen megmenekült, amikor űrhajója lezuhan a Fiorina 161 bolygón, a balesetet Newt és Bishop nem élik túl. A Fiorina 161-ről hamar kiderül, hogy a bolygó nem más, mint egy fegyenctelep, ahol a magukra hagyott rabokra van bízva, hogyan maradnak életben. Ripley-nek hamar rá kell jönnie arra, hogy bár társai meghaltak, nem ő maradt a hajó egyetlen utasa. Noha titokzatos útitársa gyilkos szándékkal érkezett, Ripley hamar rájön arra is, hogy nem a titokzatos idegen a legfélelmetesebb ellenfele.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    1993
    Legjobb speciális effektusok jelölés
  • Oscar-díj

    1993
    Legjobb vizuális effektusok jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
APBT 2023 dec. 15. - 21:55:06 10/10
Megkockáztatom hogy az Alien széria legjobb része. Engem a hangulata teljesen magával ragad minden alkalommal. Komor, de valószerűbb mint bármelyik másik rész.
Ilzó Bakkó 2023 aug. 20. - 19:33:17
Sötét és morózus, de ez nem is baj, ha már ilyen befejezést választottak a sztorinak (nálam ez ugyanis az, arról az ocsmányságról, amit negyedik résznek hívnak, én a magam részéről nem veszek tudomást). Ami viszont probléma, az az eleje, az átkötés a második végével, az ezer sebből vérzik. Tojások, arctámadók szerepe szerint.
7/10
Pál Ferencné 2022 nov. 22. - 07:59:11 7/10 Előzmény Data Scientist
Egyetértek!
8/10
Data Scientist 2022 szept. 02. - 19:58:07 8/10
Ahhoz képest, hogy egy széria 3. része (amikorra a legtöbb sorozat el szokott gyengülni, ld. Mátrix, Terminator stb.) szerintem jól sikerült ez is. 2022-ben is nézhető és izgalmas, ami nagy szó egy ilyen régi filmtől. Nem gagyi egyáltalán. 8/10
7/10
Ildikó Nóra 2021 nov. 21. - 22:06:53 7/10
Ezt a részt is meg lehet nézni, de az első két rész sokkal jobban tetszett. A szereposztás ebben a filmben is jó, a vége kiszámítható. A filmen érződik, hogy David F. rendezte és nem Ridley S. v. James C., a szinkron tetszett. Sigourney W-nek jól állt a tüsi haj.
k11zoltan 2021 szept. 18. - 22:43:30
"Egy üveg borral elmegy" kategória.
Erre, a "kopaszosra" emlékeztem, hogy gyengébb a többinél.

...és valóban.
Mint látávnyilag, mint cselekményileg sajna gyengébb, mint az eddigiek (beleszámítva az új filmeket is).
csdobos 2020 okt. 29. - 20:19:50 Előzmény DoctorMorreau
A Terminator2 a legjobb volt az összes közül...
csdobos 2020 okt. 29. - 20:14:08 Előzmény Bruce2000
Nálam szintén ugyanez a sorrend.
Ez a harmadik rész nagyon kilóg a sorból...
9/10
DoctorMorreau 2020 aug. 14. - 00:06:07 9/10
A rendezői változatot láttam és jó film volt..

Őszintén szólva nekem ez, a harmadik rész és az első rész is jobban tetszett, mint a második.

A második rész amolyan blockbuster volt, mint a Terminátor 2, de ebben a műfajban igazán eredeti az első és a harmadik rész volt és ez a két rész volt a legjobban fényképezve is

SPOILER

Alaptörténet nagyon érdekes volt, érdekesek voltak a karakterek is, nem úgy mint a 2. részben, ahol kicsit sablonosabbak voltak a karakterek.
Sajnos, maga, a szörny nagyon gyengére sikeredett, kezdetleges számítógépes animációval vetítették oda, néha kifejezetten zavaró volt - még az első részben is jobban meg volt csinálva ez, amit 13 évvel korábban csináltak...
A történetben volt egy-két zavaró rész, Klemens halála és a börtönigazgató halála eléggé el lett rontva.

Viszont volt annyi eredeti gondolat a filmben, hogy ezekkel a hibákkal együtt is 9-esre értékeltem.

7/10
sawyerx 2019 szept. 05. - 08:59:26 7/10
Na ennél a résznél a rendezői változat sokkal jobb az eredetinél.
Az első kettő is jól építkezik, de ennél végre nem éreztem azt, hogy bármelyik jelenet is felesleges vagy időhúzás.
Eltérés a rendezőiben, hogy itt nem a kutyából kel ki a zélien, hanem egy döglött marhából, na az szaftos kis jelenet volt.
Az utolsó fél óra-40 perc mindkét változatban gagyi, futkosnak fel-alá, hogy bezárják a dögöt... míg a korábbi részekben Ripley mászkált negyed órákat időhúzás gyanánt, itt a rabok rohangálnak.
A CGI-ról inkább nem is írnék, borzalom.
Az utolsó 5 perce viszont hatásos, a folytatást is ezen a vállalatos szálon kellett volna továbbvinni.
Összességében remek folytatás, a rossz CGI ellenére itt az alien kellően nyomasztó, ellenben a két korábbi résszel.

7/10
10/10
Mad Max73 2019 ápr. 23. - 22:10:06 10/10 Előzmény King Diamond
Jók az észrevételeid...de méltó az Alien sorozathoz ez is...nekem nagyon tetszik....nem tudom megunni,ha leadják nézem....;) :)

Egy észrevételem van...kevés az a pont amit adtál rá!! :P :))

10/10
7/10
King Diamond 2018 dec. 28. - 20:18:33 7/10
A még jobb második rész után, most "csak" 6 évet kellett várni a harmadik Alien filmre. A rendező megint megváltozott, igaz, manapság már mindegyik rendező neve eléggé ismert/elismert, de akkoriban ez kevésbé lehetett igaz David Fincherre, akinek ez volt az első egész estés mozija. Azóta persze láttam már majdnem az összes rendezett filmjét (nincs neki olyan hű, de túl sok), de van még mit bepótolni a munkássága kapcsán. Én nem feltétlen mondanám, hogy szar a film rendezése vagy hogy elkészítésbeli problémák lennének vele. Én is olvastam, hogy rengeteg hercehurca volt a film készítésével, eredetileg más lett volna a kerettörténet, helyszín, stb.

MOSTANTÓL SPOILEREK IS LEHETNEK!!!
A második rész után vártam, hogy merre viszik tovább a történetet. Örülök, hogy közvetlen folytatás készült és hogy az első jeleneteknél még benne van az összes, második részt túlélt szereplő. Annak viszont egyáltalán nem, hogy ki is írják Ripley-n kívül őket szinte teljesen (még úgy is, hogy érthető módon azért nem akarták beletenni a kislányt, mert a börtönben voltak nemi erőszakért is elítélt rabok és nem akarták megkockáztatni egy ilyen jelenetnek a súlyát). De akkor is, jó lett volna, ha Ripley-n kívül valaki más túlélő is benne van valamelyik folytatásban még. Azt sem mondanám, hogy maga a film szar, sőt, mint írtam az első résznél is, nekem kb. hasonlóan bejött, mint az. Ennek is a kibővített, 145 perces verzióját néztem (aminél a bővített jelenetek megint csak adnak hozzá nem kis információt a történethez), igaz néhány pontot eltért az eredeti verziótól (például a vége), így azokat a jeleneteket mindkét verzióban megnéztem. Egymás után néztem meg a második rész kibővített verziójával, és azután, ez a rész egy kicsit hosszúnak tűnt. A történet hasonló, mint az első résznél, csak itt most egy börtönben zajlik a túlélősdi az egy Alien ellen (aki azért elég kemény ellenfél most is). Maga a helyszín tetszett, itt is érezhető volt a feszültség, a bezártsági érzet is jelen volt (párszor eszembe juttatta a Fortress-33 emelet mélyen a pokolban filmet, ami szintén az egyik kedvencem).
A színészekről megint csak el lehet mondani, hogy Sigourney Weaver mellett szinte senkivel sem volt bajom, jó volt látni a viszonylag fiatal Charles Dance-t (elég hirtelen is jött az elhalálozása), valamint a végén Lance Henriksent is. Itt már több minden derül ki a Weyland társaságról, amiről egyre több információt is megtudunk még a további részekben is. A film vége (bármelyik verziót is nézem) szép, ezzel le is lehetett volna zárni, ha nem is a teljes szériát, de a Ripley-féle történetszálat, igaz, akkor meg mi értelme további folytatásokat csinálni, őnélküle--erre pedig a válasz a Prometheus-Covenant részek, vagyis, hogy simán lehet.
Szerintem nem volt ebben a részben sem gagyi a CGI és a jelmezek, az Alien kellően félelmetesre és undorítóra sikeredett. Ehhez a részhez már csak egy magyar szinkron készült szerencsére, ami szintén jó itt is, szerintem Menszátor Magdolna hangja illik Weaverhez.
A vége alapján talán még jobban kíváncsi voltam, hogy miről is fog szólni így a negyedik rész, ám egyáltalán nem csalódtam abban sem.
Ez a rész is hoz egy erős színvonalat, akció terén kb. az első és második rész között helyezkedik el, hangulatában sem marad el tőlük és a helyszínt, valamint a feszültséget, izgalmakat tekintve sem. De nekem a második résznél nem tetszett jobban.
7/10
szucsgyula 2018 máj. 28. - 07:52:40 Előzmény Bruce2000
No de öt Alien film van a Covenanttal együtt (ha pedig a Prometheust is beleszámoljuk, akkor 6)
;)
5/10
Bruce2000 2018 ápr. 01. - 09:00:35 5/10
A négy Alien film közül ez a leggyengébb. Nálam a sorrend:

1. Aliens (A bolygó neve: Halál) 10/10
2. Alien: Resurrection ( Alien 4.: Feltámad a halál) 10/10
3. Alien (A nyolcadik utas: a Halál) 9/10
4. Alien 3 (A végső megoldás: Halál) 5/10
7/10
sawyerx 2017 okt. 08. - 17:08:58 7/10
Tetszett, hogy közvetlen folytatás, és hogy Higgs, Bishop és Newt is "benne vannak" (már ahogy), de maga az egész kurvára nem. A hangulat még többnyire megvolt, de ez egész kollektíven valahogy nem jött be. Lényegében tök ugyanaz, mint a kettõ, csak a a helyszín változott, és katonák helyett fegyencek bohóckodnak, akiknek a karakterüket is elfelejtették kidolgozni. Ripley nagyon unszimpatikussá vált, a sztori kiszámítható, pozitívum viszont, hogy itt már elég jól mutogatták a lényt. Itt Ripley nem bolyongott annyit idõhúzásként, de az élien hajkurászását már untam.

David Fincher filmjeit szeretem, a Benjamin Button és a Harcosok klubja a kedvencek közt van, szerintem ez munkássága mélypontja. Utánaolvastam, hogy hány vázlatot és megírt forgatókönyvet kukáztak, hány ember cserélõdött le a stábból, mennyire barmolta szét a stúdió ezt a filmet, hát mit ne mondjak, látszik is. Ez a börtön-téma két forgatókönyvbõl lett összegyúrva, az egyikben ugyanis szerzetesek lettek volna a fõszereplõk...

A vége adhatott volna egy lezárást, kár volt folytatni. A négy rész közül ez jött be legkevésbé.

5/10
Booster Gold 2017 ápr. 08. - 00:58:38
Hihetetlenül sz@r, unalmas film.
A nagyszerû 1.-2. részek után hogy lehetett egy ilyen f*st elkészíteni?!
SchumiBácsi 2016 dec. 23. - 23:44:23
Sokáig agyaltam hogy megírom az érzéseimet errõl a részrõl és ez nem a film kedvelõi ellen szól csupán az én álláspontom, íme:

Elõször is tudni kell hogy tõsgyökeres alien rajongó vagyok - az összes részt el tudnám szavalni, míg néhány játékban megmondom melyik kanyar után mi vár. Tehát szeretem nézni õket a filmekben és beleborzongani, játékokban meg kinyírni az összeset :D

Na de Alien3. Számomra ez a rész nagyon gyenge. Sokan számomra érthetetlen módon lehúzzák James Cameron munkásságát, azok nem árt ha tudják hogy az Aliens forgatása azzal kezdõdött hogy jó alaposan tanulmányozták az elsõ részt is és a koncepciós rajzok alapján teljesen újraépítették a Narcissus belsejét hogy a kezdõmomentum meglegyen. Itt mi történik? Létrehoznak egy olyan enteriõrt ami egyáltalán nem emlékeztet arra Sulaco-ra amit eddig láttunk.

Tojás a hibernátor felett (!) ... WTF? Amíg a királynõ kergette a kis csajt átkúszott az étkezõn egész a hibernátor kamráig? Ripley-ék meg nem veszik észre lefekvés elõtt hogy egy tojás lóg a plafonról? A beültetésrõl külön témát lehetne nyitni, mert elõször a kis csaj a célpont de egyébként is akkora csoda mint az hogy az arctámadó kétszer sül el mert ugyebár a Fury-n egy "másik" dög szedi áldozatait. A rendezõi változat tovább rontja az egyébként is katasztrofális helyzetet: több száz méterre az EEV-tõl szedik össze Ripleyt - ennyi repülést senki nem élne túl, nem beszélve a becsapódásról. A helyszínek és a dög kidolgozása elmegy, de ezt a CGI-t semmi formába nem erõltettem volna. Most komolyan a második részben egyszerre mozgattak olykor egy tucatnyi dögöt drótokkal itt egynél ez már akkora nagy kunszt lett volna? Tudnék még a bajokról regélni, meg egy esetleges mindent lezáró happy-end szerû lezárásról csak az már nem férne be ide. Ja és az értékelés önállóan 8körül a 10bõl, de figyelembe véve az elõzményeket ez nem ér többet 5nél. Ezt nem így kellett volna folytatni és lezárni (egy idõre ráadásul), számomra az igazi folytatás az Aliens: Colonial Marines + DLC.
diffuzor 2016 jún. 10. - 20:02:10
Nézd meg nyugodtan.
Igaz hogy meghalt, node klónozni már most is tudunk,hátmég majd akkor...
kiskadar69 2016 febr. 12. - 13:50:53 Előzmény csabaga
Igen. Ha az Alien 3 esetében választanom kell az eredeti moziváltozat és a speciális kiadás között, akkor egyértelmûen az utóbbi.
9/10
Richard Kovács 2016 jan. 25. - 16:00:51 9/10
Mai napig nagyon jó film!
Összes hozzászólás