Személy

Ron Howard

rendező, producer, színész
Született: 1954. március 1. (69 éves) (Amerikai Egyesült Államok, Duncan, Oklahoma)

(Született: Ronald William Howard) Íróként, producerként, színészként és rendezőként sok éve van a filmes és tévés szakmában. Az oklahomai születésű Howard színészként 18 hónaposan mutatkozott be a The Seven Year Itch baltimore-i bemutatóján. Első filmszerepét négy évesen kapta a The Journey-ben. Gyermekszínészként szerepelt a The Music Manben és a The Andy Griffith Show-ban. Játszott a Happy Days című sorozatban, és kedvező visszhangja volt A rock nagy évtizedében és A pisztolylövészben nyújtott alakításának is.


1978-ban, 23 évesen rendezte első filmjét, a Grand Theft Autót. Ezzel indult a sikereinek sora, melyek aztán műfajilag a legkülönbözőbbek voltak, a vígjátéktól a sci-fi fantasyig: Éjszakai műszak, Csobbanás, Selyemgubó, Gung Ho, Willow és a Vásott szülők, mely 1989 nyolcadik legnagyobb kasszasikere volt és 100 millió dollárt hozott. 1991-ben megcsinálta a nagy sikerű Lánglovagokat, amely négy Oscar-jelölést kapott.


1992-ben rendezte a Túl az Óperenciánt Tom Cruise-zal és Nicole Kidmannel a főszerepben; két évvel később pedig a The Papert Michael Keatonnal. Az 1995-ben készült Apollo 13-at kilenc Oscar-díjra jelölték, és világszerte több mint 300 millió dollár bevételt hozott. Ezt követő filmje, a Váltságdíj Mel Gibson főszereplésével 1996 egyik legnagyobb filmsikere volt. Az utóbbi bő két évtizedben olyan filmeket rendezett, mint az Egy csodálatos elme, A Da Vinci-kód, az Elcserélt életek, a Frost/Nixon, az Angyalok és démonok, a Hajsza a győzelemért, vagy az Inferno.

Hozzászólások

pingvincorpse 2008 nov. 12. - 02:32:53
Jó rendezõ.
Köszi a Csodálatos Elmét.