Az oroszlánkirály

Bakancslistához adom
The Lion King
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai családi kalandfilm, dráma, 118 perc, 2019

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan lelt barát segítségével kell majd eligazodnia a felnőtté válás útján, s végül visszafoglalnia, ami törvényesen megilleti.

Az úttörő filmkészítési technológiát alkalmazó AZ OROSZLÁNKIRÁLY a hőn szeretett figurákat teljesen új módon vonultatja fel.
Bemutató dátuma: 2019. július 18. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Pumbaa (hang)
Simba (hang)
Kamari (hang)
Zordon (hang)
Mufasa (hang)
Timon (hang)
Sarabi (hang)
Nala (hang)
Azizi (hang)
Shenzi (hang)
Rafiki (hang)
Zazu (hang)

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
pihes okt. 20. 14:48:38 6/10
Könnyen belerázódtam ebbe az animációba, és a zenés részekből sincs sok.
Nem rossz!

6/10
9/10
RTommy9 szept. 06. 20:58:10 9/10
Jó volt, tetszett, szépen megcsinálták és odafigyeltek a részletekre is. 8/10.
6/10
Eszter Parti aug. 04. 23:43:22 6/10
Látvány az vitathatatlanul szuper volt, de a fotorealisztikus karakterek nem képesek érzelmek átadására, pedig akik a mesét látták, szerették, biztosan vágytak arra az érzelmi katarzisra, amit gyerekként a mese adott számunkra. A hangosztás szörnyű volt, a maradék varázs is megtört, amikor meghallottam, hogy nem Stohl András a felnőtt Simba. A sörényes-tincses jelenet pedig annnyira túlzááás...a mesét újra fogom nézni, még legalább 150x ????
4/10
Edoardo aug. 04. 21:44:21 4/10
Érdemes volt megnézni a látványvilága miatt. Szinte minden képkocka az eredeti, klasszikust idézte, kameraállás szintjén. Simba karaktere nagyon el van találva és a hiénák is félelmetesek, de gyerekek által is emészthető szinten.

Ami megtörte a varázst:
1) A klasszikus rajzfilmben lévőkhöz viszonyítva a betétdalok gyengébbek, nyávogósabbak, kevésbé élvezhetők.
2) A szinkronhangok – főleg Simba felnőtt verzióját tekintve – nem passzolnak a karakterekhez.
3) A főgonosz karaktere tompa, színtelen. Az ő karaktere volt a legnagyobb csalódás – az ő megjelenítése tért el a legjobban az eredetitől.
10/10
hunter123 aug. 02. 22:47:36 10/10
Nekem nagyon tetszett ez a verzió is. Hangok és látvány nagyon baszó lett, ezen kívül a szinkron hangokat is elég jól eltalálták. Igaz azért a mesében lévő arc játékok picit hiányoztak de ettől eltekintve mindenkinek merem ajánlani.
1/10
Cloudblack júl. 30. 14:59:21 1/10
Látatlanban értékeltem egyesre. (Sajnos a negatív értékelés nem lehetséges.)
Ez a "mű" számomra egy gusztustalan jenki kópia, az eredeti alkotás hitvány remake-je és megcsúfolása: https://www.youtube.com/watch?v=vHps2iC8W3o
https://twitter.com/boopyape/status/1153369911072137216

A tetves jenkiknek ráadásul még volt pofájuk "saját műként" beállítani és eladni az egész "alkotást".
Őszintén várom a pillanatot, amikor az "USA" világbirodalom úgy tűnik majd el a föld színéről, mintha soha nem is lett volna. Én úgy hiszem; EKKOR FOG IGAZÁN MEGKÖNNYEBBÜLNI A VILÁG.
9/10
rekszem júl. 28. 19:40:24 9/10
Én nem láttam az eredetit, mégpedig azért mert nem tetszett és nem néztem végig. Igaz, én nem gyerekkoromban, hanem pár évvel később találkoztam vele. Viszont ezt most a fiammal néztem meg és nagyon tetszett. Kifejezetten jó volt ez a fotórealisztkus megjelenés, lévén az állatok és a táj is meghatározó ebben a történetben. Nekem különösen tetszett, hogy az állatoknak nem volt kifejező mimikája, így valóban könnyebb volt állatoknak látni az állatokat és az ő szemszögükből nézni a történetet.
5/10
karesi júl. 27. 21:03:14 5/10
Az oroszlánkirály annak ellenére, hogy ezt művelték vele, még mindig egy hatalmas klasszikus, de az összes zenét, amit régen hibátlanul megcsináltak, azt itt mind tönkretették. Sajnálom, mert gyerekkorom meghatározó filme és filmzenéje volt...
DeathAdder júl. 27. 14:25:15
Ennek nem kellett volna létrejönni, de a profit miatt nyilván meg fogják csinálni a második részt is valamikor. Várható volt hogy ezt a nagy kapitalista "remake" őrületet Oroszlánkirály sem fogja megúszni.

Az ég világon semmi kreativitás, saját gondolat nincs benne, az egész egy technológiai demonstráció, ami egy egyben, szóról szóra, jelenetről jelenetre ugyanaz mint a rajzfilm: a párbeszédek, a dalok, minden, csak CGI-ben. Ehhez azért vastag pofa kellett. De fogyassza a nép, szóval a cél ezzel el is van érve. Teljesen magam előtt láttam a régi rajzfilmet, amit annó kazettán rojtosra néztem és fejből tudom még mindig a szövegeket, és hogy milyen jelent után mi fog következni. Pontosan így van ebben a filmben is, az összes következő jelenet az volt amit vártam, még rohangáló csirkék száma és pozíciója is megegyezik a dübörgő elefánttalpak között.

Egyedül azért hosszabb a játékidő, mint a rajzfilm mert a CGI tudásukat agyon demózzák pl. amikor az egérke menekülni próbál Zordon barlangjából, vagy amikor Rafikit megcsapja a fuvallat hogy Simba lehet hogy él, de ennek hozzáadott értéke a történethez nulla. Mondjuk az a dráma amikor Nala és Simba először találkoznak felnőttként nagyon gyenge, hogy 3 rövid párbeszédből letudják, és rengeteg ilyen jelent van még -szinte mind- ami elveszíti a súlyát az által, hogy néhány rövidke párbeszéddel letudnak. Szerintem azért hagyták ki talán egyedüli jelentként azt amikor Rafiki fejbevágja Simbát illetve megtanítja miért nem hagyhatja teljesen maga mögött a múltját, lehet ott már a készítők is azt érezték, hogy ez sok lenne.
Nyilván nem a film hibája, de a szinkron, a dalok sokkal gyengébbek, mint a rajzfilmben.

Összességében semmi sem működik, ami a rajfilmben működött, sem a dráma, sem a humor (egykét szóviccet becsempésztek ami nem volt a rajzfilmben), CGI-vel nem működött az ami a rajzfilmben működött. Az állatok szenvtelen tekintete, miközben nagy drámákról beszélnek, vagy éppen nagyon örülnek, annyira lélektelen, és illúzióromboló a rajzfilm után. Egyszerűen vicces, hogy emberi szerepeket osztottak ki állatokra miközben a teljes közöny látszik rajtuk. Egyetlen eset volt ami sokkal jobban átjött, amikor Simba odamegy a halott apjához azzal a lelketlen macskás tekintetével, és nem érti hogy mi van. Mintha egy komoly NatGeo dráma lett volna. Bár az is sokkal jobb lett volna szöveg nélkül. Tényleg egyedül azok voltak a jó jelenetek ahol az állatok állatként viselkedtek, üvöltöztek, rohangáltak, és nem beszéltek.

A Timon és Pumba sem a korábbról megismert imádnivaló karakterek előnyére és derültségére világít rá. Egy számító, szánalmas, önző élősködő, mocskos, koszos, büdös prasnya, egyszóval cigány szerepük van. A rajzfilmben ez fel sem merül, de itt nagyon átjön. Sajnos erre a műre hatványozottan igaz az, hogy ami jó rajzfilmben, az nem biztos hogy működik "élő szereplős" megoldásban.
Ennél nagyon így van, a rajzfilm emberi tulajdonságokkal, emberi gesztusokkal volt felruházva, ez meg hiába van lekoppintva minden egy az egyben a méltán híres rajzfilmről, ott antropomorf karaktereket kaptunk, de ebből itt semmit nem látunk. Pont a CGI tette tönkre, hogy megpróbálták eladni ugyanazt a sztorit hiperrealista állatokkal.

Nekem nagyon fájt, hogy már a kedvenc rajzfilmemet is egy ilyen színes-szagos fogyasztási cikként nyomják le a torkunkon.
tiadalma júl. 26. 20:18:32
Szulák Andrea hangját senkivel nem lehet überelni. Az ember borsódzik, amikor meghallja a mese elején. Sajnos most nem így volt. A további ének és szinkron hangokat sem találták el. Ezeket leszámitva jó volt a film!
1/10
Cloudblack júl. 25. 03:42:58 1/10
Luigi87 júl. 20. 11:58:36 Előzmény Luigi87
Kicsit fura lett volna ha így látjuk mosolyogni az oroszlánokat, Zordont meg főleg gonosz vicsorító mosollyal
Luigi87 júl. 20. 11:44:11 Előzmény AvatáR Gil Maerth
Ha változtatnak a történeten akkor meg amiatt ment volna a fanyalgás. Visszatérve arra, hogy sokan meg amiatt is fikázzák, hogy nincs az oroszlánok arckifejezés. Az előttem szólónak van igaza, most komolyan ha egy oroszlánkölyök el kezd sírni, vagy Zordonnál gúnyos vigyor jelenik meg az nem életszerű (de a szomorúság, pánik, düh ezek mind látszanak rajtuk csak épp nem mosolyognak). Ott van példának az Andy Serkis féle Maugli, ott a színészek adták az arcukat, érzelmeket az állatok arcához, azt nagyon fikázták, hogy túl emberiek az állatok, meg hogy egy párduc nem tud mosolyogni stb...Szval nem lehet mindenkinek az igényeit kielégíteni. Nekem csak annyi bajom volt vele, hogy Zordon dala túl rövid volt.
AvatáR Gil Maerth júl. 19. 22:38:46
Voltaképpen 1:1 a régi. Minek forgatták így le? Lehetett volna valami új, radikális üzenet! :(
10/10
IstvanFeher0226 júl. 19. 21:21:32 10/10
Nagyon bejött! Gyerekkorom kedvenc meséje és aki imádja a régit annak ez is tetszeni fog És az hogy nincs arckifejezés az azért van mert egy oroszlán nem mosolyog, nem vág szomorú fejet!!!
blood.1 júl. 19. 01:17:30
10/7

Probléma:
- Nem tudtam a nőstény oroszlánokat egymástól megkülönböztetni, ami azért problémás, mert nem tudtam, hogy éppen Nala vagy Sarabi van reflektorban.
- Zordon külleme nem adja vissza, amit vártam. Nekem ő a kedvenc Disney főgonoszom, ezért voltak nagy elvárásaim vele kapcsolatban.
- Néhol logikátlan a történet: pl. Simba és Nala találkozásánál kb. 3 másodperces meglepődés után jön a "vissza kell térned a trónra" szöveg. Kb. le se tojta szerencsétlen Simbát, a lényeg, hogy jer vissza :))
- Timon, Pumpa és Rafiki szinkronhangját leszámítva szörnyű az egész hangosztás. Nem értem ki a fene osztja ki ezeket. Simba gyerekhangja tragikum. Mikor meghallottam Zordont elszörnyülködtem. :(


4/10
transylvanianmixedgrill júl. 18. 09:05:44 4/10
Látvány 11/10, élmény 4/10.

Fotórealisztikusan megrajzolt és mozgatott CGI állatfigurák lelketlen tátogása szinkronhangra két órán keresztül, hasonlóan csodaszép CGI környezetben Az Oroszlánkirály remake egy nyár délelőtti szünidei matiné film lett a Spektrumon, amiről azért bármikor elkapcsolnánk, ha az M3-an jön a felújított fekete-fehér Tüskevár...

David Attenborough elmehet nyugdíjba végre, a természetfilmesek felakaszthatják a szögre a kamerájukat, innentől bármely jelenet a természetben fotórealisztikan megalkotható stúdióban. Csakhogy a tökéletes látványt és miliőt az első pár perc után már készpénznek veszi az emberi agy, és keresi az állatok mögött az emberi sztorit és az emberi viselkedést, az emberi gesztusokat, emberi mimikát, ahogy azt minden történet mögött keresi ezer évek óta. Ami csak nem akar jönni, mert ezek az állatok bizony annyira állatok, hogy állatabbak már nem is lehetnének, az eredeti sztori viszont így faékként hat a nézőre, különösen úgy, hogy az eredeti zenéből a legjobb apró gegeket, poénokat, zenei apróságat kilúgozták, így alig marad valami maradandó élmény, miután kijöttünk a moziból. A film legjobb jelenetei éppen ezért pont azok, amikor csend van, és az állatok csak állatok, amelyek szagolnak, állati hangon hörögnek, üvöltenek, rikácsolnak, szuszognak, DE nem lelketlenül, bambán tátognak mesterkélten a kamerába, hogy alá lehessen keverni egy emberi hangot szinkronnak vagy énekhangnak.
Az összélmény csak azért nem 3/10, hanem 4/10, mert Pumbaa és Timon magyar szinkonhangjai (tévedés ne essék, a magyar hangjai, nem maguk a megalkotott állatfigurák, akiket látunk) helyenként megközelítik az eredeti szinkron pimaszságát, és ezért megmentik a filmet a totális unalomtól, érdektelenségtől.
10/10
icetommagic@hotmail.com júl. 17. 23:06:47 10/10
Nos, nem rég jöttünk ki a filmről, hát kicsit csalódott voltam. Igazából nem volt annyira rossz, szép volt meg minden, de tényleg hiányzott a varázs a lélek és ez nem sablon duma, mert nagyon is fontos tényező. Ahol kellett ott nagyon rövid volt a jelenet, ahol meg nem volt indok, ott meg elnyújtott. Sokkal rövidebbek voltak a nagy bölcsességek, másképp hatott, kevesebb átéléssel (magyar szinkron) és csak gyors végig adagolták a fontosabb jeleneteket. A modern beszólások se tetszettek. A hangok, ha már megváltoztatták őket, annyira végül nem voltak rosszak, de azért voltak itt is hibák, vagy épp maga a szinkron hangban, pl felnőtt Simba aki engem idegesített. Amikor először meghallottam hát fogtam a fejem is . Egyébként Hiányoztak az érzelmek, és sokszor úgy oldották meg egyes jeleneteket hogy inkább háttal mutatták őket, mintsem lássuk az arc kifejezésüket, ami igazából volt, de csak nagyon minimális, épp hogy megmaradjon a reális alapon, de azért mégis legyen ez az rajtuk. Simba meg Nala első találkozása nagy korukban is fura volt, meg úgy minden , vége fele kellemetlenül éreztem már magam, hogy mikor lesz vége, pedig kedvenc mesémről van szó, amit legalább 150x láttam és tudom kívülről az egész filmet és kivétel nélkül mindig elsírom magam bizonyos jeleneteknél., bármennyiszer nézem újra és újra, még felőtt fejjel is. Itt sok helyen rontottak, meg voltak felesleges jelenetek is. A szép burkolat se volt annyira nagy dolog mert az első 30 percben ellőttek mindent, később már nem hozott lázba, mert addigra már elmúlt a csodás látvány kinézete. Annyit mozogtak az oroszlánok, illetve a többi állat is jobbra-balra, hogy szinte már szédültem. A dalok rövidebbek voltak, a zenéknél ugyanazt a témát használták mindenhol, ugyanaz csendült fel, hol ott adott jeleneteknél a mesében más volt vagy épp sokkal epikusebb és persze hosszabb. Azért én talán 7-esre értékelem, mert tényleg kedvenc klasszikusomról van szó. Annyiban örülök, hogy ha a mai gyerekeket megkérdezzik ,hogy ismerik e ezt a filmet, már mondani fogják hogy igen, ismerik, mert tuti megfogják nézni. (még ha nem is az eredetit ami sokkal jobb, de legalább már ismerik). ???? 1x mindenképp ajánlom a megnézését mindenkinek, még ha tudjuk is, hogy ugyanazt fogjuk látni, csak más köntösben és kicsit gyengébb teljesítményben, de a látvány kárpótol itt-ott.
Csevegés vége
Írj be üzenetet...
8/10
kisma júl. 17. 21:13:03 8/10
Néhány szóban azt kell mondanom, hogy én nem csalódtam a filmben, hiszen pontosan azt adja, amit ígér. Azaz újra megnézhetjük szinte jelenetről jelenetre a mesét (néhány új és kimaradt jelenet, egy új dal) fotó-realisztikus állatokkal és hátterekkel. Szóval előre lehet tudni mi a következő jelenet, vagy mondat. Mondjuk szerintem inkább ez, minthogy teljesen megváltoztatták volna az amúgy remek történetet.

A film tehát teljes mértékben épít a nosztalgiára, ami tagadhatatlan előnye az az új típusú animáció, fantasztikusan néz ki a film (aki teheti nézze meg IMAX-ban), az állatok minden szőrszála él és mozog, ahogy a hátterek is olyanok, mintha a NatGeo-t nézné az ember. Viszont ebből jön a film legnagyobb hátránya is, ezek az állatok csak állat módjára adnak át érzelmeket, szóval fel sem érhet a korábbi változat elnagyolt mimikáihoz. Arról nem is beszélve, hogy az ócska szinkron ezen csak ront. Ami segít az az emlékek, a zene és a nosztalgia.

Összességében, aki tudja, hogy mire ül be, szerintem nem fog csalódni. Én elfogult vagyok így nekem 8/10.
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás