Film

Vészhelyzet

/E.R./
amerikai drámasorozat, 45 perc, 1994 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

617 szavazatból
Szerinted?

A sürgősségi osztályon mindig nagy a zűrzavar és a tempó. Nap mint nap betegek érkeznek és távoznak, az orvosok és nővérek döntésein pedig sokszor élet és halál múlhat. A sorozat ebbe a világba kalauzol el.

A sorozat újabb évadjában az élet nem áll meg, csak meglehetős nehézségekkel indul. Sam fiával együtt váratlanul eltűnik, Kovac romokban hever, Neela az orvosi pálya feladására készül, Carter magánélete is rosszul alakul, Weaver a bíróság rendszeres látogatója, ráadásul Pratt és Chen súlyos balesetet szenvednek. Mindeközben Abby végre rezidens lesz, Morris pedig lassan felnő a hivatásához.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Dr. John Truman Carter
Neela Rasgotra
Dr. Tony Gates
Dr. Archie Morris
Dr. Simon Brenner
Dr. Catherine Banfield
Dr. Luka Kovac
Abby Lockhart
Dr. Gregory Pratt
Dr. Kerry Weaver
Dr. Lucien Dubenko
Dr. Bettina DeJesus
Malik McGrath
Chuny Marquez
Dr. Mark Greene
Dr. Douglas Ross
Carol Hathaway nővér
Dr. Elizabeth Corday
Dr. Peter Benton
Dr. Robert Romano
Dr. Susan Lewis
Dr. Ray Barnett
Dr. Michael Gallant
Dr. Jing-Mei Chen
Dr. Dave Malucci
Jerry Markovic
Frank Martin
Dr. Cleo Finch
Lydia Wright
Dr. David Morgenstern
Jennifer Greene
Jeanie Boulet
Jackie Robbins
Dr. Donald Anspaugh
Dr. Maggie Doyle
Laura-Lee Armitage
Dr. Anna Del Amico
Timmy Rawlins
Dr. Angela Hicks
Rachel Greene
Al Boulet
Hope Bobeck
Makemba 'Kem' Likasu
Ms. Murphy
Dr. John 'Tag' Taglieri
Diane Leeds
Ray 'Shep' Shepard
Dr. Dennis Gant
Cynthia Hooper
Walter Robbins
Charlie Chiemingo
Dr. William 'Wild Willy' Swift
Dr. Ellis West
Joanie Robbins
George Henry
Mei-Sun Leow
Duncan Stewart
Mrs. Ferguson
Wendall Meade
Charlie Metcalf
id. Charlie Pratt
Dr. Victor Clemente
Vincent Jansen
Richard Elliot
James Gallant ezredes
Mrs. Pooler
Curtis Ames
Eddie Wyczenski

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

  • Golden Globe-díj (2001) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (2000) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (1999) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (1998) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (1997) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (1996) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (1995) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés

Vélemény:

2018 okt. 30. - 13:28:12
2018 okt. 30. - 13:28:12
Téééényleg? Hogy az ördögbe nem ismertem rá, ismerem Uri István hangját, őt magát is személyesen...!?.Hm,...
szavazat: 10/10 2018 okt. 29. - 14:32:48
2018 okt. 29. - 14:32:48
Uri István
2018 aug. 19. - 20:11:58
2018 aug. 19. - 20:11:58
Hát, megint csak nem tudom elmondani, hogy jól haladnék a Vészhelyzet évadaival. Az első évadról jó másfél éve írtam, ami után egyébként elkezdtem nézni a másodikat is (ha jól emlékszem, 3 részt néztem meg akkor), de utána valahogy abbamaradt és nem folytattam. Aztán már megint eltelt másfél év, mikor most úgy döntöttem, hogy folytatni kell most már, mert sosem fogok vele végezni. Így most 3 nap alatt ledaráltam a második évadot. Ez az évad 22 részes (az első 25 volt), részenként kb. 45 percesek. A főcím és a zene továbbra is remek, a második évad hatodik részében történik az első változás a főcímben, itt kerül be Jeanie Boulet (Gloria Reuben) a főszereplők közé. A magyar hangokról továbbra is azt tudom elmondani, hogy nagyon illenek a szereplőkhöz. A történetszálak többé-kevésbé folytatódtak az egyes karaktereknél, illetve némelyiket kicsit jobban is megismerhettük, ezekről írnék most kicsit hosszabban:

MOSTANTÓL SPOILER IS LEHET BENNE /MÁSODIK ÉVAD!!!

- Dr. Mark Greene (Anthony Edwards): Továbbra is az egyik legszimpatikusabb szereplő. Most már ő a megbízott vezetője a sürgősségi osztálynak, melyet szerintem jól végez. A családi történetszála gyakorlatilag úgy folytatódik, ahogy megjósoltam, vagyis, megpróbál ingázni Chicago és Milwaukee között (ahol a felesége és a lánya élnek), de nem működik sokáig a távkapcsolat, mert Jenn beleszeret egy ottani kollégájába, ám végül egy baleset miatt lesz kénytelen elmondani Marknak ezt, még Karácsony előtt, amit nem így tervezett. Az évad vége fele beadja a válópert. Néhány részben szerepel a felesége és a kislánya is, akinek nehéz megemésztenie, hogy a szülei szét fognak menni, érthető módon (és nem is nagyon tudja még hova tenni/feldolgozni a helyzetet). Amikor nem megy haza, akkor Dougnál száll meg, ahol megismerkedik annak több nőjével is.
Már viszonylag az évad elején megkapja maga mellé Dr. Kerry Weavert, aki, mint új szereplő érkezik a sorozatba és egyből felkavarja az állóvizet. Mark jól kijön vele és az évad végére megegyeznek, hogy támogatja őt a kinevezésében, mint új főorvos, ha Kerry is támogatja Susant (akit Mark nagyon kedvel és jóban van vele már a kezdetek óta), hogy ő legyen a gyakornokok főnöke. De Mark gyakorlatilag mindenkivel próbál jó kapcsolatot kialakítani. Ebből adódik aztán az is, hogy egy betegével (Loretta) jó kapcsolatba kerül, aki több részen keresztül is szerepel az évadban.
Az viszont érdekes, hogy az első évad végén meglebegtetett műhibaperből gyakorlatilag még nem lett semmi. Ha jól emlékszem, néhány részben volt csak erről szó, és mindössze egyetlen részben találkozott a meghalt anyuka férjével és a kisgyerekkel. Nem emlékszem, hogy ilyen sokáig húzódna ez az egész és majd lesz belőle valami később, vagy sikerült peren kívül megegyezni az apával (amiről volt is szó), csak nem mutatták. Mindenesetre érdekel, hogy ebből lesz-e még valami a továbbiakban.

