Indiana Jones és a sors tárcsája

Bakancslistához adom
Indiana Jones and the Dial of Destiny
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai kalandfilm, akciófilm, 142 perc, 2023

Értékelés:

121 szavazatból
Szerinted?

Harrison Ford visszatér a legendás régész szerepében a nevezetes filmsorozat ötödik részében.

1969-et írunk. Indiana Jones úgy dönt, ennyi volt. Miután több mint egy évtizeden át tanított a New York-i Hunter Főiskolán, a neves professzor és régész nyugdíjas éveire készül szerény kis lakásában, ahol egyedül tengeti napjait. A dolgok azonban váratlan fordulatot vesznek, mikor régen látott keresztlánya, Helena Shaw felbukkan. Egy ritka ereklyéről érdeklődik, amit apja bízott Indyre sok évvel ezelőtt – Arkhimédész hírhedt tárcsájáról, egy olyan szerkezetről, ami állítólag képes megtalálni az időn keletkezett repedéseket. Helena tapasztalt szélhámos, és eltulajdonítja a tárcsát, majd egy távoli országba indul, ahol a legtöbbet ajánlónak kínálhatja. Indynek nem marad más, mint utána eredni, tehát leporolja kalapját, bőrkabátját egy utolsó kalandhoz. Eközben egy régi ellensége, Jürgen Voller, a korábbi náci, aki most az amerikai űrprogramban dolgozik fizikusként, maga is tervet sző a tárcsával, méghozzá olyan félelmeteset, ami a világtörténelem menetét változtathatja meg.

A rendező ezúttal James Mangold (Az aszfalt királyai, Logan – Farkas), a producerek Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Simon Emanuel, míg Steven Spielberg és George Lucas executive producerként felügyelik a produkciót. A zeneszerző újfent John Williams, aki Az elveszett frigyláda fosztogatói óta komponálja a széria jellegzetes dallamait.
Bemutató dátuma: 2023. június 29. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
sawyerx szept. 18. 12:48:34 2/10
Nem vagyok se rajongó, se gyűlölő, az első 3 filmet kedvelem, a negyedik is elmegy, ez viszont borzalmas. Logikai bakik, következetlenségek, harmatgyenge karakterek, unalmas, önismétlő sztorivezetés, de legszembetűnőbb az okádék, mű kép világ, ami miatt nekem nehéz volt végignézni.
A két pontot a fiatalítós flashback és a nácik csapata miatt kapja, utóbbiak is inkább a film első felében voltak érdekesek. Indy hangulat egyébként nuku, a klasszikus zene is alig csendül fel, a két cameo pedig semmi érzelmet nem tudott kiváltani.

2/10
Zahire szept. 06. 18:17:50 Előzmény Szalai Róbert
Hát akkor örülj és ne fogd vissza magad ...de én azért inkább keresek valami jobb filmet...egyébként az igen a kérdésre is vonatkozik ?
Szalai Róbert szept. 06. 10:19:58 Előzmény Zahire
Igen.
Zahire szept. 06. 10:18:15 Előzmény Szalai Róbert
Annak kell örülni, hogy öt igen magas költségvetésből készült filmből három, azaz a filmek 60%-a - amire osztályozásnál 2-est szokás adni - jó ? ( Egyébként ha a 4.rész infantilis azaz gyermeteg, éretlen, akkor mivel volt ez a film intellektuálisabb mint a 4.rész, csak azért mert nácik is voltak benne ? )
Szalai Róbert szept. 05. 19:47:09
Szerintem rendben van ez a film. A 2. szektás/depressziós, majd a 4. ufós/infantilis részt ha elfelejtjük, akkor pont kijön egy nézhető trilógia a sorozatból… és ennek kell örülni.
Zahire szept. 05. 18:24:47
Egynek elmegy, de nem az film amire számítottam. Az, hogy az egész szerkezet a rekonstrukció szerint nem így néz ki, illetve, hogy a Lineáris B, nem egy kód hanem egy írás, és egyéb dolgok nem stimmelnek, egy ilyen filmnél várható, nem meglepő.
Szerintem is nagyon hosszú a játékidő, és ezt nem a történet bonyolításával, hanem hosszú és talán itt-ott nem is áttekinthető (pl. a tuk-tuk rally ) akciójelenetekkel tűzdelték tele. A kód megfejtése azért lehetett volna egy kicsit rafináltabb ...meg az is érdekesebb lett volna számomra , ha a múltban tovább időznek, dehát mint tudjuk, összezárul az időrés, sietni kell.
5/10
rajdi szept. 05. 10:57:13 5/10
Néha tudta hozni az Indiana Jones feelinget az igaz, de ettől eltekintve a bugyuta szituációk, a klisékkel és 2023-ban már nevetséges akció jelenetekkel, meg az indokolatlanul hosszúra nyújtott történettel teszi simán csak egyszer nézőssé a filmet, hogy kipipálhassuk, ez is meg volt.
Sz. Péter szept. 04. 21:07:01 Előzmény Ahoj poplacsek
Nem, "a negyedik elrugaszkodott a szériától"-ra reagáltam, ha nem volt egyértelmű.
Egyik rész sem a realizmusáról híres.
8/10
norbertobaggio szept. 04. 20:36:01 8/10
Rosszabbra számítottam. Az általam leggyengébbnek tartott Végzet templománál mindenképpen jobb.
8/10
Ahoj poplacsek szept. 03. 21:19:16 8/10 Előzmény Sz. Péter
úgy érted, hogy ez kevésbé realista részlet, mint egy ún. frigyládából összevissza repkedő démonok?
4/10
kaloz44 szept. 03. 16:25:56 4/10
Hmm mondjuk úgy hogy elment..
4/10
pihes szept. 03. 15:15:11 4/10
Elég nagy bizalmat fektettem bele, és elég sokat is vesztettem, miután nem láttam bele annyi jót amit vártam NÉGY/TÍZ
Sz. Péter szept. 02. 20:21:04 Előzmény Zumbae
Szóval a negyedik elrugaszkodott a szériától de ez,

az időutazással


beillet az első három mellé?! :)
k11zoltan aug. 31. 18:52:50
Érdekes lehetett egy zöld szobában felvenni kb az egészet, de mit tudunk tenni, ez a jelen.

Amúgy nem rossz, egynek elmegy, mint kb a többi.
Zumbae aug. 19. 20:09:23
Nagyon szerettem az Indy filmeket, de a negyedik nekem már elrugaszkodott a szériától. Ez viszont beillet az első három mellé, és egyben méltó lezárása volt a szériának. Az eleje nagyon ott volt, nem zavart a cgi. Nagyon tesztett, hogy nem csináltak akcióhőst HF- ből. Nem volt ostoros repkedés, mindenkit leverő boxolás. MM nagyon jól hozta a rideg náci tisztet. Thomas Krechman megint csak jó választás volt német tisztnek. Sallah és Marion sem lett tultolva. Ami bejött, hogy nem csináltak klisé happy end-et Indy múltban maradása esetén, nem változtatták meg a történelmet. És az utalások a régi részekre is tetszettek. Lehet nem mindenkinek fog tetszeni(és voltak részek mikor leült, de ez mindegyik részben előfordult), de érdemes megnézni.
10/10
Paradiselost02 aug. 10. 12:27:31 10/10
Amikor a nácik tűpontos egyenruháján és fegyvereiken végignézek és amikor úgy robog a fizikai törvényszerűséggel nem ellentétes akció hogy elszédülök, akkor az bizony színtiszta Indiana Jones élmény.A karakterek és a látvány tökéletes leképezése annyira profi, hogy bizony ennél jobb mese a világon nincs ennyi akcióval és érzelemmel.Mert bizony itt a karakter nem akar és soha nem is akart több lenni mint ami.A CGI pedig nem üvölt le a vászonról. A sztori annyira életszerűen-életszerűtlen, hogy a kincskereső kalandor éne mindenkinek előbújik rögtön, ahogy meghallja az ikonikus főcímzenét.Imádnivaló és tökéletes matiné a javából minden korosztálynak.
Hibátlan film, abszolút mozis élmény, gyönyörű lezárással, könnycsepp morzsolással.Viszlát Indi, köszi szépen Sielberg és Lucas!
7/10
Istvan010 aug. 04. 11:08:39 7/10
A 4. részt sem felül, sem alul múlnia nem sikerült ami szerintem valahol jó. Sok helyen vontatott volt a film, bizonyos részeket túlságosan elnyújtottak. Viszont azt pozitívumként éltem meg, hogy Harrison Ford-ot nem próbálták meg világot megmentő hősként beállítani a filmben.
janderka júl. 23. 12:30:31 Előzmény filmek-sorozatok
Na, akkor nem lehet hogy nélküled kellett volna csak beülnie :)))

Alapvető tévedés ugyanis, hogy mindig mindent meg kell nézni, csak mert "BEMUTATÓJA" van. Moziba is célzottan kéne járni. Ami már igazából nem érdekli az embert, vagy amiből már értelemszerűen kinőtt, azt hanyagolnia kéne. Vagy akkor megnéznie, ha valóban ráhangolódott. Mert még ugyanaz a film is képes másként hatni ránk ilyen vagy olyan hangulatunkban. Hiszen az étteremben se rendel ki magának mindent az ember, ami fentvan az étlapon. Ahogy a boltban se vesz meg bármit csak mert épp akciós vagy mert az előtte álló is vitt belőle négyet.
Ami persze nehéz, mert részesei akarnánk lenni a közösségi élménynek - ahogy 30 éve. És szeretnénk átélni ugyanazt az élményt, amit akkor átéltünk. Hiába változott meg azóta a világ, ördegedett meg az imádott idol és lett a néző is harmincból hatvan...

A másik meg, hogy egy ilyen ikonikus sorozat záróepizódjától nem is érdemes túl sokat várni. Újdonságot meg főleg nem. Pláne, hogy sok új filmnél is gyakran felvetődik, hogy korábbi sikerfilmekből nyúlták csak hozzájuk a kliséket . Mert vagy az van hogy végig a régi karakter(ek) vannak a vásznon és (trükkel vagy anélkül) eljátsszák kvázi ugyanazt amit már 5x eljátsszottak, vagy az ikon(ok) háttérbe vonul(nak) és egy full új brigáddal vitetik végig a full indifferens fonalat, a klasszik főhős meg átmegy rezignált rezonőrbe. Amivel viszont meg épp ez lenne a baj.
1/10
filmek-sorozatok júl. 23. 10:41:14 1/10
Szívem szerint kimentem volna a moziból fél óra után, de gyerekekkel voltunk és nekik tetszett :)
4/10
Alfred White júl. 22. 17:46:00 4/10
Első 20 perc nézhető, bár nekem elég feltűnő volt a CGI. Aztán a film többi részét az arrogáns, okoskodó, feminista hárpia tönkreteszi.
Összes hozzászólás