Whiplash

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 107 perc, 2014

Értékelés:

385 szavazatból
Szerinted?

Andrew (Miles Teller) híres akar lenni. New York, tehát az Egyesült Államok, tehát az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Shaffer Konzervatóriumba jár, dobolni tanul, rengeteget gyakorol, és mindenre képes volna a siker érdekében. Legalább is, azt hiszi. De találkozik egy tanárral (J. K. Simmons), aki még nála is elszántabb. Ő abban hisz, hogy a tehetséget mindenáron fel kell szabadítani, és ami bujkál, azt ki kell préselni a tanulókból. Akkor is, ha kínlódnak, ha sírnak vagy belehalnak. A kezdő zenész és a sokat látott veterán egymásnak feszül. A tanár felveszi a kezdő dobost a zenekarába, de az első örömöt nagyon sok keserűség követi. És egyikük sem adja fel könnyen, amit elkezdett. Mindketten tartják a ritmust.
Bemutató dátuma: 2015. február 5. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb hang
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb hangkeverés
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb vágás: Tom Cross
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb vágás: Tom Cross
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb film jelölés
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Damien Chazelle
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb rendező jelölés: Damien Chazelle
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Damien Chazelle

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
offtopic
tesz-vesz márc. 29. 11:48:30 2/10
ja hogy én írok hülyeséget, és amúgy miért is?
én írok hülyeséget, és te reagálsz rá ezzel: "te meg jössz itt zenékkel:) marhára nem a zenéröl de mind1.."

nem inkább az a hülyeség, amiket te írkálsz?

"Nem tudom lehet lekéne kattanod erröl a zenetémárol"
ez egy zenés film, zenéről szól azt vágod? vágod hogy tök amatőr benne mindenki, miközben eladják magukat profinak? ÉS TE ÍRTÁL a tehetségről, úgy látom nem érted miért idéztem tőled kettőt.

erre mit reagáltál???! "mennyivel jobb dobos, mint ez a szerencsétlen a filmben, aki még egy alap ütemet se tud hozni egy tök ismeretlen zenére."
egy értelmes megnyilvánulásod nincsen! egy értelmes összetett mondatot se tudsz leírni!
erre te képes voltál azt reagálni, hogy nem zenéről szól a film!?!? a cselekmény fő része te szerencsétlen, hogy a végén beégeti a "profi" tanár, és ez a "nagyon tehetséges" diák nem tud mit kezdeni vele!
ja hogy nem a zenéről szól a film, ja értem! elképesztő némelyek szellemi szintje.
nem tortasütők tehetségéről van szó, az a dobos srác akit mutattam nem égett volna be a tanára által. elképesztő mennyi eszed van.

figyelj ne írj több kommentet, csak égeted magad. inkább nézd meg a két linket, amit először mutattam, amiben zenetanárok, zenészek, dobosok beszélnek a filmről ! a zene az művészeti ág tudod, a zenész szereti a zenét, és nem görcsöl. a jazz
elmondják a ZENETANÁROK, és ZENÉSZEK az első két linkemben. ők "akartak vmikor a legjobbak lenni vmiben" édes istenem.
ja persze olvasni tudni kéne.

biffco márc. 26. 23:31:37 Előzmény tesz-vesz
HÁt mivel hülyeséget irtál nyilván reagálok rá, ha nekem irtad ha nem, (erre gondoltam: "mennyivel jobb dobos, mint ez a szerencsétlen a filmben, aki még egy alap ütemet se tud hozni egy tök ismeretlen zenére.") Nem tudom lehet lekéne kattanod erröl a zenetémárol...én azt mondom de nem nagyon érted hogy a film nem a zenéröl szol(az csak a kerettörténet) hiába linkelsz be dobolásrol akármitis meg zenezenezene...szolhatna a film tortasütő iskolában levö tanár diák viszonyrol, akkor tortasütökröl linkelnél be videot?
Ilyeféle tanár-diák viszony létezik (tehát általánosságban, de itt nem arra gondolok hogy kizárolag ez a véglet létezik mint amit a filmben látni, hanem alap személyiség a tanárokban létezik, diákokban is), vagy létezett, lehet manapság is van itt-ott...(ezt mire alapozod hogy nincs amugy? te azt mondod hogy csak ilyen ZENEtanár nincs ilyen és ZENEdiák ? miért lenne különbség? és mire gondolsz hogy hamis a fő szála amire a az egész film épül?)
Amugy ha nem érted a mechanizmust hogy egy diák aki a legjobb akar lenni, miért keres tanárt(mentort) (akartál te vmikor a legjobb lenni vmiben? mert nagyon ugy tünik hogy nem), akkor inkább ne irj akkora marhaságot hogy tulhypolt giccses szemét(de lehet te másra gondolsz hogy giccsesz szemét mint amire én gondolom hogy gonodolsz hogy az (lehetne esetleg) )
2/10
offtopic
tesz-vesz márc. 26. 22:38:39 2/10 Előzmény biffco
ja, a böngésző hagyja ki a szót.
nincs ilyen ZENEtanár és zenediák, a linkeket ha megnézted volna, értetted volna.

"ha vmit magas szinten üzni akar az ember, hogy megbizik a tanárában. Hitelesnek tartja. A tehetség akkor tör utat magának ha a tevékenység müvelője elhiszi hogy tehetséges, ennek hiányában tanár kell (mentor), ezt nem lehet akárkinek akárhol elérnie (mármint egy tanárnak hogy a szakma által nagyra tartsák, sőt hogy egy diák elismerje azt se könnyü elérni)"

nem te írtad ezt? vö.: "és megint tolod ezt hogy nem tudja az ütemet felvenni...irom mégegyzser, nem a zenéröl szol a film, meg hogy a zenében ki a tehetséges vagy ki nem"

NEM NEKED írtam azt a hozzászólást te géniusz, amiben a dobolásról írtam. nagyon egyszerűen észrevehető, mégpedig úgy, hogy nem rád válaszoltam.
biffco márc. 25. 20:09:29 Előzmény tesz-vesz
ja böngészö néha kihagy egykét szot, vmiért akad... a lényeget érted:) marhára nem a zenéröl szol ez a film, és ennyi. többit csak te képzeled hozzá.
hogyhogy nincs ilyen tanár meg diák...mikor van..(vagy mi?)
és megint tolod ezt hogy nem tudja az ütemet felvenni...irom mégegyzser, nem a zenéröl szol a film, meg hogy a zenében ki a tehetséges vagy ki nem, és még rákérdezel hogy milyen zenékkel is jössz, mikor a hozzászolásodban erröl irsz...
2/10
offtopic
tesz-vesz márc. 25. 20:03:35 2/10 Előzmény biffco
nem tudom elolvasni amit írsz. próbáltál te már érthetően fogalmazni?
"igazl amit irok "

igaz amit írsz? nem gondolod? ahhoz képest elég szép ideológiát gyártottál hozzá, pedig HAMIS a fő szála, amire az EGÉSZ film épül. nincs ilyen tanár, és nincs ilyen diák (beállítják tehetségesnek, miközben nagyon nem az, írtam, egy alap ütemet nem tud felvenni).

milyen zenékkel jövök?!
"marhára nem a zenéröl de mind1.."
mi nem a zenéről? állítmány?
2/10
tesz-vesz márc. 25. 19:58:11 2/10 Előzmény John Neduddgi
mi az hogy senki nem ír? most írok róla hárommal előtted, hogy ez a film egy túlhype-olt, giccses szemét
9/10
John Neduddgi márc. 24. 22:42:36 9/10
Senki sem ír arról, hogy ez jó film, vagy valami, gagyi, pedig azért van ez az oldal!
Szerintem ez egy kiváló film. Nem az a kategória, ahol sok az akció, de a legjobbak közül való!
biffco márc. 23. 21:20:03 Előzmény tesz-vesz
jajistenem:) gondolja a tököm ettöl függetlenül igazl amit irok , te meg jössz itt zenékkel:) marhára nem a zenéröl de mind1..
2/10
tesz-vesz márc. 23. 20:49:33 2/10
van valami ősi a dobolásban a legrégebbi hangszer, a ritmus benne van az ösztöneinkben mióta lemásztunk a fáról, tán csak a dobolás tud olyan... nemis felfokozott érzelmi állapotba, hanem inkább valami mitikus elmerülésbe hozni, a hangszerek közül, mintha még mindig a tűz körül lennénk a vadászat után
https://www.youtube.com/watch?v=FqJdzYY_Fas

