Film

Testről és Lélekről

magyar játékfilm, 116 perc, 2017 16 éven aluliak számára nem ajánlott
  • mb
  • mb
  • mb
  • mb

Értékelés:

381 szavazatból
Szerinted?

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?

Bemutató dátuma: 2017. március 2. (Forgalmazó: Mozinet)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Díjak és jelölések:

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2017) - Arany Medve: Enyedi Ildikó
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2017) - Ökumenikus Zsűri díja: Enyedi Ildikó
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2017) - FIPRESCI-díj: Enyedi Ildikó

Vélemény:

szavazat: 9/10 április 03. 13:23:28
április 03. 13:23:28

SPOILER elemeket tartalmaz:

azért az életben egy ilyen csinos magányos nő 100/100 a Nagy Ervin által alakított macskajancsi f*szán köt ki pláne nem egy bal kezére béna őhozzá képest öreg emberén, na jó Enyedi Ildikó filmje után 100/99 -re módosítom, bár meggyőződésem hogy ha ilyen a lelki világú egy nő akkor az a testére is kihat és ennél vszeg sokkal rondább. Talán ez a mondanivaló szerelem mindent legyőz? Nem tudom. A befejezés.. hát kevesebb is elég lett volna, a Simon Mágust ami azért valljuk meg erősen analóg ezzel a filmmel, még b>*szás előtt lezárta a néző fantáziájára bízta . Érdekes módon ott is jelentős korkülönbséggel alakult a szerelem.
Én sokszor nem bírtam könnyek nélkül de érzékeny fajta vagyok ugyanakkor humor is van a filmben lehet nevetni. A vége felé már egyre inkább adja magát a történet de ennek ellenére azért leköti a film az ember figyelmét végig. A "teheneket" sajnáltam, mert igen érzékeny lelkű jószágok, nem lennék a helyükben ott a karámban míg várakoznak a végükre amit nagyon jól tudnak már, de eszem marhahúst én is.

szavazat: 10/10 március 26. 00:11:23
március 26. 00:11:23

Mondom, h van élet az agyhalál után.

március 25. 19:18:43
március 25. 19:18:43

Bocsánat, stornó az előző hsz-em! Félreértettem, mert nem az elejétől hallgattam, most visszakerestem, és kiderült, hogy Máté evangéliumáról volt szó, hogy a lélek kész, de a test gyenge. Kevertem, elnézést.

március 25. 19:00:37
március 25. 19:00:37

Ma délután volt egy műsor a rádióban, ahol a gépi fordításokról meg általában a fordításokról volt szó, és mondták például, hogy a Testről és lélekről-t először oroszra fordították, majd visszafordították ezt (na ezt nem hallottam milyen nyelvre), és az lett így a címe, hogy Romlott hús és vodka! A vodka oroszul spirit, egy változatban, meg a lélek is spirit... :-)

szavazat: 10/10 március 25. 14:29:17
március 25. 14:29:17

Figyelj! Tök jól irsz!
Szerintem még ha nem is tetszett, de rájöttél, és kimondtad a lényeget: megfoghatatlan.
A valószerűtlent próbálta valószerűnek bemutatni.
Én is hasonlóképpen gondolkoztam, fogtam fel a filmet/lényeget.

szavazat: 10/10 március 25. 14:14:02
március 25. 14:14:02

Köszönöm a hozzászólásodat, reményt ad nekem, hogy van még lelkiélet a világban, mert a hozzászólók többsége valószínűleg sajnos agyhalott.

március 23. 11:00:15
március 23. 11:00:15

Valaki árulja el, hogy a film kiadásból pontosan mennyi a hozam?
Melyek azok a filmek amiknek hozama nem nő hanem stagnál az évek alatt?
általános statisztika kimutatja
Ha nem teljesíti az elvárt hozamot, akkor a kiadás és a haszon közötti hiány miben mutatkozik meg, hol található?
Az oktatás és az egészségügy nevében.

március 23. 06:24:00
március 23. 06:24:00

Nem csodálom! Komoly hatással vannak a társadalomra az ilyen ketyós gyülekezetek.
Szórják a csodát az üres zsákból.

március 22. 20:16:15
március 22. 20:16:15

Nem gondolnám, hogy akinek ez a film nem tetszik, az egyértelműen Barátok köztöt nézeget. Azt sem gondolnám, hogy primitív és erkölcsi nulla az, aki ezzel a filmmel kapcsolatban negatív véleményt merészel megfogalmazni. Soha életemben nem néztem Barátok köztöt vagy hasonló filmeket, de ehhez hasonlóakat sem szeretnék többet látni. Az igazság valahol a kettő között van. Valahol a cukrozott pacsuli, és a lehangoló sivárság között. Ha két embernek ilyen az első együtt töltött szexuális élménye, mint itt a filmben, akkor szerintem az illúzió elszáll, és nem marad belőle a következő harminc évre semmi sem. Borzalmas volt az a monoton zötyögés, a csaj mintha a birkákat számolta volna közben, a pasas meg úgy tűnt, hogy unalmában eldolgozgat kicsit, mint a varrógép. Egyszerűen közönségesen naturális volt a film. Illúzióromboló.Lehet, hogy fontos dolgokat akart volna közölni, de ezt nem így kellett volna.

szavazat: 10/10 március 22. 01:31:31
március 22. 01:31:31

Hangosan zokogtam a moziban a végén...... "Kicsit" katartikus volt.

március 21. 18:43:57
március 21. 18:43:57

jé..... akkor ez, az Avatar legjobb külföldi verziója!
Álmukban tehenek, ébren földlakók.

március 21. 18:30:58
március 21. 18:30:58

Mit vártak, egy Avatar után ezt fogjuk kajolni....
Arról nem is beszélve, hogy a realitást teljesen nélkülözi.
Sajnos vagy nem sajnos azt nem tudom, illetve sok esetben annyi megállapítható, hogy a technika fejlettsége, állapota nincs összhangban nincs azon a szinten amely határokat a lélek, a szellemi képességgel az ember feszegetni képes. Ha nem létezik az adott eszköz nem megvalósítható az álom, az elgondolás. Ilyenkor mondják a szkeptikusok azt, hogy nem reális mert nem állandósítható. Ugye ilyenkor nem sokszorosítható, tudományosan, fizikailag sõt filozófiailag is lehetetlen, hogy az egyben a kettő kimutatható legyen. 100 szónak is egy a vége, nem egyre gondoltunk. "Tudod ez a pontosan erre gondoltam mint te! Nem mondod komolyan de, hogy látatlanban, kapcsolat nélkül szinte mindig azonosan gondolkodunk?! Ez univerzális kommunikáció lehet." Szóval nem értem, hogy a sci-fi miért nem általánosan elfogadott művészfilm.

szavazat: 10/10 március 21. 10:26:10
március 21. 10:26:10

Bevallom, sokáig "kerülgettem" a filmet, tudtam a sikereit - és ugye Berlin, Canes a minőség és nem Hollywood... -, de baromira zavart a bulvármarketing által köréépített "reklám". Ugyanakkor minőséget jelzett, hogy itthon is és külföldön is hatalmas tömeg nézte meg eddig. Miközben nem egy Sas Tamás-féle gagyiról beszélünk.
Enydit is nagyra tartom, igaz a Mészáros Mártai szintet még nem érte el, de az átlagtól jóval több!
Szóval tegnap egy barátom unszolására megnéztük otthon és nem tértem magamhoz. Sok éve az első film, aminél a stáblistát is végignéztem...
De tudtam, a mai generáció számára ez nem lesz nyerő, látom a kommentekből is, hogy a pörgős, cgi-s akciófilmkedvelő halmaz gyakoltailag a saját tudatlansága miatt köpködi a filmet - mert egyszerűen nem érti a klasszikus filmművészetet.
A film folyamatosan "emlékeztetett" olyan rendzők, színészek 30-40 évvel ezelőtti világára, ami ma már nyomokban sincs jelen. Csodás - szokszor abszurd - párbeszédek, a látvánnyal a rendező időt hagy a nézőnek az elmélyülésre, a fények, operatőri munka, a hosszú snittek, a egykamerás felvételek pedig egyszerűen csodálatosak.
OK, nem értelmezhető a Csatahalyó meg a számítógépes játékokból gyártott "filmekhez", de ezért is sikeres, hiszen az a generáció, akiknek a szemüket és a fülüket kell ingerelni és nem az agyukat, gondolataikat, elfeledik, még számtalan feneráció él, akik még normális módon szocializálódtak.
Én sokszor Sellers-féle retorikát is felfedeztem, viszontláttam Kubrick vagy Edward világa is felrémlett egyes jelenetknél. Igen, jók voltak a szimbólumok! Remek, hogy nem PC, nincs benne semmi genderfilozófia, fajelmélet, feminizmus. Az ÉLET van benne, csak ugye aki a mai internetes világban él, nem is tudja, milyen a valós élet egy klasszikus munkahelyen...
És ha nem vagyunk tisztában betegségekkel, akkor miért POFÁZUNK ostobaságokat?
Mi az, hogy a főszereplőnek MÁR lett volna ideje egváltozni???
Ez már nem a filmhez kapcsolódó mélyostoba vélemény, hanem a életünkhöz kapcsolódo tudatlanság, kirekesztés, embertelenség szintje.
Ne nézzen ilyen filmet, akinek nem ez a világa!
Csatlakozom egy előttem szólóhoz, én sem nézek barátokköztöt.
Szóval ez egy remek fil, köszönöm a barátomnak, hogy rábeszélt a megnézésére.

szavazat: 3/10 március 18. 21:40:48
március 18. 21:40:48

Nekem ez a film egyáltalán nem jött be. Az abszolút életszerűtlent próbálta életszerűen bemutatni. Unalmas és értelmetlen, megfoghatatlan az egész

SPOILER

Undorító jelenetek vannak benne, aminek semmi értelme. Pl. mikor a marhákat ölik és mutatják, meg ahogy csorog a vér. Köze nincs a filmhez.

SPOILER VÉGE.

A szarvasos jelenetek szépek voltak. A színésznő szimpatikus, jól játszotta a szerepét.

szavazat: 10/10 március 18. 12:58:35
március 18. 12:58:35

Gyönyörű és fantasztikus film, ami komoly mondanivalót hordoz. Egyértelműen felnőtteknek szóló film. Mindenki, aki teheti szánja rá az időt és nézze meg a Testről és Lélekről című filmet, mert csodálatos alkotás és kihagyhatatlan mestermű! Borbély Alexandra nem csoda, hogy elnyerte az Európa legjobb színésznője díjat, mert az alakítása valami elképesztően pazar. Borbély Alexandra óriási színésznő. A szarvasokról készült jelenetekre, pedig szavak nincsenek annyira szépek és természetesek. Az Oscaron Hollywoodban a legjobb 5 idegen nyelvű film közé is bekerülni fantasztikus és óriási eredmény! Gratulálok Enyedi Ildikónak, Borbély Alexandrának és a teljes stábnak! Magyarország büszke és köszöni a komplett stábnak!

szavazat: 10/10 március 15. 22:18:28
március 15. 22:18:28

Fantasztikus ALKOTÁS, sajnos sok szellemi fogyatékos nem tudja értékelni, de hát oda se neki, meg sem lepődök mivé lett ez az ország a 9millió barátokköztöt 20 éve nézőtől. Gyanítom ennek a filmnek és annak nem ugyanaz a célközönsége, azt viszont már kevésbé értem, h miért nézi meg, én se nézek barátokköztöt.

szavazat: 3/10 március 14. 09:41:42
március 14. 09:41:42

Hozzáteszem, hogy nagyon szeretem a magyar filmeket. Kíváncsi is voltam rá. De ez kínkeserves volt! Értem én hogy művészfilm, de ez.... A színészek nagyon jók. Ehhez kell ám a színészi tehetség. Soha többet nem nézem meg. 116 perc elvesztegetett idő az életemből.

szavazat: 9/10 március 12. 21:17:56
március 12. 21:17:56

Nekem nagyon tetszett, elgondolkodtató film. És a színészi munka is kiváló.

március 11. 17:53:15
március 11. 17:53:15

Sikerült a véleményemet tömören, lényegretörõen megfogalmaznod, teljes mértékig egyetértek veled.

március 11. 17:51:23
március 11. 17:51:23

Most néztük meg, ez valami irgalmatlanul pusztitó volt...ki a fene adott erre pénzt?!

Nem mondom, voltak benne jó ötletek, de a megvalósitás az valami idegtépõen unalmasra, irritálóra sikeredett. Ha ugyanezt egy ~25-30 perces rövidfilmben valósitják meg, más szereplõkkel és fõleg a férfi esetén más egyéniségû, szeretetreméltóbb karakterrel, egész jó kis film lehetett volna belõle.

Mindkét fõszereplõ karakter irritáló volt, de a lányról ugye idõvel megtudjuk, hogy van valami betegsége (enyhe autizmus?) igy azért átértékelõdik a viselkedése és elfogadhatóvá válik a viselkedése, karaktere. Ugyanakkor a férfi karaktere, ill. maga a szinész ellenszenves volt, nem hogy nem drukkoltam neki, hanem legszivesebben bevertem volna a pofáját....

SPOILER

....különösen akkor, amikor a csaj visszautasitja a közeledését (karérintés) és erre ez a "talpig szerelmes férfi" ezt úgy reagálja le, hogy gyorsan megb*sz egy másik nõt...azt hittem elhányom magam. Aztán amikor köv.nap lekoptatja a fõszereplõ csajt, majd az öngyilkos próbál lenni és pont akkor hivja a pasi - aki idõközben meggondolta magát - hogy "Annyira szerelemes vagyok magába, hogy nem tudok élni maga nélkül", na, akkor már tényleg hánytam ettõl a "hiteles, gerinces, érzelmileg érett" karaktertõl.

SPOILER VÉGE

Aki ezt a filmet irta, az becslésem szerint egy ~10-14 éves érzelmi érettségi szintjén mozog vagy lelkileg beteg ember.

Összes hozzászólás
Parkoló Parádé
2018. május 25. Parkoló Parádé

A TotalCar rendezvénye vasárnap! 05. 27.