Elemi ösztön

Bakancslistához adom
Basic Instinct
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 123 perc, 1992

Értékelés:

407 szavazatból
Szerinted?

A San Franciscó-i night club tulajdonosát, Johnny Bozt holtan találják az ágyában. Nick Curran nyomozó kapja meg az ügyet, aki ugyan ma már teljesen tiszta, de múltjában nagy szerepet kapott az alkohol és a kábítószer. Az első számú gyanúsított Catherine Tramell, a titokzatos és kihívó regényírónő, aki Boz szeretője volt. Kiderül, hogy a gyilkosság pontos mása a Catherine egyik könyvében leírt gyilkosságnak. Nick azonban nem tud ellenállni a nő vonzerejének.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
DUNAWÖLD márc. 25. 00:36:40
A b@s7ik ösztön ócska feldolgozásban, leszbi performansszal, hogy lásson valamit, azaz történjen valami a néző üres életében.
DUNAWÖLD márc. 24. 16:47:53 Előzmény Révész István
Végre, egy férfi, akinek nem unalmas az élete. Gratula!
Minden felfogás kérdése, fejben dől el.
A sivár belső sok külső ingert vár. A szájtáti lúzerek leshetik tovább Sharon combját.
m.kaladze 2022 szept. 10. - 23:02:59 Előzmény DUNAWÖLD
kösz megfogadom a tanácsod, az ember mindig tanul, de miért baj ha szubjektívan ugyan, de hosszan elemezgetek?
DUNAWÖLD 2022 aug. 29. - 00:14:11 Előzmény m.kaladze
Miatt, vêgett. Tanuld meg a különbséget hosszas elemezgetés helyett.
6/10
vargama 2022 febr. 01. - 22:09:18 6/10
Nem olyan jó film ez! Régebben már láttam, most kifejezetten azért néztem újra, hogy megértsem, mi is történt, valójában ki a gyilkos. De ez nem sikerült. A nyomozás döcögős, logikai bukfencek vannak benne. Szóval a végén megmaradtak a kérdőjelek. Az elhíresült villantós jelenet miatt van körülötte ilyen felhajtás, mert különben a film felejthető. Én unatkoztam.
10/10
doricki23 2021 jan. 19. - 17:42:42 10/10
Hatalmas kedvenc.
ondok 2020 jún. 07. - 21:35:49
Gusztusos Stone pi,,ája
m.kaladze 2020 ápr. 11. - 02:37:43
Érdekes erotikus thriller, és nem csak az ominózus jelenet végett, hanem a gyilkos kiléte végett is
SPOILER:

Az egyik lehetséges megoldás ugye az, hogy Beth követte el az összes gyilkosságot. Ő az igazi manipulátor a két nő közül, akinek beteges megszállottsága még az egyetemen alakult ki, amikor lefeküdt Catherine-nel. Megölte a saját férjét, utána Catherine rocksztár szeretőjét, majd a belső ügyosztályos Nilsent is, aki feltehetően már régóta zsarolta, végül Nick társát, Gust (George Dzundza), aki túl közel került ahhoz, hogy lebuktassa. Hazudott hogy volt a rögzítőjén üzenet Gustól.

A film slusszpoénja, a jégvágó az ágynál, eszerint nem jelent többet annál, hogy Catherine-ben is megvan a gyilkos ösztön. A felszínen ez úgy, ahogy össze is áll. Sok krimi elégedett meg ennél jóval gyatrább válaszokkal, csakhogy az Elemi ösztön a végkifejlet előtt a kezünkbe adja a valódi megoldáshoz vezető kulcsot:

azaz a másik lehetséges megoldás, hogy Catherine frissen kinyomtatott könyvvázlatában megírta Gus megölését a liftben, amit Beth bajosan ismerhetett. Ha ez nem volna elég, a rendező elárulta, hogy a film eleji gyilkossági jelenetben Sharon Stone látható. Az általa játszott pszichotikus Catherine volt hát az, akihez Nilsen eljutott, amikor Beth régi ügyében nyomozott. Eképpen kerülhetett a látóterébe Nick is, akiről a korrupt Nilsentől információkat szerzett. Akárhogy történt, Beth karaktere az Elemi ösztön legnagyobb kérdőjelét viseli magán, úgyhogy csak spekulálhatunk, hogy talán valamilyen formában szintén sáros volt. A viselkedése túl ellentmondásos. A film végén, mintha direkt arra pályázna, hogy Nick lelője. Kényelmes megoldás ez az írónak, aki így kikerüli a válaszadást. Azért, hogy ne maradjon időnk gondolkozni se a bizonytalan pontokon máris továbblöki a sztorit egy újabb fordulattal. Akárhogyis van és mégha egy gyilkos is van a filmben szereplő összes nő "sáros", ahogy Roxy is aki Nicket akarta megölni...
SPOILER VÉGE:

