Az ötödik elem

Bakancslistához adom
The Fifth Element
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 126 perc, 1997

Értékelés:

697 szavazatból
Szerinted?

Minden ötezredik évben egy kapu feltárul két dimenzió között. Az egyikben található az univerzum és benne mindenféle életforma. A másikban a Gonosz, melynek csupán egy célja van: elpusztítani az Életet. Csak a titokzatos ötödik elem mentheti meg a világot az ötezer évenként feltámadó Gonosz pusztításától. Így az univerzumnak minden ötezredik eszetendőben szüksége van egy hősre. A XXIII. század veszélyekkel és furcsaságokkal teletűzdelt univerzumában, New Yorkban egy nem mindennapi hős, Korben Dallas (Bruce Willis) szembeszáll a Gonosszal, hogy az emberiséget megvédelmezze.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  1998
  Legjobb speciális effektusok
 • Európai Filmdíj

  1997
  Legjobb film jelölés: Patrice Ledoux
 • Oscar-díj

  1998
  Legjobb hangvágás jelölés: Mark A. Mangini

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
zuluzulu 2018 okt. 11. - 13:58:03 10/10
Luc Besson legjobbja
szookedorina 2018 júl. 23. - 22:33:08
Eltöltött minőségi idő, tervszerű szelekció.
Az első díszfa ültetvény
Egy Shukallituda nevű kertész, aki faiskolával próbálkozott, de nem igazán sikerültek nemesítési szándékai, egyszer kapott egy ihletet és egy "sarbatu" nevű fafajtával kezdett kísérletezni (ezt a fajtát még eddig nem sikerült azonosítani).
Az eredmény egy termés nélküli, szép, szabályos fa lett. A faiskolában sorokba ültette, nagy területen. A történet jó része nincs meg, de szó van még Inanna-ról, aki repülőjével elhaladva a díszfaültetvény felett, megcsodálta a látványt, leszállt, és beszélt is a kertésszel.

Képzeljünk el egy népet, mely a maihoz hasonló szervezettségben él, de valahogy mégis másképp. Van iskolarendszer, adórendszer, állami adminisztráció, ismerik a matematikát a csillagászatot, a gyógyítást, de mégsem a mai fogyasztói társadalom. Egy nép, amelyik nem maga fedezte fel a világot, nem maga találta ki szabályait, nem maga tanulta meg üzemeltetni saját társadalmát, hanem megtanították neki. Ezen túlmenően irányították, ellenőrizték. Készen oda adták a társadalom tudását. Sokan mondják, hogy ez ma is így van, azaz nem mi vagyunk ilyen ügyesek és szépek, hanem a történelem ismétli önmagát. Van benne igazság …

Az időszak amiről beszélünk a presumer korszak i.e.6000 ' i.e.4000' között, illetve a sumer társadalom csúcsa i.e.4000 és i.e.2000 között.

A presumer korszak jellemzője, hogy a nép nagy egységben él a természettel, nem leigázza azt, hanem alkalmazkodik hozzá. Az élet kevésbé adminisztrált, de nyugodt és kiszámítható. Az istenek átadják a tudást, az élet minden terén, és vezetik a földi életet. Az embereknek igazából még időszámításra sincs szükségük, mert életciklusukat a természet adja. Akkor még az embereknek nem volt órájuk, de volt idejük. Nem volt olyan fejlett a gondolkodás, de az egyszerű élet egy természetes életmódot eredményezett. Jellemző példa, hogy szinte nem voltak betegségek.

A sumer civilizáció csúcsa a Nippur-i időszámítás bevezetésével kezdődött, ekkor már lett órája a kor emberének, de elveszette az időt. Megjelent a hivatali adminisztráció és ehhez iró-olvasó emberek kellettek, így megjelentek az iskolák. Az emberi uralkodásvágy, illetve az istenek összeférhetetlensége háborúkat eredményezett, amihez pénz volt szükséges, és ez eredményezte az adórendszer bevezetését. Ahogy egyre több pénz kellett, egyre nagyobbak lettek az adók, az emberek egyre jobban kibújtak alóla, és amikor már az adóellenőrnek is ellenőre volt, akkor meg is bukott a sumer társadalom.
10/10
otu28 2018 máj. 09. - 15:41:35 10/10
Most nézem kb. 125-ik alkalommal, egyszerűen megunhatatlan. Amilyen bugyutának tűnik, annyira egyedi és szuper! Nagyon jópofa alkotás!
10/10
cellasto 2018 máj. 02. - 21:27:27 10/10 Előzmény newmoonlight
A hozzászólás moderálva lett.
newmoonlight 2018 máj. 02. - 19:33:17
Megtekintése csak agyhalottaknak ajánlott. (Amilyenek pl. az "alkotói" voltak.) 0/10
2/10
Warthog82 2018 ápr. 11. - 15:07:52 2/10
Remekbeszabott szórakozás..4 és fél éveseknek.
Oh jajj 2017 dec. 06. - 08:41:32 Előzmény jozsi86
De, meg lehet unni. Úgy 70-80 alkalommal láttam. Már ha azt is beleszámolom, mikor a közepénél elaludtam vagy épp ott kezdtem nézni.
Tegnap már kihagytam...
10/10
cellasto 2017 dec. 05. - 21:07:47 10/10
maga....német? :D
hatalmas film, akárhányszor meg tudom nézNI :)
jozsi86 2017 máj. 25. - 15:21:31
Egyszerûen imádom minden percét. Humor, akció, látvány, minden adott. Rongyosra néztem már és nem lehet megunni.
Ljerk 2017 márc. 20. - 17:24:54
A maya, õsi sumér világvége (a bolygó beérkezése) azért nem lehet pontos, mert minden alkalommal más a bejövõ szög, a sebesség és a pálya.

