Személy

Anne Hathaway

színész, szereplő, producer
Született: 1982. november 12. (40 éves) (Amerikai Egyesült Államok, Brooklyn, New York)

New Yorkban született 1982-ben, édesanyja hozzá hasonlóan színésznő. Katolikus neveltetésének köszönhetően gyerekkorában egy ideig apáca szeretett volna lenni. Először a Vassa College-ban, majd a New York Egyetemen tanult, színészi pályája a Barrow színtársulatnál indult. Filmen először az 1999-es Légy valódi című tévésorozatban szerepelt, az áttörést két évvel később a Neveletlen hercegnő jelentette számára Julie Andrews oldalán.


Ezek után olyan produkciókban játszhatott, mint az Elátkozott Ella, a PIROSSZka, a Brokeback Mountain - Túl a barátságon, Az ördög Pradát visel, a Zsenikém - Az ügynök haláli, a Valentin nap, az Alice Csodaországban, A sötét lovag - Felemelkedés, a Csillagok között, vagy az Alice Tükörországban. 2012-ben Oscar-díjat kapott A nyomorultak című filmben nyújtott alakításáért. Férje Adam Shulman, egy gyermek édesanyja.

  • BAFTA-díj (2013) - Legjobb női mellékszereplő: A nyomorultak
  • Golden Globe-díj (2013) - Legjobb női mellékszereplő: A nyomorultak
  • Oscar-díj (2013) - Legjobb női mellékszereplő: A nyomorultak
  • Golden Globe-díj (2011) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Szerelem és más drogok
  • Golden Globe-díj (2009) - Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Rachel esküvője
  • MTV Movie Awards (2002) - Legjobb első szereplés (női) jelölés: Neveletlen hercegnő
  • Oscar-díj (2009) - Legjobb női alakítás jelölés: Rachel esküvője

Hozzászólások

LajtaJ 2022 okt. 23. - 07:52:00 Előzmény lucikam
Soha ne legyen rosszabb nőm, mint Anne Hathaway!
5/10
nikato 2021 aug. 04. - 14:47:49 5/10
Természetesen én sem ismerem személyesen, de engem is irritál az egész lénye... A filmjeit sem szeretem. Hihetetlen, hogy már 20 éve a pályán van, mintha még csak 10 éve lenne kb. Nála szebb és tehetségesebb színésznők vannak a világon, akiket nem ismernek annyira pl. hazánkban, mert főleg sorozat és tv film színészek..
wolfat 2021 aug. 04. - 10:07:14

"Money makes the world go around" -, de ezt természetesen nem tartom az ő hibájának, ilyen a "korszellem" - a filmezésben, akárcsak más művészeti ágakban, még annál is jobban, mint pár évtizeddel ezelőtt. Továbbá az is lényeges, hogy amivel befutott, amiben sikeresnek bizonyult ("Neveletlen hercegnő"), az illetékesek a későbbiekben is erre a "zsánerre" építenek, ebben futtatják. Az ilyen beskatulyázásoknak pedig még a legnagyobbak sem igen tudnak ellenállni, ráadásul lehet, ez nem volt és nincs is ellenére, magyarán nem is akart és akar ellenállni. Ha arra gondolok, hogy a könnyebb műfajú-fajsúlyú filmeken általában milyen gyorsan fog az idő (nemrég éppen Belmondo filmjei kapcsán jutott ez eszembe), úgy érzem, az ő alakításaiban (persze a sikerültebb filmjeiben) megvan az a plusz, hogy vele nem ez fog történni, de lehet, az elfogultság beszél belőlem. Mindenesetre van egy olyan egyedi sármja, avagy az az "amatőrsége", amiről az előző hozzászólásaimban írtam, hogy szerintem neki rövid, meg hosszabb távokon is meglesz a közönsége.
wolfat 2021 aug. 04. - 00:00:42
Ebben a cikkben jó pár olyan dolog van, ami jellemző Anne Hathawayre:
https://port.hu/cikk/tv/5-dolog-amit-tuti-nem-tudtal-a-neveletlen-hercegnorol/article-75752
Előttem írta az egyik hozzászóló: "Valahogy nekem semmi különös, mintha nyomná valaki hátulról, hogy nagy karrierje legyen." Szerintem neki ez, vagy ez is a trükkje. Arra gondolok, olyan lazán és könnyedén old meg szerepeket, mintha ehhez nagy támogatásokat kapna a háttérből, valójában ő is hozzáteszi a magáét, amint az idézett írásból is, aminek az elérését megadtam, kiderül, hogy döntő pillanatokban jócskán tett is azért, hogy sikeres legyen. A cikkben van olyan utalás is, hogy a felfedezője az új Julia Robertset látta benne a "Micsoda nő" c. filmből. Nekem az a véleményem, hogy kettőjük között igen nagy a különbség, amit úgy tudok kifejezni, hogy Julia Roberts, mint színész, abszolút profi (jó értelemben!), Anne Hathaway hozzá képest "amatőr" -, de én speciel, ha nőiességről, női idolokról van szó (ami esetükben azért tagadhatatlan, hogy ez is benne van), jobban kedvelem az amatőröket, mint a profikat.


capt.nemo 2021 jún. 15. - 01:20:41
DoctorMorreau 2021 jún. 12. - 13:10:20
Hát a macskanő alapján Michelle Pfeifferhez képest csak egy kisiskolás versmondó verseny 3. helyezettje lehetne, jóindulattal.
Valahogy nekem semmi különös, mintha nyomná valaki hátulról, hogy nagy karrierje legyen.
wolfat 2020 máj. 01. - 15:07:19
Nagyon kedvelem! Egyebek mellett, sőt talán elsősorban azért, hogy ő nem Audrey H., sem senki más, hanem Anne Hathaway - tehát van egyénisége! Ráadásul nincs benne semmi "szabványosság", vagy "csináltság", ami a hozzá hasonló, sőt még jobban jegyzett sztároknál is előfordul. Hogy az előző hozzászólásokban megoszlanak a vélemények róla, egy is azt bizonyítja, hogy egyéniség!
örZSEH 2017 okt. 26. - 11:12:30 Előzmény giggs985
Nem ismerem, de ez a benyomásom róla.

Ahogy elnézem az utánam irogatóknak is hasonló a véleményük :)
gladiolus 2017 febr. 26. - 19:07:55
A Macskanõt nem láttam, hála Istennek, de a másik általad említett filmben valóban nagyon élethû volt az alakítása. Van azért még néhány jó filmje. Aki néha el tud viselni egy kis klasszikus drámát, annak ajánlott megnézni a Nyomorultakban, ezenkívül nagyon kellemes thriller a 109. utas, ott is szerethetõ figurát alakít. És ha még egy kis általam is nagyon megválogatott romantikus is belefér, akkor a Jane Austin magánélete is tetszetõs. Utóbbi tényleg nem ragacsos giccs, ki lehet bírni.
buncow 2017 febr. 24. - 22:39:49
Beszarok, õ volt a macskanõ... mindig mondtam, hogy Pfeiffer-hez képest egy nagy semmi volt, karótnyelt, érzelmeket kifejezni képtelen, sablonos valaki, akinek a nevére se fognak emlékezni - az alapján az alakítása után továbbra is így gondolom -, de a Szerelem és más drogokban szerintem nagyon jó, ott se játszotta túl, de az a szerep annyira passzolt hozzás és ott olyan iszonyat jó nõ volt, hogy megkedveltem.
lucikam 2016 szept. 14. - 19:01:01
Ilyen ronda nõt rég láttam, rohadt irritáló.
10/10
Steelman 2015 nov. 06. - 21:10:47 10/10
Huhh, ettõl a nõtõl a falra tudok mászni annyira irritáló. Ráadásul Ördög Nórára emlékeztet, akit már a kölyök klubban sem tudtam elviselni...
hanguktaekwondooo 2015 ápr. 25. - 12:42:20 Előzmény Mr. D
persze hogy Audrey H. -re asszociálnak, ez volt a cél
-eleve így választották ki,
csak korszerûbb, turbózottabb karosszériát is akartak.
George Clooney -t is Cary Grant után emelték ki, vagy Uma Thurmant Marlene Dietrich nyomán.
Ugyanazt a sémát nyomnák, igaz, jóval halványabb xerox -másolatban

ám bejött, fut a szekér
10/10
giggs985 2015 ápr. 23. - 10:28:17 10/10 Előzmény örZSEH
"Kedvenc mondatom tõle a Prádából" jaj nee, végre valamit jól csináltaaam!" pffff...." - azt remélem tudod, hogy nem AH mondta ezt, hanem az általa megformált karakter. Úgyhogy ha nem tetszik a szöveg, akkor a forgatókönyvírónál, illetve a magyarra fordítónál reklamálhatsz... ;)
10/10
giggs985 2015 márc. 14. - 12:30:55 10/10 Előzmény örZSEH
Emberileg hogy irritálhat? Ismered, netán? :D
örZSEH 2015 jan. 03. - 10:52:33
Rohadtul irritáló nõ, már bocsánat. A Prádában mindenki lejátsza, fél kisujjával... nekem nagyon erõltetett, nemcsak a szerepei miatt, de maga az egész nõ, az állandó arcára erõltetett õszintétlen vigyorával. Mint akinek megtiltották, hogy valaha komoly arcot vágjon és még rá is tesz egy lapáttal. Egy naiva, aki mindig koppan. Kedvenc mondatom tõle a Prádából" jaj nee, végre valamit jól csináltaaam!" pffff....
és azok a nagy szemek a hatalmas szájával.. mintha önmaga karikatúrája lenne. Nekem úgy tûnik, mintha Hollywood megpróbálna kitermelni magának egy újabb Julia Robertset, szerepeiben a rút kiskacsából szépségkirálynõvé avanzsálódik... ugyanmár, ki veszi be ezt a maszlagot manapság?

ez persze csak egy vélemény és nekem túl nagyok az igényeim... mindegy, sem emberileg (fõként), sem színésznõként nem tetszik. Irritáló, ez a legjobb szó rá.
Carlo Abarth 2013 aug. 09. - 17:49:12
.
Mr. D 2013 márc. 08. - 22:05:22
Igazán elbûvölõ jelenség. Nem csoda hogy sok helyen napjaink Audrey Hepburnjének kiáltották ki. Igazából csak a múlt évben sikerült igazi nagybetûs színésznõvé válnia. Két ikonikus szerepet is sikerült megcsípnie két ultranagy produkcióban és mindkettõben nagyon odatette magát, ráadásul a 2 szerep homlokegyenest különbözik egymástól. Én ugyanúgy imádtam Macskanõként, mint Fantineként, és utóbbiért megérdemelten zsebelhette be az Oscart. Kíváncsian várom, hogyan alakul a további karrierje. Most úgy néz ki, hosszabb pihenõt tart, és csak egy cameo néz ki neki a Don Jon's Addiction címû Joseph Gordon-Levitt rendezte filmben, és egy szinkronszerep a Rio 2-ben, de korábban már rebesgették a nevét Steven Spielberg új sci-fije, a Robocalypse kapcsán, de a film sajnos még elég bizonytalan.
Szaki 2013 febr. 25. - 22:05:45
Minden elismerésem Anne Hathaway-nek. Messze a legjobb volt a nõi mellékszereplõi kategóriában.
Napjaink egyik legmeghatározóbb színésznõje. Nem gondoltam volna 2001 novemberében mikor elõször láttam õt A Neveletlen hercegnõ elõzetesében, hogy ilyen messzire jut.
mulao 2013 febr. 25. - 06:12:03
Igen, gratula az Oscar-hoz, a legjobb helyre került.
Összes hozzászólás