- Dr. Doug Ross (George Clooney): Nála is érdekes a történetszál folytatása, mert Carollal gyakorlatilag semmilyen szinten nem léptek előre, mindössze barátok az évad folyamán. Igaz, ebben szerepet játszik Carol kibontakozó kapcsolata a mentős sráccal (Sheppel), ám az utolsó részből megint csak arra lehet következtetni, hogy ez sem lesz hosszú életű. Az évad folyamán néhány rész erejéig megismerjük mind az édesapját, mind pedig az édesanyját. Volt kitől örökölnie az egyéjszakás kalandokat és rövid kapcsolatokat. Az évadban még az apja kiszemeltjével is összegabalyodik. Egy ideig úgy néz ki, hogy nem támogatják tovább a kórházi ösztöndíját, amit leginkább a gyerekosztály vezetője (Dr. Bernstein) erőltet, aki ki nem állhatja Dougot. Ám az évad egyik legjobb részében, ahol megment egy csatornába szorult kisfiút és a sajtó által ismertté válik és kitüntetést is kap, aminek következtében úgy döntenek Morgensternék, hogy újabb egy évre meghosszabbítják az ösztöndíját úgy, hogy Mark lesz a közvetlen főnöke. Ebben az évadban Rossnak is volt egy tévedése/hibázása egy sportoló fiú korábbi diagnózis felállításánál, amikor is nem vett észre egy kezdődő daganatot a térdében. Az apának aztán nem mondták el a teljes igazságot az esetről (egyeztetve a kórház ügyvédjével, Morgensternnel, Greene-nel), amit Benton nem nézett jó szemmel és ő ezt megtette. Aminek következtében nem csak Ross került bonyodalomba. Érdekességként még meg lehet említeni hozzá kapcsolódóan, hogy néhány epiződ erejéig van egy állandó kisfiú betege, akinek anyját Lucy Liu alakítja.
Idővel gondolom azért majd újra egymásra találnak Carollal, de már nem emlékszem, hogy mikor.

- Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield): Az egész évadon keresztül próbál kijönni Weaverrel, de nem nagyon megy, valamint próbál helytállni úgy a munkájában, hogy közben neveli is a húga kislányát, aki a harmadik epizódban otthagyja azt. Ez nem nagyon megy neki, valószínűleg ezért is utasítja vissza az évad végén a gyakornokok főnöke posztot, amit végül Weaver felajánl neki. Úgy gondolom, hogy túlságosan sok játékidőt elvesznek a kislánnyal és a húgával kapcsolatos dolgok, ami unalmassá válik egy idő után. Mert gyakorlatilag a magánéletéből ezen kívül semmit sem kapunk. Megértem, hogy baromi nehéz helyzetbe kerül, mert az elején még azon is elgondolkodik, hogy örökbeadja a kislányt, majd úgy dönt, hogy ő szeretné adoptálni (mikor a szülei is kezdenek segíteni neki a kislány nevelésében), amit viszont keresztül húz Chloe visszatérte, valamint, hogy látszólag megváltozott, normális állása és férje is van és tiszta. Így végül úgy dönt, hogy visszaadja a kislányt nekik. Ahogy nézem az IMDb-n, a húga a huszadik részben szerepelt utoljára a második évadban, és mindössze egyetlen részben fog még visszatérni, majd évadok múlva. Nem is baj, mert nekem valahogy sosem volt szimpatikus a karakter. Kayson egyáltalán nem szerepel a második évadban, így a kettejük első évad végén elkezdett történetszála sem folytatódott (amit bántam). Kíváncsi vagyok, hogy miként folytatódik a története a harmadik évadban.

- Dr. John Carter (Noah Wyle): Vele azért itt már több minden történik, mint az első évadban. Az első részben történő belépője/visszatérése az osztályra mulatságos. Egy ideig jól elvan a sebészeten, Bentonnal is jobbra fordul a kapcsolata. Aztán, már az első részben megérkezik egy új medikus, Harper Tracy (Christine Elise), akivel eleinte csak kerülgetik egymást. Időközben azonban Ross egy éjszaka erejéig "belép" a kibontakozó kapcsolatba, amit John nehezen, de végül megemészt. Aztán összejönnek Harperrel és egész jól is alakul a kapcsolatuk. Mindaddig, míg a színre nem lép Harper egy korábbi egyetemi évfolyamtársa, Dale, akivel már az elejétől kezdve rivalizálni kezd Carter. Ez odáig fajul, hogy kimutatja a foga fehérjét John, vagyis, hogy úgy alakítja a dolgokat, hogy magát segítse a többiek helyett, neki legyen minél több betege/esete, hazudik nekik/átveri őket, stb. Ennek aztán meg is issza a levét, mert Harper szakít vele, és ahogy látom az IMDb-n, már nem is fog visszatérni a sorozatba (pedig nem voltak rossz páros). Ezen kívül az évad szintén vele zárul (csakúgy, mint az első), miután a diplomáját megkapja és általános orvos lesz. Szép gesztus az is tőle, hogy végül mégis csak Benton mellé szeretne kerülni továbbra is, amit Morgenstern jóvá is hagy. Az évad úgy végzödik, hogy Bentontól megkapja az orvosi köpenyét, rajta a nevével (ami szintén szép gesztus), utána pedig éppen hoznak egy sérültet, és ahogy Susan mondja, hogy Carter doktor, az is nagyon szép (egyből emlékeztetett az utolsó évad végére, ahol szintén hasonló a felállás, csak ott Carter mondja ezt Rachel Greene-nek, megható jelenet). Ez is egy remek évadzáró volt.
Még annyit megemlítenék, hogy neki is van az évad folyamán egy visszatérő betege, Ruby (Mr. Rubadoux), akinek nem mondja el a teljes igazságot a felesége állapotáról, hogy megkímélje őt ettől. Helyette megpróbál mindent annak érdekében, hogy a lehető legtovább tudja maga mellett még Ruby a feleségét élve, ám Ruby rájön, hogy hazudott neki és csalódik benne. Carter még Ruby feleségének temetésére is elmegy a bűntudata miatt, de ez a férfit már nem nagyon érdekli.

- Carol Hathaway főnővér (Julianna Margulies): A Taglierivel történtek után az évad nagy részében a magánéletéből nem látunk sokat. Ebben az évadban néhány rész erejéig mentős gyakorlatot kell végeznie, ezért láthatjuk ilyen munkában is, ami egyébként feldobja a sorozatot, vagyis, hogy nem csak a kórházban játszódik mindig. Itt ismerkedik meg Ray Shepharddal (Ron Eldard), akivel egy ideig kerülgetik egymást, aztán úgy néz ki, hogy összejönnek. Carol saját házat vesz, amibe beköltözik Sheppel, ám időközben többször is azon kapja, hogy nem nagyon tudja fékezni az indulatait, dühét. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárul Shep mentőstársának, Raulnak az elvesztése is, de már előtte is mutatott jeleket erre. Ennek az lesz a vége, hogy az utolsó epizódban azt mondja neki, hogy amíg nem lesz képes kezelni az indulatait, addig nem tud vele együtt élni. Amint látom az IMDB-n, még a következő epizódban (S03,E01) szerepelni fog Shep, utána viszont már nem, kíváncsi vagyok, hogy hogy válnak el. Valamint, hogy mikor és hogyan fog majd újra összejönni Ross-szal.

- Dr. Peter Benton (Eriq La Salle): Hát, Jeanie Boulet-val ebben az évadban is csak az összegabalyodásukat láthatjuk, illetve, a "szakításukat", miután Jeanie bejelenti, hogy nem tud kilépni a házasságából. Ennek ellenére az évad második felében már külön él a férjétől (igaz, el még nem váltak). Benton ezek után eleinte tudomást sem vesz Jeanie-ról, majd később jobgra fordul a kapcsolatuk, ám ekkor kiderül, hogy Jeanie (volt)férje AIDS-es, ami eléggé megbolygatja az életüket (ez már az évad végén derül ki, így kíváncsian várom, hogy merre viszik majd tovább ezt a szálat). A nővére és annak férje itt már csak egy-két epizódban bukkant fel. A családi élete mellett/helyett ő is a munkáját helyezi előtérbe, hogy azt minél jobban végezze és minél több mindent elérjen. Erre lehetősége is nyílik, amikor egy szívsebész főorvos specialista, Dr. Carl Vucelich (Ron Rifkin) beveszi őt is a csapatába. Itt sokat tanul, sokféle műtétet tud végezni, vagyis azt csinálja, amit mindennél jobban szeret. Ám egy idő után feltűnik neki, hogy Vucelich csak bizonyos betegeket helyez előtérbe a kutatásainál/publikálásainál, azokat, akik menthetetlenek, vagy negatív kimenetelűek lehetnek, nem veszi be ezekbe. Miután emiatt konfrontálódik Vucelich-csel, az kisvártatva kiteszi őt a csapatából, úgy beállítva, mintha Bentonnal ezt megbeszélték volna. Ezek után dühös lesz magára, majd Greene-nél és Hicks-nél próbálja bizonyítani az igazát, akik azt mondják, hogy ha van elegendő bizonyítéka Vucelich ellen, akkor keresse fel a kórház vezetőségét, de ha nincs akkor maradjon csendben és dolgozzon tovább, mert ha pert indít ellen és elveszti, akkor oda az orvosi karriere. Illetve, az évad folyamán vele is megtörténik az, ami Ross-szal, vagyis, hogy elnéz egy vakbélgyulladást, aminek következtében az bevérzik és perforál, azonnali sürgős műtét végrehajtását eszközölve. Eleinte nem mondja el a nő férjének a teljes igazságot, hogy korábban hazaengedte a nőt megvizsgálás nélkül, a nővér leírása alapján, és hogy valószínűleg ezért történt a perforálás, később viszont mégis megteszi, mert nem hagyja a lelkiismerete nyugodni. És végül Vucelich ellen is beadja a bizonyítékait, aki azok alapján úgy korrigálja a kutatásban részt vett betegekről alkotott véleményeit, álláspontjait és cikkét az aorta aneorizmáról, hogy a kórház újabb támogatást kapjon a további kísérletekhez. Az évad vége fele megtudja Jeanie Boulet-től, hogy annak (volt)férje AIDS-es és nem kizárt, hogy őt is megfertőzte, és ezáltal Benton is elkapta. Ez még nem derül ki az utolsó részben sem, de gondolom hamarosan megtudjuk. Várom a fejleményeket.

- Dr. Kerry Weaver (Laura Innes): Én már most a főszereplőkhöz veszem, hiába van még ebben az évadban a "Guest starring" alatt. Kemény, alapos, nem egy simulékony stílusú orvos, aki az évad első részében kerül a sürgősségi osztályra. Eléggé felkavarja az állóvizet, az évad első felében többször, többekkel is összetűzésbe keveredik. Ennek következtében még kigúnyolás áldozatává is válik. Az egyik részben éppen szabadnapos, a többiek számára pedig ez a nap a legjobb. A magánéletéről sok mindent nem tudunk meg, a tizedik epizódban megjelenik egy fekete férfi, akinek a nyakába ugrik, de többet róla sem tudunk meg. Az évad végén kinevezik az osztály új főorvosának, miután végül Mark is támogatja a kinevezését. Ezek után gondolom főszereplőnek lép majd elő és a főcímben is benne lesz. Ő a második a szereplők közül, aki a legtöbb epizódban szerepelt (az IMDb szerint 250-ben). Kicsit fura lesz megszokni a stílusát, de muszáj lesz. Andai Kati hangja hozzá is remekül passzol.

- Jeanie Boulet (Gloria Reuben): Ápolóként ismertük meg már az első évadban is, a másodikban eleinte még, mint Peter szeretője tűnik fel. Aztán, a második felétől kezdve már ő lesz a sürgősségi osztály új ápolója és Peternek akarva-akaratlanul meg kell békélnie vele és a kapcsolatukat rendbe hozni. Peter mellett olykor-olykor feltűnik az életében a férje, Al Boulet, aki rendbe szeretné hozni a tönkrement kapcsolatukat/házasságukat (Michael Beach alakítja a férjét, akit jó látni a Harmadik műszak után, csak nem feltétlen ebben a töketlen szerepben). És ugye az évad végén pedig Al bekerül a kórházba, és kiderül, hogy AIDS-es, aminek következtében megréml Jeanie is és ő is leadja a vérét a tesztek elvégzéséhez, hogy megkapta-e, valamint Bentonnak is elmondja a helyzetet. Itt még nem derül ki a tesztek eredménye. Látom, hogy még jó néhány évadon keresztül szerepelni fog, meglátjuk merre viszik tovább a történetét. Kocsis Mariann hangja hozzá is passzol, bár ő szokta a legtöbb fekete női karaktert szinkronizálni a filmekben is.

A főszereplőkön túl most is írnék még néhány mellék/egyéb szereplőről is:

- Dr. Carl Vucelich (Ron Rifkin): Bentonnál már elég sok mindent leírtam róla, jó néhány epizód erejéig láthatjuk őt, mint szívsebész specialista. Tapasztalt, kemény és nem vesz be akárkit a csapatába. Így, mikor ez megadatott Bentonnak, eleinte úgy tűnt, hogy megfogta az isten lábát. Viszont aki egyszer is hibázik, az elvágta nála magát. Vucelich és Benton utolsó jelenete kiváló, ahogy az utolsó részben a liftben még összefutnak.

- Ray "Shep" Shephard (Ron Eldard): Róla is már sokat írtam Carolnál, mentős, akit Carol a mentős gyakorlatánál ismer meg. Fura, hogy viszonylag sokáig Hathaway-nek szólítja Carolt. Színt visznek a sorozatba a mentős részek, hogy azt is láthatjuk, de persze itt kevésbé van ezen a hangsúly. Mint már szintén említettem, az évad végére eltávolodnak egymástól Carollal a viselkedése miatt. Nem gondolnám, hogy hiányozni fog.

Természetesen, itt most megint meg lehet említeni Dr. Morgensternt, Hicks-et, Coburnt is, akik továbbra is fel-feltűnnek epizódokban. Kayson ebben az évadban nem szerepelt, viszont néhány rész erejéig láthattuk Dr. Bernsteint (a gyerekosztály vezetőjét). Sajnálom, hogy Dr. Swift sem szerepelt ebben az évadban, sőt, ahogy nézem, már alig fog néhány részben. Pedig jó kis karakter volt és Michael Ironside remekül alakította.

Továbbra is meg kell említeni a nővéreket, akik szintén sokat hozzátesznek egy-egy jelenethez, mindannyiuk remekül játszik. Ebben az évadban recepciósként inkább mindig Jerryt (Abraham Benrubi) láthattuk, aztán kb. a felétől kaptunk egy újat, az igen mutatós Randy Fronczak (Kristin Minter) személyében, aki szintén remek választás volt a vagány karakterével. Timmyvel nem tudom mi lett, de ahogy nézem, visszatér még, igaz, elég sokára.
Az kijelenthető, hogy a mentős részek feldobják a sorozatot, így például a 16. epizód, melyben a nagy tűz/robbanás volt, sokat hozzátett az egészhez. Remélhetőleg lesz ilyen jellegű bepillantás akár a tűzoltók/rendőrök munkájába is, ha még csak pár epizódnyira is. Viszont, ebben az évadban nem volt annyi kiemelkedő rész, nem volt egyáltalán rossz, de nem volt olyan jó, mint az első (szerintem).
Így, a második évad értékelése: 8/10.
2018 aug. 17. - 09:37:26
2018 aug. 17. - 09:37:26
A hozzászólás moderálva lett.
2018 aug. 17. - 08:10:08
2018 aug. 17. - 08:10:08
Ennek a roppant idegesítő Frank recepciós dromedárnak ki a roppant idegesítő szinkronhangja?
szavazat: 9/10 2018 jún. 08. - 19:07:24
2018 jún. 08. - 19:07:24
Most már remélem végig leadják!!! Van mit nézni este, ráadásul reklám mentesen!!!
szavazat: 10/10 2018 ápr. 01. - 17:42:25
2018 ápr. 01. - 17:42:25
Az M3 azért "hagyta abba" a sorozat vetítését a 8. évadnál, mert ennyi évadot vettek meg , a többi évadok vetítési joga az RTL-nél van.
szavazat: 9/10 2018 márc. 30. - 17:38:47
2018 márc. 30. - 17:38:47
Onnantól lett jobb, hogy Dr. Ross és Carol elmentek, jött Lucy, Abby, Luka.. Clemente, Romano viccesek voltak, őket is szerettem. Olyan jó volt, mikor adta az M3, volt mit nézni este, online nincs akkora türelmem, de majd valamikor elkezdem.
2018 márc. 29. - 14:30:03
2018 márc. 29. - 14:30:03
2017 őszétől kezdtem el nézni az M3 csatornán újra. Mikor adta a tv a maga idejében, 10-en évvel ezelőtt, akkor is néztem, de újra belefogtam. Aztán decemberben félbe hagyták az M3 csatornán. Így elkezdtem nézni online a folytatást. 3.5 hónap alatt néztem meg a fennmaradó részeket. Valamikor Mark Greene betegsége környékén hagyták abba a tv-ben, tehát onnantól. Hát mit is mondjak, vegyesek az érzéseim. Alapvetően egy jó sorozat volt, voltak olyan évadok amiknél napi 3 részt is megnéztem ha volt időm. Ellenben az utolsó 3-4 évad talán ami rém unalmas volt. Nem akarok túlozni, de bizony úgy rugdostam át magam a részeken :D