Ugyanis - mindig máshol lesznek a naprendszer bolygói egy beérkezésnél, mint a legutolsó alkalommal - így állandóan változni fog a sebessége, pályája, keringési ideje. Elvileg az is elképzelhetõ, hogy bolygó együttállások miatt eléri a Naprendszerbõl való szökési sebességet - vagy túl közel kerül a Naphoz, óriásbolygóhoz. A Merkúr is lehetségesen a Vénusz holdja volt, csak kiszakította onnan a beérkezõ bolygó.
Ljerk 2017 márc. 20. - 17:09:15
Vicces meg sci-fi, meg akció - nekem bejön. Pláne, hogy igaz az alaptörténetben a közeledõ bolygó.

A film háttere:

Az 1800-as években matematikai modellekkel már tudták, hogy van Neptunusz (mert az Uránusz mozgása egyenetlen volt), a csillagászok ezen adatok alapján találták meg.
1911-be Venkatesh P. Ketakar indiai csillagász pedig ma is érthetetlen módon pontosan két égitestet írt le a Neptunusz után.
A Plutót meg is találták, ugyanott volt ahol Ketakar megjósolta.

...itt jön a képbe az utolsó bolygó!

Ami nem köralakú pályán és nem ugyanazon a síkon kering a Nap körül, mint a többi bolygó. Nagyon nyújtott elliptikus pályán mozog, tömege nagyobb mint a Jupiteré, és legalább 20-30 fokos szöget zár be a többi bolygó és a Nap síkjával.

Nem lehet tudni mikor fog beérkezni a Naprendszer központi részére (kb. 3-12 ezer éven belül), de az biztos, hogy felkavarja a gravitációs teret - özönvíz, földrengések, tûzhányókitörések lesznek.
Ehhez kapcsolják a bibliai özönvizet is, a több száz méteres árapály miatt.

NASA honlap (nem valami UFÓ figyelõ központ):
- http://solarsystem.nasa.gov/planets/planetx

Egyébként már az infravörösben látták 1982 körül kétszer is, de mivel nagyon alacsony a bolygó felszíni hõmérséklete (40 Kelvin körül), azóta nem észlelték - nem véletlenül indítják a Plutón túlra az ûrszondákat az amerikaiak.
3/10
sheworebluevelvet 2017 márc. 20. - 08:45:09 3/10
Túlértékelt film, elég béna történettel. Szerintem legtöbben csak nosztalgiából szeretik, nem túl nagy élmény annak, aki felnõttként látja. Szerintem 3/10.
Árpád Bató 2016 dec. 15. - 21:27:55
Tudom, hogy off.

De tényleg, nem én vagyok a mumus.
Csak feldühítettek a rendszergazdák.A weblap tehetetlensége?
Midenkitõl elnézést kérek, fõleg Bendek Pistitõl, aki a kedvencem.

Akartam volna írni valamirõl valamit és nem sikerült.
Most a Sárga Házban csücsülök, és sírok.

A magam Sárga Házában, ha érti valaki. Nem kell messzire menni.

Midnenkinek meg van a maga Sárga Háza!

Tuti. Csak még nek tudtok róla.

Az lesz életetek legboldogabb pillanata, amikor rájöttök.
Árpád Bató 2016 dec. 15. - 21:02:01
Ja igen, itt voltak a fickók.
Mondtam, hogy Bendek István vagyok.
Erre tisztelegtek. Megkérdezték, kit is kellene beviini?
Mondtam, hogy téged, de sajnos nem tudom a neved. Nem is érdekel.

Pedig én csak beszélgetni akartam velük, ahogy veled is.
Valakit mindenképpen be akartak vinni, így rámutattam a szomszédomra.
Soha nem szerettem.

Szegény azóta is ott ül az elmegyógyintéztetben....

Szerettel.Árpád
Árpád Bató 2016 dec. 15. - 20:47:28
Nem akartam senkit bántani.

