Személy

Koncz Gábor

színész, rendező, szereplő
Született: 1938. július 8. (84 éves) (Magyarország, Mezőkeresztes)

1963-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1963-64-ben a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1964-65-ben a Kecskemét Katona József Színházhoz szerződött. 1965-től 1974-ig a József Attila Színház művésze volt. 1974 és 1981 között a Vígszínházban játszott. 1981-től 1992-ig a Madách Színház tagja volt. 1992-től szabadúszóként játszott a Turay Ida Színházban, a Körúti Színházban, a Budaörsi Játékszínben pedig rendezőként is bemutatkozott. 2012-től az Új Színház tagja.


Filmszerepeinek köszönhetően országosan is ismert lett, olyan alkotásokban vett részt, mint a Hattyúdal, A kőszívű ember fiai, a Hideg napok, az Egy szerelem három éjszakája, az Egri csillagok és a Honfoglalás. 2007-ben Kaszkadőr nélkül címmel jelentette meg önéletrajzi könyvét. Hobbija a vízisí és a lovaglás. Díjai, kitüntetései: Filmkritikusok díja - 1964, Jászai Mari-díj - 1968, SZOT-díj - 1971, A filmszemle díja - 1981, Arany Páva díj, a legjobb férfi alakításért (Új-Delhi) - 1981, Érdemes művész - 1982, MSZOSZ-díj - 1994, Kossuth-díj - 1997, Csillagok Fala - 2005, Radnóti-díj - 2006, Köztársasági érdemrend középkeresztje - 2007

Hozzászólások

liw603 2016 aug. 20. - 17:32:03
Az Egri Csillagok hová lett a filmjei közül!?
10/10
Johann 2011 dec. 18. - 00:26:07 10/10 Előzmény vénasszonyok_nyara
Nincs mit, szívesen. Egyébként már korábban is betettem az egyik fórumba (Pozsgai Zsoltéba).

