Programkereső

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ HÍREK ✰ ✰ ✰ KLIPEK ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

Elmarad

Elmarad Ozzy Osbourne 2023. május 17-i budapesti koncertje

Sajnálattal értesítjük a rajongókat, hogy a 2023. május 17-re a Budapest Arénába meghirdetett Ozzy Osbourne koncert - ahogyan a teljes turné - lemondásra került.

Nosztalgia

5 méltatlanul(?) elfeledett magyar fiú/lánybanda a 90-esekből

Bár a hazai fiú- és lánycsapatoknak már jóval korábban is voltak előfutárai, burjánzásuk leginkább a 90-es évek végén vette kezdetét. A csillámporos glicerinpop egzotikus frizurájú pápája ugyanis ekkoriban esküdött fel a magyar Backstreet Boys vagy Destiny’s Child legyártására, majd – jobbára mély sérelmünkre - többen is követték példáját. Következzék néhány elfeledett formáció ebből az időszakból!

18+

Mi köze a Columbine középiskolai mészárláshoz a Nine Inch Nailsnek?

Azt leszámítva, hogy az elkövetők sokszor meghallgatták The Downward Spiral című albumukat, és még a naplójukban is megemlékeztek az őket megragadó sorokról, semmi. És ezt tessék komolyan érteni!

Mozi

Megtalálták a tökéletes főszereplőt Michael Jackon életrajzi filmjéhez

A popzene királyát az unokaöccse, Jaafar Jackson fogja alakítani Antoine Fuqua új projektjében.

Szösszenetek

A MÁV-tól a Netflixig – 5 ikonikus szignál, és meglepő történetük

Vannak dolgok, amiket már pár taktusról be lehet azonosítani.

Hoppá! Kiefer Sutherland Magyarországra jön koncertezni

A 24 című tévésorozat muzikális sztárja 2023-ban lép fel a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Mel C lemondta a lengyelországi koncertjét

A pontos indok nem ismert, de a döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy az énekesnőnek nem tetszik a lengyel vezetés hozzáállása az LMBTQ közösséghez.

SZIGET 2023

Billie Eilish 2023-ban a Szigeten!

Hatalmas bejelentést tett a Sziget. Majd’ három tucat 2023-as fellépő nevét dobták be ízelítőként a köztudatba, de már a lista eleje nagyot durran: korunk egyik legnagyobb sztárja, az Oscar-, Golden Globe-, és sokszoros Grammy-díjas Billie Eilish lép fel jövőre a fesztivál Nagyszínpadán.

Koncertek mostanában

Jazztoria
febr. 03. 20:00 - Lámpás - Budapest
Madrics 42
febr. 04. 19:30 - BackStage Pub - Budapest
TDS
febr. 04. 23:00 - Dürer Kert - Budapest

✰ ✰ ✰ ✰ péntek ✰ ✰ ✰ ✰

Pál Utcai Fiúk Farsang

Barba Negra Red Stage, február 3., 19:00

19.00 kapunyitás20.00 koncert kezdés

USEME Búcsúkoncert

A38 Hajó, február 3., 19:00

"Kedves mindenki!Azt a nehéz döntést hoztuk, hogy a USEME zenekar 6 éves pályafutás, 3 nagylemez után befejezi munkásságát. Fantasztikus időszak volt, rengeteget kaptunk és tapasztaltunk. Továbbra is szeretjük egymást, mindannyian úgy éreztük, hogy a közös utunk most ért a végéhez. Nagyon köszönjük nektek a támogatást, szeretetet és mindent amit kaptunk tőletek! Utoljára február 3-án láthattok minket az A38 színpadán."

Vad Fruttik

Akvárium Klub (NagyHall), február 3., 19:00

No de kik állnak majd a színpadon Marci és Gergő mellett? Fogadjátok sok szeretettel a Vad Fruttik három új tagját:- Dexter: basszusgitár // Dexter a keményebb zenék világából érkezik, munkája során viszont szinte minden zenei stílusban dolgozott már, hiszen Magyarország egyik legjobb stúdiójának hangmérnöke.- iamyank: billentyűk, elektronika // Yank az elmúlt 10 év undergroundjának folyton megújuló alakja, az ambienttől a kamarazenén át a metálig rengeteg műfajban alkotott már, nem mellesleg ő volt az Elválaszt producere is.- Tokár Gábor: dobok // Gábor az elektronika világából érkezik, 2014 óta alkot Ficture néven, hibrid performanszaiban az élő dobolást vegyíti elektronikus hangszerekkel.

PSYCHOTRIP! - Farsang Edition: BERNATHY - live, Dj TITUSZ, BOBBY SHYZE - live, NAUT83 - live!

Gödör, február 3., 20:00

A fergeteges Tilos szilveszteri buli nagyágyúi, Bobby Shyze és Dj Titusz visszatérnek a Gödörbe, ezúttal ráadásul Bernathy-val és Naut83-al karöltve, hogy egy nagy lapáttal rá tegyenek – most a farsangi szezon szellemében, és egy elképesztő psy-acid live-techno partival szakítsák le az arcunkat!Naut83 a Tilos rádió műhelyében forralta ki erre az estére hidegrázós vendégváró live-szettjét, hogy kellően felborzolt idegállapotban utazzunk tovább Dj Titusz psy/acid/techno zenei univerzumában, majd a Korai Öröm és Óperentzia zenekarok tagjainak fúziójából született live-elektronikus zenei entitás: Bobby Shyze szabadítja ránk elképesztő energiáit! A szeánsz záró etűdjeként pedig nem más, mint a hazai live-techno szcéna megszületésétől fogva meghatározó és megkerülhetetlen szerepet betöltő Bernathy dinasztia uralkodó sarja sújt le ránk, egészen hajnalig!Timing:21:00 - Kapunyitás21:30 - Naut83 (live)23:00 - Dj Titusz01:00 - Bobby Shyze (live)02:00 - Bernathy (live)Teltház esetén a helyszínen a beengedés "zsilipes" módon történik: a távozó vendégek létszámának függvényében lehetséges a belépés!

Smokin’ Chimney, Vendég: Eck Léda

Muzikum Klub & Bisztró, február 3., 20:00

A Smokin’ Chimney 2021-ben alakult 9 taggal. A formáció az elmúlt évtizedek soul-funky zenéit játssza autentikus felállásban. Vendégük az este folyamán Eck Léda!

✰ ✰ ✰ ✰ szombat ✰ ✰ ✰ ✰

Prokofjev-maraton

MÜPA, február 4., 10:30-22:00

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől kezdődően egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője – Beethoven például kétszer is –, a 2023-as maratonon pedig a hetven éve elhunyt Szergej Prokofjev alakja kerül középpontba. Az orosz zeneszerző többek közt izgalmas szimfóniák, versenyművek, kamarakompozíciók és zongoradarabok szerzője volt, így változatos életművéből gazdag keresztmetszetet mutathatunk be a nap folyamán közönségünknek. Az Üvegteremben zeneakadémisták várják ingyenes koncertekre az érdeklődőket, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások kelnek életre a vásznon, valamint olyan legendás Eisenstein-filmeket is levetítünk, melyeknek Prokofjev szerezte a zenéjét.

Vad Fruttik

Akvárium Klub (NagyHall), február 4., 19:00

No de kik állnak majd a színpadon Marci és Gergő mellett? Fogadjátok sok szeretettel a Vad Fruttik három új tagját:- Dexter: basszusgitár // Dexter a keményebb zenék világából érkezik, munkája során viszont szinte minden zenei stílusban dolgozott már, hiszen Magyarország egyik legjobb stúdiójának hangmérnöke.- iamyank: billentyűk, elektronika // Yank az elmúlt 10 év undergroundjának folyton megújuló alakja, az ambienttől a kamarazenén át a metálig rengeteg műfajban alkotott már, nem mellesleg ő volt az Elválaszt producere is.- Tokár Gábor: dobok // Gábor az elektronika világából érkezik, 2014 óta alkot Ficture néven, hibrid performanszaiban az élő dobolást vegyíti elektronikus hangszerekkel.

Átlátszó Hang 2023 | Ligeti Gitár Projekt - Concert Lecture

BMC - Könyvtár, február 4., 18:00

Km.: Koltai Katalin (gitár)Bartók: Az Éjszaka ZenéjeTom Armstrong: BartókianaLigeti: Musica Ricercata no. 1,2,7David Gorton: Six MiniaturesKoltai Katalin gitárművész 2018-ban kezdte doktori kutatását az International Guitar Research Centre, University of Surrey ösztöndíjasaként. A kutatás fő célja a gitár idiomatikus és technikai határainak kiszélesítése három fő területen keresztül, melyek egy mágneses kapodaszter rendszerre épülő új gitártípus kifejlesztése, huszadik századi zongoradarabok gitárátiratainak elkészítése és nemzetközi együttműködés zeneszerzőkkel új kortárs gitárművek létrehozásában.A gitárművészt hangszerfejlesztésre nem más, mint Ligeti zenéje, mégpedig a Musica ricercata című zongoraciklus inspirálta. A zongoraciklusban használt tételenként átalakuló hangrendszerhez hasonlóan, Katalin egy olyan gitárt szeretett volna kifejleszteni, amelyen az üres húrok az adott műhöz adaptálhatóak áthangolás nélkül. A 2020-ban kifejlesztett Ligeti Gitár és az alapelvet megtestesítő mágneses kapodaszter rendszer egy folyamatos átalakulásra képes új gitárhangzást tesz lehetővé.Az előadással összekötött koncerten két, az új hangszerre íródott mű ősbemutatója, valamint a gitárművész Bartók és Ligeti átiratai hangzanak el. Bartók Béla emblematikus műve, a klaszterekre épülő Éjszaka zenéje, bár karakterében közel áll a gitár introvertált és intim világához, technikailag kizárólag a mágneses kapodaszterek által válik elérhetővé. Tom Armstrongot Bartókiana című ciklusa komponálásakor Bartók különböző népzenei gyűjtései és feldolgozásai ihlették meg. A mű kompozíciósan az átirat és pastiche világa között mozog. A szerző a bartóki poliglott és multikulturális örökségre kívánt reflektálni kortárs nyugati szemszögből. David Gorton zeneszerző, a Royal Academy of Music, London professzora az új hangszer kitágított hangkészlet lehetőségeit egy különleges mikrotonális rendszerrel kombinálja Six Miniatures című művében, mely tételenként újra és újra átalakul.A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Vágtázó Halottkémek | Stone Sober

Magyar Zene Háza (Koncertterem), február 4., 19:30

A magyar underground zene egyik legnagyobb legendája, a nemzetközi zenei életben is egyik legtöbbre tartott hazai formáció, a Vágtázó Halottkémek hosszabb szünet után ad ismét koncertet Budapesten, mégpedig a Zene Házában szólaltatja meg ismét az általa létrehozott mágikus népzenét, amit a sámánpunktól a pszichedelikus punkig számos jelzős szerkezettel lehet jellemezni, de valójában leírhatatlan zene, hallani kell. A Grandpierre Attila énekes által vezetett Vágtázó Halottkémek eredetileg 1975-től 2001-ig létezett, majd 2009-ben újjáalakult és azóta is aktív formáció, azonban már régen lépett fel Budapesten, így koncertje – legutóbbi lemezének címével – igazi Életzuhatag lesz a Magyar Zene Házában. A VHK ugyan előbb indult a punk mozgalomnál és kezdetben a krautrock néven emlegetett népzenei, világzenei és mitikus hatásokat is magába fogadó német progresszív hullám volt rá nagy hatással (Amon Düül, Popol Vuh, Ash Ra Tempel), később mégis a punk, majd az underground rockzene környékén teljesedett ki sajátos sámánpunk zenéjük. Amelyben a Világegyetem örök alkotóerejéből, az ősi népzene elemi erejű ősforrásából táplálkoztak. Rendkívüli energiájuk és a népzenei indíttatás miatt gyakran etno-punk zenekarnak is nevezték őket. Kezdettől fogva ösztönös zenét játszottak, teljesen szokatlan, ősi zeneértelmezésben. A zenekar tagjai elektromos gitárokkal is át tudták adni rendkívüli élményeiket egy bennük égő világról. Első korszakukban több lemezük jelent meg nemzetközi terjesztésben is, és nagy hatással voltak számos jelentős punk, punkrock, noise-rock zenekarra. A 2009-ben újjáalakult, mára közel ötvenéves zenekar azóta két nagylemezt adott ki, és ugyan ritkábban koncertezik, de népszerűsége továbbra is töretlen Magyarország kultikus zenekarának. Most hosszabb szünet után lépnek fel ismét Budapesten, az estét vendégük, az alternatív-pszichedelikus Stone Sober gitár-dob duó nyitja majd.

Dresch Vonós Quartet

Fonó Budai Zeneház, február 4., 20:00

Dresch Vonós QuartetDresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világot képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt a fundamentumot, amely biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához. Felvételei, amelyek alapvetően instrumentális jellegűek, nemcsak a népi dallamokat idézik, hanem azok szövegei is hallhatók. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten az elsők között jegyzett muzsikus.A Dresch Quartet évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.Közreműködik:Dresch Mihály- szaxofonifj. Csoóri Sándor - hegedűsZimmer Ferenc - cimbalomBognár András - nagybőgő

✰ ✰ ✰ ✰ vasárnap ✰ ✰ ✰ ✰

Parno Graszt

Akvárium Klub (NagyHall), február 5., 19:00

Parno Graszt koncert 2023. február 5-én az Akvárium Klubban.

