Aljas nyolcas

Bakancslistához adom
The Hateful Eight
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai western, 182 perc, 2015

Értékelés:

444 szavazatból
Szerinted?

Az Aljas nyolcas főhősei sokat próbált fejvadászok, akik az amerikai polgárháborút követő időszakban találkoznak egymással Wyoming erdős vidékein. Egy kemény hóvihar elől menekülve kénytelenek egy helyen meghúzni magukat, a kényszerű összezártság eredménye pedig ármány és intrika. Vajon túlélik-e a vihart az egymás megtévesztésével és átverésével boldogulni próbáló hét(nyolc)próbás gazemberek?
Bemutató dátuma: 2016. január 7. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Major Marquis Warren
John Ruth
Oswaldo Mobray
Daisy Domergue
Chris Mannix
Hatlovas Judy
Sandy Smithers
O.B Jackson

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Nanba Jean Otus aug. 27. 13:02:56 9/10
Ha egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám: Zseniális. Jól kigondolt, és remekül összerakott cselekmény. Ami jól idézi az 50-es évek western filmjeinek hangulatát.

Szép, fokozatosan egy kellemes, mégsem unalmas tempóban vezeti a történéseket, egészen a tetőpontig, ahol a néző, már elképzelni se tudja, hogyan lesz vége. Zseniálisan megkomponált többdimenziós karakterek, hibátlan alakításokkal.

A hangulat teremtés is 10 pontos. A helyszín hangulata és felépítése, valamint a karakterek közötti interakciók is, mind mind egy erős pontjai voltak a filmnek. Ahogy apránként, nem összekapkodva, lezajlanak a párbeszédek a karakterek között, közben pedig komótosan elindul a cselekmény fővonala úgy, hogy folyamatos tempót diktálva, mégsem elsietve a cselekményt, fel-fel ugrasztja a feszültségmérőt.

Mint mondottam, a karakterek zseniálisak. Zseniálisak, de egyszerűek. Egyszerűek, mégis rétegesek. És, pont emiatt olyan remekek. A személyiségük egyszerű, mégis a jellemvonásaikkal hozzáadnak egy pluszt, ami szimpatikussá, mégis ellenszenvessé teszi őket. Nem lehet pontosan belőni, hogy milyen is a személyiségük, mert jelenetenként arcot váltanak, és pont emiatt válnak emberivé.
A színészek pedig erre még rátesznek egy bő lapáttal a kiváló alakításaikkal. Nemhiába, mégis csak neves színészekről van szó.
Itt ki is emelném Jennifer alakítását, ami oscar-t érdemelne, olyan élethűen hozta a karaktere személyiségét, hogy komolyan el is hinném, hogy a valóságban is ilyen a személyisége. Mintha ezt a szerepet rá szabták volna.

A dizájnereket külön dicséretet érdemelnek, a zseniálisan összerakott, korhű és részletgazdag ruhákért.

Amit talán kiemelnék negatívumként azok a betétdalok, amik egyrészről kizökkentőek és rosszul választottak voltak, másrészről az elhelyezésük is botrányosan rossz volt. Olyan jelenetsoroknál raktak be olyan betétdalokat, amiknek közük nem volt az adott jelenethez. Példának okáért, volt egy jelenet, amiben egy üldözéses jelenet betétdalát rakták be arra, hogy a szereplők sétálnak.

A vágásokkal is voltak kisebb-nagyobb problémák, és itt nem a különböző fejezetre bontásokról beszélek, hanem a jelenet és a kameraváltásokról.


Mindenesetre remek film volt. Ideális játékidővel, jól megírt dialógusokkal, kiemelkedően jó alakításokkal és részletgazdag öltözékekkel. Voltak hibái, pár zavaró is, de ezeket leszámítva is egy saját tempójában izgalmas film volt. Az egyik kedvenc Tarantino filmem lett.

Sz. Péter aug. 17. 10:33:40 Előzmény janecska
Pont ezért volt értelme a jelenetnek!
janecska aug. 16. 14:19:03 Előzmény Sz. Péter
A történelmet a győztesek írják.
Sz. Péter aug. 11. 20:06:31 Előzmény szimbol
"mint a Becstelen Brigantykban a "medvezsidós" jelenetnek"

Annak nem volt értelme?
Végül is csak ott jön le, hogy a "hős" amerikai, különleges alakulat pont olyan eszközökkel dolgozik mint a nácik.
Ergo ugyanolyan háborús bűnözők.
7/10
joogn55 aug. 11. 11:57:02 7/10
Egyedül az foglalkoztat, hogy miután a sok emberi selejt elkezdte legyilkolni egymást, mi lett Minnie macskájával, aki a hordón ült a világ legjobb kávéjának megfőzése alatt.
szimbol 2018 dec. 28. - 00:14:48
Két részletben néztem meg a filmet.
Az első 20 perc után (első jelenet) erősen gondolkoztam rajta, hogy tovább nézzem-e.
Lesz-e értelme az aljas, értelmetlen erőszaknak vagy csak valami öncélú barbárság.

SPOILER

Szerettem volna ha valami elégtételt-igazságszolgáltatást-értelmet kap a Daisy nevű hölgy brutális verése. Ha őszinték vagyunk magunkkal, igazából nélkülözhető lett volna, "a Hóhér" ilyen szintű kegyetlenkedése. Mit adott hozzá a kettejük kapcsolatához? Vagy a "hóhér" jellemábrázolásához? Inkább nekem egy hajnalba hajló, mocskos, undorító Tarantino-Weinsein tivornyán megszületett nőgyalázó förtelmes beszélgetés eredményét sejteti. Kb. annyi értelme volt ötödjére is orrba b*ni a nőt, mint a Becstelen Brigantykban a "medvezsidós" jelenetnek. (gyk.: semmi).

Nos győzött a kíváncsiságom. Tovább néztem a filmet. Ha a tartalmától elvonatkoztatunk. Be kell látni, hogy nagyon szépen fényképezett alkotásról van szó. Magával ragadó a hangulata is. Egyáltalán nem hosszú vagy vontatott. A részévé válunk pár órára egy olyan vadnyugati világnak ami lehet, hogy tényleg néhol ilyen véres volt. Még ha az élet nem is tolta a akkor és ott élők arcába a barbárságot ilyen közel és ilyen gyakran.

A cselekmény nem túlságosan pergő. Kb. mint a 12 dühös ember-ben. Eltekintve attól, hogy itt nem volt olyan változatosak a karakterek. Szinte mindenki egytől-egyig egy vadbarom volt. Ja, hogy a film címe is erre utal? :)

Jennifer Jason Leigh szerintem nagyot alakított a filmben. Már az "Expedíció-ban" is felfigyeltem rá, hogy ez a csaj tök jó színész. Erőteljes volt, bátor, okos és egy kis savanykás humort csempészett a szerepébe. Egyszerre utálható és szerethető volt. Itt szerintem S.L. Jackson mellett, ő vitte a hátán a filmet. Meg kell még említeni Kurt Russel-t is. Szerintem ő is megérdemel egy főhajtást. Elhittem neki, hogy az akit játszik. Bár nekem nem tűnt elég vadnak. Jobban illik hozzá a városi ember karakter. Érdekes volt, hogy néha vadállat módjára bánik a foglyával néha meg figyelmes és gondoskodó vele a maga módján. Azt hittem, hogy a végén valami egészen más fog kiderülni a kettejük kapcsolatáról.

Oswaldo szerepe én úgy éreztem, hogy Christoph Waltz-ra íródott, de Tim Roth is "megbirkózott" vele. Igazából nem volt olyan mély karakter, hogy ilyen tapasztalt színésznek kellett volna eljátszania. Egy B kategóriás valaki is elég lett volna hozzá. Azt hittem valami fontosabb vonal lesz, de végül ő is csak egy volt a sok bűnöző közül.

SPOILER vége

Összességében kár volt megnézni. Nem lettem tőle több. Az egész egy teljesen elborult elméjű ember (Tarantino) agymenése.
10/10
King Diamond 2018 dec. 26. - 19:58:27 10/10
SPOILERES LEHET!!!
Épp itt volt már az ideje megnézni Tarantino "legújabb" filmjét, mivel lassan jön a következő, így már nem ez lesz a legutolsó. Még mindig várnak általa rendezett filmek meg- vagy újranézésre, a jövőre érkező filmje is állatnak ígérkezik.
Ez a film is (mint a többi, amit eddig láttam tőle), mindent egybevetve remek. Számomra egyáltalán nem volt nem hogy unalmas (hiába majdnem 3 órás), hanem még egyre inkább vártam mindig a következő jelenetet. Amúgy is szeretem a lassú mederben csordogáló történeteket, filmeket is. Nagyon jól meg vannak csinálva a jelenetek, vágások. A történetről már sokan írtak sok mindent, azt is, hogy baromság. Teljes mértékben megértem, ha ez a stílus nem jön be valakinek, ám valaki meg zseniálisnak tartja és attól még nem lesz beteg vagy aberrált az adott személy. És hogy miért tartja zseniálisnak? Mert egyszerűen szórakoztatja, mint ahogy engem is. Teljes mértékben kikapcsolt, beszippantott arra a majd' 3 órára. Az, hogy morbid, beteges, véres elemek is vannak Tarantino filmjeiben, szerintem a mai világban, társadalomban nem, hogy nem megbotránkoztatóak, hanem szinte hétköznapiak/mindennapiak (nyilván, ebben is volt egy-két tényleg kemény jelenet, ami azért nem nevezhető ennek). Ugyanezeket a dolgokat lehet látni nap, mint nap a híradókban például.
A színészi alakítások zseniálisak, mindenki remekül játssza a szerepét és most direkt nem emelnék ki senkit a színészek közül. A film hangulata beszippant és nem is enged majd' 3 órán át. Ennio Morricone zenéje pedig fantasztikusan támogatja a hangulatot, a feszültség- és izgalomkeltést. Én magyar szinkronnal néztem és egyáltalán nem volt rossz. Lehet, hogy eredeti nyelven még jobb.
Én nem tudom, hogy annak idején mit/miért hasonlítgatták és versenyeztették ezt a filmet a Visszatérővel folyton. Mindkét filmet látni kell legalább egyszer, mert kihagyhatatlan mindkettő, viszont ezen kívül több összehasonlítani való nem nagyon van a kettő között. Az, hogy DiCaprio nem ebben a filmben játszik, hanem abban...és akkor mi van?
Csak azoknak ajánlatos megnézni, akik szeretik Tarantino filmjeit és stílusát, valamint a lassú filmeket. Mivel nekem eddig a Becstelen Brigantyk tetszett talán a legjobban tőle (igaz, mint írtam korábban, vannak még hiányosságok--a Kill Bill vagy a Jackie Brown például, de a Ponyvaregényt és a Kutyaszorítóbant is újra kéne már néznem), így a maximális értékeléstől hajszálnyival ugyan, de elmarad.
9.5/10
8/10
norbertobaggio 2018 dec. 22. - 10:13:39 8/10
Nekem tetszett. Kezdem csípni Tarantino filmjeit
sexykex 2018 dec. 17. - 15:01:43
Tipikus Tarantino film készült: mielőtt végképp megunná a néző, mindig történik valami. Szebben fogalmazva: folyamatosan nő a feszültség, szinkronban a cselekmény kibontásával. Ez egy relatíve kis költségvetésű, kevés szereplős western, ami színpadra adaptálva is megállná a helyét. Talán picit nehezen fogja meg a néző kezét, de mihelyt elérte, többet már nem ereszti el.
A Djangó látványosabb és valószínűleg sikeresebb is lesz, mint az Aljas nyolcas, de mindkettő jó mozi. Amit hiányolok, az a műfajteremtő plusz, ami valószínűleg benne van Tarantinoban, de sajnos egy kissé beskatulyázta önmagát.
5/10
Warthog82 2018 máj. 27. - 19:02:20 5/10 Előzmény Trivia Showtime
Csak 1 percig bírom.
10/10
Trivia Showtime 2018 máj. 18. - 13:53:12 10/10 Előzmény Warthog82
OFF: Ezzel érvelsz a csajodnak is, amikor megkérdezi, hogy miért csak 2 percig bírtad?
5/10
Warthog82 2018 ápr. 11. - 15:46:33 5/10
Tudnám hogy mièrt kell 3 órás filmet csinálni?! Kinek nem kényelmetlen ennyi időt moziban végigülni? Meg mi fèr bele 3 órába ami 2 -be nem?
cellasto 2018 ápr. 02. - 21:46:18
Gabica ma megint tök részeg :D
szookedorina 2018 ápr. 02. - 21:44:08
Na ilyenkor van az, ha cellasto-nak nem válaszolsz akkor védve van.
cellasto 2018 ápr. 02. - 21:40:35
Szegény gabica letiltotta az egyik olyan usert a kevés közül aki még foglalkozik a baromsagaival :D
De gondolom ma is megitta a megfelelő alkohol mennyiséget :D
szookedorina 2018 ápr. 02. - 21:36:46
cellasto az az igazi állva hugyozós fajta.
cellasto 2018 ápr. 02. - 21:17:13
Na gabica letiltott…
Megfosztott a rajta röhögés örömétől :D
szookedorina 2018 ápr. 02. - 19:14:49
Piros tojás kék nefelejcs engem soha el ne felejts!
Itt a lehánytalak jpg.
cellasto 2018 ápr. 02. - 15:32:45 Előzmény Biktop
én csak azért nem tiltom le, mert szórakoztat az idiótasága :D
szookedorina 2018 ápr. 02. - 14:49:01 Előzmény cellasto
Ne gondolkozzál hangosan, mert a végén még azt hiszik bolond vagy.
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás