Ezeket a filmeket szeretik leginkább a legnagyobb sztárok

A múltkori tucatot követően újabb 12 híres színészről és rendezőről rántjuk le a leplet. Julia Roberts, Benedict Cumberbatch és társai után Oscar Isaac, Michael Fassbender és még sokan mások árulták el, melyek a kedvenc filmjeik.

Naomie Harris

Az egykori Bond-lány a Golden Globes körkérdésére azt a választ adta, hogy egyik kedvenc filmje A muzsika hangja című musicalklasszikus, hiszen azt „minden lány szereti”. Második kedvenceként Harris az Aranyoskámat nevezte meg, Dustin Hoffman miatt (akinek a neve után még egy felkiáltójelet is tett, szóval nagy rajongója lehet a színésznek).

Végül, de nem utolsósorban a brit színésznő egy európai alkotást is felsorolt: A gyermek című megrázó belga-francia filmdrámát, Jean-Pierre és Luc Dardenne rendezését választotta.
Naomie Harris és A muzsika hangja. Forrás: Dan MacMedan / Getty Images és InterCom

 

Jonah Hill

A Jump Street-filmek, a Ne nézz fel! és A Wall Street farkasa sztárja szerint az az alkotás, amit mindenkinek látni kell, nem más, mint a Nagymenők, Martin Scorsese gengszterfilmje. Másodikként Hill egy olyan művet választott, amelynek megtekintésekor a legjobban szórakozott: Paul Thomas Anderson Boogie Nights című, a hetvenes évek pornóiparába kalauzoló munkája volt az – szóval a színésznek kissé szokatlan lehet a humorérzéke, mert a Mark Wahlberg nevével fémjelzett alkotás egyértelműen filmdráma; esetleg szatírának még elmegy.

Jonah Hill és a Boogie Nights. Forrás: Matthias Nareyek / Getty Images és Flamex


A Jonah Hill által választott harmadik opus egy olyan film, amit nemrégiben beválogattunk 10 filmtörténeti jelentőségű csók című összeállításunkba, méghozzá azért, mert ebben látható a legnagyobb korkülönbség egy csókjelenet két résztvevője között.

A helyes megfejtés pedig a Harold és Maude, ami a sztár szerint egyike az igazi nagy klasszikusoknak.

 

Például a Harold és Maude

10 filmtörténeti jelentőségű csók

A komikustól kezdve a bűbájoson át a vérforralóig – íme 10 olyan csók, ami valamilyen szempontból első helyet foglal el a filmtörténelemben!

Tovább

 

Jeremy Renner

A Marvel-színész állítólag villámgyorsan és bármiféle hezitálás nélkül válaszolt a Golden Globes kérdésére, és felsorolta a Léon, a profit (Luc Besson rendezésében Jean Reno és a 11 éves Natalie Portman nyújt kimagasló alakítást), A rettenthetetlent (amelynek Mel Gibson nemcsak a főszereplője, de a rendezője és egyik producere is volt), illetve A dzsungel könyvét. Utóbbi műnek több feldolgozása is ismert, így Renner pontosította, hogy

az 1967-es Disney-rajzfilmre gondolt

– ami talán nem csak nekünk meglepő a marcona sztártól.

Jeremy Renner és A rettenthetetlen. Forrás: Theo Wargo / Getty Images for Disney és InterCom

 

Emily Watson

A legutóbb a Csernobil című sikersorozatban látott angol színésznő kollégáitól eltérően mindössze egyetlen alkotást választott, szóval azt az egyet nagyon szeretheti. Watson választása ráadásul azért is szokatlan, mert egy olyan műért rajong, amiről nagyon sokan talán még nem is hallottak. A Szerelmek városa (Les enfants du paradis) című, több mint 3 óra hosszú 1945-ös francia romantikus drámáról van szó, amit Marcel Carné (Ködös utak, Mire megvirrad), a francia lírai realizmus egyik nagyja rendezett.

Szóval le a kalappal, a sztárnak igazán kifinomult filmes ízlése van!
Emily Watson és a Szerelmek városa. Forrás: Tim P. Whitby / Getty Images for BFI és Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images

 

Robin Wright

A Forrest Gump sztárjának három választása szintén elég meglepő, mivel a törékeny, szőke színésznő kifejezetten brutális embereket a középpontba állító, kegyetlen történetükről meglehetősen nyersen mesélő filmekért rajong, amelyek közül kettőt a radikális botrányfilmes, Werner Herzog rendezett. Ezek a Fitzcarraldo és az Aguirre, Isten haragja: előbbi egy megszállottról szól, aki a dzsungel legmélyén akar felépíteni egy operaházat, a másik pedig egy őrült konkvisztádorról.

Robin Wright harmadik kedvence A sebhelyesarcú című gengszterfilm, Brian De Palma rendezése, Al Pacino legendás alakításával.
Robin Wright és A sebhelyesarcú. Forrás: Dia Dipasupil / WireImage / Getty Images és InterCom

 

Carey Mulligan

Egy újabb törékeny, szőke színésznő, újabb szokatlan választásokkal. A legutóbb az Azt mondta című filmben látott sztár egy horrorfilmen (A cápa) és egy éjfekete komédián (Fargo) kívül felsorolta az összes Indiana Jones-mozit – ami azt jelenti, hogy

összepacsizhat az összeállításunk első részében szereplő Benedict Cumberbatchcsel,

aki szintén nagy Indy-rajongó (mondjuk neki az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatói a nagy kedvence, még gyerekkorából).

Carey Mulligan és a Fargo. Forrás: Matt Petit / A.M.P.A.S. via Getty Images és Budapest Film

 

Összeállításunk első része

Ezek a legnagyobb sztárok kedvenc filmjei

A sztár is csak ember, ugyanúgy szeret vagy nem szeret dolgokat, köztük filmeket, mint mi, földi halandók. Ennek örömére összegyűjtöttük egy tucatnyi színész és rendező kedvenc filmjeit.

Tovább

 

Ben Stiller

És akivel még Carey Mulligan összepacsizhat, az nem más, mint az Apádra ütök-filmek sztárja, Ben Stiller, aki szintén nagy rajongója A cápának. Spielberg alkotásán kívül a színész egy másik horrorklasszikust is megnevezett: Az ördögűzőt, amit épp az idén ötven éve mutattak be (és amelynek nemrégiben jött ki egy újabb folytatása Az ördögűző: A hívő címmel). A két horrorfilm mellett Stiller választása egy sokkal kevésbé ismert műre, az 1941-es Sullivan utazásaira, a forgatókönyvíróból lett, ám méltatlanul elfeledett kitűnő rendező, Preston Sturges fő művére esett, amelyben

egy sikeres hollywoodi direktor környezettanulmány céljából kimerészkedik a való életbe, ahol hajléktalannak öltözve próbál boldogulni – inkább kevesebb, mint több sikerrel.
Ben Stiller és A cápa. Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images és Universal Pictures / Courtesy of Getty Images

 

Michael Fassbender

A hamarosan David Fincher A gyilkos című szikár bűnfilmjében látható színész egy gengsztereposzt, egy hangulatos kultfilmet és egy komor klasszikust választott, szintén bűnügyi/gengszter vonalon. Az első A keresztapa Francis Ford Coppolától, a második A nagy Lebowski a Coen fivérektől, a harmadik pedig az Aljas utcák Martin Scorsese-től.

Ezzel pedig hivatalosan is Scorsese a sztárok kedvenc rendezője,

hiszen összeállításunk két részének három sztárja is tőle választott favoritot (Tom Hanks a Taxisofőrt, ez még múltkori gyűjtésünkben szerepel, fentebb meg már olvashattunk Jonah Hill Nagymenők iránt tanúsított vonzalmáról).

Michael Fassbender és A nagy Lebowski. Forrás: John Phillips / Getty Images for BFI és Budapest Film

 

Angela Bassett

A Fekete Párduc-filmek és a Bosszúállók: Végjáték Ramondája egy igazi klasszikus mellé egy modern klasszikust választott, egészen hasonló témában – ami a rasszizmus, illetve az az elleni küzdelem.

Előbbi alkotás a Ne bántsátok a feketerigót!, Harper Lee híres könyve alapján, Gregory Peckkel a főszerepben,

utóbbi pedig a 12 év rabszolgaság, ami 2014-ben három Oscar-díjat is nyert Lupita Nyong'ónak (legjobb női mellékszereplő), John Ridley-nek (legjobb adaptált forgatókönyv) és Brad Pittnek és producertársainak (legjobb film) köszönhetően.

Angela Bassett és a 12 év rabszolgaság. Forrás: Arturo Holmes / Getty Images és Pro Video

 

Ez is érdekelhet

10 dolog, amit esetleg nem tudtál a Ne bántsátok a feketerigót!-ról

1962-ben ezen a napon, december 25-én mutatták be Harper Lee csodálatos regényének remek filmadaptációját. Lássunk róla néhány érdekességet!

Tovább

 

John Goodman

A nagy Lebowski sztárjának egyik kedvence ugyanaz, mint az előző összeállításunkban szereplő Chris Coopernek, illetve Robert De Nirónak (akinek a favoritjairól ebben a cikkünkben írtunk legutóbb). Ez A rakparton című 1954-es Elia Kazan-opus, Marlon Brando híres alakításával. Goodman még egy filmet megnevezett, amiért rajong, mégpedig egy másik klasszikust:

az Aranypolgárt Orson Wellestől.

Az Aranypolgárért a színészhez hasonlóan mi is odavagyunk: ebben a cikkben írtunk a filmtörténeti vívmányairól.

John Goodman és az Aranypolgár. Forrás: Tyler Kaufman / Getty Images for Sony Pictures Entertainment és Silver Screen Collection / Getty Images

 

Oscar Isaac

A legutóbb a Holdlovagban látott sztár igazán különleges, nem várt választásokkal állt elő. Egyik kedvence egy 1985-ös elfeledett Ridley Scott-fantasy: a Tom Cruise és Mia Sara főszereplésével forgatott Legenda. A második Oscar Isaac-kedvenc szintén egy alulértékelt gyöngyszem, mégpedig A misszió, amelyben a Robert De Niro és Jeremy Irons által alakított jezsuita szerzetesek megpróbálnak megvédeni egy dél-amerikai bennszülött törzset a gyarmatosító portugáloktól. Végül a színész hármas számú kedvence a Kánikulai délután, Sidney Lumet rendezése Al Pacinóval a főszerepben

– ezzel pedig Pacino lett a sztárkedvenc sztár, hiszen hárman is egy-egy fontos filmjét választották favoritnak (Isaacen kívül Robin Wright A sebhelyesarcút, Fassbender pedig A keresztapát).
Oscar Isaac és a Kánikulai délután. Forrás: Roy Rochlin / WireImage / Getty Images és Duna Televízió

 

Woody Allen

Múltkori összeállításunkban több rendező is szerepelt (nevezetesen a Coen fivérek és Ridley Scott), így ezúttal is beválogattunk egyet. Amikor a Golden Globes Woody Allentől is kérdezett három kedvenc filmet, ő azt válaszolta, hogy

„ha 100 filmet kéne mondanom, jó pár amerikai filmet fel tudnék sorolni, ám ha csak hármat szeretnétek, akkor azok mind európaiak”.

Méghozzá a Biciklitolvajok, az olasz neorealizmus egyik kulcsműve, Vittorio De Sicától (ez egyébként Ethan Coen egyik kedvence is), az Amarcord, Fellini halhatatlan alkotása és A hetedik pecsét egy ugyanekkora nagyságtól, Ingmar Bergmantól. Ez szép volt, Mester!

Woody Allen és az Amarcord. Forrás: Ben A. Pruchnie / Getty Images és LMPC via Getty Images

 

(via goldenglobes.com)