Spoiler talán:
Az utolsó évadban a régi szereplők voltak akik elvitték a sorozatot. Amit kiemelnék: nekem nagyon sok és unalmas volt, hogy évadokon keresztül Abby - Luka szerelme volt a téma. Illetve Abby alkoholizmusa. Hol ivott, hol nem, hol lezüllött, hol anya lett, hol újra ivott. Már az első évadokban is igen erősen központi szerepe volt, de a közepe/vége felé...
Aztán Neela. A másik fele. Ahogy bekerült a sorozatba, folyton az ő szerelmi élete volt terítéken. Hol ezzel hált, hol azzal. Hol ennek törte össze a szívét, hol annak. Ő olyan volt mintha a végezet asszonya lenne vagy mi a szösz.

Szerintem nagyon elvitték a magánélet irányába a sorozatot. Carter-nek, meg Bentonnak, Green-nek stb. mindenkinek volt magánéleti szála, de ennek a 2 nőnek főleg.
Szerintem nagyjából onnantól kezdett mélyrepülésbe a sorozat, mikor Carter elment Afrikába. Még az Afrikai részek jók voltak, de aztán kifulladt. Nem tudom megnézném-e újra a részeket. Talán. Talán úgy hogy átugrok pár évadot. :) A régi szereplők kiírásával már nem volt olyan.
2018 jan. 02. - 13:12:16
2018 jan. 02. - 13:12:16
Még nyáron kezdtük el nézni, most járunk a 14.-ik évad közepén, és arra jutottunk mindketten a párommal, hogy kb. a 11-ik évadtól mélyrepülésbe került a széria.

SPOILERES LEHET a folytatás.

Dr. Green távozása után, sorra léptek ki a sorozatból a régi nagy karakterek, és helyettük sokkal gyengébbek jöttek. Ehhez párosul még hogy a sztori lapos lett, erõltetett nem életszerû, túlbonyolított,néhol szánalmasan gyenge, túlerõltetett történetvezetéssel, pokemonoknak beillõ színészekkel, és szinkronokkal. A 13.és14.-ik évadok sok része, nagyon gyenge és erõltetett. Ezen pér erõsebb rész,egyéni történet, és néhány ismertebb színész felbukkanása, egy egy epizódra, segít csak. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy hiányozni fog az esti vészhelyzet nézés, mikor befejezzük az utolsó évadot is :)
2017 dec. 12. - 12:27:46
2017 dec. 12. - 12:27:46
Gratulálok az M3-nak hogy sikerült abbahagyni. Beálltak a sorba. Mindenhol ez megy. Azt hittem itt más lesz. A Cool leadja az utolsó évadot is. Itt meg a felénél abbahagyják, tényleg ami a tévében megy az már szánalom.
szavazat: 10/10 2017 jún. 25. - 11:34:14
2017 jún. 25. - 11:34:14
"csomó biztonsági õr a háttérben"

Akik azért gyakran nincsenek ott,amikor valóban kellenének.
2017 jún. 24. - 19:00:33
2017 jún. 24. - 19:00:33
Én csak nemrég kezdtem el nézni, amióta az m3 adja az elsõ évadot.
Egy dolog feltûnt:
A háttérben mindig irreálisan sok az ember. Ráadásul eléggé oda nem illõ emberek. Ezek néha feltûnnek közvetlen a kamera közvetlen közelében is.
Ez olyan szürreális, vagy groteszk vagy nem is tudom, mi a jó szó rá.
Érdemes megfigyelni ezeket a statisztákat. Baseball kesztyûs ember a recepciós pultnál, csomó biztonsági õr a háttérben, infúziós állványt tologató emberek, valaki bõrönddel, kerekesszékkel rodeózó rokkant, szóval minden, amit el lehet képzelni. És mindenhol emberek a folyosókon, a helyiségekben, amerre a fõszereplõk elõfordulnak.
2017 máj. 17. - 13:48:52
2017 máj. 17. - 13:48:52
Köszi! (Rá tippeltem amúgy, de nem találtam róla infot.)
2017 máj. 16. - 23:02:00
2017 máj. 16. - 23:02:00
Nem tudja valaki, hogy a Harper medikának ki a szinkronhangja?
szavazat: 9/10 2017 ápr. 10. - 08:09:00
2017 ápr. 10. - 08:09:00
Mindegy, mert lehet aztán nem is fogom végig nézni. Már most idegesít. Susanne Lewis doktornõ húgával kapcsolatos sztorit kiskoromban is utáltam már, a pénteki résszel pedig meg is indult... A heti 1 rész régen bõven elég volt a Vészhelyzetbõl. Minden nap már sok.
szavazat: 10/10 2017 ápr. 10. - 03:29:11
2017 ápr. 10. - 03:29:11
"mikor a balul levezényelt szülése is volt."

Azt nyugodtan lehet mûhibának is nevezni, nem pedig balszerencsésen levezényelt szülésnek.
szavazat: 10/10 2017 ápr. 10. - 03:17:36
2017 ápr. 10. - 03:17:36
Az M3 a 8. évadig fogja adni.
szavazat: 9/10 2017 márc. 31. - 17:02:58
2017 márc. 31. - 17:02:58
Ebben is aztán mindenkit mindenkivel összehoztak a végén, pedig ez nem a General Hospital. :D Remélem ezúttal végig leadja az M3!
2017 márc. 26. - 22:01:59
2017 márc. 26. - 22:01:59
Jó néhány éve már megnéztem a sorozatot (kb. 1 év alatt) és szerettem volna írni róla évadonként bõvebben, ahogy szoktam. Aztán jöttek-mentek a részek, majd késõbb az évadok és nem volt már kedvem írni visszamenõleg róluk. Most, nemrég elkezdtem újra megnézni, mert mindenképp szeretnék írni az évadokról kicsit bõvebben és sok mindenre már alig emlékszem belõle. Az kijelenthetõ, hogy ez (is) egy remek sorozat. Talán nem olyan jó és akciódús, mint a Harmadik mûszak, de nem sokkal marad el tõle. Igaz, ez az orvosok munkáját és életét mutatja be leginkább, habár már az elsõ évadban belekóstolhatunk egy kicsit a mentõsök munkájába is. A történetszálak az elsõ évadban rendben vannak, annak örülök, hogy néhány beteggel kapcsolatos szálat is több epizódban láthatunk, illetve a szereplõket is. Az egyik legfontosabb dolog ebben és az ilyen jellegû sorozatokban szerintem az, hogy mennyire tudja elhitetni velem (a nézõvel), hogy a szereplõk valóban orvosok és ez nem csak egy szerep. Ez itt szinte mindegyik fõszereplõ esetében maximálisan kijelenthetõ, mert olyan szinten jól eladják az egészet. Egy cseppet sem kár és nem is hiányolom, hogy nem sokat mutatnak a beavatkozásokból/mûtétekbõl. A kórház és a sürgõsségi osztály, amit bemutat, nyilván egy kicsit a sorozat kedvéért még keményebbnek van beállítva, ahol alig van idõ saját dolgokra, akkora a hajtás. Ezt egyébként néhány szereplõ magánéleténél remekül be is mutatja. A sorozat fõcíme nagyon jó, a zenéje remek. A magyar hangok is szinte egytõl-egyig eltaláltak, mindenkinél. És akkor most a szereplõkrõl/színészekrõl írnék kicsit hosszabban, valamint a történetszálaikról:

SZÓVAL MOSTANTÓL SPOILER IS LEHET BENNE /ELSÕ ÉVAD!!!

- Dr. Mark Greene (Anthony Edwards): Talán a legszimpatikusabb szereplõ eddig a sorozatban (bár, nekem Benton is legalább annyira szimpatikus, mint õ). Õ a sürgõsségi osztály legidõsebb tagja az osztályvezetõ után, aki a megbízott vezetõi posztra pályázik, miután letelik a rezindensi ideje. Gyakorlatilag vele is kezdõdik a sorozat elsõ jelenete. Szerintem Anthony Edwards fantasztikusan hozza a figurát, bár ehhez elég nagy mértékben hozzájárul azért Józsa Imre hangja is, aki ugyancsak remekel és remekül illik Edwardshoz. Ahogy halad szépen az évad, úgy csapnak egyre inkább össze a feje felett a hullámok, mind a magánéletben, mind a munkájában. Úgy gondolom, hogy egyáltalán nem illenek össze Jenn-nel, a feleségével, ami a következõ évadban gondolom majd ki is fog teljesedni, ha már itt még nem. A kislánya, Rachel aranyos. Annyit dolgozik, hogy hosszú távon nem lehet ezt bírni távkapcsolattal, fõleg, hogy az évad végén a megbízott osztályvezetõi posztot is megkapta, annak ellenére, hogy Swift eleinte milyen szemét módon viselkedett/bánt vele, pont azután, mikor a balul levezényelt szülése is volt. Swift mondta, hogy mûhibaperre lehet számítani, kíváncsi vagyok rá, hogy a második évadban mi lesz belõle. Itt most még írhatnám, hogy remélem, õ sosem fog távozni a sorozatból, de tudjuk, hogy mi lesz az õ sorsa és mikor odaérek, le is fogom írni a gondolataimat majd arról is (ha arra a részre gondolok, még most is könnybe lábad a szemem, amikor néhány éve láttam, szinte végigbõgtem az utolsó jeleneteit és a Somewhere Over the Rainbow számot azóta nem nagyon szeretem meghallgatni, mert egybõl ezt juttatja eszembe).

- Dr. Doug Ross (George Clooney): Greene mellett a másik leginkább szimpatikus szereplõ, legalábbis sokak számára. Én is szeretem, de annyit kerülgetik már egymást Carollal, hogy hihetetlen (mint Miklós és Nóra a BK-ban), pedig mindenki tudja és látszik is, hogy õk abszolút egymásnak vannak teremtve és elõbb-utóbb együtt lesznek/újra összejönnek. Igaz, Doug próbál csajozni, hogy megpróbálja feledtetni Carolt, nem túl sok sikerrel. Igaz, az elsõ évadban látható kapcsolatai azért annyira nem komolyak, legalábbis az õ részérõl, mint kiderül a gyerekes munkatársának is. Clooney szintén remekül hozza a laza, kedves, jóságos, ám nõcsábász és kicsit indulatos/hirtelen haragú gyermekorvost. A családi hátterérõl sokat nem tudunk meg, csak annyit, hogy van egy fia, akit még sosem látott. Szabó Sipos Barnabás hangja nélkül el sem tudnám képzelni a karaktert. Kíváncsi vagyok, hogy a késõbbiekben megtudunk-e ezekrõl többet, mert erre már nem emlékszem. Valamint arra is, hogy most, hogy Carol újra szabad lett az évad végén, meddig kell még várnunk, hogy végre összejöjjenek. Meglátjuk.

- Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield): Eddig az egyetlen nõi fõszereplõ az orvosok között, aki szimpatikus, szép, csinos nõ ugyan, viszont amit Kayson és Morgenstern mondtak róla, hogy kevésbé határozott, nem áll ki a szava mellett, sajnos igaz. Habár az évad vége fele pont Kayson tapasztalhatta meg ennek az ellenkezõjét (szerencséjére). Pedig eleinte Kayson rendkívül lekezelõ volt vele, Greene jelenlétében is. Még fegyelmit is kezdeményezett ellene egy balul elsült beteg megvizsgálása, majd halála kapcsán, ami elég kemény volt. Nem lettem volna Susan helyében. Az elsõ évad történéseiben többször feltûnik a húga, Chloe, aki számomra már az elejétõl kezdve ellenszenves és rendkívül idegesítõ volt a sok károgásával, nyavajgásával és a nem törõdöm, abszolút felelõtlen hozzáállásával. Az elsõ dolga után, mikor visszajött úgy vágtam volna ki, mint macskát szarni. Aztán terhes lett, megszülte a kislányt, akit a nõvére után nevezett el, ekkor megjelent az anyjuk is a kórházban, aki egy fokkal sem jobb, mint a fiatalabb lánya. Kíváncsi vagyok, merre megy tovább Susan története, lesz-e folytatása a Kaysonnal jobbra fordult kapcsolatának, stb. Antal Olga hangja hozzá is remekül passzol.

- Dr. John Carter (Noah Wyle): A csapat legfiatalabb tagja, harmadéves medikus, akit Benton alá helyeznek sebészeti gyakorlatra. Abszolút zöldfülû, a sebészeti dolgok sem nagyon mennek neki ahogy halad az évad elõre. Viszont megpróbál mindent beleadni, a lehetõ legjobban Benton keze alá dolgozni, segíteni a munkáját, még akkor is, ha különösebben nem kedveli õt. Pedig, mint kiderül a végén, Benton igenis jó véleménnyel van róla, még ha ezt nem is nagyon mutatta ki/érzékeltette, hozzáteszem zseniálisan. Meg tudunk róla néhány családi dolgot is, aminek következtében még nehezebb dolga van/lesz. Az elsõ évadban jó karakter volt, de különösebben sok vizet még nem zavart, miután megérkezik egy másik medikus is (Deb Chen) Bentonhoz az évad közepe táján, elkezdenek rivalizálni egymással, aminek nem lesz jó vége.
Õ szerepel a legtöbbet a sorozatban, a legtöbb részben (az IMDb szerint 254-ben a 331-bõl). Az évad vége fele döntenie kell, hogy hol szeretné folytatni, a sürgõsségi osztályon vagy a sebészeten. Elõbb utóbbit visszautasítja, majd mikor elõbbi sem jön össze, úgy tûnik, hogy lemarad mindkettõrõl. Ám az utolsó pillanatban mégiscsak sikerül a sebészeti állás, így vele végzõdik az évad is, mikor mondja, hogy õsztõl õ is itt dolgozik, szép befejezés. Alföldi Róbert hangja itt is abszolút telitalálat.

- Carol Hathaway fõnõvér (Julianna Margulies): Hozzá is le lehetne írni, amit Rosshoz. Keményen indul az évad neki, miután körbevezeti az újonnan érkezõ Cartert és lejár a mûszakja, néhány óra múlva már õt hozzák be a mentõk gyógyszer túladagolással. Az szép volt Morgensterntõl, amikor mondta Marknak, hogy szállj harcba a fõnõvérért és mentsd meg! Nem csoda, hogy a történtek után Doug összezuhant és hülyeségeket is csinált. Ekkor látszódott, hogy mennyire is szereti és hogy õ a nagy szerelme (illetve a Markkal való beszélgetéseibõl). Aztán néhány részen keresztül nem/alig szerepelt, majd pedig megpróbálta elfeledni Rosst és ekkor jött a képbe Taglieri ortopéd szakorvos. Már az elejétõl kezdve érezni lehetett, hogy valami nincs rendben köztük, amit John is érzett és mindezek tükrében kevésbé voltak váratlanok az esküvõn történtek. Remélhetõleg a második évadban összejönnek végre Douggal, aki úgy gondolom, hogy megkomolyodik vele, már nem lesz nõcsábász és boldogan élhetnek együtt.

- Dr. Peter Benton (Eriq La Salle): Mint már Greene-nél is mondtam, számomra a másik legszimpatikusabb szereplõ, az eléggé otromba/kemény modora ellenére. Rá már pontosan nem emlékszem, meddig marad a sorozatban, de remélem, még jó néhány évadig láthatom. A fõcímben is õ az utolsó, akit bemondanak. Õ a sebész rezidens, aki baromi jól, gyorsan, keményen dolgozik, ám van egy stílusa, amit meg kell szokni. Eleinte nem nagyon favorizálják gondolom emiatt a stílus/modor miatt, nem kap olyan sok komolyabb mûtétet, ám az évad második felétõl egyre több ilyen esettel bízzák meg, fõleg, miután belép a képbe egy szerintem nagyon jó szereplõ, Dr. Angela Hicks sebész fõorvos. Innentõl kezdve a munkájában egyre jobban kezdik megbecsülni, igaz, a magánéletére nem jut sok ideje, így beteg édesanyját ápolni sem. Az õ családjáról elég sok mindent megtudhatunk, az elsõ évadban többször is feltûnik az anyján kívül a nõvére, Jackie, az õ férje, akit Ving Rhames alakít, valamint a gyerekeik is. Rendkívül nehezen szánja rá magát már arra is, hogy az egyre több gondot jelentõ édesanyját betegyék egy idõsek otthonába, mert egyre kevesebb idejük van törõdni vele, illetve mivel egyre jobban rászorul a szakmai segítségre is. Az évad második felében aztán ennek pontot tesznek a végére, amikor az otthonban meghal az édesanyjuk, ami talán a legjobb megoldás volt abban a helyzetben (tudom, nem illõ ilyet mondani, de...). Az édesanyja kapcsán megismerkedik a késõbb még fontosabb/komolyabb szerepet kapó Jeanie Boulet-val, akivel már itt is megkezdõdik az összegabalyodásuk. Kíváncsi vagyok, lesz-e ennek folytatása a második évadban.

A fõszereplõkön túl írnék még egy-két egyéb szereplõrõl is néhány gondolatot:

- Dr. David Morgenstern (William H. Macy): Õ a sürgõsségi osztály vezetõje, aki itt az elsõ évadban még elég gyakran fel is tûnik. Sajnos emlékszem, hogy a késõbbiekben már nem nagyon fog, gondolom William H. Macy egyéb filmes teendõi miatt, amiket akkor forgatott. Pedig az elsõ évadban abszolút jó benyomást tett, jó döntéseket hozott osztályvezetõként, jól bánt az orvosaival, ott segítette õket, ahol tudta. Az évad során szinte végig Markot favorizálja, mint megbízott osztályvezetõt, õt is ajánlja az évad végén a helyére érkezõ Swift számára.

- Dr. William "Vad Willy" Swift (Michael Ironside): Õ váltja Morgensternt az elsõ évad utolsó néhány részében, mint a sürgõsségi osztály vezetõje. Mark pont egy olyan idõszakában érkezik, amikor a legrosszabb, ezért is csalódik gyakorlatilag Greene-ben az elején. Ám a részek elteltével megbizonyosodik róla, hogy Mark milyen is valójában és végül szerencsére felajánlja neki a megbízott osztályvezetõi állást a következõ évre, aminek nagyon örültem. Michael Ironside-ot is nagyon kedvelem, ezért is sajnálom, hogy ez a karakter sem sokat fog már szerepelni a további évadokban. De ez sajnos érthetõ, mert egyfelõl örülök, hogy ismertebb színészeket is megpróbáltak egy-egy kisebb/mellékszerepekbe szerzõdtetni, viszont õk gondolom nem akartak hosszabb távon egy sorozatnál leragadni (mint ahogy egyébként Clooney sem). És sajnos ezért szerepel ez a karakter és William H. Macy karaktere is ilyen viszonylag keveset, pedig Ironside is remekül hozta a kekeckedõ fõnököt.

- Dr. John Taglieri (Rick Rossovich): Hozzá kapcsolódóan még annyit mondanék el, hogy õ is egy abszolút szimpatikus, kedves orvos, aki, ha nem lett volna/nem lenne Ross Carol életében, lehet, hogy simán jó párost alkotna/alkothatna vele. De sajnos vagy szerencsére (ezt mindenki döntse el maga) itt van Ross.

- Dr. Div Cvetic (John Terry): Pszichiáter, aki az évad elsõ felében szerepel egész sokat és nekem szimpatikus volt. Susannal bonyolódik kapcsolatba, ám egy idõ után betelik nála a pohár és megõrül, ha lehet ilyet mondani. Sajnáltam, mert jó karakter volt, jól is játszotta a színész. A végén sajnos túl gyorsan és simán, egyik részrõl a másikra letudják a történetét. Igaz, késõbb még tesznek rá utalást, hogy mi van vele, aminek örülök.

- Dr. Jack Kayson (Sam Anderson): Kardiológus, akinek szintén van egy stílusa, de számomra inkább pozitív szereplõ, mint negatív, még a Susannal való viselkedése miatt is. Sam Anderson nagyon jól hozza a karaktert és az évad végére Susannal is megváltozik a kapcsolata. Õ sem fog olyan hû, de sokat szerepelni a továbbiakban, de azért érdekel, hogy mi lesz vele, mert jó karakter.

- Dr. Janet Coburn (Amy Equino): Szülész fõorvos, aki már az elsõ évadban is megjelenik néhányszor, a késõbbiekben is szerepelni fog. Õ is szimpatikus, határozott, ám minden kétséget kizáróan jelen kellett volna lennie Mark szülésénél, akkor talán nem halt volna meg az anya. Vagy ha õ nem is, akkor a szülési osztályról egy másik szülész szakorvos.

- Dr. Angela Hicks (CCH Pounder): Bentonnál már említettem, üde színfoltja a sebészeknek. Az a fõ célja, hogy minél többet taníthassa az alatta dolgozókat, minél több mindenben részt vehessenek azok. CCH Pounder is szintén remekül hozza a karaktert, sajnálom, hogy õ sem fog olyan nagyon sokáig szerepelni a sorozatban.

Az orvosokon kívül a nõvéreket is meg kell még említenem, akik közül szintén mindenki remek választás lett: Malik, Haleh (akit valamiért konzekvensen Haleknek fordítottak, ami mondjuk jobban hangzik), Lydia, Conni, Lily, Chuny, Wendy. Valamint egyéb szereplõkrõl, akik sokat szerepelnek: a recepciósok (mind Jerry, mind Timmy remek választás), a mentõsök, akik azért majdnem a végéig ugyanazok lesznek.
Talán ennyit emelnék ki az elsõ évaddal kapcsolatban, jövõ héten folytatom a másodikkal. Az elsõ 25 részes volt, a második csak 22. Amint készen vagyok, jövök egy hasonló írással azzal kapcsolatban is.
Az elsõ évad értékelése: 9.5/10 (csak azért nem 10, mert hátha lesz hibátlan évad is, bár ez is közel hibátlan, sõt).
Összes hozzászólás