Harry Potter és az azkabani fogoly

Bakancslistához adom
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai kalandfilm, 141 perc, 2004

Értékelés:

684 szavazatból
Szerinted?

Harry ráveszi magát, hogy még egy nyarat rémes rokonainál töltsön. Minden igyekezetével megpróbál nyugton maradni, de csak addig bírja visszafogni magát, míg meg nem érkezik látogatóba Vernon bácsi erőszakos testvére, Marge néni. Az idős hölgy ezúttal még a korábbiaknál is jobban az idegeire megy, ezért a varázslópalánta „véletlenül” gigantikus lufivá változtatja. A varázstalan világban alkalmazott tiltott mágia miatt azonban hősünkre büntetés vár, ezért – bár nincs hová mennie – az éjszaka közepén elmenekül otthonról. Nem jut túl messzire: hamarosan érte jön a Kóbor Grimbusz, és a Foltozott Üst fogadóba repíti, egyenesen Cornelius Caramel mágiaügyi miniszter színe elé. A büntetés furcsamód elmarad, és kiderül, hogy Caramel azért nem csapta ki az iskolából, mert egy veszélyes és titokzatos varázsló, Sirius Black megszökött Azkaban börtönéből, és valószínűleg Harryt keresi. A fiú csak egyetlen helyen érezheti magát biztonságban: a Roxfortban.
Bemutató dátuma: 2004. június 10. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Harry Potter
Ron Weasley
Hermione Granger
Albus Dumbledore
Perselus Piton professzor
Sirius Black
Lupin professzor
Marge néni
James Potter
Neville Longbottom
Madame Rosmerta
Stan Shunpike
Molly Weasley
Ginny Weasley
Fred Weasley
George Weasley
Arthur Weasley
Minerva McGalagony professzor
Draco Malfoy
Sybil Trelawney professzor
Peter Pettigrew
Argus Filch
Dean Thomas

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb brit film jelölés
 • Oscar-díj

  2005
  Legjobb vizuális effektusok jelölés
 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb vizuális effektusok jelölés: John Richardson
 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb smink és maszk jelölés: Amanda Knight
 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb látványtervezés jelölés: Stuart Craig
 • Oscar-díj

  2005
  Legjobb filmzene jelölés: John Williams

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
The Cortez jún. 04. 19:00:56 8/10 Előzmény Cisco
Te vagy az egyik a primitív idehányásoddal. Pont nem ettől a filmtől lesz bárki elkorcsosult nyomorult.
DUNAWÖLD jún. 04. 17:04:57 Előzmény Cisco
1. A könyvért sorbanàlltak. Az apuka is dicsérte!!!
2. ... Miközben a sztori lopott, innen- onnan, főleg a görög mitológiàból...
3. Az egyetlen plusz, hogy az a generació olvasott. Az óriási mínusz, hogy nem az Egri csillagokat...
A Belle és Sebastian is kötelező olvasmàny. Azt sem olvassàk!
A mai fiatalok?!? Én 16 éves koromra kiolvastam Mikszàth- Jókai összest stb.
Most 13 ponttal vesznek fel a szakiskolàkba ( 100 a max), de az egyetemi diàkok sem sokkal jobbak.
Csak gyorsabban "gépeznek" (😭már a szó is kikészít).
A napelem- mini atomerőmű a mai fiatalok kvintesszenciàja.
EZT AZ ORSZÀGOT NÉHÁNY ZSENI VISZI A HÀTÀN.
🙏
❤️🕊️🍀🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Cisco jún. 03. 21:25:20 Előzmény DUNAWÖLD
Itt vagyok! :)
Én mindet könnyedén, sikerrel elkerültem, nem nagy ügy.
5-6 percig nem találtam a távirányítót és ez az agysorvasztó kreténség ment.
Nagyon betegnek kell ahhoz lenni, hogy ilyen szemetet nézzen 10-15'-nél is tovább az ember. És pedig mennyi ilyen van. Nyilván a többi Potter film is hasonló, láttam már néhány reklámok közé suvasztott ajánlót.
Csoda, hogy egyre több elkorcsosult nyomorult bolyong a világban?
.
DUNAWÖLD máj. 06. 16:14:55
Van mêg +1 valaki, aki sikerrel elkerülte ezt a potter- sorozatot, és azóta is kitart?
10/10
xiko22 jan. 20. 12:52:43 10/10
Nekem a kedvenc részem a szériából. A gyerekszereplők elkezdtek hirtelen kamaszodni, így a misztikum-vonal sokkal nagyobb teret kapott mint az előző kettőben, nagyon látszik a rendezőváltás. Egyébként érdekes, hogy ezaz egyetlen ami nemigazán Voldemortról szól mégis sokan ezt tartjuk a legjobbnak :D
8/10
The Cortez 2021 dec. 29. - 00:18:42 8/10
A legegyedibb, legszerzőibb epizód. Cuarón hozta a stíljegyeit, ami kurva jó, de több történést kihagyott vagy éppen megváltoztatott, ráadásul nemcsak a regényt, hanem a korábbi felvonásokat szintén lehugyozta valamennyire.
Az alkotók innentől kezdték darkosra venni a figurát, mivel a képi világ a hangulattal együtt sötétre és borongósra váltott, igaz ebben nagy szerepet játszottak a skót forgatási helyszínek. A horrorisztikus részek faszán működnek, ám a vizuális effektek még mindig erősen felemásak. Radcliffe továbbra is pocsékul játszik (irritálóak a reakciói + egy jelenetben artikulátlanul ordibál), viszont hozzá képest társai legalább valamit fejlődtek, a franchise-ba belépő David Thewlis & Gary Oldman pedig végig nagyszerűek a karaktereikben.
Vannak poénok, ugyanakkor sajnos a kínos humort-szövegeket nem voltak képesek elhagyni, valamint időnként itt ugyancsak befigyel az ismert színészek égetik magukat effektus.
Lotti ft 2021 nov. 17. - 07:53:44
Nem sokat kell várni, és elkészül a magyar Harry Potter sorozat. Miért is ne, ha már az összes értelmüket ebből a remekműből szedték. Majd a Marx Károly tanaival összekeverték. A gyakorlati példákat Hitlertől és Lenintől vehették. Ez nekik a szellemi pezsgés. Maradjon is az övék.
10/10
Szümbül 2021 júl. 15. - 10:01:40 10/10
Nagyon szeretem. Minden részét sokszor láttam. Érdemes a könyvet is elolvasni. Sok olyan + van benne ami a filmekből kimaradt.
https://katfile.com/users/olli
Sumomo_ 2020 máj. 18. - 15:13:48 Előzmény Dóra93
:D
Dóra93 2020 máj. 18. - 15:06:21 Előzmény Oh jajj
Szerintem meg te vagy logikátlan és még értelmezni sem sikerült se a filmet se a könyvet :)

