Vészhelyzet

Bakancslistához adom
E.R.
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai drámasorozat, 45 perc, 12

Értékelés:

637 szavazatból
Szerinted?

A világ egyik leghosszabb életű kórházi drámasorozata visszatér! Michael Crichton író kreációja, a chicagói megyei kórház sürgősségi osztálya hosszabb pihenő után újra munkába áll. A sürgősségi osztályon persze továbbra sincs megállás, a betegek futószalagon érkeznek. Ezúttal is a rezidenseké, illetve elődeiké a főszerep, akik a nap 24 órájából 22 órában kénytelenek helytállni, egymás segítségére lenni, s feletteseik kritikáit elviselni. Természetesen a betegek is maximalisták, akik minimum csodát várnak tőlük nap, mint nap…

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Dr. John Truman Carter
Neela Rasgotra
Dr. Tony Gates
Dr. Archie Morris
Dr. Simon Brenner
Dr. Catherine Banfield
Dr. Luka Kovac
Abby Lockhart
Dr. Gregory Pratt
Dr. Kerry Weaver
Dr. Lucien Dubenko
Dr. Bettina DeJesus
Malik McGrath
Chuny Marquez
Dr. Mark Greene
Dr. Douglas Ross
Carol Hathaway nővér
Dr. Elizabeth Corday
Dr. Peter Benton
Dr. Robert Romano
Dr. Susan Lewis
Dr. Ray Barnett
Dr. Michael Gallant
Dr. Jing-Mei Chen
Dr. Dave Malucci
Jerry Markovic
Frank Martin
Dr. Cleo Finch
Lydia Wright
Dr. David Morgenstern
Jennifer Greene
Jeanie Boulet
Jackie Robbins
Dr. Donald Anspaugh
Dr. Maggie Doyle
Laura-Lee Armitage
Dr. Anna Del Amico
Timmy Rawlins
Dr. Angela Hicks
Rachel Greene
Al Boulet
Hope Bobeck
Makemba 'Kem' Likasu
Ms. Murphy
Dr. John 'Tag' Taglieri
Diane Leeds
Ray 'Shep' Shepard
Dr. Dennis Gant
Cynthia Hooper
Walter Robbins
Charlie Chiemingo
Dr. William 'Wild Willy' Swift
Dr. Ellis West
Joanie Robbins
George Henry
Mei-Sun Leow
Duncan Stewart
Mrs. Ferguson
Wendall Meade
Charlie Metcalf
id. Charlie Pratt
Dr. Victor Clemente
Vincent Jansen
Richard Elliot
James Gallant ezredes
Mrs. Pooler
Curtis Ames
Eddie Wyczenski

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2001
  Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  2000
  Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  1999
  Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  1998
  Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  1996
  Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
ControlAlt ápr. 27. 20:56:26
Az egyik legjobb sorozat, nagyon erősen indult. A 7. évadig láttam. A közepétől viszont már nem kísértem figyelemmel. Az most lesz bepótolva. Addig is 10/10
King Diamond 2022 ápr. 29. - 23:20:15
KIS SPOILER MÁR MOST IS LEHET BENNE!!!

Úgy gondolom, vagy legalábbis azt érzem, hogy a 9. évad egyfajta útkeresés volt a sorozat történetében is, mivel olyan nagyon sok minden nem történik az egyes fő(bb) szereplőkkel. Leszámítva talán Romano-t (de vele is az első rész mellett inkább a vége fele, és amit egyáltalán nem bántam; valamint elérkeztünk Kovac és Carter afrikai, Kongós történetszálához is. Weaver viszont egyre inkább háttérbe szorult ezen két évad alatt (vagy legalábbis azután, miután átvette a Személyzeti igazgató szerepkörét Romano-tól). Így a 9. évad viszonylag hamar eltelt, gyakorlatilag végig ugyanazzal a főszereplőgárdával, nem jöttek be újabb szereplők, csak majd a 10. évadban. Továbbra is próbálom a főbb eseményszálakat, történteket összefoglalni egy-egy szereplőnél, valamint elmondani, hogy nekem mi a véleményem az adott történéssel, a szálakkal, stb., de valószínűleg most sem fogok emlékezni mindenre.

MOSTANTÓL SPOILEREK LEHETNEK BENNE /KILENCEDIK-TIZEDIK ÉVAD!!!

A főszereplőket a 9. évad főcíme alapján fogom felsorolni, utána jönnek majd a 10. évadban új szereplőként csatlakozottak.

- Dr. John Carter (Noah Wyle): A 9. évad első részéről (ami a 8. évad fináléjának folytatása) már beszéltem az előző kommentben, így arra már nem térnék ki újra. Cartert gyakorlatilag a 9. évadban a folyamatos se veled, se nélküled kapcsolata Abby-vel (és én még azt írtam korábban, hogy Kovac-csal volt ilyen a kapcsolata) kikészítette, amit teljes mértékben meg is tudok érteni (nem véletlen, hogy a 9. évad 16. részében végül mégsem kéri meg Abby kezét). Olykor borzasztó volt már nézni, hogy próbál vele együtt maradni, támogatni, a rendkívül zűrüs családi élete és természete ellenére is. Ezt a 9. évad végéig bírta (gondolom jócskán közrejátszott a pohár betelésében Abby bipoláris öccsének Carter nagymamájának temetésén előadott jelenete is), amikor is úgy dönt, hogy Luka után megy Kongóba, amit Abby nem vett jó néven. Szinte nem is nagyon emlékszem másra vele kapcsolatban a 9. évad 22. részéig (a 9. évad 19. részében hal meg a nagymamája, rendkívül megható ezen rész legvége, amikor John bemegy és leül mellé a szobájában). A 9. évad lebilincselő fináléjában, Kongóban pedig Lukával megtapasztalják a poklot, ami nagyon jól be van mutatva, nagyon jók lettek ezen részek, jelenetek, feldobják a sorozat részeit. Aztán még szintén a fináléban hazatér, majd pedig a 10. évad egyik legjobb és legdrámaibb részében (2. epizód) visszamegy Lukáért, akiről azt a hírt kapják, hogy megölték a kongói partizánok (Goran Visnjic ebben a részben remekül alakít). Ám végül megtalálják és ekkor Carter dönt úgy, hogy ott marad, míg Lukát hazaviszik Chicagóba. Jó néhány részen keresztül nem láthatjuk a 10. évad első felében, amiről olvastam, hogy ő kért kis szünetet/szabadságot a stábtól, hogy több időt tölthessen a családjával. Amikor újra látjuk Kongóban, megismerjük az új barátnőjét, Kem-et, akivel aztán elég komolyra fordul a kapcsolatuk, megkéri a kezét, majd pedig Kem terhes lesz. Hazajönnek Afrikából, hogy az Államokban szülessen meg a gyermekük, de a 10. évad végén egy balszerencse miatt elvesztik a kisfiukat. Nagyon kemény, érzelmekkel teli, könnyezős pillanatoknak lehetünk szemtanúi a 21. epizódban és bizony baromi jól játsszák mindketten a karakterüket. Előtte John elveszíti a nagyon szeretett nagymamáját is, az édesapja is feltűnik még, a temetés és egyéb ügyek kapcsán, ám ahogy nézem, ő sem fog már többet szerepelni a továbbiakban. Sőt, Kem sem fog olyan sokat szerepelni már, alapból csak 14 epizódban láthatjuk (előzetesen többre emlékeztem). Abby-vel a kapcsolata semleges lesz a visszatérte után. Meglátjuk, hogy mi történik ezután vele, mert nem igazán emlékszem már.

- Dr. Kerry Weaver (Laura Innes): Kerry nem szerepel sokat ebben a két évadban, mint fentebb is említettem, főleg, miután átveszi Romano-tól a Személyzeti igazgató szerepkört (gondolom az sem véletlen, hogy a 10. évad 9. részétől átkerül a főcímben az utolsó helyre, miután Romano kikerül onnan). A maga módján próbál Robertnek segíteni a balesete után, ám azzal, hogy gyakorlatilag munkakört cserél vele a 9. évad utolsó harmadára, a sürgősségi osztály pokoli napok/hetek elé néz (de erről majd inkább Romano-nál írok). A 9. évad második felében nem kevés korrupciós dologban vesz részt, amikor előbb Bright tanácsossal, majd utána annak partnerével is titkos kezelést és vizsgálatokat végez, amit nem dokumentál. Remek történetszál ez is, főleg, miután a dolgok komolyra fordulnak, miután utóbbi bele is hal a kezelésbe. Viszont valamilyen szinten megismerhetjük egy emberibb oldalát is, amikor harcolni kezd a kisfiáért (és jóval szimpatikusabbá válik a karaktere, amiben nagy szerepet játszik Laura Innes), miután tűzoltó barátnője, Sandy meghal egy baleset utáni súlyos sérülésben (a 10. évad 18. részében, aminek a vége elég kemény, Laura Innes zseniálisan alakítja a karaktert) és az ő családja ki akarja sajátítani a kisfiú neveltetési jogát. A 10. évad utolsó felében leginkább ezt láthatjuk, valamint olykor feltűnik a sürgősségin. A 9. évadban, mielőtt Sandy esne teherbe, ő is megpróbálkozik kihordani egy magzatot, de elvetél, így Sandy szüli meg a kisbabájukat. Az mondjuk kemény lépés volt tőle, mikor megalapította a "Robert Romano meleg-, leszbikus-, biszexuális és transzszexuális egészségközpont"-ot...amit a 10. évad 13. részében jelent be. Kíváncsi vagyok, hogy ezek után merre halad tovább a története, illetve, hogy továbbra is kevesebbet fog-e szerepelni.

- Dr. Gregory Pratt (Mekhi Phifer): Pratt számomra továbbra is szimpatikus karakter, a 9. évadban megismerjük a féltestvérét (Leon), akivel viszont csak a baja van, amíg szerepel (azt is megtudjuk, hogy miért). Brutális a 9. évad 16. része, valamint az is, ahogy ebben a részben a rendőrök vele és Gallanttal bánnak, mikor megállítják őket a kocsival. Nagyon tetszik a 9. évad 21. részében (ami a sorozat 200. epizódja), az ő és Carter műszakváltásai közt folyamatosan ugráló cselekmény, amikor bizonyos ideig kettéosztják a képet, az különösen. Ez a rész egyébként az utolsó napja is Prattnek a Megyeiben, ám még ugyanezen rész végén úgy dönt, hogy marad is a Megyeiben, ami egy szép pillanat. A másik talán legfontosabb szál, ami történik vele, hogy egy darabig összejön Chennel, ám a 10. évadban, Neela megérkezésével, valamint Chen szüleinek a balesetével szétmennek. Nem semmi az sem, amikor valamelyik részben a 10. évadban Gallant és ő összeszólalkoznak Kayson kardiológus főorvossal (akit továbbra is nagyon sajnálok, hogy ilyen ritkán szerepel csak, mert nagyon jó karakter). A 10. évad fináléjának egyik főszereplője, amely nagyon izgalmas, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz velük, miután rájuk lőttek a kocsiban.

- Dr. Elizabeth Corday (Alex Kingston): Olyannyira nem lehetett továbbvinni a történetét, hogy nekem úgy tűnt, egy darabig az írók sem igazán tudták, hogy mit is kezdjenek Elizabeth-tel Mark halála után. Ez abból is látszik, hogy a 9. évad 1. részében abban az angol kórházban látjuk, ahol az apja az egyik fejes. Rendkívül fura volt ott látni őt, egy teljesen más légkörben, bár nyilván, a felejtés, a szüleihez minél közelebb levés és Mark halálának minél "könnyebb" feldolgozása volt gondolom a cél (ami nem is működött, így rögtön a rész végén visszatér Chicagóba). Nagyon szép és megható az a néhány jelenet, amikor a Mark temetésén is hallható zenét újra bejátsszák egy-egy Elizabeth-es jelenetnél, ami valamilyen szintel utalás Markra vagy a közös életükre. Nagyon sok mindenre nem is emlékszem, jó darabig nem akar újra kapcsolatba bonyolódni, így sok minden a szokásos hétköznapi dolgokhoz képest nem is történik vele. A 9. évad 5. részében több gyakornokot is kap, köztük a Don Cheadle által alakított Paul Nathant, akikkel túlságosan szigorúan, keményen bánik. Nathan négy epizód erejéig látható és annak ellenére, hogy már nem fiatal és Parkinson-kóros, egy idő után megtalálja a közös hangot Elizabeth-tel. A 9. évad 13. részében megismerkedik Dr. Eddie Dorset (Bruno Campos) szívsebész specialistával, akivel később rövid kapcsolata is lesz, amíg ki nem derül, hogy a férfi nős. Utána, a 10. évad további részében próbál Markon és az addigi életén túllépni és egyszerre randevúzik, szexel két fickóval is. Valamint, ezen kívül ő az egyetlen, aki elmegy Romano temetésére és a kórház által szervezett búcsúceremóniára is. A 10. évad második felében Weaver kinevezi őt a Sebészeti részleg új vezetőjének, valamint még megemlítendő, hogy a 10. évad 21. részében meglátogatja Rachel, Mark lánya. Látom, hogy a 11. évad elején távozik a sorozatból, igaz, nem annyira meglepő, mert annyira sok minden nem történt vele ebben a két évadban sem.

