David Lynch – Dűne

Bakancslistához adom
Dune
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai sci-fi akciófilm, 137 perc, 1984

Értékelés:

223 szavazatból
Szerinted?

A messzi jövőben járunk, amikor az ismert bolygókat IV. Shaddam padisah-császár kormányozza. A világegyetemben a legértékesebb anyag a fűszer-melanzs. A fűszertől hosszabb lesz az élet. A fűszertől kitágul a tudat. A fűszer egyetlen bolygón lelhető fel: egy sivár, száraz, sivatagos bolygón. Ez a bolygó az Arrakis - de lakói, a szabad fremenek népe csak úgy nevezi: Dűne. Ezen a bolygón csap végleg össze két ősi ellenség, két nemes ház: az Atreides és a Harkonnen. Miközben a fremenek a próféciában megjövendölt messiás eljövetelét lesik, a Császár, az Űrliga, s az egész galaxis dermedten lesi a harc végkimenetelét, hiszen a fűszer nem apadhat el.
Bemutató dátuma: 2023. november 2. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Szereplők

Lady Jessica
Paul Atreides
Feyd-Rautha
Piter De Vries
Dr. Kynes
IV. Shaddam
Shadout Mapes
Gurney Halleck
Vladimir Harkonnen báró
Leto Atreides
Dr. Wellington Yueh

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
deadscott máj. 19. 20:31:07 1/10
Unalmas és kicsit undorító.
7/10
gerhajdu 2023 nov. 05. - 20:39:57 7/10
Szerintem a látványvilággal nem volt baj, persze technikailag nem a legjobb. Nem tudom hány éve láttam először de bennem nagyon megmaradt ez a világ és azok a képsorok és hangulat. Másnak gagyinak tűnhet, én csak így tudok elképzelni egy 10 ezer évvel későbbi világot. Nagyon szürreális és elborult már-már rémálomszerű, de nekem tetszik.
nefefe 2023 nov. 02. - 12:24:14 Előzmény kybuck
Tisztelem a véleményedet és hozzáállásodat, erre lehet mondani, kinek a pap, kinek a papné...
kybuck 2023 nov. 02. - 08:50:55 Előzmény nefefe
Az olyan történetek, mint amilyenek olyanok, mintha egy szappanoperát csak a 10. résztől követnél jogosan válthatnak ki értetlenséget, hisz ki tudja ki kicsoda, ki kivel milyen érdekek mentén szövetkezett, vagy épp áskálódik ellene; a sci-fikben, fantasykben is gyakori jelenség, hogy készen kapjuk a nem kevés szereplőt, frakciókat, érdekcsoportokat, akik aztán ilyen-olyan érdekek mentén jönnek-mennek, tesznek-vesznek, dramaturgiailag sokszor előismereteket követelve. A Dűne is ilyen, de Asimov Alapítványa is, ahogy a Star Trek is igényel némi előtanulmanyozást, de az azért sokkal lightosabb az ilyen veretesebb műveknél. Az jó, hogy valaki nem veszi félvállról a története hátterét, karaktereit és körülményeit, de fontos arra is figyelnie, hogy ezt úgy prezentálja, hogy azt egy kezdő is megértse és befogadhassa, netán szórakoztassa is, a Dűne és az Alapítvány sem igazán ilyenek. Persze túl lehet lendülni ezen, hogy "ok, ez van és kész", de ha ettől még ugyanaz a dramaturgiai káosz van ami, jogos, hogy az értetlenségből elégedetlenség legyen. Én magam kedvelem ezt a filmfeldolgozást (az újat még nem láttam), már csak feeling és a színészek miatt is, de már itt megmutatkoznak a fentebbi problémák.
10/10
victorpatrick 2023 aug. 07. - 06:28:35 10/10
Egyre több érdekes cikk jelenik meg! https://pgeoutagemap.com
10/10
füles104 2023 febr. 09. - 20:20:55 10/10
Nagyon izgalmas, lebilincselő, érdekfeszítő!
nefefe 2022 jún. 28. - 17:13:29
Pár hónapja nekiálltam megnézni a 2021-es változatot – úgy, hogy nem láttam az eredeti 1984-est. Nem tetszett, egy óra után abbahagytam. Akkor azt hallottam, hogy az eredeti változat – az 1984-es – jobb, ezért gondoltam, hogy megpróbálkozom vele. Ez sem tetszett – ugyanúgy egy óra után abbahagytam. Valószínűleg bennem van a hiba, ezt a fajta fantasztikus vonalat nem szeretem… Sok az idegen név, nehezen lehet követni, ki-kivel van, ki mit akar – engem fárasztott. Érdekes, ilyen érzésem a Star Wars-részekkel nem volt, mind láttam, többnyire mindegyik tetszett. Tehát nem a sci-fi-vel van bajom, csak ezzel a vonulattal. Mint említettem, bennem lehet a hiba… Nem értékelek, mindenki nézze meg, és döntse el maga, hogy tetszik-e vagy sem…
2/10
picipc 2021 okt. 26. - 20:10:30 2/10
Huh. Még egy múzeumban sem menne el háttérmoziként. Meg akartam nézni, mielőtt nekiállok az újnak, de nem ment, csak a feléig bírtam. Az egyik mondat ami kiverte a biztosítékot, az épp haldokló, hátulról leszúrt áruló szájából hangzik el: "Azt hiszem, most legyőztél". Naneeee. Nem ajánlom senkinek, kivéve mazochistákat.
2/10
gyereamozibabe 2021 okt. 23. - 17:14:52 2/10
jó hírem van: az új verzió (2021) látványa végre méltó a regényhez. Mindenkinek ajánlom, hogy moziban nézze meg, amíg lehet. Sok jelenet ugyanaz lesz, de ezerszer profibb kivitelezéssel. Ezt a verziót pedig fedje a feledés homálya.
5/10
BBali06 2021 márc. 21. - 22:08:45 5/10
Tetszett, hogy hasonlított a zenéje a Harry Potter zenéjére, vagy csak én vetem észre a csatazenét, hogy majdnem ugyanaz? Lehet innen koppintották 15 évvel később kb.
Mindig újítottak a filmben, a férgeknek is volt értelmük, és nem csak belerakták, vagy valami ocsmányságot pakoltak oda, rendesen megcsinálták, igaz az elején lévő zombicsecsemő nem sikerült valami fényesre, meg azt sem értem, Lady Jessica hogy szülte meg olyan hamar Ariát, aki aztán rekordsebességgel nőtt fel.
Ami a történet ,,sötét" oldala, az a vöröscsalád, azaz a Harkonnenek, ez a film meggyalázása, hogy ilyen lököttek is vannak benne, meg gusztustalanok, élükön a báróval, így semmiképp sem akartam sok pontot adni a filmre. A sok doktortól meg ,,zavarba jöttem", pláne az ultrajövőbeli szemöldöküktől.
De Paul és a körülötte felhasználható sztori, pláne, hogy hallottuk a gondolatait, hogyan okoskodott, és próbálta kitalálni a lényeget, így a néző is értette, ez találó volt. A néző fejével is gondolkodott, hogy így írjam le.
10/5.
szojozsi 2021 jan. 20. - 20:53:35
Ez a világ legrosszabb filmje! Sajnos rajta van egy "100 movies you must watch" listán, ezért kezdtük el. A film második felét úgy lehetett túlélni, hogy 1 perc nézés 10 perc tekerés.
1/10
Trevor Belmont 2020 szept. 24. - 23:12:49 1/10
Ezen a sz@ron már a CGI sem segít.
6/10
nikato 2020 máj. 24. - 10:05:32 6/10
Szép a látvány, szereplők, szinkron, 80's scifi hangulat, "Galaktika Magazin" hangulat, de az elmúlt években 3x kezdtük el nézni (most jutottunk a legtovább), de megint elaludtunk rajta... Unalmas a sztorija, alig fogtam fel miről isszól. Sting jól nézett ki benne.
2/10
gyereamozibabe 2020 ápr. 28. - 15:56:03 2/10
Ezt egy mai cikkben olvastam: "David Lync utálja ezt a filmet". Minden oka megvan rá. Csak idézni tudom az egyik hozzászólót: "a film látványilag még az Alfa holdbázist is alulmúlja!!!" Így igaz! Aki erre 10-est ad, azt örökre eltiltanám minden közösségi pontozástól! Szórakozzatok a .... le sem írom mivel! Ez a film még a saját korában is köznevetség tárgya volt. Példul 1983-as a Jedi visszatér, aminek David Lynch visszadobta a rendezési ajánlatát, hogy elkészítse ezt a förtelmet! De még a Szellemirtókban jobbak az effektek, pedig az nem egy ilyen mélységű sci-fi. Ha egy filmes nem képes megjeleníteni egy könyv sztoriját, akkor miért csinálja? Cameron 22 évet várt Avatarral.
Vídia. 2019 okt. 26. - 21:21:55 Előzmény pikigeri
nem apróztad el..jelentkezzen az aki elolvasta a kommented..ugye tudod,h ezt magadnak írtad?
AdiRicka 2019 febr. 21. - 10:26:25
Nagyon sok erőfeszítésbe került, hogy figyelni tudjak a történetre, de még nehezebb volt nem elaludni rajta. A könyvet nem olvastam, de a film élvezhetetlen és rettentően unalmas. Pozitívum viszont a nagyon jól eltalált hangulat és jól kitalált látványvilág, még ha néha kicsit gagyi is. Több későbbi film jeleneteit is fel lehet fedezni benne, mint például a Függetlenség napja vagy a Tremors, ami konkrétan ebből a filmből nőtt ki. Csak a rendező iránt érzett tisztelet miatt kezdtem el és néztem végig, filmnek nagyon rossz, de altatónak kiváló. 5,5 pont.
Ljerk 2019 jan. 10. - 00:01:19
Akit érdekel az "alternatív" változat, az megnézheti itt - https://www.youtube.com/watch?v=S3VMfzoBO7Y (egyrészt jóval hosszabb, mert a kivágott jelenetek egy részét is betették bizonyos koncepció alapján, ugyanis Lynch több, mint 3 órásra tervezte a filmet) Erről a verzióról és koncepcióról itt lehet olvasni - https://futurism.media/reconstructing-lynch-s-dune-a-look-at-dune-redux)
7/10
pikigeri 2019 jan. 09. - 21:09:18 7/10
Tudjuk, hogy alakul a szereplőgárdája az új Dűne mozifilmnek, amit Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Arrival, Sicario, Enemy Prisoners, Incendies) fog rendezni és várhatóan 2020-2021-ben lesz látható majd a mozikban. Denis Villeneuve egy kiváló rendező, tehát szerintem nagyon jó kezekbe került a film, de még ő is kudarcot vallhat. Ennek kapcsán jöjjön egy kis elemzés, azzal a céllal, hogy mi kell ahhoz, hogy az új film egy jó és sikeres mozifilm tudjon lenni. A sikerhez a legfontosabb dolog, ami szükséges, hogy a könyv új filmadaptációja ketté legyen bontva két filmre (ha ez nem így lesz, akkor nagyon nehezen hozható össze az, hogy egy filmben maximum 2,5 órában az egész könyv teljes cselekményét filmre lehessen vinni), mivel a könyv 300-500 oldalas terjedelmű cselekményét (a terjedelem attól függ melyik magyar kiadást vesszük alapul) lehetetlen belezsúfolni egy 2-2,5 órás játékidejű filmbe (egyszer már csúfos kudarcot vallottak vele, nem kéne újra erőltetni a lehetetlent). Az eredeti 1984-es Dűne film egy nagyon furcsán értékelhető alkotás (kevés pozitívum, de ami van az etalonná és alapfilmmé tett egy alapvetően rossz filmet és rengeteg negatívum). A szereplőgárda nagyon jól összeválogatott kiváló színészekből áll és a film képes volt legfőképpen a zenéjével egy olyan hangulatot és atmoszférát megteremteni, ami mindmáig egy etalonná teszi az 1984-es Dűnét. Ezek elvitathatatlan érdemei a filmnek. Viszont sajnos összességében az 1984-es Dűne mindezek ellenére egy kifejezetten rosszul sikerült alkotás. A könyvhöz viszonyítva írom az alábbiakat. A filmből sok kulcsfontosságú dolog ki van hagyva, ami azok számára, akik nem olvasták a könyvet közel érthetetlenné teszi a filmet. Ezekre gondolok SPOILER (most csak a kihagyott fő dolgokra térek ki, a kihagyott apróságokra nem): egyáltalán nem szerepel az a felismerés a filmben, hogy kiderül, hogy Paulban anyai ágon Harkonnen vér is csörgedezik, mivel az anyjának Jessicának Vladimir Harkonnen báró az apja, erről Jessica sem tud (tehát Paulnak az őrült Harkonnen báró a nagyapja). Természetesen Harkonnen báró sem tudja, hogy van egy lánya és, hogy az pont Jessica. Ezeket a tényeket tudva még érdekesebbé válik az, hogy a Harkonnen-ház és az Atreides-ház ősellenségei egymásnak, az, pedig így még érdekesebb, hogy a család egyik ágáról származó nagyapa, azaz Harkonnen báró megöli a család másik ágáról származó apát Leto Atreides herceget. Így az Atreides és a Harkonnen vér keveredéséből valóban létrejön a Kwisatz Haderach (a legfelsőbb rendű lény), azaz Paul, egyáltalán nem szerepel a film végén az, hogy Paul, azaz Muad'Dib megzsarolja az Űrjáró Szövetséget, a Bene Gesserit Rendet és a Császárt (a Laandsradot, a nemesi házak tanácsát, aminek feje a Császár) azzal, hogy elpusztítja a Fűszert, ha nem hódolnak be neki (a Fűszer megsemmisítése, ami természetesen magával hozná a Fűszer elapadását teljes katasztrófát okozna az egész ismert Világegyetem számára ugyanis teljesen felborítaná a nagyjából egyensúlyban lévő úgynevezett hármas berendezkedést Űrjáró Szövetség- Bene Gesserit Rend-Császári uralom (Laandsrad), ugyanis ez a hármas egyensúlyban lévő birodalmi berendezkedés a Fűszer folyamatos áramlására lett felfűzve és csak a folyamatos Fűszeráramlás miatt működőképes. Fűszer nélkül az Űrjáró Szövetség navigátorai (, akik a Fűszer hatására képesek az Űr mozgás nélküli meghajlítására) megvakulnak, így azonnal megszűnne a nemesi házak közti kereskedelem és az egész birodalom összeomlana. Fűszerben, tehát nem lehet hiány, Muad"Dib, pedig pontosan ezzel az ütőkártyával él, hogy ha nem engedelmeskednek neki, akkor Fűszerben nagy lesz a hiány (, mivel neki és a Fremeneknek, akik valójában uralják az Arrakist hatalmukban áll a Fűszert mindörökre elpusztítani). Mivel nincs más választásuk ezért behódolnak Muad'Dibnak, így Paul, azaz Muad'Dib válik az új Császárrá azáltal, hogy hivatalosan feleségül veszi (érdekházasságra lép) Irulan Corrrino hercegnőt és persze az sem szerepel, hogy ez csak egy formalitás, mivel Muad'dib soha egy ujjal sem ér Irulanhoz, mivel Chani az egyetlen igaz szerelme még akkor is ha Chani hivatalosan csak az ágyasa, ez az egyik legfontosabb mondanivalója a könyvnek , egyáltalán nem szerepel a filmben annak a titoknak a kiderülése (amiről csak a Fremenek tudnak), hogy az Arrakis (Dűne) homokférgei állítják elő a Fűszert, így amíg a homokférgek léteznek addig biztosítva van a Fűszer elapadhatatlansága és folyamatos áramlása (tehát a homokférgek maga a Fűszer, ami a Világegyetem legértékesebb kincse). Amellett, hogy ez a történet szempontjából létfontosságú három dolog nem szerepel a filmben, a filmnek még ráadásul a forgatókönyve is pocsék (a film felénél kerül csak Paul és Jessica a sivatagba, utána, pedig a film több évet elintéz pár mondat narrációjával, tehát iszonyúan kapkod a film, mert nincs idő semmit sem kifejteni) nagyon nem sikerült a könyv 300-500 oldalát belezsúfolni a közel 2 órás játékidőbe, de ez eleve egy lehetetlen vállalkozás volt. Készült 2000-ben egy 3 epizódból álló Dűne minisorozat (Frank Herbert's Dune) epizódonként 1,5 órás játékidővel, ennek az alkotásnak, viszont az az egyetlen pozitívuma, hogy a megfelelő mértékű játékidőnek hála mindent, ami a könyvben szerepel azt filmre tudtak adaptálni. Ennek a minisorozatnak viszont minden más része értékelhetetlenre sikerült: a szereplőgárda borzalmas, a kosztümös megoldás alkalmazása nevetségessé teszi a minisorozatot, a zene teljesen átlagos, nincs hangulat- és atmoszféra teremtés, a forgatókönyv, pedig szintén rossz.
Denis Villeneuvenek annak ellenére, hogyha valaki képes lehet leforgatni egy kiváló Dűne filmet akkor az ő nagyon nehéz dolga van. Ketté kellene bontani a filmet vagy valahogy belezsúfolni 3 órába a teljes könyvet (majd eldől, hogy melyik megoldást választja), a látvánnyal nyilván hozni fogja a kötelezőt, kellene egy jó filmzene, amivel legalább sikerül megközelíteni az eredetit (túlszárnyalni nem fogja tudni soha senki az 1984-es Dűne film zenéjét), a jó forgatókönyv valószínűleg meglesz és kellene hangulat- és atmoszféra teremtés is, amit, pedig oroszlánrészben a filmzenével lehet megcsinálni (ez kétséges, hogy menni fog-e), viszont, ami még egy iszonyú nehéz dolog az a szerepekre megtalálni a megfelelő színészeket (azért gondoljunk bele, hogy milyen nehéz dolga van, mert nyilván mindenki a készülő filmjét az 1984-es Dűnéhez fogja hasonlítani ott, pedig ugyebár csak pár példát említve olyan legendás színészek játszották a karaktereket, mint Leto Atreides =Jürgen Prochnow, Paul Atreides = Kyle MacLachlan, Gurney Halleck = Patrick Stewart, Feyd Rautha Harkonnen = Sting, Chani = Sean Young).
10/10
Szilárd007 2018 ápr. 05. - 14:56:51 10/10
Szuper film, klasszikus, érdemes megnézni.
Ljerk 2015 aug. 31. - 16:56:22
Én szeretem a filmet a hibáival együtt, de pont az említett gagyi megoldások tönkrevágják azt a komor, idegfeszítõ atmoszférát ami a könyvet és a film nagy részét jellemzik. Nemhiába nem lett sem közömségfilm, sem igazi kultuszfilm.

Nem lehet komolyan venni egy gyalogostámadást az ûrkorszakban, amit egy komolyabb hadsereg már 100 évvel ezelõtt is egy pillanat alatt megoldott gyalogsági ellentámadás nélkül. Mindig kénytelen vagyok áttekerni ezeken a jeleneteken.
Összes hozzászólás