Személy

Monori András

zenész, zeneszerző

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Jazz zenészként kezdi pályáját a gimnáziumi évek alatt, majd különböző swing és dixieland formációkkal koncertezik Európa szerte, mint pl. a Studium Dixieland Band mely első lemezének hangszerelését is ő írja.
A főiskola elvégzése után évekig népzenével illetve ázsiai tradicionális zenékkel foglalkozik és előbb klasszikus indiai zenét tanul szitáron, később - a balkán zenéjét megismerve – a kaval- és a gadulkajátékot sajátítja el. Hangszerein különleges újításokat hajt végre és a tradicionális játékmód mellett egyedi hangszertechnikát is kifejleszt, ötvözve a különböző zenei kultúrák eltérő megközelítéseit.
Aktívan koncertezik, emellett színházi szerzőként is egymást érik bemutatói. Számos alkalommal dolgozik a Krétakör, a Katona József, a Madách, a Sámán, a Bárka, a Stúdio K, a Kolibri és a József Attila Színházban, többek közt olyan alkotókkal mint Czajlik József, Egressy Zoltán, Lukáts Andor, Lutz Förster, Mácsai Pál, Magyar Éva, Máté Gábor, Tasnádi István, Méhes László, Schilling Árpád, Vidovszky György. Színpadi munkáiban műfaji kötöttségek nélkül sokféle stílusban alkot aszerint, hogy mi a legmegfelelőbb az adott darab számára (vonósnégyes, jazz és könnyűzene, elektronikus zene, gyerekdalok, brechti song, népzenék, vagy akár lakodalmas zene).
2000-ben Lukáts Andor Portugál című mozifilmjéhez komponál betétdalt, melynek nagy sikere nyomán Palya Beával megalakítja a Folkestra együttest, amivel hamarosan elnyerik a Magyar Rádió eMeRTon díját. Párhuzamosan koncertezik a balkáni zenét játszó Besh-o-Drommal és részt vesz első lemezük elkészítésében is.
Az ír zene fuvolavirtuóza, Brian Finnegan meghívására Angliában turnézik és készít felvételeket és a híres breton fuvolással, Jean-Michel Veillonnal. Londonban a Battersea Art Center felkérésére ír darabokat, és itt mutatják be a Magyar Évával közösen alkotott mozgásszínházi előadást is “The Party” címmel.
Kezdetektől zeneszerzője és szólistája a Tin Tin Quintetnek melynek zenéjében ötvöződnek az indiai ritmusok (talák) és dallamcsírák(ragak) a jazz-harmónia formavilágával valamint előadói gyakorlatával. Rendszeres fellépője a magyarországi jazz életnek. Koncertezik többek közt Dés Lászlóval, Dresch Mihállyal, Fekete Kovács Kornéllal is.
Szerzői zenekara az Arcolor Quartetn melyben az európai klasszikus zenéből ismert vonósnégyes hangszerei szólaltatják meg kortárs-népzenei műveit.
Alapító tagja és társzeneszerzője a Mitsoura Produkciónak, melynek repertoárjában a magyar és nemzetközi cigányzene és dalkincs progresszív elektronikus hatásokkal ötvözve születik újjá és a koncerteken – a világon egyedülálló módon - autentikus alapokon nyugvó látványos élő videóanimáció kíséretében kerül előadásra. A zenekarral olyan rangos koncertpódiumokon lépnek fel nagy sikerrel mint a londoni Royal Opera House (UK), Bordeaux Opera House (FR), Womex (UK), vagy a Peter Gabriel nevéhez fűződő Womad (UK) fesztivál. A Mitsourában továbbra is megőrzi autentikus hangszeres játékának értékeit, de új elemként megjelennek előadóművészetében az elektronikus zenei hatások is.
2008-ban a Vidor Fesztiválon díjjal jutalmazzák – az anyaszínházban évek óta nagy sikerrel játszott Máté Gábor rendezés – “A hős és a csokoládékatona” című előadás zenéjéért. Napjainkban tevékenységének mind nagyobb részét a zeneszerzés – elsősorban színházi – teszi ki, de emellett alkalmanként koncerteken is fellép különböző formációkkal.


Hangszerek: szopránszaxofon, tenorszaxofon, gitárok, trombita, zongora, computer, fuvolák, kaval, gadulka, bansuri, szitár, billentyűs és egyéb hangszerek.

 • 2017
  Tóth János
  zeneszerző zeneszerző (magyar vígjátéksorozat, 26 perc, 2017)
  • DUNA Televízió:
   • csütörtök (szept. 20.) 21:20,
   • szombat (szept. 22.) 01:00,
   • csütörtök (szept. 27.) 21:45,
   • szombat (szept. 29.) 00:40
  • Duna World:
   • szombat (szept. 22.) 22:35,
   • szombat (szept. 29.) 23:00
 • 2016
  MEMO
  zeneszerző zeneszerző (magyar filmdráma, 88 perc, 2016)
 • 2014
  A kőmajmok háza
  zeneszerző zeneszerző (magyar gyermekfilm, 80 perc, 2014)
 • 2013
  A látogató
  zeneszerző zeneszerző (magyar tévéfilm, 29 perc, 2013)
 • 2008
  Mázli
  zeneszerző zeneszerző (magyar-német-francia vígjáték, 88 perc, 2008)
 • 2003
  Örökség: Egy halász története
  zene zene (magyar dokumentumfilm, 74 perc, 2003)
 • 2001
  Közellenség
  zeneszerző zeneszerző (magyar színházi közvetítés, 108 perc, 2001)
 • 2000
  Nexxt
  zeneszerző zeneszerző (magyar játékfilm, 83 perc, 2000)
 • 1999
  Portugál
  zeneszerző zeneszerző (magyar játékfilm, 93 perc, 1999)

Vélemény:

Budapest Bár a MÜPÁban - MEGDUPLÁZZUK!
Budapest Bár a MÜPÁban - MEGDUPLÁZZUK!

2018. október 22. 15:30 és 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás