Amerikai mesterlövész

Bakancslistához adom
American Sniper
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai háborús filmdráma, 133 perc, 2014

Értékelés:

496 szavazatból
Szerinted?

Chris Kyle (Bradley Cooper) az amerikai hadsereg mesterlövésze, mind közül a legjobb, 150 ellenséggel végzett. Gyerekkorában az apjával járt vadászni, akkor ismerkedett meg a fegyverekkel. Tengerészgyalogos kommandósként az első vonalban harcolt Irakban, társai életét védte és mentette a hajszálpontos, halálos lövéseivel. Ezért is kapta a Legenda becenevet, míg ellenségei Ördögként emlegették, és vérdíjat tűztek ki a fejére. Hazatérve egészen másfajta csata várta, arra törekedett, hogy jó apa és férj legyen.
Bemutató dátuma: 2015. február 19. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb hangvágás
  • BAFTA-díj

    2015
    Legjobb hang jelölés
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb hangkeverés jelölés
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb film jelölés
  • BAFTA-díj

    2015
    Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Jason Dean Hall
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Jason Dean Hall
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb vágás jelölés: Gary Roach
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb férfi alakítás jelölés: Bradley Cooper

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Mbappe szept. 07. 23:34:01 10/10 Előzmény aksoko
Tesa h csak ennyi ment neked át belőle az nagyon cringe👏👏🤷‍♂️
9/10
Rainwalker szept. 07. 23:10:01 9/10
Jó film! Háborús helyzetben ugyan nem voltam, de Lentiben láttam, milyen fegyver-mire képes. És pl. az a jelenet, amikor kisgyerek átveszi az RPG-t /páncélököl/ és majdnem lelövi... dermesztő még mindíg, bár már vagy háromszor megnéztem. Számomra az a mondanivalója, hogy elindul egy háborúba, majd rengeteg gyilok után rádöbben, hogy emberek, gyerekek, családapák sorsáról /lelkéről/ dönt. Ráadásul egy teljesen idegen hehyen /Ámerikának ugyanis soha az életben nem volt honvédő háborúja/
Zahire szept. 02. 18:51:46 Előzmény Zachariah
Tényleg viszonylag.Ugyanis abból, amit a filmen látunk, azaz, hogy azért hagyja ott a háborút, mert nem bírja a nyomást, és még sír is, semmi nem igaz.Megírta, hogy ha valamit is megbánt, az nem a gyilkolászás volt, hanem , hogy nem ölt meg több embert.
Zahire aug. 04. 18:34:41 Előzmény Sz. Péter