mennyivel jobb dobos, mint ez a szerencsétlen a filmben, aki még egy alap ütemet se tud hozni egy tök ismeretlen zenére.
2/10
tesz-vesz márc. 23. 20:28:42 2/10 Előzmény biffco
kicsit túlgondoltad ezt a túlhype-olt, giccses szemetet:
https://www.youtube.com/watch?v=0L5RZtYXYQI
https://index.hu/kultur/cinematrix/2015/02/07/whiplash_baj/
persze az izléstelen, tudatlan sznobok zabálják
biffco márc. 23. 16:05:59 Előzmény sexykex
Nem az egye3tlen lehetősége. a film elején elhangzik hogy már ismeri a fletcher tanárurat, mikor az rákérdez tudja e kicsoda ő (a tanár). andrew ide akart jönni, valszeg ezt a tanárt tartotta a leghitelesebbnek, és ez nagyon nagyon fontos ha vmit magas szinten üzni akar az ember, hogy megbizik a tanárában. Hitelesnek tartja. A tehetség akkor tör utat magának ha a tevékenység müvelője elhiszi hogy tehetséges, ennek hiányában tanár kell (mentor), ezt nem lehet akárkinek akárhol elérnie (mármint egy tanárnak hogy a szakma által nagyra tartsák, sőt hogy egy diák elismerje azt se könnyü elérni). Itt nem az iskola a lényeg vagy hogy tud e autodidakta modon fejlödni vki. A Tanár 90%ban meghatározó, ő adja meg a tanitványnak azt a hitet hogy igen tudja vagy nem-nemtudja az adott dolgot. Itt Andrew nem a tanárnak akar megfelelni, hanem a legjobb akar lenni, de ahhoz ezt a tanárnak kell "jováhagynia", mármint a képességeit és hogy hitet adjon egy diáknak. MIután megkérdöjelezi a tanár ezeket a képességeket (szándékosan, ez is egy módszer hogy kihozza vkiböl a legtöbbet vki, bárki bármit állit), ezért üti szét a kezét a tanitvány, mert olyan akar lenni mint buddierich stb, tanártol függetlenül. ... a film végére kifejlődik a személyisége, pont a tanárával konfrontációk miatt (ilyen keveseknek sikerül, sokan beletörödnek abba amit a tanár állitott róluk), és nem érdekli már egy mentor véleménye, senkié, már csak a nagyokra koncentrál. És ollé tényleg a tanár elismerést vivja ki:)
6/10
sexykex márc. 23. 14:41:02 6/10 Előzmény biffco
Andrew úgy állítja be, mintha egyetlen lehetősége az érvényesülésre a Shaffer Konzervatórium elvégzése lenne. Talán – minden nehézsége ellenére – az lenne az egyszerűbb, a könnyebb út. Csakhogy az igazi tehetség, ha megfelelő mennyiségű és színvonalú munkával is kiegészül, mindenképpen utat tör magának.
Attól, hogy valaki nem a Harvardon végzett, még lehet Nobel díjas. Sőt, egyetemi diploma sem feltétlenül szükséges: „Én egész népemet fogom / nem középiskolás fokon / taní- / tani!”
Mindenképpen az őrület jeleit mutatja, amikor véresre – többé-kevésbé használhatatlanra – püföli a kezét, vagy a balesete után akar fellépni. Shaffer ugyanúgy, amikor egy tehetséges diák halála után sem változtat a módszerein. Bátorság a hibák beismeréséhez kellett volna mindkét fél részéről. (Én így emlékszem.)
biffco márc. 20. 21:03:42 Előzmény sexykex
nem bolondok. bátrak. nagy különbség, ez a "másképp kellett volna" azok mondják akik soha nem mertek lemenni a pokolba vmiért amit igazán szerettek volna. már ha jol értem a kritikádat mert hogy azt írod egyiknek sincs igaza, miközben mind2nek igaza van, ebböl (is) jön a konfrontácio:) ha nem értem jol akkor majd ujraértelmezem:)
6/10
sexykex márc. 15. 17:21:29 6/10
Egy bolond zenetanár találkozik egy bolond zenész fiókával. Egyiknek sincs igaza, hiszen bolondok. Végül is az ember azt kezd az életével, amit akar. A legtöbben túl későn jönnek rá, hogy másképp kellett volna. Andrew nyilván ismeri a magyar mondást: "Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni" – és ő pokolra megy.
Én már azon is meglepődtem, hogy kottája van a dobosnak a dzsesszben. Úgy véltem ad egy ütemet, amit egyedivé tesz néhány improvizációval. Imádom a zenét, de tök hülye vagyok hozzá. Ez a film is a zene miatt tetszett elsősorban, a drámát túlspilázták. Ilyen fazonok a seregben és a kétkezi szakmákban szoktak inkább tündökölni, nem a pódiumon.
Roberto DiCapribogyó jan. 03. 13:29:02 Előzmény Findzs
„A film a tanár diák kapcsolatról , vagyis egy formájáról szól. Bármilyen területen lehetnek ilyen tanárok, szülök, akik a tehetség motiválásának ezt a formáját választják.
A film azt érzékelte , hogy a tanár valóban tehetséges volt és valóban adott át a fiúnak sok mindent, de többet ártott az egész mint használt. A tanár igazolva látja a módszerét azzal, hogy kinevelheti azt a bizonyos tehetséget. Azt gondolja, hogy annak bizonyos zseni, nem fogja feladni semmimilyen körülmények között, és neki szüksége van erre a bánásmódra. De ez nem igaz , az a zseni az ö módszere ellenére is kimagasló lenne, és enélkül megtalálná az utat a rivaldafénybe. Sõt más módszerekkel, akár még zseniállisabb lehetne.
A srác is akkor lesz zseniális , amikor már nem lesz köze a tanárhoz és nem él a tanár terrorja alatt.

A tanár módszerével eléri, hogy kineveli azt A tehetséget, ami igazából nem is az õ munkájának köszönhetõ, az elég jókat pedig elriasztja. Legyünk öszinték nem csak zsenikre van szükség , hanem elég jókra is.

Ez a bánásmód csak emberi lelkeket rombol, akár egy életre megnyomoríthatja az embert, tapasztalatból mondom.”
Roberto DiCapribogyó jan. 03. 13:28:42 Előzmény Findzs
Valahol szomorúnak találom, ha valakinek tetszik egy film, de nem értette meg a lényegét és ezért valami olyan miatt teszik, ami nem is a film központi témája/mondanivalója.
Sarkitva olyan ez, mintha valaki büszkén verné a mellét, hogy az egyik legjobb, legigényesebb akció-katasztrófafilm, amit valaha látott az a Titanic…na ja, csakhogy volt azért ott egy „jelentéktelen” szerelmi-dráma szál is, ami a ráadásul a fő üzenetet, mondanivalót is tartalmazta. (Nyilván a rendező ki is hagyhatta volna ezt és csinálhatott volna egy sima Dwyne Johnsonos zúzdát is a történetből, de nem; nyilván okkal nem.)

Bemásolom amit jessm (39.hozzászólás) írt korábban, nagyon jól leírja, miről szól VALÓJÁBAN a film:
Gollam24 jan. 01. 12:00:37 Előzmény Findzs
A tanár szakmai felkészültségét, hozzáértését senki sem kérdőjelezte meg, annál inkább azt a stílust és tanítási módszert, amit állítólag a feltételezett jövőbeni siker érdekében megengedett magának a diákjaival szemben.
Ennek a filmnek ez a fő kérdése.
Nem jó az ilyen pedagógust még nézni sem, nemhogy a tanítványának lenni.
9/10
Findzs 2019 dec. 31. - 22:41:08 9/10
Úgy látom a fanyalgók azzal jönnek, hogy a tanárt kirúgták volna, perelték volna stb.
Nekik az nem jött át, hogy az a tanár egy zseni volt és a tanulók versengtek, hogy bekerüljenek a tanítványai közzé mert tudták, hogy ő a legjobbat hozza ki belőlük bármi áron és ezt vállalták.
Bármikor leléphettek volna ez nem egy börtön önszántukból maradtak.

Nem azért túráztatta őket mert az volt a fontos ki milyen gyors hanem, hogy ki mennyire kitartó.
Ki mit tud kihozni magából minden áron a korlátokat döntögetve.

De mégiscsak ott van az a sok díj és mindenhol jó pontozással szerepel azért ez mond valamit.
Ez nem egy egyszerű popcorn mozi, szerencsére. Én kritikus embernek tartom magam nem is emlékszem mikor adtam utoljára 9 pontot egy filmre.
Sajnálom akit nem mozgat meg ez a film, de hát nem vagyunk egyformák, ilyen a világ.
10/10
baromarc666 2019 dec. 29. - 17:48:31 10/10 Előzmény deadscott
Sajnállak... tied a Marvel univerzum!
Roberto DiCapribogyó 2019 dec. 28. - 11:56:12
Kezdem a pozitívummal: a két főszereplő színész nagyon jól hozza a karakterét és van köztük kémia is dögivel. Ennyit a pozitívumokról.
Ha érzelmileg legalább átlagos érettségi szinten vagy, akkor véleményem szerint messzire kerüld el a filmet, mert csak jól felfogod húzni magad rajta.

A forgatókönyvíró gyerek kezére legszívesebben rácsapnék, annyira logikátlan, életszerűtlen az emberek viselkedése, a történések menete, a semmiből előrángatott akadályok, stb. /Eleve a tanár figurája egy képtelenség, a valóságban szénné perelték volna (főleg az USA-ban) a diákok/szülők már a kezdet kezdetén./
Ez mondjuk egy fantáziavilágban játszódó akció-sci-fi látványfilm esetében elmenne (pl. a Prometheus nekem tetszik, annak ellenére, hogy abban is vannak rendesen életszerűtlen viselkedések), de ez a film tudtommal nem látványfilmnek készült.

Aki nem akarja végigsenyvedni, mégis érdekli miről szól - virágnyelven:

A nárcisztikusan sérült tanár találkozik egy kellően szubmissziv (értsd önbecsülés = 0) gyerekkel, akinek aztán a film második felére leszállnak a golyói és olykor-olykor már elkezd úgy viselkedni mint egy normális ember, a tanár pedig erre stratégiát vált és abbahagyja a keménykedést, mert jól tudja csak azt lehet szivatni, aki hagyja magát.
Összes hozzászólás