Csernobil

Bakancslistához adom
Chernobyl
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol történelmi sorozat, drámasorozat, 60 perc, 2019

Értékelés:

315 szavazatból
Szerinted?

Az HBO és a Sky minisorozata az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelemét dolgozza fel. 1986. április 26-án hatalmas robbanás rázta meg a Szovjetunió tagállamában, Ukrajnában működő csernobili atomerőművet. A radioaktív felhő beterítette Kelet-és Közép Európát, Skandináviát és egyes nyugat-európai országokat. A főbb szerepeket Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakítja.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Valery Legasov
Boris Shcherbina
Lyudmilla Ignatenko
Ulana Khomyuk
Anatoly Dyatlov
Vasily Ignatenko
Leonid Toptunov
Bryukhanov
Viktor Proskuryakov

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Lámai Dala okt. 20. 08:24:31 9/10
A sztem 2 legütősebb mondat a könyvből, amiből a sorozat is készült. Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima
"Hasznavehetetlennek bizonyult a múlt, a tudásból pedig csak a nemtudásunk tudása maradt meg.
A gonosz valójában nem szubsztancia, hanem a jó hiánya, ahogy a sötétség sem más, mint a fény hiánya."
Báj, báj.
Ui: csabagának, utánanéztem és teljesen igazad van, Fukusimát már a földrengés hazavágta, az azt követő cunami csak hab volt a tortán.
csabaga szept. 13. 17:49:16 Előzmény Lámai Dala
A BBC History cikkét nem én írtam, szerintem megéri elolvasni és utána véleményt mondani.Engem megdöbbentettek az ott leírtak...
Pl. A cikk szerint méretes hazugság volt, hogy a vártál nagyobb (kérdés: miért készültek csak ilyen kicsire?) cunami okozta csak a bajt. Nem véletlen, hogy egy időre az összes erőművet leállították, mivel valójában már a földrengés elintézte Fukusímát...
9/10
Lámai Dala szept. 13. 10:47:15 9/10
A csernobili atomerőmű elsősorban katonai objektum volt, mivel uránt dúsítottak benne. Az így előállított plutóniumot aztán atomfegyverekben használták. Ezért nem exportálták a ruszkik (még a baráti KGST országokba sem) ezt a típusú atomerőművet. Persze másodlagosan villamos áramot is termeltek az elvtársak, az 5éves tervnek megfelelően.
Nem olvastam a BBC cikket Fukusimáról, de Fukusimát Csernobillal összehasonlítani kb. olyan, mintha Henger Éva "életművét" hasonlítgatnánk Gobbi Hildáéhoz.
Maga az erőmű a pusztában van, 15km-re a kisváros Csernobiltól és 3-4km-re a 70-es években az erőmű dolgozóinak felhúzott Pripjatytól. Egyébként V. I. Lenin atomerőmű néven futott, de semmi nem robbanhat fel az elvtársak szerint , ami Lenin papa nevét viseli.
Fukusimában tudomásom szerint az volt a gáz, hogy a japcsik 6 méteres hullámokkal kalkuláltak maximum, de a cunami ami jött 13-14 méteres volt.
Ennyi.
10/10
elemes szept. 03. 16:31:38 10/10 Előzmény Lámai Dala
a filmben valamikor elhangzott hogy miért csernobili erőmű amikor pripjatyban van, de nemléxem már
10/10
elemes szept. 03. 16:30:04 10/10 Előzmény csabaga
hát ebben azért érzek irodalmi túlzást, mármint a BBC leírásban. csernobil történetén is dramatizáltak kicsit, volt amit megértek (a minszki kutató nő személyének szintetizálása a sok noname fizikusból, illetve Legaszov tanúvallomása a bíróságon, ami valójában nem történt meg), volt amit kevésbé -- de ennek a dramatizálásnak az a célja, hogy a nagyon kommersz filmek nézői is megnézzék, mert csupán az igényes közönség nem elegendő, hogy "eltartsa" az ilyen filmeket.

úgy vélem a fukushimai történetet is dramatizálták, de amit tudok róla az alapján ott bizony nagyon nagyon sokat kellett habosítani, hogy egy kicsit is hasonlóvá váljon a csernobili történethez. néhány részletében erőltetett párhuzamot fel tudok fedezni, de felelőtlenség, hazudozás .... az már a kreatív szerkesztőség munkája lehetett
10/10
Richard Kovács szept. 02. 11:02:11 10/10
Nagyon üt! Jared Harris meg baromi jó színész. Sherlock óta kedveltem meg. 10 pont
9/10
Lámai Dala szept. 02. 09:22:09 9/10
Mumtaznak, aki június végén azon szarozott hogy nem elég korhű a 4. részben az állatokat kilövő 2 afgán veterán és a kölyök ZiL-130-as teherautójának a hűtőrácsa. A helyzet az, hogy annak a Zil-130-asnak azért van függőlegesen a hűtőrácsa, mert az egy GAZ- 53-as.
csabaga aug. 29. 18:00:54
Érdemes elolvasni a BBC History augusztusi számát, Fukusimáról van benne szó, szinte szó szerint Csernobil kettő...
Nem csak a baleset, hanem a felelőtlenség, hazudozások stb...
9/10
Lámai Dala aug. 29. 15:35:42 9/10
A 6 gyökér akiknek köszönhetően megismerte az egész világ a Csernobil nevet.

1. .........................
2. Joszif Visszarionovics Dzsugasvili
3. Nyikolaj Antonovics Dollezsal
4. Viktor Petrovics Bruhanov
5. Nyikolaj Makszimovics Fomin
6. Anatolij Sztyepanovics Djatlov

A tippeket 09. 22-ig várom, vajon ki lehet a No 1.?
Blindmouse aug. 26. 01:15:42 Előzmény Pünkösdi Kató
A hozzászólás moderálva lett.
8/10
Pünkösdi Kató aug. 25. 07:25:12 8/10
A hozzászólás moderálva lett.
10/10
ezerárbóc aug. 24. 09:52:55 10/10
Szerintem Putyin szemeben a film legnagyobb bűne az, hogy közelebb hozza egymashoz az orosz es a nyugati embert.
m.kaladze aug. 14. 16:20:33 Előzmény vympel6
Igen valahol Hollywood, de Scserbina és Legaszov mégis hősként van ábrázolva, az oroszok mai napig próbálnák eltutmálni a do lgot de nem lehet, most kitalálták hogy valami CIA ügynöknek volt köszönhető a katasztrófa, érdekes 2019ig amíg meg nem jelent a HBOs sorozat addig nem volt ilyen teória, 33 év után meg elő akarnak hozakodni ilyen verzióval mármint az orosz változatban ez várható. Nevetséges, és hozzáteszem abszolút nem vagyok USA párti de ez nonszensz.
vympel6 aug. 14. 11:49:15
ennél filmnél az 1990 es micsoda nő zárómondata jutott eszembe amit egy néger utcafiu mondott miután happy end lett a vége annak filmnek...(..ez itt kérem hollywood....mond neked mi az álmod....)...ezt a sorozatot átitatja az a fajta angolszász kiközösités amit az oroszok(szovjetek) iránt éreztetnek mind a mai napig..hollywood szerint nincsenek hősök a keleti blokkban.vagy ha mégis az egy kicsinyes.részrehajló (pártállam rabszolgája)aki feláldozza magát a kommunizmusért....a hősök csakis amerikáből jöhetnek,ők azok akik a világot mentik meg ,nem egy kontinest....soroljam a filmeket?...nincs annyi betű karakter amit ez az oldal adni tud.bár az tény hogy a szovjetunioban az ember élet,nem sokat számitott.és sorozat elég jó ábrázolta ami történhetett...már várom a ruszkik által megfilmesitett, e sorozat ellenfeleként,megfilmesitett változatát....valahol a kettő közt lesz az igazság...
10/10
elemes aug. 07. 10:02:42 10/10
ha valóban így történt volna hogy kazettára veszi és eltejti hogy a HBO később rátaláljon éd minisorozatot készítsen belőle, akkor egy másik kapcsolatán keresztül üzent volna a címzettnek hogy "a krasznicsevói erdőben a viskó bejáratától 13 lépésre balra egy fa odvában kb fejmagasságban." de szerintem ezek a kazetták nem léteztek, csak a keretmese és a hangulatépítés része.
8/10
Borbála Kósa aug. 06. 12:53:16 8/10
azért nem kell túlbonyolítani, biztos ráírt egy nevet, több tudóssal dolgozott együtt. aki megkapta, terjesztette, elmondta másoknak. a halála, öngyilkossága sem volt titkos, nem a kgb börtönében halt meg. ha nyilvánosan, tv-ben, újságban nem is mondták be, azért terjedtek a hírek, nem állt titkosrendőr mindenki sarkában..." ahogyan a többi szovjet tagállamban, úgy Magyarországon sem lehetett hivatalosan semmit sem tudni az esetről. Az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetének egyik munkatársa így a katasztrófát követő délelőttön egy utcai telefonfülkéből hívott fel több budapesti és megyeközponti óvodát és bölcsődét, hogy figyelmeztesse őket:
olyan erős a nap sugárzása, hogy az veszélyes lehet a gyerekekre.

Az óvodákból aztán terjedni kezdett a katasztrófa híre" https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/33-eve-robbant-fel-a-csernobili-reaktor-1481155/
8/10
Borbála Kósa aug. 05. 22:07:51 8/10
[spoiler]a válasz a film legvégén van, leírva a szövegben. visszaemlékezéseit megismerte a szovjet tudományos közösség /spoiler]
10/10
Dome01 júl. 28. 09:09:11 10/10
Perfect!!!
10/10
zetevar júl. 23. 15:35:03 10/10 Előzmény Lámai Dala
Pont erről írtam. Nem tudom, mi a probléma. Ezt a tesztet az átadás előtt kellett volna elvégezni, enélkül nem lett volna szabad átadni a blokkot, csakhogy az elvtársak a jutalomra hajtottak sajnos...
9/10
Lámai Dala júl. 23. 07:37:16 9/10 Előzmény zetevar
Vicces ez a hsz. Megnézném hogy végeznél el egy bármilyen tesztet is egy PC-n úgy, hogy nem indítod el. Vagy egy zöldkártyát hogy csinálnál meg egy olyan verdán, aminek nem jár a motorja.
A 4-es blokkot 3 hónappal az előírt határidő előtt átadták. Volt nagy öröm és dáridó, (persze Lagzi Lajcsi nélkül) és igen nagy jutalom osztás.
Egyébként egy turbinateszt volt az, amit az elvtársak nem tudtak kezelni se megfelelő hozzáértéssel, se megfelelő alázattal.
3 sikertelen teszt után a 4. volt ennyire kirobbanóan sikertelen.
Báj, báj.
"Ha vmiben jó vagy, ne csináld ingyen!"--- Joker A sötét lovag
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás