Tőrbe ejtve – Az üveghagyma

Bakancslistához adom
Glass Onion: A Knives Out Mystery
amerikai krimi vígjáték, filmdráma, 2022

Értékelés:

125 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
agathasirmio ápr. 21. 11:18:30 3/10
Olyan mint a címe: üres és átlátszó. Dilettantizmustól bűzlik.

I
A történet gyakorlatilag semmilyen érdemi fordulatot nem tartalmaz. Három kísérlet van erre: a nő feltámadása, a levél megtalálása és a bosszú. De mind a három a megtestesült közhely, előre látható, hogy ez történik.

Kifejezetten irritáló, hogy a rejtélytörténetek felültek arra a Kenneth Branagh-vonatra, hogy nagyon színes filmeket csinálnak, nagyon holivudi outfitekkel, nagyon holivudi viselkedéssel. Amit a Poirot-filmekben a brit mértéktartás, a brit elitizmus valósága és a kétségkívül elképesztően színes brit birodalmi világ validál, az modernizálva és Miami hangulatba csomagolva már totál nonszensz.

Paródiaként pedig szintén megbukik a film. A paródia, különösen a XXI.századi paródia arra épít, hogy okosabb, de legalábbis megpróbál okosabb lenni, mint a parodizált műfaj. De itt nincs semmilyen frappáns fordulat, ami eltér az eredeti koncepciótól és arcul csapja azt. Éppen ellenkezőleg: folyton próbál odaszúrkálni a "modoros detektívesdinek", a főgonoszi furmánynak - de mindezt úgy teszi, hogy magát teszi ostobává és értelmetlenné.

Ennek jegyében az összes karakter és az összes színész elég unalmas. Edward Norton mimikája remek, de ez nála beépített feature, valójában az ő karaktere a legnagyobb, központi nulla itt. Vannak nagy "mégis ostoba" fordulatok a filmtörténelemben (DiCaprio a Django Unchainedben), de akkor ezek meg vannak építve és ellenpontozva vannak, fordulatként működnek. Itt az első pillanattól le van szögezve a filmben, hogy ez egy ostoba senki. Majd a film végén: "jé, ő egy ostoba senki!". Mitől volna érdekes ez?

A valódi csavar itt az, hogy miközben a filmben a gyilkos a detektívtől lopja az ötletét, a valóságban a film alkotója mindent lopott. Az Üveghagyma címet a Beatlestől, a történetet Agatha Christietől és így tovább. Az egyetlen, amit nem tudott lopni: egy eredeti, jó történet, ami működik és egy olyan megfilmesítés, ami érdekes tud lenni.

Tízből három és akkor jó indulatú voltam, mert mégiscsak vágók, operatőrök és mások keményen dolgoztak ezen.

Ha Martin Mcdonagh idei filmjét odaadják itt az embernek, hogy csináljon egy ilyet, csak detektívesen, már működött volna.5/10
sorozatneked.hu ápr. 16. 00:53:08 5/10
5/10

Az első rész nagyon tetszett, hozta az Agatha Christie történeteket, csavarokat, de ez nagy csalódás volt, hiába a neves szinészek. Legjobb esetben is csak egy gyenge 5-ös. :( Még jó, hogy nem moziban néztem meg. Csak akkor nézd meg, ha van feles 2,5 órád.
4/10
sawyerx ápr. 15. 18:20:56 4/10
Az első része nem volt rossz, ez a második egy művészkedő, szar képi világú, ripacs fos. A karakterek viselkedése pedig irreálás, Craig színészi tehetségtelenségének túltolásával..
4/10
5/10
Rotovics Kázmér márc. 05. 16:42:32 5/10
Sajnálom, hogy ennyire nem volt képes magát komolyan venni a film... Paródia? Szatíra? Mire gondoltak, mit csinálnak belőle? Egy Borat 3-t? Akármit is, nem jött össze. Rian Johnsonnak a forgatókönyv írása közben egy kicsit több tiszteletet kellett volna adnia Agatha Christie munkásságának, és persze sokkal kevesebb füvet fogyasztania. KÁR !
4/10
Szeniii febr. 15. 20:32:28 4/10
Nézhetetlen
3/10
jkata9 jan. 30. 16:09:13 3/10
Fél ideig birtuk, aztán feladtuk. Nézhetetlen sza*r. Én aztán másnap megnéztem, kiváncsi voltam a végére, de kérem vissza a 2,5 órát az életemből! 3 csillagot azért adok, mert volt néhány szép kép. A színészek remélem nem kapnak ezért egy Oscar-t sem...
1/10
3,14159 jan. 22. 14:54:18 1/10
Nehezen elviselhető pc szarömleny.
9/10
trev jan. 20. 23:27:38 9/10
Remek film, bár kissé hosszú. Craig jól hozza a Poirot-ba oltott csetlő-botló Columbot, Edward Norton pedig a giccsig eltúlzott önimádó ostobát. Igazából semmi eredetiség vagy nagyszerűség nincs a filmben, mégis működik. Kíváncsi vagyok a készülő harmadik részre.
Eperszem jan. 16. 22:31:24
Nézhetetlen vacak. 20 perc után feladtam, mert annyira nem történt benne semmilyen szinten semmi és annyira semmitmondó volt, hogy nem bírtam tovább. Amennyire az első "Tőrbe ejtve" zseniális volt, ez pont annyira minősíthetetlen. Valószínűleg soha nem fogom végig nézni ezt a filmet.
6/10
The Cortez jan. 11. 23:27:05 6/10
„Én csak kimondom, amit látok, szűrő nélkül. Ha nem bírják elviselni, az ő bajuk”

A folytatásban megint sztárparádét kapunk az arcunkba, de ezúttal a főszereplőt leszámítva egy teljesen más csapatot. Az elején gyorsan bemutatják a főbb karaktereket, akik között mindenféle akad: lecsúszott, idióta modell, mama hotelben élő férfijogi influenszer + a ribanc nője, tudós néger stb. Edward Norton egy tech-milliárdost alakít. Craig a játékidő első felében irritáló és röhejes, ám a későbbiekben formába lendül.
Van a leginkább a 10 kicsi négerre hajazó sztoriban egy maratoni hosszúságú flashback, egy látványos finálé, illetve láthatunk pár fordulatot meg poénos ötletet, viszont az egész alkotás sokkal unalmasabb, gyengébb, sótlanabb, mint az első felvonása. A film legnagyobb érdeme a történet főhelyszínéül szolgáló, egyedien high-tech, üvegben tobzódó, kreatív díszletezésű luxuspecó, valamint a néhány anti-PC beszólás.
A lezárás nem kevés társadalomkritikát tartalmaz. A stáblista stílusosra sikeredett, ráadásként stílszerűen a The Beatles Glass Onion című száma szól alatta.
4/10
DDT- jan. 06. 22:39:40 4/10
Ez így nagyon sovány lett, szájbarágós banális csavarral, gyenge befejezéssel. Az erőltetett melegszál meg egyszerűen szánalmas, úgy látszik már a Netflix is átvette a Disney féle kvótaszabályozást...
7/10
strln888 jan. 06. 16:13:18 7/10
Egy jó kis vígjáték, valóban nem az évszázad filmje, de szerintem rendben volt, nem bántam meg hogy láttam.
5/10
gapinthebreath jan. 05. 12:25:27 5/10
A meleg Benny Hill
A Knives Out annak idején nagyban épített Blanc körülményes, némiképp modoros úriember figurájára, és rá szerették volna alapozni a franchise-t hiszen az ő személye az egyetlen összekötő elem a két film között. Ehhez képest Blancból csak a körülményessége maradt meg, csináltak belőle egy szánalmasan értetlenkedő, ripacskodó, meleg Benny Hillt olyan gesztusokkal, amik nem is állhatnának távolabb az első film Blancjától. Ezt miért kellett? Mondhatnánk, hogy Blanc csak "játszotta a hülyét" a szigeten, és ez fellépésének része volt, de ez sajnos nem így van: cáfolják ezt az otthoni jelenetei, ahol nem kellett semmilyen szerepet játszania.
7/10
TheOldMan jan. 04. 19:01:25 7/10
Lehet, hogy önmagában akár egy szórakoztató kis filmecske is lehetne, 7/10, viszont az első rész 9/10 után azért ez mégis csalódás. Nem is a forgatókönyv a baj szerintem, az még rendben is van,csak az önelégült rendezés vett el belőle.
Míg az első részben a színészek - egytől egyig - remekeltek, a történetet építették folyamatosan, itt úgy érzem csak azért van valamilyen történet, hogy a sztárok ripacskodhassanak egy nagyot. ..és úgy is lett! Ed Norton, aki remek színész egyébként, főleg a többiekhez képest, simán átveszi ezt az össznépi bohóckodást. Daniel Craig pedig odasimul a többiekhez, így nem nyomozó óriás jut róla eszembe, csak egy ratyi, öntömjénező alak. ( Remélem jó sok pénzbe került az a bizonyos ajtónyitás! )
Szóval, az első részhez visszatérve : Michael Shannon egyetlen pillantása többet ér, mint itt az egész!!
Edmond Dantes jan. 03. 10:26:17
Nem láttam az elsőt és nem kedvelem a (krimi)paródiákat, de ehhez képest tetszett. Agatha Christie-ben jártasabb vagyok és tanúsítom, hogy több krimijéből is vannak a filmben visszaköszönő elemek. A fórumtársak által szorgosan gyűjtött"hibák", manírok, eltúlzott gesztusok nyilván mind a paródia részei. Miles Bron alakjában Elon Muskot vélem felismerni. Norton és Craig csúnyán és korán öregednek.
2/10
Berente Imre jan. 02. 16:57:16 2/10
Nem értem a hype-ot. (Mint oly sok netflix műsornál) Színvonalas szereplőgárda+egy semmitmondó forgatókönyv. Pénz az volt rá, de ez nem pótolja a józan és és a jó forgatókönyv hiányát. Hogy lehet ekkora marhaságot egyáltalán leadni? Ettől még a Nagykarácsony is klasszisokkal jobb...
4/10
tollas6 jan. 02. 16:17:08 4/10
Az előző rész rendben volt, ez egy katasztrófa , kár hogy a nyomozóból egy ripacskodó buzit csináltak, hitetlen agyhalott faszság az egész.
4/10
Savazó jan. 01. 12:56:23 4/10
Látványos, sztárokat halmozó bugyutaság.
IQ 100 alatt élvezhető
3/10
Morten jan. 01. 11:51:34 3/10
Hát ez nem durrant, de még csak nem is pukkant. Nagy hűhó semmiért. Harsány, semmitmondó, üres sztárparádé. Óriási csalódás az elsőhöz képest. Nagyon nem jött be.
6/10
itsme1 jan. 01. 11:21:31 6/10
Az első részhez csak annyiban hasonlít, hogy ez is marha hosszú, viszont itt már lejjebb tekerték a sztárparádét. Az alaptörténet itt is csavaros, de a forgatókönyv súlyos hibája, hogy a film felénél ismerjük csak meg a hátteret, és akkor mindjárt el is durrantja a legnagyobb fordulatot. A befejezés is béna (nem hiteles, karakterek pálfordulása.)
Összes hozzászólás