Személy

Gerard Butler

színész, producer
Született: 1969. november 13. (54 éves) (Skócia, Glasgow)

Gerard Butler a skóciai Glasgow-ban született, ír származású családban. Testvérei közül ő a legfiatalabb. Gyermekkorában másfél évet Kanadában töltött, majd szülei válása után édesanyjával visszaköltöztek Skóciába. A glasgow-i egyetemen szerzett jogi diplomát, majd egy vezető jogi cégnél dolgozott, amikor látta Irvine Welsh Trainspotting című regényének moziváltozatát, és ez meggyőzte őt arról, hogy hagyja ott a jogot, és próbálkozzon a színészettel.


Londonba ment és néhány hónapig alkalmi munkákból tartotta el magát: Lego játékokat mutatott be és vízmelegítők eladásával foglalkozott. A Steven Berkoff színész-rendezővel történt London Café-beli találkozása sorsdöntőnek bizonyult színészi pályája alakulásának szempontjából. Ezt követően részt vett élete első szereplőválogatásán, színházi karrierje a Coriolanusszal indult.


A Trainspotting színpadra alkalmazott változatában már a második próba után megkapta a főszerepet, és eljátszhatta a heroinfüggő Rentont - azt a szerepet, amelyért a jogi pályát a színészetre cserélte. 2000 januárjában érkezett Los Angelesbe, és alig egy év elteltével már nevet is szerzett magának. Legismertebb szerepe Leónidasz a 300-ban, de játszott A holnap markában, az Utóirat: Szeretlek, a Spíler, az Exférj újratöltve és a Támadás a Fehér Ház ellen című produkciókban is.

Hozzászólások

1/10
Hegyirabló 2022 márc. 27. - 19:37:07 1/10 Előzmény Kensi Blye
:DDD
szantolaca 2020 ápr. 23. - 05:14:34
"Rövidesen részt vett élete első szereplőválogatásán, a SZÍNHÁZI(!!!) karrierje a Coriolanusszal indult."
10/10
Kensi Blye 2018 nov. 19. - 08:38:03 10/10
Számomra mai napig a legjobb színészek egyike. Van olyan film amit soha sem néztem volna meg, ha nem Ő játszik benne. Egy hétköznapi klisé filmet is feldob nagyszerű színészi játékával, egyszerűen nem láttam olyan szerepben ahol ne adta volna a 110 %-ot. Mondjuk gagyi filmekhez szerintem nem is igen adja a nevét. Amiben játszik már önmagában nyert ügy. Kedvencem a Törvénytisztelő polgár tőle, Támadás a Fehér Ház ellen etc, vígjátékokban is nagyszerűen játszik A csúf igazság az egyik legjobb.
cellasto 2015 márc. 14. - 21:52:17
én a törvénytisztelõ polgárban láttam utoljára
jól játszott,az már nem az õ hibája,hogy a filmet hazavágták az utolsó 5 perccel...
gladiolus 2014 ápr. 24. - 17:06:59 Előzmény frenchbullie
Igen, érdekes felvetés a párhuzam, bár semmi alapja, valakinek túltengett a fantázia világa, és érdekes akart lenni, erre tippelek. Kicsit feldobta az eredeti vámpír történetet egy eddig még el nem puffantott ötlettel. Inkább szórakoztatónak találtam a sztorit, mint komolyságosnak, meg hát az elején voltak gusztustalan jelenetek is, amíg emberi formátumra összeállt. Ha ez a Júdás motívum nem lett volna benne, nem is emlékeznék rá, hogy mirõl szólt. Inkább amiatt jegyeztem meg, hogy mennyire vonzóságos a vámpír, meg egyébként atyámra hasonlít fiatalkori képein, azért maradt meg az arca elsõ nekifutásra, és talán ezért döbbentem úgy meg.

Az Attilában meg azt találtam érdekesnek, ahogyan a kis kuruzslóval beszélgetett, a sámánnal. Akinek nem látomásai, hanem látásai voltak. Igen, a vad tekintet, és ez a nagy haj némileg élethûen kelti életre Attilát, viszont ugye ha a realitások talaján akarunk maradni, akkor nem valószínû, hogy kék szemû embert kellett volna erre a filmrszerepre betenni, és az is valószínû, hgoy inkább tökalsót, mint 180cm felettit. De így mutatósabb a dolog.Most azon godnolkodom, van e valami történelmi alapja a halálának. Annak, hgoy valóban nõi ármánykodás folyományaként halt e meg, mert töribõl csak arra emlékszem, hgoy a sírját nem találják a mai napig, de hogy hogyan halt meg, azt nem részletezték. Butler némileg azért szerencsésebb választás, mint mikor Franco Neroval játszatták el az õsmagyart a Honfoglalásban. Valahogyan sehogy sem látom benne Árpád vezért igazi alakját, ahogyan valószínûleg kinézhetett anno.

Mondjuk Butler fogsorával csinálni kellene valamit, mert nem szabályos, és emiatt még beszédhibás is, ami meg nem helyénvaló színész esetében. Nem gondolod? :-)Persze õ valójában ügyvéd, de akkor is színész.

És hát találtam egy képet, ami meg már nem igazán szerencsés, az egykori önmagához képest, én nem tudom, mi történik itt....Persze mindenkinek lehetnek gyenge napjai. De akkor is furcsa, hogy úgy õszül, hogy vöröses világosbarnává változik az egykor gyönyörû fekete hajkorona, amihez foghatót sosem láttam? Ezt hogyan kell elõidézni vajon? Valószínû 15 év önpusztító életmód, és egy sámán kell hozzá. :-)

Egyébként meggyõzõdésem, hogy a Dracula sérónál használtak fekete hajfestéket, és nagyon sok más fidibusz balzsit is, hogy az ilyen csodálatos, egyöntetû, szépséges és csillogó legyen. Erre tudok gondolni. De örülök, hogy megörökítették az utókor számára a filmben.
frenchbullie 2014 ápr. 24. - 10:08:28 Előzmény gladiolus
Azért az Attila, az Isten ostorában is szép nagy hajat varázsoltak Butler-nek:-) Szerintem az igazi Attila nem is lehetett ennyire vadítóan szépséges:-)
Bizony, õ is inkább hosszú hajjal vonzó férfiú, mert a 300-ban hiába edzett, és villantott csuda izmokat, kicsi hajjal, és nagyobbacska arcszõrzettel nem volt az igazi.
A Dracula 2000-ben érdekesnek találtam a Dracula-Júdás felvetést. Ez eddig még egyetlen vámpírosfilmcsinálónak sem jutott eszébe, ezért igazán újszerû volt. Nem?
gladiolus 2014 ápr. 22. - 23:30:13 Előzmény Petrapetrus
Ez nem is annyira off, mert azért a témához tartozik nem? :-)
Ez a sövény izgalmas. Igen, mindenki azt hiszi, hgoy ezt le kell vágni, pedig nem. Én is a Drakulában láttam elõször a pasit, fogalmam se nem volt, ki ez, ültem ott ártalmatlanul, aztán egyszercsak megláttam, és akkor egy fillér sem maradt a zsebemben. Merthogy még sosem láttam ilyen vonzó vámpírtot. :-)Most csak hülyeségbõl írom ám el a szavakat, nehogy komolyan vedd, hogy így ragzok...:-)

Akkor egy kicsit megtetszett, éppen az sérója miatt, melyet az említett filmben oly hevülten viselt. De sajnos eme hajacskája nélkül õ sem az igazi. Mint ahogyan senki sem. Nem támogatom a kopasz, vagy megközelítõleg kopasz férfi divatot, nem megy. Az átmenet meg valóban szörnyû, azt szokták csodásan elfeküdni, szóval inkább legyen haj, mint hogy ne legyen. Akinek lipityke, annak már úgyis mindegy, de akinek van alapanyaga, megfelelõen értékes és jó minõségû, az növessze már, hát kisfiúknak is szabad szépnek lenni nem?
Most pillanatnyilag csak Statham esetében mondhatom el, hogy jól áll a kopaszság. Neki igen. Tõle hosszabb hajjal borzadtam el.Másnak kevésbé. És punktum. :-)
offtopic
Petrapetrus 2014 ápr. 16. - 09:03:33 Előzmény gladiolus
OFF

Kedvenc filmem tõle a Drakula 2000, pont az általad is említett külsõ megjelenése miatt. :P Amikor elõször láttam ezt a filmet, nem tudtam, ki az a G.B., csak megjegyeztem magamnak, hogy milyen helyes a fõszereplõ pasi. :) Amúgy a páromnak is ilyen haja volt anno, mikor elõször találkoztam vele, bár azóta õ is megvált tõle. :) Elõször furcsa volt rövidebb hajjal, most viszont az lenne furcsa, ha visszanövesztené. Mondjuk a végeredmény nem lenne rossz, de a kettõ közti átmenetet egyikünk sem szereti. Így mindig meg van rendelve a "kopasztás", én meg letámadom az ollóval. Direkt nem a hajnyíróval megyek neki, mert az nagyon rövid lenne. :)

ON
gladiolus 2013 dec. 09. - 10:07:35
Bocsek, hogy ezt a régi képet idehozom, lehet, hogy már unjátok is. De én sosem tudtam napirendre térni eme rengeteg szép hajkorona láttán. Egyszeri és megismételhetetlen volt anno. Amikor megkérdezem a srácokat, hogy miért nem viselnek ilyet, akkor mindig az a válasz, hogy na ne már, mennyi meló van ezzel. Meg hát jó minõségû alapanyag is kell hozzá, az meg keveseknek van.Ezért aztán hordja mindegyik azt az unalmas, egy centis borzalmat a fején. Fuj.

Gondolom, Gerard sem szeretett ezzel babrálni, ezért aztán õ is lepusztította már magáról. Kár. Minden jót, puszi: :-)
10/10
Múzsacsók 2013 nov. 13. - 18:33:49 10/10
Happy Birthday Mr. Butler!
10/10
Ninfadora98 2013 júl. 18. - 00:30:09 10/10
Szép estét!
Hû... Hát jöttem volna elnézést kérni, hogy a múltkor tényleg csak pár képet tettem fel, pedig jóval többet akartam, de lefagyott a gép aztán nyaralni mentünk, de úgy látom, nincs változást...:(
10/10
Ninfadora98 2013 júl. 06. - 00:25:28 10/10
Jó a kicsi csizmája! :D
10/10
Ninfadora98 2013 júl. 06. - 00:23:28 10/10
Én hogy örülnék egy ilyen képnek, de gondolom a kisfiúnak jóval többet jelentett, mint nekem valaha :)
10/10
Ninfadora98 2013 júl. 06. - 00:21:26 10/10
Akkor, ahogy ígértem, néhány képet hozok
10/10
Ninfadora98 2013 júl. 05. - 13:37:01 10/10
Jéééé, szia neked is :)
10/10
Múzsacsók 2013 júl. 05. - 06:36:23 10/10
Nos én nem ábrándultam ki Gerardból és az újabb filmjeivel sem volt gondom,de egyedül nem jó itt lenni ezért nem jöttem.Hiányzik nagyon a jó kis társaság,de amint a mellékelt ábra mutatja a régi Nõvérek kiábrándultak,elpártoltak vagy nem tudom.:( Ahogy azt sem ,hogy Gerard együtt van-e még Magduskával,mert ugye hol azt nyilatkozza hogy nincs kapcsolata jelenleg,hol egy másik modell nõcivel andalog kézenfogva és megy szállodába,pár nap múlva meg Magdussal andalog romantikus kéz a kézben módra Rómában.Szóval azt csak Õ tudja hogy most akkor mi a helyzet.
10/10
Múzsacsók 2013 júl. 05. - 06:32:13 10/10
Jééééééééé...egy régi kedves Ismerõs.....szia.:)
10/10
Ninfadora98 2013 júl. 05. - 00:20:33 10/10 Előzmény pendulum
Tény, hogy rettentõ ritkán látogatjuk Gerryt. :( (Fõleg én) Talán csak ráuntak a többiek, vagy lelohadt a rajongás felé, esetleg az, ami miatt én nem járok föl, hogy nem jöttek ki most olyan nagy durranás filmjei (ez persze személyes vélemény, de egyik kijött filmmel sem tudok igazán szimpatizálni, bár a Mavericks-et még szeretném megnézni, az érdekel). [Na meg hát mit tegyen az ember lánya ha most egy sokkal közelebb lévõ férfiú után érdeklõdik]

Azért holnap hozok pár képet ha lesz idõm. :)
Addig is szép estét! :)
10/10
pendulum 2013 jún. 25. - 06:00:44 10/10
Sziasztok,

Én nem sokszor szóltam még hozzá ehhez a fórumhoz (talán csak egyszer), de gyakran szoktam látogatni és olvasgatni, ha meg akarok tudni valamit Gerry-rõl. Tényleg kár, hogy már nem túl aktív a csoport, mert korábban innen sokkal naprakészebb voltam infókkal, mintha máshonnan kellett volna mazsolázgatnom az új és a régi infók között.

Remélem, majd fellendül azért még az élet itt.

Tudtok valamit amúgy Gerry-rõl? Még mindig azzal a román modellel van együtt?

Puszik nektek és köszi korábbi aktívkodást. Jó volt benneteket olvasni :)
gladiolus 2013 jún. 23. - 20:31:29
Hát ...ez.. meg.. kicsoda? :D

Na jól van, nem gonoszkodok. Dehát azért mégis...
Összes hozzászólás