- Dr. Luka Kovac (Goran Visnjic): A 9. évad szinte egészében érezhető (legfőképp az Abby-vel történő szakítása után), hogy Luka is csak tengődik, nem igazán találja a helyét, kicsit olyan, mintha nem tudták volna az írók, hogy mit kezdjenek vele. Az évad elején megismerkedik az egyik új medikával, Erin Harkins-szal (Leslie Bibb), akivel elkezdenek érdeklődést mutatni egymás után, ám az évad 10. részében autóbalesetet szenvendnek, melyben a lány majdnem meghal (nagyon tetszik, hogy a rész gyakorlatilag a cslekeményeket fordítva mutatja be, mint ahogy az lenni szokott). Szintén a 9. évad 16. részében ő az egyik, aki Chennel először odaér a kórház szomszédságában lévő Doc Magoo's kajáldában/kávézóban történt brutális gyilkossághoz, amit egy, a való életben is hasonlóan történt gyilkosságról mintáztak, remek rész). Csakúgy, mint a következő, 9. évad 17. része, amikor is valamilyen szinten Kovac szemszögéből is látjuk a dolgokat, mikor beszél a "pszichológussal". Még az mindenképp megemlítendő, hogy nagy jó hallani az anyanyelvén is beszélni Luka-t, amit a 9. évad 19. részében hallunk, mikor egy horvát orvos ismerőse, Dr. Horvat megérkezik és két rész valamint egy rövid történetszál erejéig szerepel. Többször is érezhető rajta a 9. évad folyamán a besokallás, kiégés, így nem csoda, hogy végül úgy dönt, hogy egy ideig elmegy Afrikába és önkéntes orvos lesz Kisanganiban, Kongó egyik, a harcok által leginkább érintett városában, ami a 9. évad végén meg is történik. Aztán, amit már Carternél is írtam, a 9. évad brutális fináléjában megtapasztalják a poklot, ám Luka még úgy dönt, hogy nem megy haza Carterrel Chicagóba és marad Kisanganiban, a folyamatos és egyre inkább elfajuló harcok ellenére. Afrikában megismerkedik Gilliannal, akivel leginkább csak a "gőzt eresztik ki". Igaz, Gillian, miután mindketten hazaérkeznek az Államokba, megpróbálja folytatni a megkezdett "viszonyukat", de Luka ezt nem akarta és a 10. évad 16. részében (ami szintén az évad legjobb epizódjai közé tartozik) végül szakít vele, hogy Sammel lehessen. Miután újra munkába áll a Megyeiben a 10. évad 5. részében, elég sok radikális döntést hoz a betegek kapcsán, figyelembe véve az elrendelt vizsgálatokat, azok árait, stb., természetesen a Kongóban szerzett tapasztalatai alapján. Emiatt összezördülésbe is keveredik néhány kollégájával is, akik nem feltétlten értenek egyet ezen módszerekkel. A 10. évadban megismerkedik az újonnan érkező Samantha Taggart nővérrel (Linda Cardellini), aki egyből szimpatikus lesz számára. Igaz, nem megy könnyedén a kapcsolatuk, viszonyuk kialakulása, egyrészt Samantha kisfia (Alex), másrészt a volt férje (Steve, akit Cole Hauser alakított néhány rész erejéig) miatt. Olvasom, hogy a későbbiekben újra össze fog jönni Abby-vel, sőt, feleségül is fogja venni, mindkenképp érdekes döntés lesz, kíváncsi vagyok rá.

- Abby Lockhart (Maura Tierney): Lukával is borzasztó unalmas volt már a kapcsolata, és Carterrel is az, amiről írtam már Johnnál. Sally Fieldet mindig nagyon jó látni, mert remekül alakítja a bipoláris beteg édesanyját, de valljuk be, nagyon unalmas és idegesítő már a családi szála, főképp a testvérével, Eric-kel való hercehurca a 9. évadban. Nem is csodálom, hogy Carter besokall. A 10. évad elején folytatja az orvosi tanulmányait, és egyből beosztják a Megyeibe sebészet gyakorlatra. Utána még több gyakorlaton is láthatjuk, a 10. évad 12. részében például Neela-val a gyermekintenzív osztályon, ami az évad egyik legkeményebb része pszichológiai szempontból. Az évad 21. részének végén látjuk, amint újra megpróbálja az orvosi vizsgát, a fináléban pedig kiderül, hogy sikerül is neki, így a 11. évadtól immár doktor is lesz. A 10. évad 9. részétől, miután Romano meghal, a főcímben felkerül a második helyre Carter után.

- Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield): Olyan nagyon sok mindent nem igazán tudok írni Susanről. A 9.évadban megismerjük a férjét, akivel egy átmulatott Las-Vegasi kiruccanás során keltek egybe. Chuckkal előbb hivatalosan is elválnak, ám utána tovább folytatják a viszonyukat. A 9. évad végén lesz egy rákos fiatal fiú betege (Sean Simmons karaktere), akivel három epizódon keresztüli történetszála bontakozik ki, amelynél szép és megható jeleneteket is láthatunk. A 10. évad elején szintén van egy betege (Ben Hollander karaktere), akivel három rész erejéig lesz egy kisebb történetszála, ám a beteg végül öngyilkos lesz. A 10. évad 13. részében Weaver felajánlja neki a Sürgősségi osztály vezetői pozícióját, de ő nem vállalja el a terhessége végett. A 15. rész végén megismerjük az apját, akitől Chuck "engedélyt kér, hogy elvegye" őt. Ezek után az évad második felében keveset szerepel, Chuckkal (akit szintén remekül játszik Donal Logue) összeköltöznek. Az évad 21. epizódjában láthatjuk Abby és Neela diplomaosztóján.

- Jing-Mei (Deb) Chen (Ming Na): Ő is többnyire csak úgy "elvan" a sorozatban, olyan nagyon sok dolog nem történik vele. Randizgat Pratt-tel, ám a 10. évad elején szétmennek, mikor féltékeny lesz Neela-ra, valamint a szülei sem nézik jó szemmel a Pratt-es viszonyát (amit az évad eleji egyik részben történő vacsorán is érezni lehet). A 10. évad 7. epizódjában telefonhívást kap Kínából, hogy a szülei balesetet szenvedtek, így hazautazik és majd csak az évad 15. részében tér vissza, mikor az apját hozza be a sürgősségire, aki már szinte magatehetetlen, az anyja pedig meghalt a balesetben. A 10. évad maradék részében sokat nem szerepel, leginkább a beteg apjával foglalkozik, illetve része a 22. rész fináléjának.

- Michael Gallant (Sharif Atkins): Kb. hasonlókat tudok írni róla továbbra is, mint eddig, illetve mint az előbb Chennél. A 10. évadban már mint Dr. Gallant tér vissza a sürgősségi osztályra, elvégezve az egyetemet. Annyira sok minden vele sem történik azon túl, hogy megismerjük az egyik húgát a 10. évad közepe táján egy-két rész erejéig, akivel Pratt össze szeretne jönni, de ez nem sikerül neki. A 10 évad vége felé (16-17. részek) alakulni kezdene valami közte és Neela között, de előbb hoz egy döntést, amivel falaz Neelának egy elhibázott betegénél, aki emiatt meghal, majd pedig az évad 18. részében hirtelen megtudjuk, hogy behívják a seregbe és Irakba küldik. Szép jelenet, ahogy a rész végén megcsókolja Neelát elbúcsúzásképp. Úgy látom, hogy majd csak a 11. évad 16. részében tér vissza és már csak néhány epizód erejéig fog szerepelni a sorozatban.

- Dr. Robert Romano (Paul McCrane): Szerintem kijelenthető, hogy Romano ebben a két évadban szerepel a legtöbbet, hozzáteszem, szerencsére. A 9. évad 1. részében történik vele az a dolog, ami gyakorlatilag megkezdi a lépésről-lépésre történő kiírását a sorozatból (sajnos). A kórház tetején a mentőhelikopter rotorja letépi a bal karját, amikor egy beteget próbál elvitetni az evakuálás közben. Szerencsé(jé)re Kovac és Susan is ott vannak, akik egyből megkezdik a mentését és nekik köszönhetően, valamint utána (többek között) Anspaugh-nak, sikerül megmenteni az életét. Eleinte úgy tűnik, hogy a karját is sikeresen vissza tudják varrni, viszont nem igazán sikerül visszafogadnia a szervezetének a visszavarrt kart, így egyre kevésbé tud helyt állni a pozíciójában. Ennek következményeként a 9. évad 17. részében Anspaugh kinevezi Kerry-t mint új Személyzeti igazgatót. Kerry utána felajánlja Robertnek a saját addigi pozícióját, hogy legyen a Sürgősségi osztály vezetője, amikor is pokoli időszak vár rájuk. Hozzá kell tennem, hogy ezen részekben, kb. a 9. évad 16. részétől egészen Romano utolsó szerepléséig (10. évad 8. része) brutálisan jó jeleneteknek lehetünk tanúi, melyekben Romano szerepel. Paul McCrane továbbra is megmutatja, hogy milyen zseniálisan jó szemétláda is ez a Romano, és ezzel az ő alakítása is. Gyakorlatilag szinte mindenbe, mindenkibe beleköt, olyan dolgokat csinál, ami hihetetlen, kemény, és olyan beszólásokat hallhatunk tőle, amely rendkívül szórakoztató. Ez egészen a 10. évad 8. részéig tart, amikor is már olyan szinten kihúzza nála a gyufát Pratt, hogy ki akarja rúgatni, illetve Morrist is füvezésen kapja. Ám ekkor megtörténik a második helikopteres baleset (a sors fintora, ugye), amely számára most már végzetes történésekkel zárul. Nagyon sajnálom, hogy kiírták őt a sorozatból, mert az egyik legjobb karakter és színészi teljesítmény volt az övé.

További főszereplők:

- Neela Rasgotra (Parminder Nagra): A 10. évad 1. részében ismerhetjük meg, mint új orvostanhallgatót. Az évad folyamán számomra abszolút szimpatikus karakter lett, Parminder Nagra egzotikus, szép nő, a kisugárzása is. Az elméleti részek nagyon jól mennek neki, a gyakorlatban viszont sokszor nem elég határozott, amit az évad második felében az egyik részben meg is tárgyalnak Weaverék. Az évad utolsó előtti (21.) epizódjában orvossá avatják. Az évad utolsó részében pedig letelik a Sürgősségis gyakorlata és a rezidensképzést a michigani egyetemen folytatná, ám odaérve ráeszmél, hogy visszavágyódik a Sürgősségire (és gondolom a 11. évadtól vissza is tér, immáron orvosként). Mint már írtam, Gallanttal kezdene alakulni köztük valami, mikor őt behívják a katonasághoz.

- Samantha Taggart (Linda Cardellini): Új nővérként érkezik a sorozatba a 10. évad 5. részében (és egyből bekerül a főcímbe is, ami ritka), nem semmi belépővel. Vagány, temperamentumos karakter (amit például a 10. évad 14. részében is megtapasztalhatunk, ami az évad egyik legmeghatóbb jeleneteit is tartalmazó epizódja), akit Linda Cardellini remekül alakít, valamint Zsigmond Tamara hangja is tökéletesen passzol hozzá. Van egy kiskamasz fia, Alex, aki elkezd Lukával barátkozni, majd a 10. évad 14. részének végén összejönnek Lukával és egy darabig együtt lesznek. Ám közben megérkezik Alex apja is az évad 18. részében (akit Cole Hauser alakít) és az évad maradék részeiben "bezavar" a kapcsolatba, vissza szeretné hódítani Sam-et, de ez nem sikerül neki. A fináléban Sam úgy dönt, hogy elköltözik/megszökik Alex-szel, amikor úgy tűnik, hogy Steve maradni akar (ami aztán látom, hogy nem fog megtörténni, mivel a 10. évad fináléjában szerepelt utoljára). Meglátjuk, mi lesz velük és Lukával.

- Dr. Archie Morris (Scott Grimes): A 10. évad 3. részében szerepel először, mint új rezidens, több új szereplővel együtt. Számomra egyáltalán nem szimpatikus, de szerencsére nem is szerepel az évad folyamán olyan nagyon sokat, remélhetőleg a továbbiakban sem fog.


Továbbra is meg kell említeni a nővéreket, akik szintén sokat hozzátesznek egy-egy jelenethez, mindannyiuk remekül játszik (Haleh, Chuny, Lydia, Malik, Lily, Connie, Yosh, igaz, néhányuk már nem fog szerepelni a hátralévő évadokban sajnos, illetve megismerünk új nővéreket, miután Romano "tisztogatott" közöttük). A recepciósok közül már szinte csak Jerry és Frank (akinek olyan beszólásai vannak, hogy hihetetlen) szerepel, utóbbi az évad 16. részében infarktust szenved és bypass műtétet végez rajta Dr. Kayson, amin Pratt is bent tartózkodik. Valamint, még megtudjuk, hogy van egy Down-kóros lánya és a feleségét is megismerhetjük. Randy sajnos már csak 5 részben tűnik fel, utoljára a 10. évad 4. epizódjában. Megemlíteném még a mentősöket, közülük is főleg Dumart, Pickmant és Olbest, akik már az első évadoktól kezdve szerepelnek a sorozatban.

Most is vannak részek, hol egy-egy ismert(ebb színész feltűnik, például a még nagyon fiatal Zac Efron (akinek ez a második tévés szereplése), a szintén elég fiatal Jessica Chastain (akinek ez az első tévés szereplése), vagy éppen J.K. Simmons.

A kilencedik évad értékelése: 9,5/10 (Romano zseniális alakítása és az afrikai részek, elsődlegesen a finálé miatt).
A tizedik évad értékelése: 9,5/10 (Romano, Weaver és Carter zseniális alakításai, valamint az afrikai részek miatt).
9/10
nikato 2022 febr. 08. - 13:14:25 9/10
14-15. évad: Borzalmasak! SPOILER:
SPOILER:
14. évad: Stanley Tucci is egy teljesen felesleges karakter volt..
15. évad: Több szerep jut Tonynak, Sam-nek és Morrisnak, anno úgy gondolták John Stamos menti majd meg a Vészhelyzetet, de ez nem jött össze! (Amúgy mindig jobbra tartja a fejét, annyira idegesítő.) Sarah is nagyon idegesítő. Alex-et játszó kiskölyöt 12. évadtól lecserélték egy csúfságra, az az anyajegy az arcán szörnyű! Off. A Vészhelyzet óta másban nem is szerepelt. (Érthető.) Off. vége
Behoztak az utolsó évadra egy ellenséges főnököt Dr. Catherine Banfield személyében. Valaki felvesz egy világ gonosza személyiséget, mert meghalt a gyereke? Azért ne már... Ilyen bunkó ember a mesében sincs. Kinek van kedve ezt nézni? Csodálkoztak, hogy becsődölt a sorozat? A kedvelt karakterek elmentek, a többi felhozatal meg nem igazán volt nyerő. SPOILER VÉGE
13. évaddal abba kellett volna hagyni a sorozatot véleményem szerint!
9/10
nikato 2022 febr. 02. - 14:36:25 9/10
Most, hogy nézem az évadokat és 2 hónap alatt eljutottam a 13-ig volna pár véleményem.
SPOILER: A 8. évadig a legjobb a sorozat, szerintem Mark Greene kiszállásával valami megváltozott. A 9-10. évad borzalmasan rosszak. Weawer és Romano nagyon jó karakterek, illetve Michale Ironside pár részben alakított karaktere is. Romanot is kár volt kiírni, de a forgatókönyvírók már mindent kihoztak a karakterből amit lehetett, másik jó karakter Alex Kingston volt, vagyis Elizabeth Corday, Greene halálával neki sem termettt több babér, bár sikerült az alkotóknak egy laza, jófej doktornőből egy bunkó, hárpiát csinálni a végére.
Greene lányát játszó Yvonne Zima le lett cserélve a végére a 2 évvel idősebb Hallee Hirsh-re, aki roppant mód hasonlított Corday doktornőre, mintha csak az Ő lánya lett volna.
A 10. évadban megjelenik Morris karaktere, először még jelentéktelen, de a 12. évadra kiforrja magát, de Ő inkább csak poénokat szolgáltatni van. Prettet is bírom, kár, hogy elintézik Őt is a végén.
Maura Tierney nagyon jó színésznő, de van benne valami szomorú, Luka az egyik részben mondja is neki, hogy Ő folyton szomorú és nem is egy szépség. Mikor Abby megtudta, hogy Luka és Sam szétmentek egyből rástartolt Luka-ra. Hamár Luka, Ő is egy elég szomorú, bunkó karakter, pedig az elején mikor még Carollal ismerkedett, egy szimpatikus embert lehetett megismerni, oké, tudom szomorú a háttértörténete, de az élete jó fordulatokat vett.
Sam forgatókönyv szerint 15 évesen szült egy 23 évesnek. A színésznő 28 volt, nem értem miért nem lehetett úgy, hogy 18 évesen szült? Bár igaz, pár évet letagadhatott a korából, 25-nek írták meg a karaktert.
Tony Gates karakteréről már írtam régebben is, hogy először John Stamos-t egy szakorvosnak akarták, de pont másik sorozaton dolgozott, mire ráért, mentős lett majd medika. 35-nek írták meg a karaktert, pedig a színész 44 volt már akkor, és ez látszott is, az igénytelen külseje miatt, pedig a színész jobban is ki tud nézni ennél. Borzalmas háttér sztorit kapott ráadásul és rettenetes szinkronhangot, pedig a színész ex-tini idol és benne van a hollywoodi szívtiprók top 20-as listájában, csak nálunk nem olyan ismert.
Ray is egy jó karakter volt. Azt is hihetetlennek tartom, hogy mindenki Neela-ba volt szerelmes. Galant, Gates, Ray, Dubenko, aztán még egy nő is rástartolt, mindez egy évadon belül. SPOILER VÉGE
SPOILER VÉGE

King Diamond 2021 jún. 29. - 22:39:07
Előzetesen csak a 6-7. évadról szerettem volna írni, de végül úgy döntöttem, hogy a 6-7-8. évadokról fogok, mert a 8. évad két alap főszereplő esetében is fordulópont a sorozat történetében és életében (sajnos azt kell mondjam, hogy nem pozitív szempontból). Elég sok minden történt e három évad alatt is, nem hiszem, hogy mindenre ki fogok tudni térni, de azért megpróbálok. A fontosabb, emlékezetesebb történéseket, szereplőket veszem újfent kicsit górcső alá és elmondom a véleményemet ezekhez kapcsolódóan. Most direkt nem kezdtem addig bele a 9. évadba, amíg meg nem írom ezt a véleményt.

MOSTANTÓL SPOILEREK LEHETNEK BENNE /HATODIK-HETEDIK-NYOLCADIK ÉVAD!!!

- Dr. Mark Greene (Anthony Edwards): Mint már az előző hozzászólásban is említettem a 6. évad 1. részében Markot gyakorlatilag Kerry behúzza a csőbe és leszerepel, amikor nem támogatja Romano kinevezését Anspaugh háttérbe vonulása után, mint "Chief of Staff", vagyis, mint személyzeti igazgató, ami alá a sürgősségi osztály/baleseti ambulancia is tartozik. Innentől kezdve, gyakorlatilag "csak", mint a sürgősségi egyik főorvosa dolgozik az osztályon és nem is kerül többet szóba a neve semmilyen vezetői pozíció esetében (ami az első évad és a karakter ismerete tükrében sajnálatos). A 6. évad második fele pedig az édesapja ápolásával és rendkívül megható és szép halálával telik, ám előtte még kapunk jó néhány részen keresztül olyan jeleneteket apa-fia között, melyeket élmény nézni (és amikhez idővel csatlakozik Elizabeth és az ő édesanyja is). Ezek után a 7. évad 7. részében rosszul lesz és gyakorlatilag megkezdődik az "utolsó" történetszála a sorozatban. Nagyon jól megcsinálták, amikor ebben a részben CT-t csinálnak neki, közben pedig kiderül, hogy Elizabeth terhes. Utána elmennek egy idegsebész specialistához, aki megoperálja (szintén még a 7. évadban) és úgy tűnik, hogy rendbe jön, az évad utolsó harmadában visszamegy dolgozni is (ami szerintem elhamarkodott döntés volt) és úgy látszik, minden rendben van. Közben az évad 18. részében feleségül veszi Elizabeth-et, ami szintén egy nagyon jó rész, utána pedig talán az eddigi évadok legjobb, legkomolyabb és legkeményebb fináléját láthatjuk, mikor a 22. rész végén a liftben úgy tesz, mintha kiütné Derek Fossent, de csak a levegőbe tartja a defibrillátort. Brutális fináléval végződött az évad, aminek meg volt az előzménye, a 21. részben, amikor bántalmazás miatt elvették Fossentől a fiát, aki emiatt bedühödött (igaz, a 21. részben ennek nagyon nem volt még látszatja vagy nem nagyon utalt rá semmi) és az évad rendkívül jó finálé részében ámokfutásba kezdett, azokat meglátogatva, akik részt vettek a dologban. Amikor a rendőr mondja a rész vége felé, hogy Fossennek az utolsó cím Markék címe volt, és utána a finálé a liftben, beleborzong az ember. Szerintem eddig ez volt a legjobb finálé a 7 évad során (maga a rész is, de leginkább az utolsó néhány perc). A 8. évadban egy darabig továbbra is úgy tűnik, hogy sikerült a műtéte és rendbe jön, neveli az Elizabeth-tel közös kislányukat, illetve Rachel is hozzájuk költözik, akivel nem kicsit gyűlik meg a bajuk, főleg, miután véletlenül megmérgezi droggal a kistestvérét, amin össze is vesznek Elizabeth-tel. De sajnos az évad 14. részében újra jelentkeznek nála a tünetek és a végén, mikor újra látjuk, ahogy befekszik a CT-be, szintén libabőrös jelenet. És pont a legrosszabbkor, az ezt követő részben költözik külön Elizabeth Marktól Ellával, aki nem mondja el egy darabig neki, hogy visszaesett (és nagyon rossz látni/nézni az olyan jeleneteket, amit például ennek a résznen a végén is látunk, amikor Susan ölében elalszik), de közben újra elmegy a specialistához, aki közli vele, hogy már ő sem tudja megoperálni. Elkezdi ugyan a sugár/kemoterápiás kezeléseket, de úgy dönt, hogy nem így akarja leélni élete hátalévő részét. És innentől kezdődően gyakorlatilag minden rész és jelenet megható, érzelmes, ami Greene-nel kapcsolatos. A 8. évad 18. részében láthatjuk utoljára munkában és a jelenetei közben szinte összeszorul az ember szíve. Ahogy ironizál a betegségével a többi beteg kapcsán, a rész végén pedig, mikor mondja a kislány ellátása után, hogy "ezennel te voltál a legutolsó betegem", könnybe lábadt a szemem. A rész legvégén pedig, amikor ugyanazt mondja Carternek, mint amit Morgenstern mondott neki az első évad végén, csodálatos visszautalás. Az évad 20. részében Carter felolvassa (telitalálat volt, hogy Carter olvasta fel) Mark Hawaii-ról küldött levelét, majd pedig Elizabeth sorait, amiben leírja, hogy Mark meghalt. Még nem is láttunk semmit az egészből, de olyan érzelmes az egész, hogy szintén elbőgi magát az ember. És ezek után következik a 21. rész, amely gyakorlatilag a 18. rész végétől veszi fel a fonalat (nagyon jól megcsinálták, ahogy megcserélték a történéseket). Ez a rész pedig maga az érzelem, csodálatos, szomorú és tökéletes is egyben. Itt látjuk utoljára Mark Greene-t a sorozatban, ahogy Hawaii-ra viszi előbb még csak Rachelt, aki eleinte nem épp úgy viselkedik, ahogyan kéne. A rész felénél megérkezik Elizabeth is Ellával, ekkor már nagyon látszódik, hogy Mark egyre rosszabbul van. A rész vége brutálisan erős, azóta is, bárhol meghallom a Somewhere Over the Rainbow számot, egyből ez a jelenet jut az eszembe és könny szökik a szemembe. Amikor Rachel rárakja a fejhallgatót Mark fejére és elkezdődik a szám, majd az a montázs, amelyben a családja és a sürgősségi osztályon látható újra, akiktől "elbúcsúzik", utána pedig a temetés, gyakorlatilag végigsírtam az egészet. A temetésről írnék még egy gondolatot: nagyon örülök, hogy visszatértek olyan szereplők, akik valamilyen szinten kötődtek Markhoz (gondolok itt Bentonra, Swiftre, vagy éppen Anspaugh-ra), de a sorozat és Mark karaktere szempontjából én baromira hiányoltam Doug Ross-t és Carolt. Olvastam, hogy George Clooney nem akarta elvenni a "reflektorfényt" Anthony Edwards és Greene doktor elől, ezért nem vállalta a cameo szereplést a temetésen--szerintem ez rossz döntés volt, a sorozat és a karakter szempontjából. Mivel gyakorlatilag ők ketten voltak a legjobb barátai, megérdemelte volna a karakter, ha ott vannak a temetésen, valamint én még Morgensternt is hiányoltam. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy méltó búcsút kapott Mark Greene karaktere a sorozatból és Anthony Edwards előtt le a kalappal, hogy ilyen szinten át tudta ezt nekünk adni. El nem tudom mondani, mennyire fog hiányozni (főleg Ross, Carol és Benton távozásával együtt). Sajnos hiába jönnek/jöttek be új szereplők, a 4 alapszereplő távozása után már nem lesz ugyanaz a sorozat. Itt véget ér(t) valami.

- Dr. Peter Benton (Eriq La Salle): Most kivételesen előre veszem a másik kedvenc karakteremet, aki a kezdetek óta a sorozatban van, mert ő is a 8. évadban távozik (amire előzetesen már nem emlékeztem korábbról). Viszont a története sajnos pont olyan irányba terelődött, amit nem szerettem volna. A kórházban előbb kénytelen elfogadni egy napi szinten fizető állást Romanótól, igaz, később kinevezik Esélyegyenlőségért felelős igazgatónak (nem biztos, hogy pontosan ez a titulus neve), ám a magánélete egyre jobban kezdi háttérbe szorítani a munkáját és az előrelépési lehetőségeit a kórházban. A 6. évadban kapcsolatba kezd a sürgősségi osztály új gyermek szakorvosával, Cleo Finch-el (aki Doug Ross után olyan szinten súlytalan végig ebben a szerepkörben és posztban, hogy hihetetlen). Majd pedig a 8. évad elején, miután kiírják a volt barátnőjét a sorozatból és Carla meghal, bírósági tárgyalása lesz a fiának, Reese-nek az elhelyezése kapcsán (aki, mint kiderül, nem is a vérszerinti fia--igaz, teljes mértékben annak tekinti). És azért, hogy végül neki ítélje a bíróság Reese elsődleges felügyeletét/nevelését, előbb megpróbál Romanóval egyezkedni egy rugalmasabb munkabeosztás kapcsán, aki nem tudja/akarja teljesíteni a kérését, így felmond a kórházban és Cleoval egy másik kórházba mennek dolgozni, ahol jóval rugalmasabb időbeosztást kap, hogy sokkal többet együtt tudjon lenni a fiával és legyen ideje nevelni őt. Ez mind szép és jó, de a sorozat első 3 évadában egyáltalán nem így ismertük meg Benton karakterét. Gondolom Eriq La Salle ki akart szállni a sorozatból, így ki kellett írni és ez volt az elsődleges sztori. A 8. évad 10. részében látjuk utoljára, mint teljes értékű szereplő, amely rész végén a Romanós face-offja nem semmi, a Carteres beszélgetése pedig nagyon kellett és szintén megható volt (mint ahogy az is a 6. évad fináléjában, mikor Cartert elkíséri az elvonóra, valamint ahogy John elkezd sírni neki). Visszatér még a 8. évadban két cameo erejéig (a 15. rész végén, amikor Elizabeth-tel beszél Markról és a 21. részben, Mark temetésén), valamint természetesen az utolsó évadban is majd még. Nyilván, történtek még vele dolgok, mint például a nővére fiának a halála, akit nem tudott megmenteni, vagy ezután a srác barátnőjének a befogadása, ami néhány részen át tartó szál, de nem olyan horderejűek, mint a fő. Nekem ő, Greene és Ross egyformán fognak hiányozni a sorozatból, mert mint kezdeti alap/főszereplők, mindhármójukat megkedveltem. Hiányozni fog a sorozat további évadaiból és itt is kijelenthetem, hogy véget ér(t) valami a sorozatban.

