Vaják

Bakancslistához adom
The Witcher
16 éven aluliak számára nem ajánlott lengyel-amerikai akciófilm-sorozat, drámasorozat, 60 perc, 2019

Értékelés:

144 szavazatból
Szerinted?

A hétköznapi emberek és mágikus erővel rendelkező lények (tündék, törpök, vámpírok, alakváltók, egyszarvúak) által benépesített világban él Ríviai Geralt: egy bérgyilkos, aki veszedelmes szörnyek kiirtásával/hatástalanításával foglalkozik. Egy nap összeáll egy nagy hatalmú varázslónővel és egy fiatal hercegnővel, hogy együtt küzdjenek meg a démonokkal.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Anita.93 2023 dec. 10. - 16:30:30
Amikor az első részt megnéztem, azt hittem valami jó film lesz. De miután megláttam a gerincferdült kis félős lányt, aki "megszépült", milyen nagydumás lett, elegem is lett a filmből. A neten utánanéztem, láttam a Vaják ezután a csajért lesz oda. Inkább nem is folytatom a filmet. Meg sokszor nem is tudtam ki kicsoda, meg most mi van??? Csak 3 epizódig jutottam el. De elég is volt. Viszont láttam benne egy magyar színészt, aki szerintem jó volt. Hát kb ennyi
2/10
Józan Paraszt 2023 dec. 06. - 20:06:03 2/10
Borszasztó unalmas, vontatott. Az egész 3 évadban volt tán 20 perc izgalom. Be kéne perelni őket az elvesztegetett időmért. :-)
7/10
Kommentátor 2023 okt. 11. - 12:22:03 7/10
Én az a típus vagyok, aki azt szereti, ha egy könyvet filmesítenek meg, akkor az legyen minél hűbb az eredeti történethez. Éppen ezért nekem az első két évad után nagyon elment a kedvem a sorozattól, annyira eltértek a könyvek sztorijától. Aztán jött a hír, hogy Cavill kiszáll, épp azért, mert a sorozat nagyon eltért az eredeti történettől. Elhatároztam, hogy a Cavill nélküli negyedik évadot már semmiképpen nem fogom megnézni. De erősen gondolkoztam rajta, hogy a harmadikba érdemes-e így egyáltalán belevágnom. Főleg azok után, amilyen kritikákat olvastam /hallottam róla. De úgy voltam vele, hogy Cavill búcsújátéka megérdem annyit, hogy megnézzem.
Ehhez képest nekem a harmadik évad hatalmas pozitív csalódás volt. Tényleg szinte mindent szál korrekten szerepelt a Megvetés idejéből. Persze Kökörcsin csak a Netflixen lett lmbtq-s, és a könyveben egy szóval sem említik, hogy Milva ázsiai származású lenne (ezt a szálat egyébként kicsit előrébb hozták, mert ez a Tűzkeresztség eleje). Sőt, a tájszólásából ítélve inkább gondolja az ember helyi erőnek. Meg egy csomó háttérinfó nem hangzik el, ami a történet hosszútávú megértéséhez elengedhetetlen lenne. De én annyira megörültem neki, hogy így visszatértek az eredeti történethez, amiért én biztos megnézem a negyedik évadot is.
Én amúgy nem hiszem, hogy Cavill amiatt száll ki, mert a szerzők eltértek az eredeti sztoritól. Pont most, amikor ennyire hűek voltak hozzá. Nyilván persze egy az egyben sosem adja vissza egy film a könyvben leírtakat. De az első két évadhoz képest, ez a mostani szinte tényleg szó szerinti adaptációnak tűnhet.
Persze a CGI döcög. A harcjelenetek rövidek, elnagyoltak. A látványvilág sem tökéletes, meg a szokásos Netflixes baromságok. De nekem eddig a harmadik évad a kedvencem.
5/10
agathasirmio 2023 szept. 28. - 19:54:44 5/10
🙄 Tipikus Netflix termék:
- pro ✌️: Feltornásszák a "nézhető" kategóriára, mert raknak bele elég pénzt, megfelelő színészeket, technikai hátteret. És mivel a Netflixen van, meg is tudják tolni hátulról. A Netflixes szülői ellenőrzés lehetősége pedig azt is jelenti, hogy tudnak tisztán felnőtt sorozatot csinálni, itt nem gond az, hogy mennyi mellet mutatnak. (bár persze nem akarnak megosztóak lenni, úgyhogy az erőszakábrázolást és a csípőn aluli nemi szervezeket nagyon gondosan kozmetikázzák.)
- kontra ⛔ : A nézhetőség és a nézettség az isten, a sztori eredetisége nem nagyon számít. Pedig az nem árt. Függőséget okozó sorit akarnak csinálni, ezért bedobnak tipikus trükköket: több szál, amiknek nagyon várjuk a találkozását, sok akció, sok feszkózene, indokolatlan random szex és mellek minden mennyiségben.

A végeredmény egy kalandjátékkockázat szoftpornó. Közepesen megírt, de jól eljátszott karakterekkel. Mindebbe pedig beírtak (amúgy elég jól) két női karaktert, hogy női nézőjük is legyen. Az egyik ugye onnan indul, hogy csúnya, bántják, aztán szép felnőtt nőként a nőiségéért, az emancipációjáért küzd úgy a hatalmat birtokló férfiakkal, mint a taktikázó nőkkel. Ennél jobban már nem is maxolhatja ki a lehetőséget, hogy egy fiatal női néző azonosulhasson vele.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
😂 Ami nagyon vicces 😂
Nem tudom, hogy ez mennyiben jön a könyvből és a játékból, de a sorozat folyamatosan koppintja a Once Upon a Time sorozatot 😂 Lényegében nem más, mint annak a felnőtt változata (🟰 kevesebb didaktikus meseutalás és lelkizés, több cickó, CGI szörny és hentelés).

A Once Upon a Time-ban a központi történet Hófehérkére és a Gonosz Királynőre alapul: előbbi küzd a kihívásokkal és kialakítja az "erős nő" önképét, utóbbi pedig a saját múltjával és lelki terheivel hadakozik. A Vajákban pont ugyanez a két női karakter van.
Minden bonyodalom belőlük származik. Ugyanúgy varázsol a "gonosz királynő" mindkettőben, ugyanúgy ára van a varázslatnak (mind a kettőben ezt ki is mondják). Hófehérke ugyanúgy varázsképtelen, megárvult királylány, akiről lassan kiderül, hogy vannak képességei.

A középpontba mind a két sorozat egy kvázi semleges szereplőt tesz, aki a néző helyett felfedezi ezt a világot. A Once Upon a Time modern világgal kombinálta a történetet, ezért ott a semleges szereplő a mesét olvasó gyerek (két karakterre bontva), akiről lassan kiderül, hogy valójában része a mesének. A Vajákban "zárt" a világ, ezért ott a társadalmilag kívülálló Vaják szemén át látunk mindent. Geralt a Piroska és a Farkasból a Vadász. Megöli a szörnyet, védelmezi Pirfehérkét, ágyba viszi a boszorkát.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szumma: ⭐⭐⭐⭐⭐
Netflixhez méltóan egy nézhető sorozat, amiből érdemes megnézni az első három részt, hogy képben legyél, miről beszélnek mások, de SEMMIT nem veszítesz, ha utána kikapcsolod. Sőt, ajánlott is, mert (szintén Netflix jellemző) egyre unalmasabb és vontatottabb lesz a sorozat, közben meg rabolja az idődet. Ha nem a Netflix diktálná a streaming piacot, akkor ez lenne a "lejöhet torrentről, de pénzt nem adnék érte" tipikus példája.
Sz. Péter 2023 szept. 12. - 17:55:20 Előzmény postata
Ez egy fantasy, aminek eléggé nyilvánvalóan nem te vagy a célközönsége.
7/10
kaloz44 2023 szept. 11. - 01:29:18 7/10
Okés a sorozat
1/10
postata 2023 aug. 23. - 20:53:13 1/10
Ez a sorozat tényleg úgy kezdődik hogy egy nyilván nagyon mély és sejtelmes hangú nagyon jóképű, szupertökéletes testfelépítésű, szájbarágósan “ő lesz a jó karakter még annak ellenére is hogy az első 50 dialógus igyekszik nagyon erőltetetten kitaszítottnak feltűntetni, hogy aztán meg tudja mutatni majd minden részben hogy igazából tényleg jó” kötelezően szeretendő karakter majdnem kocsmai verekedésbe keveredik? Megint egy sorozat ahol az ovisok a célközönség. Meddig lehet még eladni ugyanazt a f..st ezredjére is?
Hottentottalapaj 2023 aug. 22. - 13:35:40
Nem a rendezés itt a baj. Az kiváló. Színészek parádésak, MyAnna Burning aza Tissaia oscar szinten zseniális (és végig az, minden pillanata!), de Yen és Ciri is nagyon jól játszanak, nagyon szépek... Cavil-nak pedig egyszerűen élete szerepe ez! Ekkora hülyeséget hogy kiszáll ebből, amit végre zseniálisan csinál, pontosan ráöntötték a szerepet, tökéletes Geralt. Meg sem közelíti színészileg a Superman szerepében ezt a szintet... (újabban mint Sherlock még egész jó) Nem is tudnék említeni, gyenge szereplőt, mindenki nagyon magas szinten játszik, kivétel nélkül... (Triss karaktere eleinte nehezen megszokható volt, mert vakító kékeszöld szemű hófehér bőrű a játékokban, de egyre javult, a második évadra már élvezhető volt, mostanra a 3-adik évadra teljesen kikupálták, az erős zöld szemsmink, amit kapott a varázsló bálra, mellbevágóan jó... már-már tökéeletes Triss-t láthatunk... legalábbis külsőleg, a jellem tekintetében elírták szegényt, mert kissé sutácska, miközben az egyik legmenőbb varázslónő kéne legyen... aki nem Geralt-nak pitizik, hanem ép fordítva... Keira Metz-et viszont nagyon elcseszték, egy bombanő kellett volna legyen, gondolom pont azért nem lett, mert már túl sok a dögös varázslónő, akartak pár csúnyácskát... hogy ellenpontozzák... de pont Keira-t nem kellett volna, aki el is csábítja Geralt-ot egy másik sztorivonalon...)
Mindenesetre azért színészileg abszolút toppon van a sorozat tehát. A rendezés-vágás is jó, zene is kiváló, CGI-vel nincs semmi baj, teljesen megfelelő... EZ EGY MESE KÖNYÖRGÖM... úgyis tudod, hogy nem létező fantázialényt látsz, amit grafikusok alkottak meg, akkor mit kell vekengeni, hogy nyenyenyeeee a CGI tökéletlen meg béna.... egy kitalált förtelmes rusnya torz szörny engedjük már meg, hogy tökéletlen legyen... és mellesleg nem az, nem tökéletlen... tökéletes a CGI inkább maradjunk annyiban... teljesen jól meg van csinálva kezdettől minden CGI jelenet... nem Marvel szintű nyilván, de nincs is itt rá szükség.

Akkor mi lehet a baj? Merthogy van baj sajnos... Nem igazán jó a sorozat sajnos összességében valahogy... nem is rossz, de nincs meg a wow-élmény, amire az ember várt.... és ezt rajongóként mondom (a Witcher játékokat ájulásig nyomtam, fanatikus vagyok, mindegyik részt 3-szor legalább végigtoltam és közben nagyon nagyon boldog voltam... ó bár belemehetnék ebbe a világba és élhetnék ott... igaz, inkább mégsem, mert jönne egy Nekker vagy Ghoul vagy hasonló és lekapnák a fejem pikkpakk, ha Geralt nincs a közelben vagy legalább Ciri...)
Naszóval. Zseniális a játéksorozat, zseniális a könyvsorozat, de a filmsorozat el lett kissé cseszve. Pedig eddig a jót soroltam róla, sok jó dolog van benne, de ahhoz hogy mégse legyen jó összességében, nem kell sok.... elég egy rossz dramaturgia pl... rossz sztorivezetés, rossz karakterkidolgozás és hasonlók, azaz hiába minden tuti, ha nincs ennek megfelelő szintű szkript, nincs megírva elég jól... és itt sejtem a bibit...
Először is hiányzik a narráció. Nagyon fontos lenne, mert anélkül zagyvaság valóban, néha követhetetlen. Ahogy a pl a Gyűrűk Ura is magyarázó narráció nélkül egy zagyva bugyuta trágyadomb lett volna szép képekkel, kb ugyanígy lett a Witcher sorozat tényleg az, mert nem magyaráznak semmit, tán az várják el, hogy előbb olvasd el a könyveket vagy játszd végig a három videojáték részt (amihez kell szerintem kb egy év) nem tudom, miért nem magyaráznak. A magyarázó narráción csúszik el szinte az egész sajnos... Pl milyen jó lenne, hogy ahogy a Gyűrűk Ura pl Galadriel hangjával meséli a hátteret, úgy itt Tissaia de Vries duruzsolná el a sztorik magyarázandó részeit... szerintem kb ennyi kellett volna és bombajó lenne... Ciri-t cseszték még el, mert Geralt és Yen mellett ő a harmadik top szereplő... de nem domborodik ki sajnos, jó színésznő, szép, jól játszik (bombajó a combja és a feneke), de a karakterfejlődése rejtély marad és eléggé zagyva végig, mígnem a 3 évad végén

bejelenti, hogy ő Falka... namost ez a Falka ügy ugyebár sincs rendesen kibontva és elmagyarázva, néha kurtán megemlíti egy-egy varázsló (leginkább Stregobor), bár a Ciri látomásában megjelenik és viszonylag sokat megtudhatunk akkor róla, mégis egy sor kérdést nyitva hagy... a regénysorozatban több hosszú fejezet szól Falka-ról, a vérengző lázadó tünde varázslónőről, aki Ciri egyik őse...

ezt sem mondják el a filmben, hogy miért gyűlölik a varázslók és miért váltak a tündék és emberek ellenséggé a varázslók mentén, holott az emberek a varázslás képességét a tündéktől kapták ebben a mesevilágban... A regények mentén mentek, és zanzásítani kellett, hiába is sorozat, a látványra próbáltak menni és kevésbé a magyarázkodásra így hát sefülesefarka lett kissé... és ez nyilván írási-dramaturgiai hiba, de hát ehhez kellett volna egy igazi zseni.... hiába vett részt a munkában az eredeti író, ő sem képes erre, meg tudta a hosszú regényeket jól írni, jó a fantáziája, de ütősen zanzásítani, forgatókönyvbe álmodni, az egy másikféle tehetség... sajnos nincs meg neki... mint ahogy pl R. R. Martin-nak megvan és a Trónok Harca ezért is zseniális.... igaz hogy messze sokkal hosszabb és annak sem minden része jó, sőt van hogy majd évadnyi tárgya készült el néha...
Amit nem tudok megunni (leírtam párszor, de muszáj), az RENFRI... a legelső rész szerintem olyat odaver, hogy már csak emiatt mégiscsak jó a sorozat... Renfri minden tekintetben zseniális (igaz ő sincs elmagyarázva persze természetesen szokás szerint... pl nem tudjuk, meg hogy találkoztak már Geralt-al, hogy múltjuk egy homályba veszett része közös, amire egyikük sem emlékszik, amikor Stregobor kísérletezett velük gyerekként és mindketten mutánsok lettek), bár szeretkeznek kalandként és Renfri delejezi Geralt-ot a sztori szerint, de ez sem jó, mert Geralt-ra elvileg nem hatnak az elmetrükkök... szereti a formás combokat, nem bír ellenállni a szép nőknek... kb ennyi Renfri "trükkje"... (én még mindig várom vissza Renfrit... remélek hátha észretérnek és csinálnak neki egy spinoffot (csakis Appleton-al!!!) de legalább a 4-edik évadban egy visszaemlékező részt még, legalább azt bemutatni, hogy Stregobor és Renfri hogy lettek halálos egymást üldöző ellenségek)...

A Strigás és Yen átalakulós része is nagyon jó szerintem még az első évadban, a sárkányos rész is jó nagyon... ezeket akárhányszor újranézem boldogan... a második évad is azonnal orrbaver a bruksza egyszerűen Renfri szintje, őrületesen zseniális, egy észbontó gyönyörű színésző (Agnes Born) parádés játéka és tűrhetően is van a rész megírva, bár néha egy kicsit fárasztó és túlteng Nivellen a szörny faszi... zseniális első rész után megül az évad szinte végig... legalábbis sztorivezetésben... látványban és színészi brillírozásban (MyAnna, Chalotra stb) azért nincs hány... Kaer Mohren tökéletes lett... a witcherek kicsit szedett vetettek, de nem vészes... Vesemír viszon nagyon jó... Francesca Findabair zseniális és Fringilla sem rossz.... szóval minden perfekt a gyengén megírt sztorivezetést és narráció hiányát leszámítva... ezért nem annyira jó...
A harmadik évad már nem robban ránk egy zseniális pilottal viszont szépen építkezik és tetőzik az 5-ödik részben, ami talán az egész három évad egyik legütösebbje,

a arethusai varázsló estély jelenet egyszerűen mámorítóan jó, egy főleg rajongónak... az egész évad, ahogy megszoktuk nem túl erős a sztorivezetés hiányosságai miatt, de mégis jó az 5. rész miatt... aztán nagyon bezuhan sajnos... zavaros dolgok, következetlenségek, mint mindig... (pl sem Yen, sem Geralt nincsenek ott az arethusai összecsapásban, pedig a közelben vannak), a varázslók szokás szerint bénácskák, hamar fáradnak... folyton legyőzik őket... ahogy amúgy Geralt-nak is ez az egyik nagy hibája, de azt hiszem ez már a regény karakterépítése és nem a sorozaté... folyton megszívja, leverik, megsérül, elveszít stb... oké persze a szörnyeket legyőzi általában azért... szuperhős, de mégis bénázik... nem kéne ennyivel erősebb legyen nála a Vilgeforz... ez nem jó így... Tissaia öngyilkossága a mélypont... siralmasan rossz a 6-7. rész, Ciri elhúzott nyüglődése a sivatagban, az utolsó még elmenne, hogy Ciri végre magára talál, de Yen elbóklászik, merthogy menteni próbálja a varázsló testvériséget, Geralt egy roncs... Tissaia meghal... hát nem tudom... sztoriilag nem tetszik... reménykedjünk, hogy a 4 évad jó lesz MyAnna nélkül

, Cavil nélkül Hermsworth el (nem a Chris, hanem a tesója) viszont kőkemény harcos witcher-varázsló Ciri-vel és főmágus Yen-el... talán még menthető de sajnos félek hogy bukni fog a dolog... Szóval van néhány parádésan jó rész a három évadban és néhány borzalmas gyenge, meg zömmel közepesek... sajnos...
3/10
CS@ 2023 aug. 02. - 20:44:55 3/10 Előzmény TheOldMan
Köszönöm, utánanézek.
5/10
TheOldMan 2023 aug. 01. - 22:32:56 5/10 Előzmény CS@
Állítólag a See, az jó. Jason Momoa sorozat, az első évadban még Dave Bautista is tolja. Én még sajnos nem láttam, amikor jó fantasy.t keresek, ezt mondják az ismerőseim. Már 3 évados. Steven Knight a kreátor, a Birmingham bandái írója, ez elég jó előjel !
3/10
nick név 2023 aug. 01. - 00:42:34 3/10
Rettentően rossz ízlésű, "progresszív" emberek rendezik és/vagy producálják ezeket a sorozatokat.
Még milyen jó, hogy a korszellem ennyi hangsúlyt ad a kezükbe, mindig olyan jól bánnak vele, remek lesz a végeredmény. Néger elfek után néger sárkányokat és nem bináris fővicsert, illetve még több hősködős bulvárt mély és borús, emberi történetek helyett. Hiszen olyan jó emberek készítik, hiba itt nem lehet, az a főszereplő is téved, csak toxikusan maszkulin és szegény nem érti a haladást. A világ a hamis és a buborék az igaz, mert csak, amennyiben nem értesz egyet, te is toxikus vagy.
3/10
CS@ 2023 júl. 31. - 22:11:23 3/10
Ez már az induláskor se volt kiemelkedő, pedig ennyi pénzért, ilyen háttérrel, annak kellett volna lennie.
Ezen a nem túl acélos első évad után a második évad sokat rontott, de mostanra a harmadikra már egy nézhetetlen ZS kategóriás szar.
Dögunalmas az egész, látványilag meg technikailag is szarul néz ki és emellé a sztori is nagyon gyenge, ezt semmilyen formában nem kéne folytatni.
Így a vacak kezdés utáni gyenge második évad, majd a pocsékszar harmadik évad után nagyon nevetséges visszaolvasni a topik elejére, hogy volt olyan, aki szerint ez versenyezhet Herkules -sel vagy akár Xena -val :D Ez a sorozat minden AAA költségvetés ellenére a seggét verné a földhöz, ha legalább a legalját megtudná közelíteni még az ifjú Herkules -nek is, nemhogy a Xena –nak :D

Ahogy a két évvel ezelőtti hozzászólásomban kértem az továbbra is áll: Mondjatok jó Fantasy –t.
De ha ilyet nem is kapok, akkor ennyi idő után megerősíteném, amit akkor írtam. Nézzetek: Sárkányherceg –et … Persze ez „csak” egy PEGI7 –es Fantasy rajzfilm, de ennél a szarnál messzesokkaljobb.
5/10
TheOldMan 2023 júl. 24. - 18:31:04 5/10
Lakozott körmű, tökéletes sminkű csajszik sétálnak az erdőben és mondogatják a frankót. Így néz ki egy fantasy 2023-ban. Vicc !
Most már csak azt kérdezem magamtól : Mi az Isten tetszett nekem ebben az első évadban ? Ma már rejtély. Első évad 7/10. Második évad 6/10. Ez eddig 5/10...jó indulattal.
4/10
APBT 2023 júl. 02. - 21:04:00 4/10
A harmadik évad első fele után úgy érzem sok volt az a 7 pont. Ezt sikerült teljesen tönkre tenni. Gratulálok Netfos. 4 pont
2/10
DoMo 2022 szept. 02. - 18:14:41 2/10
Sok sorozatot láttam már, de ez az első, aminél nem jutottam 3 résznél tovább. Unalmas és követhetetlen.
7/10
Kommentátor 2022 febr. 09. - 14:29:57 7/10
Ha nem olvastam volna a könyveket, talán jobban tetszene. De mivel eléggé eltértek az eredeti sztoritól, így annyira nem jön be sajnos.
3/10
nick név 2022 jan. 13. - 14:59:27 3/10
Zárójelbe téve az amerikai aktualizálását, átszabását az eredeti világnak (az USA úgy gyárt az egész világnak kulturális produktumokat, mintha csak magának gyártaná), ez a sorozat nem valami nagy kaland, de az első évada még így is egyértelműen jobb lett, mint a mostani második. Egyébként sem vagyok egy Vicser rajongó, de ha a sorozattal találkoztam volna először, bizony nagy ívben kerülném el az egész univerzumot.
DrumWednesday 2021 dec. 29. - 08:44:46
Nálam nagyon betalált mindkét évad! Már csak azt sajnálom, hogy a 3.-ra még várni kell. Na mindegy, addig olvasok. :) (A játékot nem ismerem)

Ez talán az egyetlen sorozat, amit még a teljes le-, vagy kifutása előtt nézek!
8/10
tyrichie 2021 dec. 25. - 09:07:55 8/10
A 2. évad végignézve, szerintem jobb lett mint az első. Várjuk a 3. évadot és a Vaják: A vér eredete spin-offot.
4/10
APBT 2021 dec. 22. - 15:49:48 4/10
Kár hogy telerakták pc szerecsenekkel.
Amúgy nem rossz. Geralt vonala egy cseppet el van nyomva...
Összes hozzászólás