Örülök neki, hogy néhány jeles személyiség is aláírta (közszereplõk, mûvészek, tudósok). Legalábbis az alábbi nevek olvashatók az aláírók között: Pozsonyi Ádám, Bogár László, Bencsik János, Borbély László, Ökrös Csaba, Schuster Lóránt, Bobory Zoltán, Ifj. Tompó László, Domonkos László, Medveczky Ádám, Kondor Katalin, Raffay Ernõ, Dr. Eõry Ajándok.
(Valamint néhány név esetében - Varga Miklós, Molnár Pál, Kiss József, Ferencz Csaba, Marton Éva - nem egyértelmû számomra, hogy arról az illetõrõl van-e szó, akire én gondolok, de könnyen elképzelhetõnek tartom.)
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 14. - 18:45:12
Köszönöm! nem is tudtam róla. Aláírom és terjesztem.
10/10
Johann 2011 dec. 14. - 17:26:33 10/10 Előzmény vénasszonyok_nyara
Akkor ebben szerintem megegyezhetünk. Egyikük sem csinálta rosszul. Koncz Gábor egyszerûen valóban más lelkialkat, mint Latinovits volt. Jó, hogy õ még itt van köztünk és láthatjuk színpadon is.
Viszont az általam korábban bemásolt nyilatkozata alapján - és a mai nap történései után - egyre jobban úgy érzem, hogy érdemes aláírni ezt: http://www.peticiok.com/peticio_dorner_gyorgy_sziniigazgatoi_kinevezese_mellett
(Nagyon úgy fest, hogy ez a bizonyos véd- és dacszövetség nem csak egy Latinovitsot tud tönkretenni, hanem egy kifejezetten vagány és öntörvényû fõpolgármestert is meghátrálásra tud kényszeríteni egy teljes mértékben hatáskörébe tartozó kérdést illetõen is...)
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 10. - 23:36:08
Nem csinálta rosszul, szó nincs róla. Õ már akkor szembe ment ezzel a ma is mindent uraló "mértékadó értelmiséggel"
az akkori Kornis Mihályokkal, Várkonyi Zoltánokkal és ezt nem tolerálták neki. Szépen, módszeresen kikészítették.
Elterjesztették róla, hogy összeférhetetlen, pedig csak a tehetségtelenséget és a linkséget utálta. El tudom képzelni, mit szólna ma egy csonka Andráshoz, vagy egy Verebeshez, mint rendezõhöz.
Koncz Gábor egyszerûen más lelkialkat. Õ nem megalkuvásból nem lázadozott, hanem egyszerûen türelmesebb, elnézõbb, kiegyensúlyozottabb volt, mint Latinovits
10/10
Johann 2011 dec. 10. - 20:12:20 10/10 Előzmény vénasszonyok_nyara
Igen, értem, amit mondasz. Tudom, hogy Latinovits sokszor került szembe a hatalommal, és sosem tudták megfélemlíteni. Egyszer hallottam egy nagyon érdekes elõadást ebben a témában, egy irodalomtörténész tartotta, ha jól emlékszem, Szigethy Gábor. Megrendítõ dolgokat mesélt, de meghatóakat is. Például amikor egyszer két ÁVH-s elvitte Latinovitsot, és "elbeszélgettek" vele. Vagy legalábbis ennek kellett volna történnie. De végül inkább Latinovits beszélgetett el õvelük. Senki sem tudja, pontosan mi történt, de amikor kijöttek, az ÁVH-sok teljesen elérzékenyülve, meghatottan mondták a feletteseiknek, hogy még életükben nem beszélgettek ilyen jót... Úgyhogy azért én azt nem merném mondani, hogy Latinovits "rosszul csinálta". Vele kapcsolatban azt érzem, hogy az igazán nagy embereknek sorsuk van. Nem járhatnak más úton. (És bár ez már naiv hozzáállásnak tûnhet, de én így szeretem a magyar történelmet, hogy vannak benne Kossuth-ok is és Széchenyi-k is.)
De persze azt én is úgy gondolom, hogy onnantól kezdve, hogy az embernek gyermekei vannak (Koncz Gábornak vannak), az elsõdleges feladata, felelõssége, hogy õket felnevelje. Most viszont már kirepültek a családi fészekbõl Koncz Gábor gyermekei (úgy tudom, mindkét lánya férjhez ment) és a korából fakadóan is megengedheti már magának az õszinteség magasabb fokait.
Összefoglalva - és ebben talán egyetérthetünk -: az általam megválaszolt hozzászólásban az szerepelt, hogy "nem nagyon volt oka (...) lázadozni". Szerintem pedig találóbb lenne a szórendet kicsit megváltoztatva ezt mondani: "oka volt nem nagyon lázadozni".
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 09. - 12:35:40
Szerintem jól tette, hogy nem követte Latinovits útját. Mindenkinek csak egy élete van. Õ többet tudott így tenni a magyar kultúráért, mintha egy ellenzéki magatartással elvágta volna a saját mûvészi pályáját.
Iszonyú nagy kár Latinovitsért, aki még ma is alkothatna, rendezhetne, eljátszhatna zseniálisan szerepeket.
Koncz Gábor baloldaliságát tiszteletben kell tartani, mert az nem egyenlõ a kádárizmussal és a gyurcsányizmussal.
Ez után a nyilatkozata után ki fog hamarosan derülni, hogy nyíltan vállalt baloldaliságával együtt "a meghatározó értelmiség" mennyire tolerálja neki az önálló véleményt.
10/10
Johann 2011 dec. 09. - 11:20:58 10/10 Előzmény velorexescsavo
Tegnap este a hírTV Rájátszás címû mûsorában volt egy beszélgetés Koncz Gáborral, ahol nagyjából hasonlókat mondott, mint amik az elõzõ hozzászólásomban idézett nyilatkozatában vannak. Elég bátor kiállás ez a részérõl, most már újságban, tévében - lényegében minden fórumon kiállt Dörnerék mellett. Pozsgai mellett és Csurka mellett is. (Ami azért tûnik hitelesnek, mert Pozsgainak több filmjében, Csurkának több darabjában szerepelt, tehát ismeri õket, mint mûvészeket.) Kérdezte is a mûsorvezetõ tõle, hogy nem fél-e a megbélyegzéstõl. Az volt az érzésem, ahogyan hallgattam, hogy õ ennyi évesen már azt gondolja: nem vehetik el tõle az eddigi életmûvét, tehát megteheti, hogy õszintén elmondja, amit gondol. És akkor fel lehet tenni a költõi kérdést, hogy ha most 30-40 évvel fiatalabb lenne (és ugyanilyen tehetséges), és így merne nyilatkozni, akkor is befuthatná-e ezt a ragyogó színészi pályát... Tudjuk, hogy sajnos nem. Akkor nem találta volna meg ennyi filmfõszerep, nem ismerné az egész ország, kiközösítették volna - és így vélhetõen a gyermekeinek a felnevelése is komolyan megnehezült volna. Innen is meg lehet közelíteni, és így már szerintem (meg)érthetõ, hogy csak az utóbbi években nyilatkozott ilyen "meglepõket".
10/10
Johann 2011 dec. 05. - 15:23:43 10/10
Koncz Gábor Dörnerék melletti bátor kiállása után pedig már nem csak "kicsit" más szemmel nézhetnek rá azok, akik korábban az MSZP-hez kötötték. Így nyilatkozott pár hete Koncz Gábor Új Színház ügyben:
"Szívembõl gratulálok az Új Színház új vezetõinek! És azért, hogy magyar drámákat szeretnének játszani. Nem igaz, hogy rosszak a magyar drámák, és nincs igény rájuk. Most lesz az Elveszett paradicsom bemutatója, amiben az apát játszom. Érdekes a sors, mert pályám elején a fiút játszottam, s partnernõm Szegedi Erika volt. Ez a darab is bizonyítja majd, hogy igenis van igény a magyar drámákra. Én ezeken a darabokon nõttem föl. Azt mondják, hogy nem kell játszani? Szerintem kötelezõ volna a magyar drámákat játszani a fiatalok számára, hogy gyerekeim ezen nõjenek föl. (...)
Amit mondok, az mentes lesz a pártpolitikától. (...) Minden színész életében vannak olyan személyek, akik meghatározzák sorsukat, jövõjüket. Nagyon sokat köszönhetek Várkonyi Zoltánnak, Fábri Zoltánnak és Ádám Ottónak. Soha nem tagadnám meg õket. De legalább ennyit köszönhetek azoknak a kiváló magyar íróknak, akiket volt szerencsém ismerni és játszhattam a darabjaikban. Így Illyés Gyulának, Németh Lászlónak és Csurka Istvánnak. Õket sem tagadnám meg soha. Várkonyi színházában Csurka-darabokat játszottunk igen nagy sikerrel. Három évvel ezelõtt pedig a Döglött aknák egyik fõszerepét játszottam. Kevés olyan darabot írtak a közelmúltban, mely ennyire aktuális lenne. Meggyõzõdésem, hogy Csurka István századunk egyik legnagyobb magyar drámaírója. Dörner György kollegám, kiváló színész, és teljes szívbõl drukkolok neki. Pozsgai Zsolt három filmjében is dolgozhattam. Tehetsége mellett az ragadott meg, hogy teret adott színészei véleményének. Nála még „mûködik a demokrácia”. Ha bármikor igényt tart Pozsgai Zsolt a munkámra, kérdezés nélkül igent mondok. A pályáztatásról is meg van a véleményem. Rossz dolog, ha valami a demokrácia köntösébe bújik, és arctalanul mond véleményt. Ilyenek a bizottságok. Ha Illyés Gyula feltámadna, és pályázna, akkor vajon mi lenne az eredmény? Évekkel ezelõtt megpályáztam egy pesti színház vezetését. Azért buktam el, mert nem volt meg a három éves vezetõi gyakorlatom. Nem három éves vezetõi gyakorlattal születik az ember! Talán olyanok pályázatát várják, akik már egyszer elszórták az állam pénzét egy színház élén? (...) Szörnyû, hogy ennyire megosztanak minket. Én ugyanolyan szívesen szavalok Wass Albertet, mint József Attilát. Amikor ez a remek költõ meghalt, nem tudták mivel letakarni, ezért az államosfõnök Nagy-Magyarország térképét terítette rá.
Én nem akarom, hogy csak a jobb, vagy csak a baloldal temessen el. Temessen el a nemzet; Magyarország. Olyan rövid ez az élet, ezért ne a borús oldalát lássuk az életnek, hanem a szépet. Azt a szépet és azt a jót, amit a magyar drámák is sugároznak felénk."
offtopic
kata3 2011 júl. 08. - 11:29:05
Koncz Gábor ma 73 éves!!! Dunai hajós marcipántortát kapott M1-en, a Balatoni nyárban.
Imádom Koncz Gábort, mikor verset mond. Zágon István: A szülõ és az anya. Koncz Gábor elõadásában:
http://www.youtube.com/watch?v=RFiLvn1zkTk
velorexescsavo 2011 febr. 20. - 12:23:56
Mindenesetre kitûnõ színész. Ha belegondolunk neki nem nagyon volt oka a 89 elõtti rendszer ellen lázadozni, hiszen mind erkölcsi, mind anyagi megbecsülésben volt része. Ezért nem lehet õt elítélni, hogy nem akarta megváltoztatni a világot, hanem a saját hivatását próbálta magas szinten ûzni.
Egyik kedvencem tõle a "Gyula vitéz télen-nyáron" címszerepe.
"Igaz, hogy hathuszassal jöttem, de kikupálódtam!"
10/10
Johann 2011 febr. 19. - 00:32:17 10/10 Előzmény velorexescsavo
Egyetértünk, nem csoda. És való igaz, hogy az eredeti felosztás szerint a mai MSZP aligha mondható baloldalinak. (De a tegnapi MSZP se!) Mint ahogy a Fidesz sem tisztán jobboldali. (A politológusok számon is tartják "a Fidesz baloldali fordulatát".) Éppen ezért kicsit szerencsétlen dolog a mai magyar politikai életben a bal-jobb felosztást használni. Viszont az eredeti megjegyzés úgy szólt, hogy "[Koncz Gábor] jó színész, kár hogy balos". Na már most: ha itt a balos szót a klasszikus értelemben használjuk, akkor szerintem nem kár, hogy az. Más értelemben meg (MSZP-s értelemben) ne használjuk, mert - mint a mellékelt példa mutatja - nem az.
velorexescsavo 2011 jan. 14. - 00:01:43
Ha baloldalinak vallja magát, nem csoda, hogy nem a komprádor burzsoá gyurcsányi és bajnai a szíve csücske.
10/10
Johann 2011 jan. 13. - 23:12:36 10/10
Na, most már van nyomósabb érvem is a kissé leegyszerûsített minõsítés ellen, mint a Kormoránnal való közös munkája. Egy tavaly (2010) decemberi interjúban mondta Koncz Gábor: "2010 a közéletben nem a meglepetés éve volt, számítottunk rá, hogy változás lesz az ország élén, mert annyira nyomorba döntötte az elõzõ vezetés hazánkat. Feltétlenül egy jobb rendszernek kell jönnie. Bízom benne, hogy még megérhetem országunk felvirágozását. Nagyon szorítok az új kormánynak, attól függetlenül, hogy baloldali érzelmû vagyok. Kutya kötelességem miniszterelnökömnek drukkolni! Õ eddig olyan dolgokat mondott és tett, amelyek egyeznek az elképzeléseimmel."
10/10
Johann 2011 jan. 06. - 22:02:40 10/10
Aha. Értem. Köszi szépen. Hát, érdekes. Fõleg, hogy én meg idõközben megtaláltam, ami a múltkor még csak rémlett nekem:

http://kormoran.wikia.com/wiki/A_H%C5%91s%C3%B6k_tere
(az A/5-ös, a B/3-as, a B/4-es, a B/5-ös és a B/8-as számokban közremûködik Koncz Gábor)

Tehát tényleg dolgozott a Kormoránnal együtt is. Ráadásul ez meg, ha jól látom, 1996-os. Különös.
10/10
Johann 2011 jan. 05. - 23:22:45 10/10
Köszönöm a választ! Már csak az érdekelne, hogy pontosan mikor? Mert ugye ha évekkel ezelõtt, akkor - gondolom - vagy négy éve, vagy nyolc éve, vagy tizenkét éve, vagy tizenhat éve. Esetleg húsz éve, de azért azon csodálkoznék. (Pontosabban mindegyikhez még hozzáadva egy bõ fél évet.) Na, szóval szerintem azért nem mindegy, hogy melyik néggyel osztható szám a nyerõ. Ha pl. '94-ben láttad, akkor az már elég régen volt. (Akkoriban még Pörzse Sándor is az MSZP-nek kampányolt, Csintalan Sándorról nem is beszélve - csak hogy egy-két példát mondjak. Egy-két Sándort. :))
Elvileg azóta meg is változhattak ezek az emberek. Az õ esetében azért gyanús a dolog, mert én az utóbbi idõben csak olyan helyen láttam, ami legalábbis árnyalja a képet. Hogy egy példát mondjak: rémlik valami zenés megemlékezés, valami nagy nemzeti töltettel áthatott fennkölt ünnep, még az is dereng, hogy a Kormorán együttes zenélt, együtt léptek fel - ami ugye minden, csak nem MSZP-közeli. De persze jó lenne, ha valaki megerõsítene (hogy tényleg jól emlékszem-e. mintha Gödöllõn lett volna az egész, de nem 100%). Meg mondjuk én valahol azt olvastam róla, hogy az édesapja papnak szánta (amitõl õt a cölibátus rémítette el), ami azért megint csak színesíti a képet, szerintem.
10/10
Johann 2011 jan. 03. - 21:10:01 10/10
Ezt egyébként honnét lehet tudni, hogy Koncz Gábor "balos"?
velorexescsavo 2011 jan. 03. - 12:34:46
A színészi tehetség nem mindig arányos az értelmi képességekkel. Ezt csak úgy általánosságban mondom.
10/10
toshiba321 2010 okt. 30. - 10:10:13 10/10 Előzmény mildi
Köszönöm, hogy van valaki aki hozzám hasonlóan látja a dolgokat.
10/10
mildi 2010 okt. 28. - 22:04:18 10/10 Előzmény toshiba321
Igazad van - valóban nem a hozzászólások száma mutatja meg a tehetség fokát. Koncz Gábor kiváló, karizmatikus színész.
Összes hozzászólás