Mindenesetre aki érdekes erotikus krimi thrillert akar látni nézze meg.
Roberto DiCapribogyó 2020 ápr. 07. - 09:47:30
Érdekes, hogy egyes hozzászólókban még így 28 évvel később is milyen irigységet tud kiváltani a filmbeli Sharon Stone, mondjuk valahol érthető ... :).
4/10
Révész István 2020 febr. 21. - 23:53:53 4/10
Nekem nem tetszett. Sok értelmetlen gyilkosság. Idióta zsaru aki gyilkos nővel kefél. Nem tanít semmit, nem lélekemelő és túl hosszú, unalmas, hatásvadász... na megöli? Buta film.
9/10
offtopic
Midnight67 2020 febr. 21. - 17:17:24 9/10
IMDB-n a 7,0 jónak számít! :)
9/10
offtopic
Midnight67 2020 febr. 21. - 16:20:09 9/10
Nem baj az, ha egy film nem tetszik valakinek. De azért a számok eléggé beszédesek...:
Port: 377 szavazatból 8,8 csillag
Filmkat.:
***** - 650 db
**** - 479 db
*** - 91 db
** - 23 db
* - 8 db
Roberto DiCapribogyó 2019 nov. 11. - 13:23:05
A filmről mindent elmond az, hogy ha az összes erotikus jelenetet kivennénk belőle, akkor is brutál jó film maradna, köszönhetően a méltán rekord drága forgatókönyvnek + remek színészeknek, zenének. Olyan mint a Bárányok hallgatnak: a 90-es évek elején készült és nem fogott rajta az idő, ma is az egyik legjobb thriller.
9/10
Midnight67 2018 nov. 24. - 13:51:01 9/10
Azért ez a film a 90-es évek elején nagyon is ütősnek számított.
Nem írom le, milyen érzésekkel jöttünk ki a moziból a párommal...:)
Más kérdés, hogy ma már nem nézném újra (láttam már elégszer).
6/10
Annis 2018 aug. 04. - 22:21:51 6/10
Őszintén? Ennek a filmnek fele ekkora nagy sikere sem lett volna, ha nincs benne ennyi csöcs-cibálás. :)
Abszolút kiszámítható, az utolsó egy órát kifejezetten untam.
De a karakterek jók, a Sharon Stone karaktere különösen tetszik. :)
10/10
Gwen1 2018 márc. 21. - 21:26:21 10/10 Előzmény antibond
Elmosódott valamit látsz erzedmásodpercre? Hm...akkor lehet készült olyan változata, mint a Dicaprio féle Wall Street farkasainak? Hogy nem mutatják rendesen a durvább jeleneteket...mert hogy igenis látni. Pár pillanat, de látni, sõt egy pillanatra jobban szétnyitja a combjait és még látni a csiklóját is egy pillanatra.
arminkiss 2018 febr. 09. - 12:18:39
SPOILER!
Írta valaki, hogy 4 gyilkosság történik:Johnny Boz, Nilsen hadnagy, Gus és a doktornõ exférje. Nem. Catherine-nek a szülei és az õ exférje is meghalt, de nem derült ki, hogy valóban baleset volt-e. Mondták, hogy a hajón vagy hol egy fél centis lyuk volt a gáztartályon vagy min, és az okozta. Na, az pont lehetett egy jégvágó.
Szerintem mindkét nõ elmebeteg gyilkos volt a filmben (Plusz Roxy is). Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz követte el az összeset, vagyhogy Catherine nem kente rá az egészet a doktornõre, hiszen az aktája nem került elõ... Simán ott lehetett õ is a hotelben, és átrendezhette a Beth lakását. És Roxyt se felejtsük el, lehet, hogy Johnnyt õ ölte meg, hiszen a nyomozót is halálra akarta gázolni féltékenységbõl.
Illetve amit nem értek (és ezért is írtam, hogy vagy mindkettõ gyilkos volt, vagy mindet Catherine követte el, csak rákente, vagy Roxy is gyilkolt), hogy a hoteles gyilkosságról honnan tudott volna Beth, mikor még meg sem jelent Catherine legújabb könyve? Honnan tudta volna pontosan leutánozni? A végén megtalált könyvek között nem volt a Shooter, tehát nem is utaltak rá, hogy hetek, hónapok teltek volna el a könyv befejezését követõen.
Ha erre az utolsó bekezdésemre valaki tudja a választ, ami fölött elsiklottam a filmben, írja meg kommentben!
Köszi
10/10
Gwen1 2018 jan. 14. - 19:05:49 10/10
Elmosódott valamit látsz erzedmásodpercre? Hm...akkor lehet készült olyan változata, mint a Dicaprio féle Wall Street farkasainak? Hogy nem mutatják rendesen a durvább jeleneteket...mert hogy igenis látni. Pár pillanat, de látni, sõt egy pillanatra jobban szétnyitja a combjait és még látni a csiklóját is egy pillanatra.
Én szeretem ezt a filmet, Sharon Stoneból árad az erotika, végig játszik a zsaruval, a zsaru már alig várja, hogy a nõt kb \"felkenje a falra\" és mindig van valami pro és kontra, hogy most a Sharon Stone a hunyó a filmben avagy nem...Meg jól van megoldva a vége is, hogy a nézõ elbizonytalanodjon századjára is és filózhasson rajta.
Ne húzzuk már le a filmet, ez akkoriban oltári nagy durranás volt. Fülledt erotikával, manapság melyik filmben van ilyen fajta fülledt erotika? Már nem divat -sajnos- erotikus thrillereket gyártani...meg már csak azért se húzzuk le a filmet, mert Joe Eszterhas írta!
antibond 2018 jan. 04. - 09:04:26
Már évek óta gyûlik bennem a sok mondanivaló a filmmel kapcsolatban, hát ideöntöm.
Abszolút túlértékelt ez a mozi, úgy összességében is, meg ama emblematikusnak kikiáltott jelenete is.
Láttam jó párszor, kikockázva is, lassítva is, kinagyítva is, de IGAZÁBÓL semmi sem látszik a nõ intim testtájából.
Tudjuk, hogy van ott egy p..a, kell ott lennie, de csak elmosódott valamit pillanthatunk meg egy ezredmásodperc erejéig.
Ettõl kéne a nézõnek leszopnia magát, ahogy korábban egy hozzászólásban olvastam?!
A filmben nincsen egyetlen szerethetõ alak sem.
Akkor már inkább a Jégkorszak!
3/10
sawyerx 2016 dec. 07. - 18:45:29 3/10 Előzmény jani-wan
Igen, bocsánat xD
Összes hozzászólás