Nem , nem volt gyilkos, éppen, hogy nem lőtt le senkit, mivel semmilyen rendőrségi bizonyíték nincs erre ( egyébként is önvédelem lett volna, hiszen fegyveresen akarták kirabolni ...vagyis, hogy nem akarták ) .Ő állította, hogy megtette, és azt is, hogy az egész egy benzinkútnál történt, ezért természetesen biztonsági kamera felvétel is készült az esetről ( nem készült természetesen, mivel nem volt ilyen incidens ) . Továbbá állította , hogy a rendőrségtől ezután számos köszönő e-mailt kapott azért mert megtisztítja az országot a bűnözőktől. Ugyanígy lódított a már említett Jesse Ventura történetnél ( ami elég nagy ostobaság volt, hiszen sejthette, hogy Venture nem hagyja annyiban a dolgot ) . Egyébként Kyle magának az iraki háborúban 320 találatot tulajdonított a Navy érdekes módon ennek viszont éppen a felét, azaz 160-at erősített meg. Állította azt is, hogy a Katrina hurrikán ideje alatti zavargások alatt New Orleansban fosztogatókat lőtt (volna) le, amire szintén nincs bizonyíték.
Sz. Péter aug. 04. 10:33:52 Előzmény Zahire
Szóval lelőtt két embert akik nem is akarták kirabolni, magyarul kétszeres gyilkos de nem került börtönbe ezért.
Hihető sztori.
Zahire aug. 03. 20:54:54 Előzmény Sz. Péter
A dokumentumfilmben (Mozi és valóság ) azt tartották sötét oldalának, hogy az önéletrajzi írásában állította, hogy megverte Jessie Venturát egy kocsmában, mert az lenézően beszélt a katonákról, ami nem volt igaz, Ventura be is perelte, és meg is nyerte a pert, továbbá, hogy két fazon ki akarta rabolni, és mindkettőt lelőtte, de ez sem volt igaz, és még jó pár dolgot lódított, így már nem tudni, hogy mi is valós az általa elmondott tettekből és mi nem.
Sz. Péter júl. 27. 12:50:19 Előzmény Zahire
Mi volt a főhős sötét oldala?
Zahire júl. 26. 19:00:38
Megnéztem a Mozi és valóság idevonatkozó sorozatát, ott azt mondták, hogy bizony a főhős sötét oldalát nem ábrázolják, és ez bizony a hitelesség rovására megy.
moxika máj. 08. 18:38:17 Előzmény nagybela75
Nagyon köszönöm a választ
10/10
nagybela75 máj. 06. 09:27:06 10/10 Előzmény moxika
A film szerint - a könyvet én sem olvastam - Chris szeretett volna még segíteni bajtársain. Egy délutánt eltöltött sérült veteránokkal és onnantól a lőtérre vitte őket és így segített nekik hogy megőrizzék méltóságukat. Amikor a tolókocsis mesterlövész végül egymás után két igazolt találatot szerzett azt mondta hogy sok év után végre visszaszereztem a golyóimat. A film végén jön érte egy fiatal srác, akinek elég zavaradotott arca van. Amikor bezáródik a ház ajtaja mutatják a feleségét aki félig aggódva néz kifele. Ez a srác is egy háborús veterán volt, kiderült hogy annyira bekattant hogy nem tudott beilleszkedeni és a lőtéren megölte Chris-t.
10/10
nagybela75 máj. 06. 09:19:52 10/10
Egyik kedvenc filmem - sokadjára nézem meg, végig leköt (ne szakítanák meg reklámokkal) és a harci részeken keresztül tényleg mi is részesei lehetünk min mehettek kersztül a katonák. Durva volt Chris első bevetése és az első két igazolt találat.

Ami nem derült ki hogy sosem beszélt a feleségéről hogy nézd drágám, én embereket öltem, olyan gyerekeket mint a mi fiunk és olyan anyákat mint Te. De lehet hogy nem akarta terhelni a feleségét, azt hiszem sok kommandós nem is beszélhet erről vagy nem is említik otthon

. Próbálom majd elolvasni az eredeti könyvet is. De megható volt az egészben a kapcsolat hogy mennyire szerették egymást a feleségével ugyanakkor - lehet némi propaganda is volt benne, hogy mennyire szerette a hazáját Chris és hogy meg akarta védeni Amerikát meg a bajtársait ezért ment vissza mindig a küldetésre. De a felesége kitartóan, szeretettel várta és nem hagyta el, ez nagyon tisztelendő dolog.

Az is durva rész volt amikor ült a TV előtt, de nem volt bekapcsolva, de közben meg mentek a háborús hangok, helikopter, lövések stb.

. Biztos hogy egy ilyen öldöklés után nem lehet könnyű beilleszkedni. Mondjuk más részről ha Amerika nem p*fzik bele más országok közti konflikutsban nem hal meg annyi amcsi az is igaz hogy a 9/11 után jelentkezett Chris....Összességében nagyon jó rendezés volt, számomra élethű jelenetek - érdemes az IMDB-bn a Trivia-kat olvasni hogy mennyi munkát fektetett bele Bradley Cooper hogy kihozza a legjobbat és Chris karakterét el tudja játzsani - örülök hogy ő kapta a szerepet (pontosabban adta saját magának :)). Ahányszor megy ez a film meg fogom nézni. Azért érdekes hogy Amerikában mennyire erős a hazaszeretet...gondolom ott is van valamennyi korrupció, de az állam elbírja nem úgy mint szegény kishazánkban...Voltam Texas-ban és akárkivel beszéltem nagyon hazafiak, ez lejött. Sok veterán barátom is volt amikor kint voltam - nem meséltek mit csináltak a hadseregben, de Amerika és Texas iránti elkötelezettségük bizonyos szempontból lenyűgözött.
ocsi028 febr. 02. 18:42:58 Előzmény kékibéla
Haaaat a Magyar film, meg Magyar propaganda.... és????
Sz. Péter jan. 22. 18:10:23
A "Lopakodók" egy mesefilm ehhez képest.
10/10
DUNAWÖLD jan. 22. 00:36:20 10/10 Előzmény Oooo
Mostansàg, ha látok egy jó filmet, kiderül róla, hogy Clint Mesteré.
10/10
DUNAWÖLD jan. 22. 00:03:44 10/10

Imádnivaló, amikor az inflagranti után a csaj azt mondja, hogy csak figyelemre vàgyott


😂🤣🤣🤣
Van itt azért mondanivaló. A sors fintora maga Sienna Miller, akinek
[spoiler volt gyomra a 3- gyerekes Jude- hoz, majd őt ugyanúgy ejtette a nyúlhús ízére ràszokott Jude[/spoiler]
10/10
DUNAWÖLD jan. 21. 23:59:04 10/10 Előzmény aksoko
Valóban az. Clint Eastwood nem néz a dolgok mögé, nem às mélyebbre, megelégszik az egyéni sztorival. Pedig lenne mit felgöngyölíteni a Birodalom eddigi háborúiról, beleértve a Polgárháborút is, de az nem férne bele a 90 percbe.
10/10
offtopic
DUNAWÖLD 2023 okt. 28. - 21:32:19 10/10
Érdekes, a szovjet katonàknak valahogyan nem voltak ptsd bajaik, valahogyan nem hallottam róla, illetve, csak a 90- es évek előtt Afganisztánt megjárt, besorozott diákok terjesztettek magukról ilyesmit, de az nem ptsd volt, hanem valami olyan tudatos veszettség, amitől feljogosítva érezték magukat minden fékevesztett gátlástalansàgra a fegyvertelen civil lakosság körében. Láttam ilyet személyesen. Tartok tőle, hogy ez gyakran csak megjàtszott volt, vagy visszaéltek a helyzetükkel : az ilyeneket mindenki kerülte, vagy menekült előlük. Azt azért megnéztem volna, hogy valaki kiàll egy ilyennel szemben. A beszámolóik szerint volt, hogy az afgánok egy egész sàtornyi alvó katona nyakàt elvágtàk.
Abban megegyeznek a vélemények, hogy az összes illegális migráns náció maguk között mindannyian, egybehangzóan az afgánokat utálják.
10/10
Oooo 2023 okt. 19. - 15:53:25 10/10
A minap egy rádióműsorban, Kaiser Ferenc biztonságpolitika szakértő, az izraeli háborús helyzetről beszélve, többször is említette ezt a rendkívül jó filmet.
10/10
DUNAWÖLD 2023 okt. 18. - 22:53:10 10/10 Előzmény Kleom53
PoszTTraumatikus, 2T. Képzeld, a nevet csak később kapta, és nem is kell hozzá háború- elég egy halálos baleset túlélése, mint ahogyan velem is történt. Vannak súlyos esetek is.
8/10
Zachariah 2022 dec. 13. - 00:50:30 8/10
Bár a sztori egy része fiktív, a film viszonylag realista. Nem arról szól alapvetően, hogy kik a jók meg a rosszak, hanem egy katona szemszögén, személyes élményein keresztül próbálja bemutatni a háború poklát. S persze, ahogyan sokan másoknak, neki is fel kell dolgoznia ezeket az élményeket.
Összes hozzászólás