Nem akartam durva lenni.

De érdekes, amíg szépen írtam addig semmi nem jelent meg!

Most, hogy anyázok, most érdekes, minden megjelenik.

Éngem nem érdekel. Ezt a fórumot elfelejtettem!
Árpád Bató 2016 dec. 15. - 20:38:25
Szó szerint a következõ hozzászólást küldtem el, de mi a fenének??? Eddig nem hogy nem jelent meg, hanem kaptam egy csomó hülye üzenetet.

- Egyetértek veled. HarleyQiunn. Milla tökételetes, de legalábbis nagyon jó választás volt, pont az említett szempontok okán.

- Milla nem egy Paris Hilton, de eléggé ismert - húzó név. Épp ellenkezõleg, nincs terhelve idióta szerepekkel.
- Példának okáért, nem tudnám elképzelni ebben a szerepben Kim Basingert, Julia Roberts-et. Pedig biztosan eléggégé attaktívak lennének. Talán épp a színészetben való ismeretlensége a csúcs. De ez csak az én véleményem.
- Persze éppen itt van a választás nehézsége. Kitõl Mit vársz?
- Semmit nem utálok jobban, mint a félmeztelen, trikókban szaladgáló kigyúrt amazonokat. Önpusztító fegyverekkel a kezükben. Akiknek az arcát még az életben nem láttuk. És ha mégis, inkább menekülök a kifejezéstelen, üveges tekintetük elõl.
- Igaz, Milla, azaz Lilu is szinte félmeztelen, de nagyon jó pont a filmben, hogy nem erre akar építeni. Nem mutatja a testét. Nem egy kigyúrt állati nõre épít. Sebezhetõ, ami pontosan megfelel a film filozófiájának.
- Mert van az is, ha nem is mindenki veszi észre.
- Ráadásul a csaj igenis szimpatikus, nem egy deformált celeb.
- Egy jó filmnek talán a legjobb oldala a szereplõk kiválasztása.

- Ó, folytatnám, de majd késõbb.
elemes 2016 dec. 15. - 20:31:35
- esetkocsit kérünk a porthu fórumba. Igen pszichiátriai. A Lipótmezõre lesz a fuvar. Igen tudom, bezárt, nem számít: csak ki kell rakni, a hidegben reggelre lenyugszik. köszönöm.
10/10
nyugiss 2016 máj. 18. - 23:21:07 10/10
egyébként ez a film chris tucker-tõl kezdve bruce willisen át ian holm-ig és a zseniális gary oldmannal tökéletes szórakoztatást nyújt
a remek szinkron pedig csak rátesz még egy lapáttal :)

szerencsére a dvd és a blu-ray verzió tartalmaz 5.1 DTS magyar szinkront is(ami ritkaság)
10/10
nyugiss 2016 máj. 18. - 23:16:35 10/10
milla szerepe az egyetlen ebben a filmben,amit akárki eljátszhatott volna
csak ugyanazt a buta tekintetet vágja minden helyzetben

ennek ellenére én csípem,de tényleg nem színész
õ fotomodell,csak mivel jól házasodott(luc besson,paul w.s anderson)
belecseppent,illetve belerakták a filmek világába

a kaptárban tökéletes volt és ebben is jól hozta a big badabumm-ot
de ezt bármelyik másodvonal beli szinésznõ eljátszhatta volna így vagy jobban is :)
10/10
HarleyQuinn 2016 máj. 18. - 22:59:38 10/10 Előzmény NewZoo
Milla Jovovich nem színésznõ? Érdekes...

Kinek kellett volna játszani? Megan Foxnak vagy valamelyik más hasonló felfújt mellû, póthajú, bronzbarna tucatszépségnek, akiknek minden csata, robbanás és menekülés után is tökéletes a sminkje és a frizurája, és abból áll a színészkedésük, hogy sikongatnak, meg rázzák a melleiket a kamerába?

Egyébként is, miért kellene, hogy a "tökéletes lény" egy XXI. századi nõideál legyen? Nem mellektõl meg szép hajtól lesz egy lény tökéletes. Akiben mutatkozik némi halvány intelligencia, az felfogja ezt a részét is a filmnek. (Bár amúgy nem értem, mi is a baj vele, bármelyik nõ örülne, ha úgy nézne ki, mint Milla Jovovich, és bármelyik pasi térdre hullana, ha ilyen barátnõje lehetne.)

Arról nem is beszélve, hogy a többi szereplõ sem éppen a mai divat szerint volt felöltözve és sminkelve, de ezek szerint egyeseknek ez sem tûnt fel.

A lényeg: tökéletesen illett rá a szerep és tökéletesen játszotta. Ahogy a többi filmjében is. 10/10 pontos színésznõ, 10/10 pontos filmben.
Összes hozzászólás
Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!