20 dolog, amit nem tudtál az Indiana Jones-filmekről

Most az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagot nézhetjük újra, de azért mi az összes eddig elkészült részről hoztunk nektek érdekességeket – még a be sem mutatott Indiana Jones és a sors tárcsájáról is.

1. Habár Steven Spielberg, Az elveszett frigyláda fosztogatói rendezője már az elejétől Harrison Fordot akarta Indy szerepére, George Lucas forgatókönyvíró nem szerette volna, ha az American Graffiti, a Csillagok háborúja és A birodalom visszavág után, minden filmjében ő szerepelne, és olyan párost alkotnának, mint Martin Scorsese és Robert De Niro.

Így szóba került többek közt Nick Nolte, Bill Murray (!) Steve Martin (!!), Chevy Chase (!!!), Peter Coyote, Sam Neill, sőt a karakternél jóval idősebb Jack Nicholson és a még idősebb Gene Hackman is.

A legesélyesebb az összes jelölt közül Tom Selleck volt, aki azonban a Magnum munkálatai miatt mégsem tudta vállalni a szerepet, így Spielberg végül meg tudta győzni Lucast, és – kevesebb mint három héttel a forgatás megkezdése előtt – leszerződtethette Harrison Fordot.

Ehhez hasonlóan a többi szerep sem találta meg olyan könnyen a gazdáját. Sallah-t (akit végül John Rhys-Davies játszott) eredetileg Danny DeVito alakította volna, csak nem ért rá a Taxi című sorozat miatt, a félelmetes náci őrnagy, Toht figuráját pedig Roman Polanskinak szánták (aki komoly érdeklődést mutatott, de végül nem merte megkockáztatni a Tunéziába utazást). Végül Karen Allen figuráját, Mariont először Amy Irvingnek (Spielberg akkori barátnőjének, későbbi feleségének), Debra Wingernek, illetve Sean Youngnak akarták adni.

2. Indiana Jones ikonikussá vált kalapja egy neves londoni kalapboltból származik – ám a hitelesség kedvéért a jelmeztervezőnek, Deborah Nadoolmannek kicsit nyúznia kellett, hogy viseltesnek tűnjön. A szakember többször összegyűrte, csavargatta a ruhadarabot,

majd Harrison Forddal felváltva ücsörögtek is rajta egy cseppet, hogy ne azt a hatást keltse, hogy vadonatúj, hanem azt, mintha valakinek az évek óta hordott, kedvenc kalapja lenne.

Ehhez hasonlóan a kosztümös csapatnak Indy bőrdzsekijét (pontosabban dzsekijeit, hiszen a forgatáson összesen tízet használtak) is alá kellett vetnie némi „kezelésnek”.

3. Azt a jelenetet, amelyikben a kis kapucinus majom náci karlendítéssel üdvözli a német kémeket, nagyon nehéz volt felvenni – nem is sikerült a forgatáson, csak az extra felvételekre kiírt utóforgatás során. Hiába volt a kisállat betanítva, a filmesek így is ötvenszer próbálkoztak, mire a majom megtette a megfelelő mozdulatot. A kívánt eredményt végül úgy érték el, hogy ráakasztottak egy horgászbotra egy szőlőt, és odatartották neki, ő meg persze el akarta érni, így a mozdulat végül szakasztott úgy nézett ki, mint egy náci karlendítés.

4. A híres jelenet, amelyben Indy nemes egyszerűséggel lepuffantja a lenyűgöző akrobatikus mozdulatokkal támadó kardforgatót, nem volt benne a forgatókönyvben. A főhőst megformáló Harrison Fordnak eredetileg egy nem kevésbé lenyűgöző mozdulattal az ostorával kellett volna kirántania a kardot az illető kezéből – egy ételmérgezés azonban a színésszel együtt a stáb java részét ledöntötte a lábáról, így (néhány elvetélt próbálkozás után) Ford inkább maradt az egyszerűbb megoldásnál.

A Tunéziában zajló forgatás egyébként nagyon megviselte a filmeseket: Steven Spielberg rendezőn kívül (aki saját, magával hozott kajáját ette, konzerv spagettit)

mindenki ételmérgezést kapott,

de a rettenetes hőségtől is nagyon szenvedtek – annyira, hogy Spielberg a hathetesre tervezett forgatást négy és fél hétre rövidítette. (További érdekességek Az elveszett frigyláda fosztogatóiról itt.)


5. Az Indiana Jones és a végzet templomában a bogaras jelenetben Kate Capshaw színésznőt valóban több mint kétezer bogár alá temették. Úgy sikerült átvészelnie a jelenet felvételét, hogy bevett pár nyugtatót.

6. A filmbeli Picurt nem más formálta meg, mint a friss Oscar-díjas Ke Huy Quan, akinek a Minden, mindenhol, mindenkor volt a nagy visszatérése (amiért az Oscart kapta), és A végzet temploma volt a filmes debütálása.

A gyerekszínészt több mint 6 ezer fiú közül választották ki a szerepre

– a casting director ráadásul azért figyelt fel rá, mert nem is a meghallgatásra érkezett, csak a testvérét kísérte el, akit a helyszínen nagyon lelkiismeretesen készített fel a próbafelvételre.

7. A hűtött majomagyvelőt pudingból és málnaszószból valósították meg a filmesek.

8. Az első részhez képest A végzet templomának sokkal sötétebb a tónusa, amit George Lucas azzal magyarázott, hogy mind ő, mind pedig Steven Spielberg épp egy durva szakításon mentek át a kreatív folyamatok idején. De a jelek szerint kissé elvetették a sulykot, mivel később Spielberg úgy nyilatkozott, hogy ezt az Indy-filmet szereti a legkevésbé az összes közül – pont azért, mert túl sötétre és félelmetesre sikerült; szerinte még a Poltergeist – Kopogó szellem című horrorjánál is rémisztőbb.

A rendező azt is elárulta, hogy az egész filmmel kapcsolatban az volt a legpozitívabb dolog, hogy megismerte Kate Capshaw-t, aki később a felesége lett.


9. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban – ahogy a többi Indy-filmben is – Harrison Ford több kaszkadőrmutatványt is saját maga hajtott végre. Vic Armstrong hivatásos kaszkadőr időnként szinte már könyörgött neki, hogy hagyja egy kicsit őt is dolgozni. Armstrong később azt az elismerő megjegyzést tette a sztárról, hogy ha nem lenne olyan kiváló színész, simán elmehetne kaszkadőrnek is.

10. A címszereplő tinédzser verziójának megformálására

maga Harrison Ford javasolta River Phoenixet,

mivel együtt játszottak A Moszkitó-part című 1986-os filmben. Phoenix egyébként úgy készült fel a játékra, hogy nem is annyira Indiana Jones karakterér vette alapul, hanem Harrison Fordét.

11. Először ebben a filmben lebbentették fel a fátylat a főhős valódi keresztnevéről: az addig csak Indianaként vagy Indyként emlegetett karakter Henry Jones Jr. néven született. Az Indiana becenév egyébként Lucas és akkori felesége (nem mellesleg a Csillagok háborúja Oscar-díjas vágója), Marcia kutyája, egy Indiana nevű alaszkai malamut nevéből ered (ez az állat ihlette egyébként a Star Wars Chewbaccájának karakterét is).

12. Steven Spielberg az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag munkálatai miatt nem tudta elvállalni sem a Segítség, felnőttem!, sem az Esőember megrendezését. De mindenképpen meg akarta rendezni a harmadik Indy-filmet, mivel egyrészt korábban három film elkészítését vállalta George Lucasszal, másrészt ki akarta köszörülni A végzet temploma fentebb említett túl sötét tónusával ejtett csorbát.


13. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában Harrison Ford győzte meg David Koepp forgatókönyvírót arról, hogy legyen pár poén Indiana életkorával kapcsolatban, hogy reflektáljanak egy kicsit Amerikának az öregedéshez fűződő paranoiájára. A színész azt is elutasította, hogy befessék a haját, hiszen szerinte a karakter vonzereje nem a fiatal megjelenésében rejlik. A sztár ugyanakkor továbbra is olyan jó formában volt, hogy a jelmezekhez ugyanazokat a méreteket vették le róla, mint az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag idején.

14. Eleinte úgy volt, hogy az előző részben Henry Jones Sr.-t megformáló Sir Sean Connery is megjelenik a filmben egy cameo erejéig, de aztán

az idős színész nem tudta rávenni magát, hogy megszakítsa jól megérdemelt nyugdíjas napjait a munka kedvéért.

George Lucas szerint viszont talán jobb is volt így, mert a nézők csalódottak lettek volna, hogy az apa csak felbukkan, és nem kíséri el a fiát a kalandra. Harrison Ford pedig azzal viccelt, hogy ő maga már úgyis elég idős ahhoz, hogy a saját apja legyen, szóval nincs is szükség Conneryre.

15. Az Indy fiát játszó Shia LaBeouf intrója és ruházata Marlon Brandóét idézi A vad című filmből (csak Brando nem Harley-Davidsont, hanem egy Triumph márkájú motort vezetett).

Mary Zophres jelmeztervező ehhez hasonlóan a többi karakter külsejét is egy-egy hírességéhez igazította:

a Cate Blanchett által alakított Irina Spalko Marlene Dietrichen, Ray Winstone 'Mac' George Michale-je Ernest Hemingwayen, Marion Ravenwood (Karen Allen) pedig Amelia Earharton alapult.

16. Anno Az elveszett frigyláda fosztogatóiban Indyt egyetlen társa kísérte el a kalandok legvégéig (Marion), A végzet templomában kettő (Picur és Willie Scott), Az utolsó kereszteslovagban három (Henry Jones Sr., Marcus Brody és Sallah), ebben a filmben pedig négy (Marion, Mutt, Mac és Oxley). Reméljük, az Indiana Jones és a sors tárcsájában ötre nő a létszám!


17. Hogy formába hozza magát A sors tárcsája forgatására, a forgatás kezdetekor 78 éves Harrison Ford naponta 64 kilométert biciklizett és nagy sétákat tett.

A film bemutatásakor

a színész immár 42 éve formálja meg ugyanazt a karaktert, ami az egyik leghosszabb idő a filmtörténelemben.

18. Ez lesz az első Indiana Jones-film, amit nem Steven Spielberg rendezett. Eredetileg ezúttal is ő ült volna a direktori székben, de végül átadta a lehetőséget James Mangoldnak (valószínűleg nagyon összesűrűsödtek a projektjei, hiszen ekkortájt még a West Side Story utómunkálataival volt elfoglalva, illetve önéletrajzi filmjét, A Fabelman családot rendezte).

19. Az Indiana Jones és a sors tárcsájában láthatjuk első alkalommal, hogy

Indy egy arany jegygyűrűt visel,

ami arra utal, hogy még mindig Marion a felesége. A figurát megformáló Karen Allen ugyanakkor nem szerepel a filmben, szóval mindez csak afféle rejtett utalás lesz a filmesektől.

20. Aki viszont megjelenik, az John Rhys-Davies karaktere, Sallah – a színész állítólag maga kérte, hogy Az elveszett frigyláda fosztogatói és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag után ismét eljátszhassa a szerepet. Rhys-Davies pályája során ezt leszámítva egyetlen más esetben formálta meg ugyanazt a karaktert háromszor is: ez volt A Gyűrűk Ura-trilógia Gimlije.


(via IMDb)