Ha bárki lefegyverez valakit, akkor automatikusan megkapja a pálcáját. Mielőtt újból a "logikád" használnád, ez úgyis lehetséges, ha ellopod valakitől.
Másrészt úgy szökött meg az Azkabanból Sirius (ami a könyvben benne van amúgy meg), hogy animágus, így magától át tud változni, a dementorok meg nem érzékelik az animágusokat, amennyiben állat formájában vannak.Ez a kérdés valóban Oh jajj.....
Oh jajj 2017 dec. 26. - 09:13:47
Apropó, a Kuntakinte... izé... Szírjusz vesszõje... :D
Ollivander úr azt mondta, hogy "a pálca választja a varázslót" - namost kérdem én, ha a szökése után éveken át bújkálnia kellett, honnan szerzett pálcát és hogy érte el, hogy az válassza õt? Árushoz nem mehetett be, hiszen akkor azonnal lebukik.
Oh jajj 2017 dec. 26. - 09:11:07 Előzmény sawyerx
Azon elgondolkodtál már, hogy Szírijusz a varázsvesszõje nélkül hogy volt képes varázsolni, miközben a dementoidok kiszívtak belõle mindent? ;)
Szeretem (szerettem?) ezt a sorozatot filmen is, könyvben is, de hajmeresztõ logikátlanságokkal van tele az egész.
8/10
sorozatneked.hu 2017 dec. 26. - 01:52:42 8/10
8/10

Még ennyi év után is odaszegezett a képernyõ elé és csodálkozva vettem észre magamon, hogy mennyire elfelejtettem a történetét. Kicsit komorabb volt, a bárgyú poénokat kidobták belõle, a történet végig feszültségben tart minket és jó húzás volt az idõnyerõ is benne. :) Az elsõ három közül eddig ez a legjobb. Sajnos arra emlékszem, hogy innentõl kezdve lefelé ment a színvonal. :( Nem baj, még idén be akarom fejezni õket. :)
7/10
sawyerx 2017 aug. 07. - 21:03:31 7/10
Ja és a zenékkel szerintem melléfogtak, az elsõ két részhez Williams jobb muzsikákat írt.
7/10
sawyerx 2017 aug. 07. - 20:45:17 7/10
Na itt már komorodik a hangulat, ami nem is baj, de a varázs is kezd kiveszni, aminek nem kéne... a rendezés néhány helyen irritáló, fõleg a hosszú, vágás nélküli jelenetek. Sok helyen le van butítva, össze van vonva a történet, néhány dolog, amit hiányoltam, és ezeket is pár másodperc alatt világossá lehetett volna tenni, plusz játékidõ nélkül:
- Ron famíliája az afrikai nyereményúttal bekerült az újságba, amin Sirius látta a patkánnyá vált Pettigrew-t, ezért határozta el, hogy kutyaként megszökik, hogy megkeresse. A dementorok vakok, csak az emberek kisugárzását érzékelik, egy kutyáét kevésbé, így csak simán kisurrant mellettük. Arról szintén nincs szó, hogy animágusnak lenni nagy dolog, csak hivatalos formában lehet gyakorolni, de Sirius bejegyzetlen animágus, ezért nem volt fingja senkinek, hogyan lépett meg.
- a Tekergõk Térképét James Potter, SIrius, Pettigrew és Lupin készítették, és említésének hiánya késõbb bakiként is felfogható, mert Harry mégis képben van, hogy õk voltak Ágas, Tappmancs, Féregfark és Holdsáp.
- Dumbledore tudott a még fiatal Lupin vérfarkas-gondjairól, és azért ültették a Fúriafüzet, hogy elrejtse az alatta lévõ alagutat, amin Lupin mindig átment a Szellemszállásra átváltozni, és a Szellemszálláson kurvára nem voltak szellemek, csak az arrafelé lakók hallották Lupin üvöltözését, és azért terjedt el róla a pletyka, hogy rossz szellemek kísértik. De a filmben ez megint értelmetlen.