- Dr. John Carter (Noah Wyle): Cartert is előreveszem most, mert Greene, Ross és Benton távozásával ő lesz/lett a leghosszabb ideje a sorozatban lévő karakter. A 6. évad első felében továbbra is kerülgetik egymást Lucy-val, ám két igazán fontos dolog történik vele ebben az évadban: az első a 13. részben, aminek a végén a skizofrén Paul Sobriki leszúrja és a földön fekve megpillantja Lucy-t, aki szintén a késelés áldozata lett. A 14. epizód pedig legalább olyan jó, mint a 13., amikor megtalálják őket és szinte mindenki egyként próbálja megmenteni az életüket. Egészen elképesztően izgalmas és brutálisan jó mindkét rész és egyértelműen a 6. évad legjobb epizódjai (igaz, az évad fináléja is elég jó, valamint a 21. rész vége is pazar, érzelmekben gazdag). Az évad második felében, és még utána, a 7. évad egy részében is azt láthatjuk, hogyan próbálja meg feldolgozni John a vele és Lucy-val történteket (akit nem sikerült megmenteniük). Fájdalomcsillapítókat kezd el szedni, ami előbb-utóbb kitudódik Greene-ék előtt is, így ők az évad fináléjában elküldik elvonóra, amit először nem akar elfogadni, de Benton utánamegy és elkíséri a másik városban található rehabilitációs intézménybe, a 6. évad fináléja nagyon szép, érzelemdús, ahogy Bentonnak elkezd sírni John, utána pedig ahogy a repülőn látjuk őket. A 7. évad első része gyakorlatilag innen folytatódik, vagyis, hogy Carter Bentonnal megérkezik és bejelentkezik az elvonóra, amiből a továbbiakban nem sokat mutatnak. Ez a rész is gyakorlatilag végig brutális (a végén a verekedés különösen), az amerikai focis srácokkal (akikből Wentworth Miller játssza egyiküket, illetve elfelejtettem az előző hozzászólásban megemlíteni, hogy több szereplő is feltűnik a Szökés sorozatból egy-egy epizódban az évadok során). Carter az első rész végén érkezik vissza a kórházhoz, Chicagóba. A második részben pedig újra munkába állhat Greene és Weaver folyamatos, szigorú felügyelete mellett. Innentől gyakorlatilag a 7. évadban is próbálja átvészelni a vele és Lucy-val történteket, most az új nővérrel, Abby-vel kerülgetik egymást legalább 2 évadon keresztül, ami egy idő után kezd idegesítővé válni. A nagyszülei után megismerhetjük a szüleit is néhány részben szerepel mind az anyja (akit Mary McDonnell alakít), mind pedig az apja is (akit pedig az Ahová lépek, szörny terem filmekből ismert Michael Gross), a 8. évad 1. részében, a nagyapja temetésén látjuk őket először. Megtudunk néhány újabb dolgot a gyerekkoráról, de számomra nem igazán voltak szimpatikusak a szülei. Az évad 11. részében újra összetalálkozik Paul Sobrikivel és a családjával, mely jelenetet elképesztően jól megcsinálták. Kiemelném még az évad 16. részét, mely öt karakter (Carter, Kovac, Lewis, Abby és Gallant) köré van zseniálisan felépítve és elég sok mindent megtudunk róluk. Az ilyen jellegű részek is nagyon jók, amik nem mindig a kórházban játszódnak és nem csak arról szól az egész, hogy milyen betegeket látnak el. A 8. évad végén pedig azt láthatjuk, hogy megpróbálja betölteni a Greene után maradt hatalmas űrt (direkt nem azt írom, hogy átvenni a helyét), de a 8. évad szintén brutálisan jó fináléjában gyakorlatilag ez történik, amikor neki kell nagyon gyorsan rendkívül felelősségteljes döntéseket hozni (a himlős betegek miatt). A 8. évadban gyakorlatilag "elveszítette" két "mentorát" és barátját is, Greene és Benton személyében. Abby-vel kezdenek alakulni a dolgok kettejük között (Susannal szerintem nem illenek/illettek össze), miután ő szakít Kovac-csal, így meglátjuk, merre halad tovább Carter sztorija (nemsokára most már jönnek azok az évadok, amikor Afrikába vagy hova megy Kovac-csal, de erre sem emlékszem már pontosan, hogy mikor lesz).

- Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield): A 8. évad 4. részében tér vissza a sorozatba és Mark egyből újra felveszi/visszaveszi, ha úgy tetszik a sürgősségire. De gyakorlatilag nagyon sok minden nem történik vele ebben a több, mint fél évadban. Két dolgot emelnék ki: az egyik a Markhoz való "vonzódása", ami továbbra is megvan, de már csak, mint barátok tekintenek egymásra és tetszett, hogy sokat volt Markkal a betegsége idején. Mikor pedig Carter Mark levelét olvassa, és Susan elérzékenyül, megható jelenet volt. A másik pedig, a 8. évad 19. része, aminek volt egy folytatás epizódja a Harmadik műszak 3. évadában (20. rész), amit szintén felelevenítettem és újranéztem. Ez a két rész bitang jó, nagyon jó volt egymás után megnézni őket és látni a Harmadik műszakos szereplőket (Bosco, Yokas, Alex, Kim, Swersky hadnagy) és felidézni, milyen brutálisan jó szereplő is Bosco például. Viszont Susannak a húga, Chloe miatt kellett elutazni New Yorkba, ahol az 55-ös körzetben látták utoljára őt és a kis Suzie-t, így kapták meg az ügyet Boscóék. Mindkét rész baromi jó, izgalmakkal teli, aminek a végén megtalálják őket, de aztán Chloe újra lelép a kislányával, ami rettentően idegesítő volt. Ahogy nézem, ez volt az utolsó megjelenése Chole-nak a sorozatban, nem is bánom egyáltalán.

- Carol Hathaway főnővér (Julianna Margulies): Szinte mindent leírtam már róla az előző hozzászólásomban, még annyit fűznék hozzá, hogy Abby-vel próbálják pótolni az ő helyét, de nagyon nem sikerül. Valamint, amit Marknál már leírtam, hogy Doug Ross mellett nagyon hiányoltam őt is Mark temetéséről, akinek a karaktere és e két karakterrel történő viszonya alapján megérdemelte volna Greene, ha feltűnnek a temetésen.

- Dr. Kerry Weaver (Laura Innes): Nagyon undorító volt, ahogy Markot felhasználva, őt hátbaszúrva támogatta végül Romano kinevezését és így áttételesen saját magát is, mert utána Romano őt nevezte ki a sürgősségi osztály vezető főorvosának és nem Greene-t (a 6. évad 1.részében), emiatt (is) rendkívül megosztó karakter továbbra is, akit viszont Laura Innes zseniálisan alakít, ezt is hozzá kell tenni. További két dolgot emelnék ki vele kapcsolatban: a 7. évadban végre felvállalja leszbikusságát, igaz erre gyakorlatilag rámegy a kapcsolata az egyik új pszichiátriai doktornővel, Kim Legaspivel, akit a gyönyörű Elizabeth Mitchell alakít. Kapcsolatuk nem lesz hosszú életű. Utána, a 8. évadban pedig összejön egy tűzoltóval, Sandy Lopezzel, akivel idővel már nyíltan felvállalja a kapcsolatát (és akivel, amint látom/olvasom, lesz még egész sok történése, annak ellenére, hogy olyan sok részben már nem fog szerepelni Sandy). Ha már az előző kommentemben írtam, hogy sosem szerette Ross-t és a kezdetektől fúrta, ez a 6. évadtól érkező Dave Maluccira is teljes mértékben igaz. Szinte már a kezdetektől gondja van vele, és az elválásuk a 8. évad 3. részének végén brutális. Kíváncsi vagyok, hogy merre halad tovább a története.

- Dr. Elizabeth Corday (Alex Kingston): Elég sok mindent írtam már róla Marknál és gyakorlatilag sokkal többet nem is nagyon tudnék. Szerintem passzoltak egymáshoz Markkal, annak ellenére is, hogy Mark halála előtt nem sokkal makacssága miatt nem mindig cselekszik helyesen az adott helyzetben. A 8. évadban és leginkább a végén rengeteg megható jelenetben láthatjuk. Mindenképp megemlíteném még a 6. évadban, több részen keresztül futó Dean Rollins sorozatgyilkosos-szálát (akit szintén zseniálisan alakított Lawrence Monoson). A 6. évad 7. részében nagyon jól megcsinálták, ahogy megzsarolja a sorozatgyilkost. Valamint, volt még egy műhibapere is (azt már nem tudom, hogy pontosan melyik évadban), de az is remekül volt megcsinálva. Kíváncsi vagyok, hogy innen merre halad tovább a története, mert ahogy nézem, még néhány évadon keresztül marad a sorozatban. Nem lehetett könnyű továbbvinni az ő történetét a történtek után.

- Dr. Robert Romano (Paul McCrane): Gyakorlatilag ugyanazt tudom róla elmondani, amit eddig is, remek karakter, Paul McCrane zseniálisan alakítja, de olyan nagyon sok minden nem történik vele. A 6. évad 2. részében kinevezi maga mellé Corday-t, mint a sebészeti osztály vezető helyettesét. Lucy-t nem sikerült megmentenie a 6. évad közepén, amitől nagyon pipa lesz (nem meglepő módon). De megmondom őszintén, hogy sokkal többre/komolyabb történésre nem nagyon emlékszem vele kapcsolatban (biztos voltak, csak hát nem emlészem már mindenre). A 9. évad első részében viszont történik vele egy nagyon komoly baleset, ami emlékszem, hogy a teljes további történetére és szereplésére kihatással lesz.

- Dr. Luka Kovac (Goran Visnjic): A 6. évad 1. részében láthatjuk először, mint beugrós orvost, aki aztán hamar főszereplővé avanzsál. Számomra az elejétől kezdve szimpatikus, jó karakter, annak ellenére, hogy heves vérmérsékletű, sokszor indulatos. Amint már írtam, először Carollal kerülgetik egymást, amíg utóbbi úgy nem dönt, hogy elmegy Doughoz. Aztán Abby-vel jön össze, amely viszonylag rövid kapcsolat alatt az egyik részben megtámadják őket az utcán, a támadót Kovac gyakorlatilag agyonveri. Szintén a kapcsolatuk alatt derül ki az is (a 7. évad 15. részében), hogy a családját hogyan veszítette el Horvátországban. A 8. évad 14. részének végén jól helybenhagyja azt a fickót (akit Matthew Settle alakít zseniálisan), aki korábban megveri Abby-t, pedig akkor úgy emlékszem, már nincsenek együtt. A 9. évad 1. részében ott van a kórház tetején, amikor Romano-val megtörténik az a szörnyű baleset, illetve most már lassan következnie kell a kongói szálnak is vele és Carterrel. László Zsolt tökéletes választás volt a magyar szinkronjának.

- Abby Lockhart (Maura Tierney): Eléggé unalmas a se veled-se nélküled kapcsolata előbb Lukával (akivel szerintem annyira nem is illettek össze), aztán pedig a 8. évad fináléjában összejönnek Carterrel végre. Még akkor ismerjük meg, amikor Carol megszüli az ikreket, mint szülészeti ápolónőt, aztán később kvázi vele akarják helyettesíteni a sürgősségin Carol helyét. Mindenképp meg kell említeni az édesanyjával való, nem éppen felhőtlen viszonyát, akit Sally Field zseniálisan alakít. Valamint, amit már Lukánál is említettem, a 8. évadban a jó néhány részen keresztül folyó szomszédjaival kapcsolatos, remek történetszálat. Meglátjuk, hogy mi lesz velük Carterrel, miután utóbbi elmegy Kongóba, mert nem igazán emlékszem már rá.

- Dr. Dave Malucci (Erik Palladino): A 6. évad 2. részében látjuk először, mint új rezidens és már ott kihúzza a gyufát Weavernél. Én inkább a szimpatikus szereplők közt említeném, de olyan nagyon sokat róla sem tudunk meg a kicsit több, mint 2 évad alatt, amíg láthattuk. A "fináléja" viszont mindent visz, ahogy kiosztja Weavert.

- Jing-Mei (Deb) Chen (Ming Na): A 6. évad 10. részében tér vissza a sorozatba és megmondom őszintén, először nem is emlékeztem rá, hogy már szerepelt az első évadban. Szimpatikusnak szimpatikus, meg szép a színésznő, de olyan nagyon sok minden vele sem történt. Teherbe esik, de végül úgy dönt, hogy örökbe adja a gyermeket. A 8. évad elején egy Maluccival közösen vizsgált betegük meghal, amely nagyban hozzájárul utóbbi elbocsátásához, és Chen majdnem fél évados kihagyásához. Pedig a fő ludas ebben a helyzetben is Weaver volt, aki a 8. évad 4. részében szépen rákeni az egészet Chenre és Maluccira, magát védve.

A főszereplőkön túl most is írnék még néhány mellék/egyéb szereplőről is:

- Dr. Gregory Pratt (Mekhi Phifer): A 8. évad 18. részében ismerjük meg és később állandó főszereplő lesz. Nem semmi, hogy még találkoz(hat)ott Greene-nel és tanulhatott tőle egyet s mást. Eddig abszolút szimpatikus karakter, Nagy Ervin hangja is illik hozzá.

- Michael Gallant (Sharif Atkins): A 8. évad 7. részében szerepel először, mint új medikus hallgató. Számomra ez idő alatt teljes mértékben semleges karakter, igaz, az a rész tetszett, amit már Carternél is írtam, ahol kicsit jobban bepillantást nyerhetünk a családi hátterébe.

- Dr. Gabriel Lawrence (Alan Alda): A 6. évad 3. részében tűnik fel először, mint a sürgősségi osztály egy új főorvosa és eleinte számomra egyáltalán nem volt szimpatikus, főleg, amiért Greene-nel nem igazán jöttek ki. De ahogy haladott előre az a néhány rész, amíg szerepelt, ez teljes mértékben megváltozott és a 6. évad 7 részében, mielőtt még elmegy, és megment egy beteget, szintén egy megható jelenet volt. Alan Alda nagyon jól játssza a karaktert.

Továbbra is meg kell említeni a nővéreket, akik szintén sokat hozzátesznek egy-egy jelenethez, mindannyiuk remekül játszik (Haleh, Chuny, Lydia, Malik, Lily, Connie, Yosh Takata is). Ezen évadokban új recepciósként megjelent Frank (Troy Evans), elsődlegesen Jerry helyett, aki majd csak a 8. évad 14. részében tér vissza (nem tudom, hogy hol volt Jerry, de nagyon jó volt újra látni, annak ellenére is, hogy egy sokkal rosszabb szinkronhangot kapott), és Frank Randy-vel (Kristin Minter) szerepel felváltva.

Most is meg lehet említeni az ismertebb neveket, színészeket, kihagytam az előző kommentből például Ewan McGregort.

A hatodik évad értékelése: 9,5/10 (a rendkívül brutális 13-14. részek és a finálé miatt).
A hetedik évad értékelése: 9,5/10 (Az utolsó két rész nagyot dobott az egészen, a finálé pedig parádés).
A nyolcadik évad értékelése: 10/10 (egyértelműen Mark Greene és Peter Benton miatt).
King Diamond 2021 márc. 06. - 22:31:33
Már nem is nézem, milyen jól haladok a Vészhelyzet évadaival...ahogy látom, 2018 nyarán írtam a második évadról. Azóta megint eltelt nem kevés idő és hát, egy darabig nem is folytattam. Aztán idén úgy döntöttem, hogy most már be kell fejezni úgy, hogy írok is róla és eredetileg ugye úgy terveztem, hogy évadonként fogok, de ez már megint nem jön össze, mert azóta már a hetedik évad felénél járok újra. Így, most megpróbálom összefoglalni a harmadik-negyedik-ötödik évad fontosabb eseményeit (a hatodikról és hetedikről majd együtt tervezek írni), történéseit a főszereplőkhöz és a fontosabb epizód/vendégszereplőkhöz kapcsolódóan, ami szinte biztos, hogy nem fog teljes mértékben sikerülni.

MOSTANTÓL SPOILEREK LEHETNEK BENNE /HARMADIK-NEGYEDIK-ÖTÖDIK ÉVAD!!!

- Dr. Mark Greene (Anthony Edwards): Az kijelenthető, hogy a 3. évad nem Mark évada volt. Az első 8 részben szinte folyamatosan kerülgették egymást Susannal, aki a nyolcadik, "A főpályaudvar - Union Station" részben elutazik és egy időre távozik a sorozatból. Ez láthatóan megviseli Markot (amit egy darabig futó kalandokkal próbál feldolgozni, de az "egyszerre több vasat tart a tűzben" taktika nem válik be, kis ideig az egyik nővérrel, Chuny Marquezzel is összejön -- akivel egyébként egész jól összeillettek szerintem; sőt, a 4. évadban megpróbál hosszabb távú kapcsolatot is létrehozni az új "recepciós" kollégával, Cynthia Hooperrel - akit a nagyon szép Mariska Hargitay alakít -, de ez sem sikerül neki), majd pedig következik a wc-ben történő megtámadása (S03E20-ami nagyon keményen és brutálisan volt megcsinálva) és a Chris Law (valamint az elhunyt testvére) ügy (itt egy pillanatra megemlítik az első évados szülési műhibaperét, ami ezek szerint időközben lezajlott, csak nem mutatták -- a 4. évad 11. részében egy rész erejéig visszatér Wild Willy Swift is, aki az első évad végén ezzel fenyegette, de szóba sem kerül köztük sem). Közben pedig gyakorlatilag a sürgősségi osztály vezető pozíciója is elúszik számára Kerry Weaverrel szemben (ami egy idő után úgy tűnik, hogy nem is igazán foglalkoztatja már). A volt feleségével és Rachel lányával időnként találkozik, néhány részben ők is szerepelnek. Susan mellett Douggal és Carollal van a legjobb viszonyban és az 5. évad második felében, miután Doug távozik a sorozatból, érződik, hogy nem igazán találja a helyét, ami még az Elizabeth Corday-al történő megismerkedése és összejövése ellenére is érződik kicsit a hatodik évadban is. Nagyon tetszik, hogy szinte minden évadban van egy-két olyan rész, ami nem a kórházban játszódik, hanem külső helyszínen. A negyedik évadban ilyen volt a hetedik rész (Apák és fiaik - Fathers and Sons), ahol Ross-szal elutaztak, hogy kiderítsék, mi történt Ross apjával és halálának körülményeivel (valamint, megismerhettük Mark szüleit is, akik néhány epizódban szintén feltűnnek még később is, főleg az apja), valamint a 14. is. Ebben a részben is érződött, hogy mennyire szereti Dougot (kölcsönösen) és hogy ő a legjobb barátja. Ennek ellenére az ötödik évadban bizonyos döntésekben (ami nyilván teljesen jogos Mark szemszögéből is) nem áll ki Doug mellett (például Weaver vagy a kórház ellenében), ami végül szintén szerepet játszik abban, hogy Doug úgy dönt, neki ebből az egészből elege volt és felmond.
Érdekes, hogy a későbbi feleségével, Elizabeth-tel csak jó idő elteltével találkozik először (jó, Corday a negyedik évad első részében, mint sebész érkezik meg a kórházba - és a sorozatba, mint Romano ösztöndíjas orvosa Angliából és egy évet gyakorlatilag a sebészeten tölt --ahol előbb Bentonnal is kapcsolatba kezd, de azért jó néhányszor hívták őt is le a baleseti részlegre konzíliumra vagy beavatkozásra, ám Markkal valahogy csak valamikor az ötödik évad felénél találkozik).
Számomra továbbra is az egyik legkedveltebb szereplő a sorozatban (Anthony Edwards pedig továbbra is remekül hozza a szerepet és Józsa Imre hangja telitalálat), ám sajnos Doug távozása óta érződik, hogy valahogy nem igazán találja magát és korábbról sajnos emlékszem, hogy mi lesz az ő történetének a vége (nem is nagyon várom azt a részt, nem akarok újra sírni), ami vészesen közeleg (már csak két és fél évad). Tudom, hogy ezalatt még sok pozitív dolog is fog vele és Elizabeth-tel történni (születik egy kislányuk, stb.), de nem várom a nyolcadik évad végét.

- Dr. Doug Ross (George Clooney): Nekem Ross is az egyik kedvenc szereplőm (volt), és a hiánya egyre inkább érződik, miután az 5. évad 15. részében felmond a történtek után. A fontosabb történetszálak közül az elsődleges, hogy sikerül újra összejönnie Carollal és ikreik is születnek (igaz, amikor az S05E15-ben úgy dönt, hogy elfogadja a seattle-i állást, ő ezt még nem tudja. A másik legfontosabb dolog, hogy egy adott ponton úgy tűnik, nem maradhat a sürgősségi osztályon, aminek legikább Weaver az előidézője. De aztán sikerül megkerülnie őt, és eléri a célját, hogy kinevezzék, mint az osztály új gyermek főorvosát, aminek én nagyon örültem. Igaz, egyre inkább látszódott és érződött, ahogy haladtunk előre a részekben (főleg a 4. évad második felében és az 5. évadban), hogy egyre kevésbé akar már ebben az egészben részt venni, annak ellenére, hogy ott van neki Carol, valamint Mark (itt is megemlítem a 4. évad azon kiemelkedő részét, amikor Markkal elmennek kideríteni, hogy mi történt az apjával). Markkal is vannak összezördülései, nem mindig áll ki mellette (például Kerry ellenében), hiába a legjobb barátja. Két súlyos eset is történik vele/hibát vét, előbb egy drogfüggő kisbabát akar titokban "leszoktatni" egy procedúra segítségével a kórházban, de Mark és Kerry előtt is lebuknak Carollal, és előbb még csak felfüggesztik és fegyelmit kap, ám utána egy gyógyíthatatlan, vegetáló kisgyerek eseténél tetőzik a sztorija (amikor is "segít" az édesanyának halálos gyógyszeradagot beadni a vegetáló gyereknek). Végül ezt is komolyabb per és következmények nélkül megússza, mert egy genetikus orvos barátja tanúskodik/kiáll érte, ám Doug úgy dönt, hogy neki elég volt ebből és felmond Anspaugh-nál. Kéri Carolt, hogy menjen vele Seattle-be, ahol állásajánlatot kapott, de ő habozik és még egy darabig marad a sorozatban (ám nagyon érzőzik rajta is, miután Ross elmegy, hogy nem érzi már magát jól a munkahelyén, főleg, miután az ikrek is megszületnek). Nagyon jó volt látni újra a 6. évad 21. részében, amikor Carol utánament, érzelmes pillanat volt. És meg kell, hogy mondjam, egyre inkább érzem azt, hogy ahogy haladunk előre a részekkel, évadokkal és az alapszereplők közül egyre többen távoznak, egyre kevésbé olyan az egész, mint előtte (már most nagyon hiányzik a sorozatból Ross, az új gyerekorvos, Cleo Finch sehol sincs hozzá képest karakterben sajnos). Mondom ezt annak ellenére, hogy jönnek be új karakterek, szereplők, színészek, akik között vannak igazán jók (mint például Romano, aki szintén az egyik kedvenc karakterem; vagy éppen Kovac), de az új karakterek többsége legikább semleges számomra (sajnos). Egyáltalán nem olyanok, mint Benton, Greene, Ross vagy éppen Weaver. Érdekességként megemlíteném még a jó néhány részben szereplő, Kirsten Dunst által alakított Charlie karakterét, akin szintén megpróbál segíteni, hogy jó útra térjen.

- Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield): Sok mindent nem nagyon lehet róla mondani ezen évadokhoz kapcsolódóan, mivel a 3. évad 8. részében távozik (egy időre) a sorozatból, addig pedig folyamatosan kerülgetik egymást Markkal (például mikor megpróbálja elhívni magával Hawaii-ra nyaralni, stb.). A kezdetektől fogva szimpatikus szereplő és örülök, hogy a húga és annak gyermeke nem volt benne ebben a nyolc részben, ám végül elsődlegesen mégiscsak emiatt távozik. Mark még utánamegy, hogy maradásra bírja és bevallja neki, hogy szereti, amit ő is kölcsönösen megerősít, de ennek ellenére elmegy. A Kaysonos szál továbbra sem folytatódott, igaz, a kardiológus csak bizonyos részekben tűnik fel az évadok során, leginkább vezetői értekezletek, fegyelmi meghallgatások során, valamint néha egyszer-egyszer, mikor lehívják konzíliumba egy-egy beteghez. Kár, pedig Kayson is egy remek szereplő, kemény, határozott, karakteres és Sam Anderson is remekül alakítja. Látom, hogy Susan a 8. évad 4. részében fog visszatérni a sorozatba és egész sokáig újra meghatározó főszerelő lesz majd, amit mindenképp kíváncsian várok, mert nem igazán emlékszem már rá.

- Dr. John Carter (Noah Wyle): Hozzá kapcsolódóan leginkább arról írnék, ami a 6. évadban történt vele, de arról majd egy következő posztban. Az egyik említésre méltő főbb történetszála mindenképp Dennis Ganthez kapcsolódik, aki a 3. évad 1. részében érkezik az osztályra, mint új egyetemista medikus tanuló és Benton és Carter kezei alá kerül. Benton szinte ugyanúgy viselkedik vele, mint régen Carterrel, sosem dicséri, sosem mond neki még egy jó szót sem és egy idő után Carternek is kezd belőle elege lenni, hiába költöznek össze az évad néhány részében. Aztán a 3. évad 11. részében Benton az ebédlőben, sokak szeme láttára/füle hallatára nyilvánosan számonkéri Gantet egy esettel kapcsolatban, aminek a végén megfenyegeti, hogy ha még egyszer ilyen hibát vét, kirúgatja. Ennek eredményeképp Gant Anspaugh-hoz fordul, aminek a megbeszélésekor Carterben is csalódik, aki nem áll ki mellette Benton ellenében. És aminek - mint később megtudjuk -, komoly következményei lesznek, hiszen az epizód végén behoznak egy vonat/metró elé ugrott rendkívül súlyos állapotban lévő beteget, akiről kiderül, hogy Gant az, nagyon jól meg van csinálva ennek a résznek a vége. Nem tudják megmenteni az életét és egy darabig mind Cartert, mind Bentont emészti a lelkiismeret (jó, sokkalta inkább Cartert), hogy hogy történhetett ez meg. A sebészeti gyakorlata leteltével úgy dönt, hogy inkább a sürgősségi osztályon szeretne dolgozni, ami sikerül is neki, igaz, nem "ingyen". De előtte még, a 3. évadban összejön a sebészeti gyakorlaton egy gyereksebész főorvossal, Abby Keatonnel, akivel néhány részen keresztül együtt vannak, és akinél Bentonnal együtt gyakorlatoznak. A negyedik és ötödik évadban aztán több dolog is történik vele: jó kapcsolatot alakít ki Anna Del Amicoval, aki számomra is egy nagyon szimpatikus szereplő volt (és nem csak a gyönyörű Maria Bello miatt), ám kapcsolatuk sosem teljesedik ki. Utána egy rövidebb kalandja lesz egy Roxanne nevű betegével, majd pedig rövid kapcsolata Elaine Nichols Carterrel (az egyik unokatestvérének volt feleségével), aki szintén a gyönyörű Rebecca De Mornay alakít néhány részen keresztül. Továbbá, megismerhetjük a drogfüggő unokaöccsét, Chase-t, aki maradandó agykárosodást szenved egy drogtúladagolás után, annak ellenére, hogy John próbálta ezt megakadályozni; és a nagyszüleit is, akik közül a nagyanyja, Millicent Carter feltűnik jó néhány epizódban. Az 5. évad 1. részében aztán megérkezik Lucy Knight orvostanhallgató, akit Carterhez osztanak be, és kb. hasonlóan bánik vele, mint anno Benton Carterrel. Az egész évad folyamán lehet érezni, hogy kedvelik egymást, de valahogy nem tudnak egyről a kettőre lépni, helyette összezördüléseik és vitáik vannak. Aztán pedig következik a 6. évad 13. és 14., egyébként brutálisan jó részei, majd pedig az utána következő események, de erről majd a következő posztban írok bővebben...

- Carol Hathaway főnővér (Julianna Margulies): Carolnál gyakorlatilag két fő dolgot tudok kiemelni ezen évadokhoz (és még a hatodikhoz is, a távozásáig) kapcsolódóan: már a harmadik évadtól kezdve egyre inkább látszódik, hogy újra kezdenek egymásra találra Douggal (a harmadik évad első részében egy jelenet erejéig látjuk, amint a korábbi mentős partnerével, Sheppel találkozik, akinek új barátnője van már). Egy ún. "magánrendelést" indít a sürgősségin, hogy ezzel is több beteget tudjanak ellátni, ám a Douggal történtek (és hogy ehhez ő is asszisztált) után felfüggesztik ezt. Nagyon érződik, hogy miután Ross elmegy, nem találja/leli a helyét, gyakorlatilag majdnem egy teljes évadon keresztül. Főleg, miután megszületnek az ikrei Dougtól. Egy ideig kezd összeismerkedni Kovac-csal, de nem alakul ki közöttük komolyabb kapcsolat. Nagyon szépen megcsinálták az utolsó részét, ahogy felismeri, hogy neki a gyerekei és Doug a legfontosabbak a világon (ami gyakorlatilag Doug távozása óta folyamatosan érződik rajta), és csapot-papot mindent otthagyva elutazik Seattle-be Doughoz (még a lányok nélkül), ami, mint már Ross-nál is írtam, egy rendkívül megható és érzelmes jelenet, meg is könnyeztem. Már most hiányzik a sorozatból, és szerintem számomra senki sem fogja tudni pótolni a helyét, mint főnővér, akármilyen jó, szimpatikus Haleh, Lydia Chuny, Lily vagy éppen Malik is.

- Dr. Peter Benton (Eriq La Salle): A harmadik évad elején kiderül, hogy nem kapta el a betegséget Jeanie-től. Benton is az egyik kedvenc szereplőm, annak ellenére, hogy kemény, ám a harmadik évad (és valahogy az azt követők se) az ő évadjai, többnyire negatív történetszálakban szerepel, amit sajnálattal nézek. Előbb a már Carternél is említett Dennis Gant-ügy, ami azért kimondva-kimondatlanul Benton lelkén is szárad, aztán pedig a Carlával történő összegabalyodása és fiának megszületése (ami már önmagában rendkívül kockázatos, mert koraszülöttként születik), majd pedig később az is kiderül, hogy süket. A harmadik évadban gyermeksebészeti gyakorlatot folytat, ami nagyon megtetszik neki és nagyon szeretné ezt folytatni, ám Abby Keaton nem javasolja őt a gyakorlat meghosszabbításakor (látszódik rajta - ahogy Abby is mondja -, hogy remek sebész, de nem ért a gyerekek és szüleik nyelvén, így nem lenne belőle jó gyereksebész, amivel nem tudok vitatkozni). Aztán Elizabeth Corday megérkeztével egy ideig járnak, de aztán megegyeznek, hogy maradnak inkább barátok és kollégák, amiben véleményem szerint azért valamennyi szerepe Romanónak is van, aki szintén időközben érkezik meg a sorozatba (a 4. évad elején). Ezek után többször is összetűzésbe keveredik Romanóval (a hatodik és hetedik évadban is), lesz fegyelmi tárgyalása, ami után egy darabig felfüggesztik. Megható kijelentés volt tőle, mikor az S04E19 részben mondja Elizabeth-nek, hogy "elvesztettem a mentoromat", utalva itt Morgensternre (attól függetlenül, hogy mi történt korábban kettejük között a műtőben), de erről majd írok kicsit hosszabban Morgensternnél. Sajnos kijelenthető, amit már az elején is írtam, hogy évadok óta rájár a rúd (a 6-7. évadban is). Az ötödik évadban vele is volt egy külső helyszínen forgatott rész (S05E16), amikor egy kis faluba ment orvosi ellátást szolgáltatni és megtapasztalta, hogy milyen is egy merőben más környezetben végezni a munkáját. Ez a rész is nagyon tetszett és feldobta a sorozatot és valamelyest Benton történetszálát is, de ettől még ezen évadokban sokkal több negatív dolog történik vele, mint pozitív (sajnos). Remélhetőleg ez a későbbiekben változni fog pozitív irányba.

- Dr. Kerry Weaver (Laura Innes): Továbbra is azt mondhatom róla, hogy elsődlegesen törtető, másokon átgázoló stílusa miatt generálja a konfliktusokat. Ross-t gyakorlatilag a kezdetektől fúrja, és végül nagy szerepe lesz neki is abban, hogy Doug meghozza a végső felmondási döntését. Mark-ot is megvezeti, átveri, mikor a sürgősségi osztály új vezetőjének kinevezéséről lesz szó (de ez már a 6. évad 1. részében van). Már megszoktam a stílusát, de különösebben nem szimpatikus, sosem lesz az szerintem, inkább semleges. A magánéletéről továbbra sem nagyon tudunk meg semmit (rémlik még néhány dolog vele kapcsolatban, illetve a 6-7. évadban is történnek vele ezzel kapcsolatban dolgok, de erről majd a következő posztban írok), egy darabig nála bérel egy szobát Carter, valamint érdemes még megemlíteni a Dr. Ellis Westes viszonyát, akivel a 4. évadban találkozik munkakapcsolat céljából, de ebből később egy rövid viszony alakul ki (Clancy Brown is egy elég foglalkoztatott színész, gondolom ezért is szerepelt csak ilyen kevés részben, mint vendégszereplő).

- Jeanie Boulet (Gloria Reuben): Számomra Jeanie is a semleges karakterek közé tartozik, sosem kedveltem meg különösebben. Egy darabig próbálja titokban tartani a betegségét, de Mark betekint a leleteibe, Kerry pedig magától rájön. Ezek után el akarják tiltani a betegektől, amibe ő nem nyugszik bele, és gyakorlatilag megzsarolja a vezetőséget (Anspaugh-t és Weavert), mikor el akarják bocsátani, hogy beperli a kórházat és bevonja a médiát is. Ez a döntése sem segítette megkedveltetni jobban a karaktert velem (annak ellenére/attól függetlenül, hogy az ő szemszögéből valamilyen szinten érthető a döntése). Így marad az osztályon, betegeket is ellát. Egy rövid ideig megpróbál a volt férje után is ismerkedni, ami úgy tűnik, hogy Dr. Greg Fischer specialistával sikerül is neki (a 3. évadban), de aztán újra képbe kerül Al Boulet, aki továbbra is rendbe szeretné hozni a tönkrement kapcsolatukat/házasságukat. És Jeanie végül úgy dönt, hogy ad neki még egy esélyt és a 4-5. évadban ezt látjuk, ahogy próbálják helyzehozni azt. Egy ideig visszaköltözik Alhez, majd mikor Al nem talál munkát Chicagóban (szerinte a betegsége miatt), arra kéri Jeanie-t, hogy menjen vele, aki ezt nem teljesíti, így újra elválnak útjaik, most már végleg (a 4.évad 9. részében). Ezek után a 4. évad második felében elkezdi ápolni Anspaugh halálos betegségben szenvedő fiát, akivel jó barátságot alakít ki, ami a srác haláláig még szorosabbá válik. A távozásáig (S06E06) a köztes időben még összejön egy rendőrrel, Reggie-vel és végül elég sok hercehurca árán, de sikerül örökbe fogadniuk egy szintén HIV-pozitív kisbabát, de ez már szerintem átnyúlik a 6. évad történéseibe is.

- Dr. Maggie Doyle (Jorja Fox): A déli kórházból átkerülő új orvosként ismerjük meg a 3. évad 3. részében. Sok mindent nem igazán tudunk meg róla a távozásáig (S05E17). Különösebben rá is a semleges jelzőt tudnám mondani (habár a szókimondósága mindenképp tetszett), egy idő után kiderül, hogy leszbikus, de én nem emlékszem, hogy bármi szó lett volna róla az 5. évad 17. része óta (most a 7. évad 11. részénél járok), hogy mi lett vele. Annyit még mindenképp ki kell emeljek vele kapcsolatban, hogy az első magyar hangként egy nagyon jó mély női hangot kapott (Varga Mária), sajnálom, hogy később lecserélték.

- Dr. Anna Del Amico (Maria Bello): Kicsit több, mint egy évadon keresztül szerepel a sorozatban, a 3. évad 20. részében látjuk először, mint új gyakornokot, aki a második szakvizsgáját csinálja. Maria Bello gyönyörű, de a 24 részben túl sok minden nem történik vele. Kerülgetik egymást Carterrel, majd később, mikor alakulni kezdenének Johnnal a dolgok, megérkezik a volt barátja (aki szintén orvos), és újra összejönnek. A 3. évad utolsó két részében még a vendégszereplőknél írják, a 4. évadban viszont végig főszereplő, és a története se igazán lett lezárva az évad folyamán, így engem váratlanul ért, hogy az 5. évadban már egyáltalán nincs benne. Az S05E01-ben egy John és Lucy közötti beszélgetésből kiderül, hogy a barátjával együtt visszament Philadelphiába, amit én sajnálok, mert szimpatikus szereplő volt. Igaz, szerintem Szirtes Ági hangja kevésbé illett hozzá.

- Dr. Elizabeth Corday (Alex Kingston): A 4. évad 1. részében ismerjük meg, mint az új sebész orvost, aki Angliából van itt ösztöndíjasként. Sok mindent leírtam már róla mind Marknál, mind Peternél. Szimpatikus, csinos nő. Előbb Bentonnal kezd kapcsolatba, aztán Romano is le szeretne csapni rá, de lepattintja, akinek ez nagyon nem tetszik (főleg, miután megtudja, hogy Bentonnal kavar), majd pedig az 5. évadban megismerkedik Markkal, akivel komolyra fordul a kapcsolatuk, ami folytatódik a 6-7. évadban is (és nyilván egészen Mark haláláig). Róla majd írok kicsit többet a 6-7. évadoknál, mert ott is elég sok minden történt már. Tóth Éva hangja passzol hozzá.

- Dr. Robert Romano (Paul McCrane): Mióta megjelent (S04E05), nekem az egyik kedvenc új karakterem és McCrane is brutálisan jól játssza a szerepét (a tipikusan arrogáns, mitugrász, szemétláda főnököt). Kb. azt tudnám elmondani róla, mint eleinte Weaverről, csak őt szinte mindenki utálja, azóta, mióta megjelent. Weaver karaktere azért változott a 2. évad óta, de Romano még mindig (a 7. évadban) is ugyanolyan kis mitugrász rohadék, mint eddig is volt és nagyon jól csinálja! Le a kalappal a karakter kitalálója és McCrane előtt is! Katona Zoltán pedig szintén tökéletes választás volt a magyar hangjának (meghallgattam az eredeti hangját is, elég magas), valamint a főcímben is remek helyet kapott (S06E01-től).

- Dr. Lucy Knight (Kellie Martin): Az 5. évad 1. részében érkezik meg a megyei kórházba, mint harmadéves gyakornok és lesz főszereplő gyakorlatilag másfél évadon keresztül. Vele kapcsolatban sem tudnék olyan nagyon sok dolgot kiemelni és írni, Carter mellé osztják be gyakornoknak és emiatt gyakorlatialg vele is van a legtöbb kapcsolata. Egy ideig látszólag folyamatosan marják egymást, de aztán elkezdenek érdeklődni egymás iránt, ám Carter nem kockáztatja meg a kirúgását azzal, hogy összejön a medikájával. A másik legfontosabb történés pedig a 6. évad 13. részében történik vele sajnos, de erről majd a következő posztban írok egy kicsit bővebben. Egyébként számomra inkább a szimpatikus szereplők közé tartozik/tartozott, csinos, szép, aranyos kis csaj és Gubás Gabi hangja is passzolt hozzá.

A főszereplőkön túl most is írnék még néhány mellék/egyéb szereplőről is:

- Dr. David Morgenstern (William H. Macy): Röviden újra megemlíteném, mivel néhány részben még szerepel a 3. és 4. évadokban. Miután szívrohamot kap, Kerry Weavert nevezik ki a sürgősségi osztály ideiglenes vezetőjének. Amikor visszatér, érződik rajta, hogy már nem a régi, kijött a gyakorlatból és hiába sebész főorvos (és a sürgősségi osztály vezetője), valahogy nem találja a helyét a kórházban és a műtőben sem. Ez utóbbi egy Bentonnal közös műtétnél csúcsosodik ki, amikor Morgenstern leblokkol, átvág egy artériát és Benton átveszi a műtét irányítását tőle, ami a fegyelmi tárgyalásához vezet és aminek a végén felfüggesztik Bentont. Ám David úgy ítéli meg, hogy ő már nem a régi, nincs motivációja és lemond, de előtte még visszavonatja Peter felfüggesztését. Gondolom William H. Macy rengeteg egyéb filmes/sorozatos munkái, szereplései miatt nem tudott maradni hosszabb távon a sorozatban (amit már korábban is említettem). Sajnálom, mert rendkívül szimpatikus és rokonszenves szereplő volt és magát a színészt is szeretem. Ahogy nézem, az utolsó, 15. évadban visszatér még egy részben, gondolom amolyan látogatóként, a "régi szép idők emlékére".

- Dr. Angela Hicks (CCH Pounder): Ő is feltűnik még néhány epizódban a 3. és 4. évadban, utolsó mejelenése az S04E02-ben van. Őt is sajnálom, hogy ilyen kevés részben szerepelt, mert mindig is szimpatikus sebész főorvos volt, határozott, kemény. Mikor Carter úgy vette rá egy műtétre, hogy nem szólt róla Anspaugh-nak, és ő ezt a műtőben tudta meg, majd pedig ki akarta rúgatni, nem semmi. Gondolom, hogy mivel a távozása után nem sokkal érkezik meg Romano, mint szintén sebész főorvos, valamint Elizabeth Corday érkezése (S04E01) is közrejátszhatott a távozásában, valamint az egyéb filmes/sorozatos szereplései.

- Dr. Donald Anspaugh (John Aylward): Róla is írtam már, de megint el kell mondanom, hogy rendkívül profin játssza a sebész főorvost és a kórház osztályvezetőjének szerepét is Aylward. Igaz, miután a nyakába szakad a rengeteg papírmunka is a sürgősségi osztály vezetői pozíciójával együtt (amikor Kerry-nek elege lesz abból, hogy nem jut dűlőre a kórház az állás betöltésével kapcsolatban), viszonylag rövid idő alatt elege lesz belőle és kinevezi utódjának Romanót (nem a sürgősségi osztály vezetőjének--bár egy ideig annak is, hanem a kórház vezetőjének), ami azért lássuk be, érdekes döntés volt tőle. Miután pedig ez megtörténik, egyre kevesebb epizódban szerepel, nem tudom, miért. A fiához kapcsolódó sztoriról már írtam Jeanie-nél, valamint mindenképp érdemes még megemlíteni a 3. évados Gantes beszélgetést (ő, Benton, Gant és Carter) között.

- Dr. Amanda Lee (Mare Winningham): Tudom, hogy csak 4 részben szerepel az 5. évadban, de mindenképp megérdemel két mondatot a csalása (hogy részeken keresztül el tudta hitetni mindenkivel, hogy ő főorvos és így ő lett a sürgősségi osztály kinevezett vezetője e néhány rész erejéig) és a Markhoz fűződö beteges, plátói szerelme, majd pedig a csalódás utáni elkeseredett lépése.

Továbbra is meg kell említeni a nővéreket, akik szintén sokat hozzátesznek egy-egy jelenethez, mindannyiuk remekül játszik (Haleh, Chuny, Lydia, Malik, Lily, Connie, Yosh Takata is). Ezen évadokban recepciósként Jerry (Abraham Benrubi) és Randy (Kristin Minter) felváltva szerepeltek.
Az továbbra is kijelenthető, hogy a mentős részek feldobják a sorozatot, melyben valaki beszáll mentőzni (ha jól emlékszem Mark, Carter és Corday voltak eddig) és a történéseket egy kicsit ebből a szemszögből is láthatjuk (mint a Harmadik műszakban). Ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni az S05E17. részt, ahol pont egy mentős esik áldozatul egy korábbi esetnek, amiben Carter vett részt. Nagyon jól és keményen meg volt csinálva az egész.

Megemlíteném még a viszonylag sok ismert(ebb) színészt egy-egy epizódszerepben, vagy akik akár több részen keresztül is szerepelnek a sorozatban, néhányuk (mindenkit lehetetlen felsorolni): pl.: Ken Kercheval, Djimon Hounsou, James Cromwell, vagy éppen James Belushi (igaz, utóbbi kettő már a 7. évadban tűnik fel).

A magyar szinkronhoz kapcsolódóan írnék egy-két mondatot, többször is belenéztem, vagy akár fél részeket is megnéztem eredeti, angol nyelven, de egyszerűen olyan szinten jobb a magyar szinkron, hogy nem lehet elmondani. Ez tipikusan azon sorozatok közé tartozik, amit szinkronosan kell nézni és nem feltétlen csak azért mondom ezt, mert már megszoktuk a magyar hangokat egy adott színészhez (mint például Szabó Sipos Barnabást George Clooney-hoz), hanem mert tényleg jobbak a magyar hangok, valamint a magyar fordítások is. Le a kalappal a fordítók, szövegírók előtt, látszik, hogy szakmai lektor is a segítségükre volt (mindig be is mondják minden rész után). Az kicsit mulatságos volt, mikor Clooney távozásával (S05E15) még két részen keresztül benne hagyták a főcímben a magyar hangoknál Szabó Sipos Barnabást.

És utolsónak megemlíteném még, hogy ahogy nézem az IMDb-t, néhány olyan színész sajnos már meghalt a karakterek közül, akik még abszolút nem voltak idősek: például az Abby Keatont alakító Glenne Headly, a Malikot alakító Deezer D (aki idén januárban halt meg), vagy éppen a Wendy nővért alakító Vanessa Marquez (úgy igazából, ezt a bekezdést elsősorban hozzá kapcsolódóan írom, mert róla kikerült az internetre egy videó és egyszerűen döbbenetes, ami azon látható...utánaolvastam, hogy mi történt vele, és rendkívül sajnálatos az egész, a videó pedig szó szerint sokkoló--nagyon sajnálom, hogy odajutott szegény, ami a videón látható).

A harmadik évad értékelése: 8/10.
A negyedik évad értékelése: 9/10 (főleg Romano és Ross miatt).
Az ötödik évad értékelése: 9/10 (szintén főleg Ross miatt).
9/10
nikato 2020 nov. 22. - 11:51:01 9/10
13. évadban furcsa, hogy belecsöppen Gates, akit ugye Stamos alakít, eredetileg más karakter lett volna, de akkor még nem ért rá, így átírták és később mentősként jelent meg. Viszont sokan írják a neten is, ami engem is zavart, hogy túl idős volt kezdő orvosnak, 43 volt, de 35-nek írták meg, pedig látszott rajta a kor, az élettörténete is fura volt, h együtt él az elhunyt barátja nőjével és lányával, a szinkronhangja is borzalmas volt. Lehetett volna orvos akit áthelyeztek egy másik kórházból mondjuk. Nem értettem azt se, Neela-ba, hogy lehetett ennyi férfi szerelmes, csak ebben az évadban 3 is. A végén Prattet is miért intézték el? Az egyik legszerethetőbb karakter volt.
8/10
Lámai Dala 2020 máj. 20. - 16:01:53 8/10
Az +van, hogy beviszik a mókust a balesetire, kijön egy doki hozzá.
--Ross doktor vok.
--Igen? Akkor azonnal hívjon egy jó orvost!

De viccet félretéve nekem bejött a sorozat, főleg Romano karaktere. Carter szinkronhangja pedig tökéletes volt Alföldi Robival. Dr. House az Isten, de a 2. hely az jár. 8,5/10
10/10
tartakovsky 2020 jan. 15. - 22:17:07 10/10
Az RTL-nél szépen belevágták az első évadbeli Hóvihar című epizódba, ezért tartottam tőle, amikor megtudtam, hogy az ő két kábelcsatornájukon (RTL II, Sorozat+) fogják adni az első évadtól, hogy ez előfordulhat....
Gulyás Katalin 2019 júl. 24. - 12:31:36 Előzmény King Diamond
Jeanie Boulet nem ápolónőként került a sorozatba, hanem gyógytornász (fizikoterapeuta)ként. Ebből lett orvosasszisztens a második évadban. Ezt a lépést kicsit erőltetettnek érzem, csak azért hozták be, mert folytatni akarták az elkezdett szálat Bentonnal -viszont Gloria Reuben kevesellte a szerepét gyógytornászként
Kuttyánszkikutya 2018 okt. 30. - 13:28:12 Előzmény tartakovsky
Téééényleg? Hogy az ördögbe nem ismertem rá, ismerem Uri István hangját, őt magát is személyesen...!?.Hm,...
10/10
tartakovsky 2018 okt. 29. - 14:32:48 10/10 Előzmény Kuttyánszkikutya
Uri István
King Diamond 2018 aug. 19. - 20:11:58
Hát, megint csak nem tudom elmondani, hogy jól haladnék a Vészhelyzet évadaival. Az első évadról jó másfél éve írtam, ami után egyébként elkezdtem nézni a másodikat is (ha jól emlékszem, 3 részt néztem meg akkor), de utána valahogy abbamaradt és nem folytattam. Aztán már megint eltelt másfél év, mikor most úgy döntöttem, hogy folytatni kell most már, mert sosem fogok vele végezni. Így most 3 nap alatt ledaráltam a második évadot. Ez az évad 22 részes (az első 25 volt), részenként kb. 45 percesek. A főcím és a zene továbbra is remek, a második évad hatodik részében történik az első változás a főcímben, itt kerül be Jeanie Boulet (Gloria Reuben) a főszereplők közé. A magyar hangokról továbbra is azt tudom elmondani, hogy nagyon illenek a szereplőkhöz. A történetszálak többé-kevésbé folytatódtak az egyes karaktereknél, illetve némelyiket kicsit jobban is megismerhettük, ezekről írnék most kicsit hosszabban:

MOSTANTÓL SPOILER IS LEHET BENNE /MÁSODIK ÉVAD!!!

- Dr. Mark Greene (Anthony Edwards): Továbbra is az egyik legszimpatikusabb szereplő. Most már ő a megbízott vezetője a sürgősségi osztálynak, melyet szerintem jól végez. A családi történetszála gyakorlatilag úgy folytatódik, ahogy megjósoltam, vagyis, megpróbál ingázni Chicago és Milwaukee között (ahol a felesége és a lánya élnek), de nem működik sokáig a távkapcsolat, mert Jenn beleszeret egy ottani kollégájába, ám végül egy baleset miatt lesz kénytelen elmondani Marknak ezt, még Karácsony előtt, amit nem így tervezett. Az évad vége fele beadja a válópert. Néhány részben szerepel a felesége és a kislánya is, akinek nehéz megemésztenie, hogy a szülei szét fognak menni, érthető módon (és nem is nagyon tudja még hova tenni/feldolgozni a helyzetet). Amikor nem megy haza, akkor Dougnál száll meg, ahol megismerkedik annak több nőjével is.
Már viszonylag az évad elején megkapja maga mellé Dr. Kerry Weavert, aki, mint új szereplő érkezik a sorozatba és egyből felkavarja az állóvizet. Mark jól kijön vele és az évad végére megegyeznek, hogy támogatja őt a kinevezésében, mint új főorvos, ha Kerry is támogatja Susant (akit Mark nagyon kedvel és jóban van vele már a kezdetek óta), hogy ő legyen a gyakornokok főnöke. De Mark gyakorlatilag mindenkivel próbál jó kapcsolatot kialakítani. Ebből adódik aztán az is, hogy egy betegével (Loretta) jó kapcsolatba kerül, aki több részen keresztül is szerepel az évadban.
Az viszont érdekes, hogy az első évad végén meglebegtetett műhibaperből gyakorlatilag még nem lett semmi. Ha jól emlékszem, néhány részben volt csak erről szó, és mindössze egyetlen részben találkozott a meghalt anyuka férjével és a kisgyerekkel. Nem emlékszem, hogy ilyen sokáig húzódna ez az egész és majd lesz belőle valami később, vagy sikerült peren kívül megegyezni az apával (amiről volt is szó), csak nem mutatták. Mindenesetre érdekel, hogy ebből lesz-e még valami a továbbiakban.

- Dr. Doug Ross (George Clooney): Nála is érdekes a történetszál folytatása, mert Carollal gyakorlatilag semmilyen szinten nem léptek előre, mindössze barátok az évad folyamán. Igaz, ebben szerepet játszik Carol kibontakozó kapcsolata a mentős sráccal (Sheppel), ám az utolsó részből megint csak arra lehet következtetni, hogy ez sem lesz hosszú életű. Az évad folyamán néhány rész erejéig megismerjük mind az édesapját, mind pedig az édesanyját. Volt kitől örökölnie az egyéjszakás kalandokat és rövid kapcsolatokat. Az évadban még az apja kiszemeltjével is összegabalyodik. Egy ideig úgy néz ki, hogy nem támogatják tovább a kórházi ösztöndíját, amit leginkább a gyerekosztály vezetője (Dr. Bernstein) erőltet, aki ki nem állhatja Dougot. Ám az évad egyik legjobb részében, ahol megment egy csatornába szorult kisfiút és a sajtó által ismertté válik és kitüntetést is kap, aminek következtében úgy döntenek Morgensternék, hogy újabb egy évre meghosszabbítják az ösztöndíját úgy, hogy Mark lesz a közvetlen főnöke. Ebben az évadban Rossnak is volt egy tévedése/hibázása egy sportoló fiú korábbi diagnózis felállításánál, amikor is nem vett észre egy kezdődő daganatot a térdében. Az apának aztán nem mondták el a teljes igazságot az esetről (egyeztetve a kórház ügyvédjével, Morgensternnel, Greene-nel), amit Benton nem nézett jó szemmel és ő ezt megtette. Aminek következtében nem csak Ross került bonyodalomba. Érdekességként még meg lehet említeni hozzá kapcsolódóan, hogy néhány epiződ erejéig van egy állandó kisfiú betege, akinek anyját Lucy Liu alakítja.
Idővel gondolom azért majd újra egymásra találnak Carollal, de már nem emlékszem, hogy mikor.

- Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield): Az egész évadon keresztül próbál kijönni Weaverrel, de nem nagyon megy, valamint próbál helytállni úgy a munkájában, hogy közben neveli is a húga kislányát, aki a harmadik epizódban otthagyja azt. Ez nem nagyon megy neki, valószínűleg ezért is utasítja vissza az évad végén a gyakornokok főnöke posztot, amit végül Weaver felajánl neki. Úgy gondolom, hogy túlságosan sok játékidőt elvesznek a kislánnyal és a húgával kapcsolatos dolgok, ami unalmassá válik egy idő után. Mert gyakorlatilag a magánéletéből ezen kívül semmit sem kapunk. Megértem, hogy baromi nehéz helyzetbe kerül, mert az elején még azon is elgondolkodik, hogy örökbeadja a kislányt, majd úgy dönt, hogy ő szeretné adoptálni (mikor a szülei is kezdenek segíteni neki a kislány nevelésében), amit viszont keresztül húz Chloe visszatérte, valamint, hogy látszólag megváltozott, normális állása és férje is van és tiszta. Így végül úgy dönt, hogy visszaadja a kislányt nekik. Ahogy nézem az IMDb-n, a húga a huszadik részben szerepelt utoljára a második évadban, és mindössze egyetlen részben fog még visszatérni, majd évadok múlva. Nem is baj, mert nekem valahogy sosem volt szimpatikus a karakter. Kayson egyáltalán nem szerepel a második évadban, így a kettejük első évad végén elkezdett történetszála sem folytatódott (amit bántam). Kíváncsi vagyok, hogy miként folytatódik a története a harmadik évadban.

- Dr. John Carter (Noah Wyle): Vele azért itt már több minden történik, mint az első évadban. Az első részben történő belépője/visszatérése az osztályra mulatságos. Egy ideig jól elvan a sebészeten, Bentonnal is jobbra fordul a kapcsolata. Aztán, már az első részben megérkezik egy új medikus, Harper Tracy (Christine Elise), akivel eleinte csak kerülgetik egymást. Időközben azonban Ross egy éjszaka erejéig "belép" a kibontakozó kapcsolatba, amit John nehezen, de végül megemészt. Aztán összejönnek Harperrel és egész jól is alakul a kapcsolatuk. Mindaddig, míg a színre nem lép Harper egy korábbi egyetemi évfolyamtársa, Dale, akivel már az elejétől kezdve rivalizálni kezd Carter. Ez odáig fajul, hogy kimutatja a foga fehérjét John, vagyis, hogy úgy alakítja a dolgokat, hogy magát segítse a többiek helyett, neki legyen minél több betege/esete, hazudik nekik/átveri őket, stb. Ennek aztán meg is issza a levét, mert Harper szakít vele, és ahogy látom az IMDb-n, már nem is fog visszatérni a sorozatba (pedig nem voltak rossz páros). Ezen kívül az évad szintén vele zárul (csakúgy, mint az első), miután a diplomáját megkapja és általános orvos lesz. Szép gesztus az is tőle, hogy végül mégis csak Benton mellé szeretne kerülni továbbra is, amit Morgenstern jóvá is hagy. Az évad úgy végzödik, hogy Bentontól megkapja az orvosi köpenyét, rajta a nevével (ami szintén szép gesztus), utána pedig éppen hoznak egy sérültet, és ahogy Susan mondja, hogy Carter doktor, az is nagyon szép (egyből emlékeztetett az utolsó évad végére, ahol szintén hasonló a felállás, csak ott Carter mondja ezt Rachel Greene-nek, megható jelenet). Ez is egy remek évadzáró volt.
Még annyit megemlítenék, hogy neki is van az évad folyamán egy visszatérő betege, Ruby (Mr. Rubadoux), akinek nem mondja el a teljes igazságot a felesége állapotáról, hogy megkímélje őt ettől. Helyette megpróbál mindent annak érdekében, hogy a lehető legtovább tudja maga mellett még Ruby a feleségét élve, ám Ruby rájön, hogy hazudott neki és csalódik benne. Carter még Ruby feleségének temetésére is elmegy a bűntudata miatt, de ez a férfit már nem nagyon érdekli.

- Carol Hathaway főnővér (Julianna Margulies): A Taglierivel történtek után az évad nagy részében a magánéletéből nem látunk sokat. Ebben az évadban néhány rész erejéig mentős gyakorlatot kell végeznie, ezért láthatjuk ilyen munkában is, ami egyébként feldobja a sorozatot, vagyis, hogy nem csak a kórházban játszódik mindig. Itt ismerkedik meg Ray Shepharddal (Ron Eldard), akivel egy ideig kerülgetik egymást, aztán úgy néz ki, hogy összejönnek. Carol saját házat vesz, amibe beköltözik Sheppel, ám időközben többször is azon kapja, hogy nem nagyon tudja fékezni az indulatait, dühét. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárul Shep mentőstársának, Raulnak az elvesztése is, de már előtte is mutatott jeleket erre. Ennek az lesz a vége, hogy az utolsó epizódban azt mondja neki, hogy amíg nem lesz képes kezelni az indulatait, addig nem tud vele együtt élni. Amint látom az IMDB-n, még a következő epizódban (S03,E01) szerepelni fog Shep, utána viszont már nem, kíváncsi vagyok, hogy hogy válnak el. Valamint, hogy mikor és hogyan fog majd újra összejönni Ross-szal.

- Dr. Peter Benton (Eriq La Salle): Hát, Jeanie Boulet-val ebben az évadban is csak az összegabalyodásukat láthatjuk, illetve, a "szakításukat", miután Jeanie bejelenti, hogy nem tud kilépni a házasságából. Ennek ellenére az évad második felében már külön él a férjétől (igaz, el még nem váltak). Benton ezek után eleinte tudomást sem vesz Jeanie-ról, majd később jobgra fordul a kapcsolatuk, ám ekkor kiderül, hogy Jeanie (volt)férje AIDS-es, ami eléggé megbolygatja az életüket (ez már az évad végén derül ki, így kíváncsian várom, hogy merre viszik majd tovább ezt a szálat). A nővére és annak férje itt már csak egy-két epizódban bukkant fel. A családi élete mellett/helyett ő is a munkáját helyezi előtérbe, hogy azt minél jobban végezze és minél több mindent elérjen. Erre lehetősége is nyílik, amikor egy szívsebész főorvos specialista, Dr. Carl Vucelich (Ron Rifkin) beveszi őt is a csapatába. Itt sokat tanul, sokféle műtétet tud végezni, vagyis azt csinálja, amit mindennél jobban szeret. Ám egy idő után feltűnik neki, hogy Vucelich csak bizonyos betegeket helyez előtérbe a kutatásainál/publikálásainál, azokat, akik menthetetlenek, vagy negatív kimenetelűek lehetnek, nem veszi be ezekbe. Miután emiatt konfrontálódik Vucelich-csel, az kisvártatva kiteszi őt a csapatából, úgy beállítva, mintha Bentonnal ezt megbeszélték volna. Ezek után dühös lesz magára, majd Greene-nél és Hicks-nél próbálja bizonyítani az igazát, akik azt mondják, hogy ha van elegendő bizonyítéka Vucelich ellen, akkor keresse fel a kórház vezetőségét, de ha nincs akkor maradjon csendben és dolgozzon tovább, mert ha pert indít ellen és elveszti, akkor oda az orvosi karriere. Illetve, az évad folyamán vele is megtörténik az, ami Ross-szal, vagyis, hogy elnéz egy vakbélgyulladást, aminek következtében az bevérzik és perforál, azonnali sürgős műtét végrehajtását eszközölve. Eleinte nem mondja el a nő férjének a teljes igazságot, hogy korábban hazaengedte a nőt megvizsgálás nélkül, a nővér leírása alapján, és hogy valószínűleg ezért történt a perforálás, később viszont mégis megteszi, mert nem hagyja a lelkiismerete nyugodni. És végül Vucelich ellen is beadja a bizonyítékait, aki azok alapján úgy korrigálja a kutatásban részt vett betegekről alkotott véleményeit, álláspontjait és cikkét az aorta aneorizmáról, hogy a kórház újabb támogatást kapjon a további kísérletekhez. Az évad vége fele megtudja Jeanie Boulet-től, hogy annak (volt)férje AIDS-es és nem kizárt, hogy őt is megfertőzte, és ezáltal Benton is elkapta. Ez még nem derül ki az utolsó részben sem, de gondolom hamarosan megtudjuk. Várom a fejleményeket.

- Dr. Kerry Weaver (Laura Innes): Én már most a főszereplőkhöz veszem, hiába van még ebben az évadban a "Guest starring" alatt. Kemény, alapos, nem egy simulékony stílusú orvos, aki az évad első részében kerül a sürgősségi osztályra. Eléggé felkavarja az állóvizet, az évad első felében többször, többekkel is összetűzésbe keveredik. Ennek következtében még kigúnyolás áldozatává is válik. Az egyik részben éppen szabadnapos, a többiek számára pedig ez a nap a legjobb. A magánéletéről sok mindent nem tudunk meg, a tizedik epizódban megjelenik egy fekete férfi, akinek a nyakába ugrik, de többet róla sem tudunk meg. Az évad végén kinevezik az osztály új főorvosának, miután végül Mark is támogatja a kinevezését. Ezek után gondolom főszereplőnek lép majd elő és a főcímben is benne lesz. Ő a második a szereplők közül, aki a legtöbb epizódban szerepelt (az IMDb szerint 250-ben). Kicsit fura lesz megszokni a stílusát, de muszáj lesz. Andai Kati hangja hozzá is remekül passzol.

- Jeanie Boulet (Gloria Reuben): Ápolóként ismertük meg már az első évadban is, a másodikban eleinte még, mint Peter szeretője tűnik fel. Aztán, a második felétől kezdve már ő lesz a sürgősségi osztály új ápolója és Peternek akarva-akaratlanul meg kell békélnie vele és a kapcsolatukat rendbe hozni. Peter mellett olykor-olykor feltűnik az életében a férje, Al Boulet, aki rendbe szeretné hozni a tönkrement kapcsolatukat/házasságukat (Michael Beach alakítja a férjét, akit jó látni a Harmadik műszak után, csak nem feltétlen ebben a töketlen szerepben). És ugye az évad végén pedig Al bekerül a kórházba, és kiderül, hogy AIDS-es, aminek következtében megréml Jeanie is és ő is leadja a vérét a tesztek elvégzéséhez, hogy megkapta-e, valamint Bentonnak is elmondja a helyzetet. Itt még nem derül ki a tesztek eredménye. Látom, hogy még jó néhány évadon keresztül szerepelni fog, meglátjuk merre viszik tovább a történetét. Kocsis Mariann hangja hozzá is passzol, bár ő szokta a legtöbb fekete női karaktert szinkronizálni a filmekben is.

A főszereplőkön túl most is írnék még néhány mellék/egyéb szereplőről is:

- Dr. Carl Vucelich (Ron Rifkin): Bentonnál már elég sok mindent leírtam róla, jó néhány epizód erejéig láthatjuk őt, mint szívsebész specialista. Tapasztalt, kemény és nem vesz be akárkit a csapatába. Így, mikor ez megadatott Bentonnak, eleinte úgy tűnt, hogy megfogta az isten lábát. Viszont aki egyszer is hibázik, az elvágta nála magát. Vucelich és Benton utolsó jelenete kiváló, ahogy az utolsó részben a liftben még összefutnak.

- Ray "Shep" Shephard (Ron Eldard): Róla is már sokat írtam Carolnál, mentős, akit Carol a mentős gyakorlatánál ismer meg. Fura, hogy viszonylag sokáig Hathaway-nek szólítja Carolt. Színt visznek a sorozatba a mentős részek, hogy azt is láthatjuk, de persze itt kevésbé van ezen a hangsúly. Mint már szintén említettem, az évad végére eltávolodnak egymástól Carollal a viselkedése miatt. Nem gondolnám, hogy hiányozni fog.

Természetesen, itt most megint meg lehet említeni Dr. Morgensternt, Hicks-et, Coburnt is, akik továbbra is fel-feltűnnek epizódokban. Kayson ebben az évadban nem szerepelt, viszont néhány rész erejéig láthattuk Dr. Bernsteint (a gyerekosztály vezetőjét). Sajnálom, hogy Dr. Swift sem szerepelt ebben az évadban, sőt, ahogy nézem, már alig fog néhány részben. Pedig jó kis karakter volt és Michael Ironside remekül alakította.

Továbbra is meg kell említeni a nővéreket, akik szintén sokat hozzátesznek egy-egy jelenethez, mindannyiuk remekül játszik. Ebben az évadban recepciósként inkább mindig Jerryt (Abraham Benrubi) láthattuk, aztán kb. a felétől kaptunk egy újat, az igen mutatós Randy Fronczak (Kristin Minter) személyében, aki szintén remek választás volt a vagány karakterével. Timmyvel nem tudom mi lett, de ahogy nézem, visszatér még, igaz, elég sokára.
Az kijelenthető, hogy a mentős részek feldobják a sorozatot, így például a 16. epizód, melyben a nagy tűz/robbanás volt, sokat hozzátett az egészhez. Remélhetőleg lesz ilyen jellegű bepillantás akár a tűzoltók/rendőrök munkájába is, ha még csak pár epizódnyira is. Viszont, ebben az évadban nem volt annyi kiemelkedő rész, nem volt egyáltalán rossz, de nem volt olyan jó, mint az első (szerintem).
Így, a második évad értékelése: 8/10.
Kuttyánszkikutya 2018 aug. 17. - 08:10:08
Ennek a roppant idegesítő Frank recepciós dromedárnak ki a roppant idegesítő szinkronhangja?
9/10
nikato 2018 jún. 08. - 19:07:24 9/10
Most már remélem végig leadják!!! Van mit nézni este, ráadásul reklám mentesen!!!
10/10
tartakovsky 2018 ápr. 01. - 17:42:25 10/10 Előzmény kriszta.g
Az M3 azért "hagyta abba" a sorozat vetítését a 8. évadnál, mert ennyi évadot vettek meg , a többi évadok vetítési joga az RTL-nél van.
9/10
nikato 2018 márc. 30. - 17:38:47 9/10
Onnantól lett jobb, hogy Dr. Ross és Carol elmentek, jött Lucy, Abby, Luka.. Clemente, Romano viccesek voltak, őket is szerettem. Olyan jó volt, mikor adta az M3, volt mit nézni este, online nincs akkora türelmem, de majd valamikor elkezdem.
vargabeatrix3 2018 márc. 29. - 14:30:03
2017 őszétől kezdtem el nézni az M3 csatornán újra. Mikor adta a tv a maga idejében, 10-en évvel ezelőtt, akkor is néztem, de újra belefogtam. Aztán decemberben félbe hagyták az M3 csatornán. Így elkezdtem nézni online a folytatást. 3.5 hónap alatt néztem meg a fennmaradó részeket. Valamikor Mark Greene betegsége környékén hagyták abba a tv-ben, tehát onnantól. Hát mit is mondjak, vegyesek az érzéseim. Alapvetően egy jó sorozat volt, voltak olyan évadok amiknél napi 3 részt is megnéztem ha volt időm. Ellenben az utolsó 3-4 évad talán ami rém unalmas volt. Nem akarok túlozni, de bizony úgy rugdostam át magam a részeken :D

Spoiler talán:
Az utolsó évadban a régi szereplők voltak akik elvitték a sorozatot. Amit kiemelnék: nekem nagyon sok és unalmas volt, hogy évadokon keresztül Abby - Luka szerelme volt a téma. Illetve Abby alkoholizmusa. Hol ivott, hol nem, hol lezüllött, hol anya lett, hol újra ivott. Már az első évadokban is igen erősen központi szerepe volt, de a közepe/vége felé...
Aztán Neela. A másik fele. Ahogy bekerült a sorozatba, folyton az ő szerelmi élete volt terítéken. Hol ezzel hált, hol azzal. Hol ennek törte össze a szívét, hol annak. Ő olyan volt mintha a végezet asszonya lenne vagy mi a szösz.

Szerintem nagyon elvitték a magánélet irányába a sorozatot. Carter-nek, meg Bentonnak, Green-nek stb. mindenkinek volt magánéleti szála, de ennek a 2 nőnek főleg.
Szerintem nagyjából onnantól kezdett mélyrepülésbe a sorozat, mikor Carter elment Afrikába. Még az Afrikai részek jók voltak, de aztán kifulladt. Nem tudom megnézném-e újra a részeket. Talán. Talán úgy hogy átugrok pár évadot. :) A régi szereplők kiírásával már nem volt olyan.
Tankard 2018 jan. 02. - 13:12:16
Még nyáron kezdtük el nézni, most járunk a 14.-ik évad közepén, és arra jutottunk mindketten a párommal, hogy kb. a 11-ik évadtól mélyrepülésbe került a széria.

SPOILERES LEHET a folytatás.

Dr. Green távozása után, sorra léptek ki a sorozatból a régi nagy karakterek, és helyettük sokkal gyengébbek jöttek. Ehhez párosul még hogy a sztori lapos lett, erõltetett nem életszerû, túlbonyolított,néhol szánalmasan gyenge, túlerõltetett történetvezetéssel, pokemonoknak beillõ színészekkel, és szinkronokkal. A 13.és14.-ik évadok sok része, nagyon gyenge és erõltetett. Ezen pér erõsebb rész,egyéni történet, és néhány ismertebb színész felbukkanása, egy egy epizódra, segít csak. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy hiányozni fog az esti vészhelyzet nézés, mikor befejezzük az utolsó évadot is :)
kriszta.g 2017 dec. 12. - 12:27:46
Gratulálok az M3-nak hogy sikerült abbahagyni. Beálltak a sorba. Mindenhol ez megy. Azt hittem itt más lesz. A Cool leadja az utolsó évadot is. Itt meg a felénél abbahagyják, tényleg ami a tévében megy az már szánalom.
Összes hozzászólás