Meg az sem tetszett, hogy átrendezték a Roxfortot, mi a szarnak kellett egy híd a bejárat elé, és miért rakták el a halál faszára Hagrid kunyhóját? Biztos kapott valami EU-s támogatást a suli a felújításra, de szerintem értelmetlen volt. Fõleg a Fúriafûz, ami egyértelmûen a kastély mellett (kastély udvarán?) helyezkedett el, és azt nem lehetett csak úgy átültetni alagutastól egy dombra. A könyvek ismerete nélkül ez volt a kedvenc Potter-filmem, de má\' nem az... bár a Yates-féle förmedvényes 5-6-7-8-hoz képest még istenes.
10/10
Csumbi 2016 dec. 04. - 13:54:27 10/10
Emlékeztem, hogy jó film, de hogy ennyire! (A kritika itt-ott spoileres.) A korábbi Harry Potter filmekhez képest sokkal jobb volt. A történet teli volt csavarokkal (bár kicsit kezd már unalmas lenni, hogy minden évben más és más a sötét varázslatok kivédése tanár), a látvány mérföldekkel jobb volt (itt fõleg a Csikócsõrös jelenetekre gondolok), és a zene még mindig nagyon jó! Kifejezetten tetszett, hogy Sirius Black-rõl szinte az utolsó pillanatig azt hisszük, hogy megakarja ölni Harry-t, közben pedig meg akarja védeni, és meg akarja bosszulni a szüleit. Ezen kívül még megemlíteném azt, hogy egy pillanatra láthatjuk a Tekergõk Térképén a Legendás állatok és megfigyelésükbõl ismert Goethius Salmander-t! Mivel számomra kiemelkedik ez a rész a Harry Potter szériából, ezért 10/10-et kap.
Helga Pataki 2016 okt. 28. - 10:51:44
Vicces, hogy mennyire szidják egyesek a Harry Pottert a "horror" miatt és, hogy nem adnák gyerekek kezébe, mert rossz dolgokat közvetít. Ennél nagyobb idiótaságot még soha nem hallottam. Pont, hogy a Harry Potter tanítja meg a fiatalokat arra, hogy mi is az igaz barátság, hogy milyen fontos a család, hogy hogyan kell megkülönböztetni a jót a rossztól, és hogy a világ cseppet sem fekete fehér. Én a Harry Potteren nõttem fel, 11 éves koromban már elolvastam 4 kötet, és soha de soha nem az jött le a történetbõl, hogy fúúú micsoda erõszakosságról szól, hanem teljes mértékben lenyûgözött maga a világ, és az, hogy Harryék a folytonos elnyomás ellen harcolnak. A sorozat arról szól, hogy igenis érdemes az életben kiállni azokért a dolgokért, amikben hiszünk, bátornak lenni, viszont nem árt mielõtt vakmerõen beleugrunk valamibe, bölcsen végiggondolni, mik lehetnek a következmények. A sorozat világított rá arra is, hogy az ellenségeink sem biztos, hogy rosszak, hogy elõbb bele kell tudni képzelni magadat a másiknak a helyzetébe, mielõtt elítéled (lásd Malfoy). Én rengeteget tanultam a Harry Potterbõl, életem egyik legjobb kalandja volt, és áldom az eget, hogy kiskoromban megvették nekem a szüleim, mert olyan dolgokra világított rá már tizenéves koromban, amiket az iskolatársaim java része egyszerûen nem értett, plusz megtanultam gondolkozni is.
caseyjones 2015 nov. 02. - 11:34:04
Ettõl a résztõl kezdve játssza Albus Dumbledore-t Michael Gambon. Ugye az elsõ két részben Richard Harris alakította a Roxfort igazgatóját, de a váratlan halála miatt Michael Gambon vette át a szerepét. Szerintem Gambon sokkal karakteresebb Dumbledore, szerintem õt kellett volna az elsõ résztõl kezdve. Karakteressége mellett remekül is játszott. Szerintem Alan Rickman után a legjobban alakító színész a Harry Potter filmekben.
9/10
Larvitar 2015 máj. 17. - 08:02:20 9/10
Sõt... Ennyibõl a népmesék, sõt fõleg a Grimm mesék is tulajdonképp horrorról szólnak... :D
offtopic
cellasto 2015 máj. 16. - 22:01:04
sõt a tom&jerry-t is lehetne :)
nem ez dönti el,hogyan fejlõdik egy gyerek szerintem :)
Összes hozzászólás