Átlátszó Hang 2023 - UMZE Kamaraegyüttes: Autour de Nous (Körülöttünk)

BMC - Koncertterem, február 5., 19:30

Km.: Szűcs Péter (klarinét), Odile Auboin (brácsa), Károlyi Katalin (ének), Koltai Katalin (gitár), Holló Aurél (ütőhangszerek) Diane Soh: Autour de moi – magyarországi bemutatóDavid Hudry: Transmission – magyarországi bemutatóBenoît Sitzia: éloge du Chant I. …d’une fleur, antérieure à tout savoir – ősbemutató Bruno Letort: Si tu choisis le crépuscule – ensemble verzió, ősbemutatóKm: Károlyi Katalin – énekGryllus Samu: krrr, dmm, taaa ... – Ligeti gitárra és kamaraegyüttesre – ősbemutató, az UMZE együttes megrendeléseHolló Aurél: Blue Note, Red Note – ősbemutató Francia-, belga–magyar vegyes műsorunkban stílusok (Holló Aurél: Blue Note, Red Note), és különböző szóló hangszerek (köztük egy speciális gitár és énekhang), kultúrák (frankofón és magyar művek az elmúlt évekből) valamint az erre alkalomra készülő ősbemutatók (Sitzia, Letort, Gryllus), és érintőlegesen a női zeneszerzők kulturális reprezentációjának (Diane Soh) izgalmas csomópontjainak felderítésére vállalkozunk Vajda Gergely kalauzolásával.

Weiner Leó Országos Kamarazene-verseny - Díjkiosztó és gálahangverseny

Zeneakadémia (Solti György Kamaraterem), február 5., 19:00

A legendás zeneszerző és pedagógus nevét viselő Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny a legnagyobb múlttal rendelkező megmérettetés a különböző kamarazenei formációk számára. A versenyt háromévente rendezi meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke a Zeneakadémia Alapítvány támogatásával. A 2023-as versenyt három kategóriában és két fordulóban rendezik meg. A döntőbe jutott kamarazene-csoportok teljes koncertműsort játszanak, közülük választja ki a zsűri – melynek elnöke Pilz János, tagjai: Némethy Attila, Szatmári Zsolt, Szentpáli Roland és Varga István – a győzteseket, akik a gálakoncerten értékes díjakban részesülnek. Az estén átadják a Weiner előadói díjakat is, amelyet azon versenyzőknek ítélnek oda, akik Weiner Leó műveit a legjobb előadásban mutatták be.  

A népzene ünnepe - A táncháztól a világzenéig

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), február 5., 19:30

Km.: Básits Branka, Tímár Sára és zenekara, Borbély Mihály Polygon, MORDÁI, Magyar Banda, Kanizsa Csillagaiházigazda: Eredics Gábor A Müpa 2008 óta megrendezett magyar népzenei gálája 2023-ban is a táncházi zenétől a világzenei produkciókig mutatja meg a hazai folkzenét jellemző sokszínűség megannyi árnyalatát. Az esti gálaműsor programján Básits Brankától és Tímár Sárától a Borbély Mihály Polygonon és a Magyar Bandán át a Kanizsa Csillagaiig és a MORDÁI-ig terjed a fellépő előadók széles skálája, az est házigazdája pedig Eredics Gábor lesz a legendás Vujicsics együttesből. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán látható-hallható kétrészes műsorban már csak azért is forró lesz a hangulat, mert a remek előadók sűrű rotációban váltják egymást, és hoznak mindig egy kicsit más árnyalatot a hazai népzenei palettáról. Az első részben Básits Branka, az új népi énekes generáció egyik nagy tehetsége nyitja a műsort, aki nemrég első szólólemezén Szigetcsép szerb népzenei örökségét dolgozta fel. Őt Tímár Sára, a számos nagynevű formációból is ismert énekes követi, aki saját együttesével negyedik albumát, az Ének a határtalanról című anyagot mutatja be. Az első részt a magyar etnojazz egyik legnagyobb formátumú fúvósa, Borbély Mihály Polygonja zárja. A másodikat egy szintén határokat feszegető együttes, a folkrockot a hetvenes-nyolcvanas évek hazai világzenei úttörőinek hangulatában, mégis frissen megidéző MORDÁI indítja. Majd a rögtönzésektől sem megriadó, a különböző tájegységek zenéinek különlegességeit hatásosan kiemelő Magyar Banda zenél, hogy aztán a Kanizsa Csillagai szokásos, és várhatóan ezúttal is fergeteges cigányzenei műsora zárja az estet.

Szalóky Classic Jazz

IF Cafe, február 5., 19:30

Km.: Szalóky Béla (trombita), Gyárfás István (gitár), Dennert Árpád (szaxofon), Lutz János (nagybőgő) A Classic Jazz Sunday pont vasárnap jelentkezik az iFből, óriási vidámság készül. Ne hagyjátok ki! Az utolsó alkalom, hogy idén télen velük bulizzatok az iFben, Aztán egy hónapig kell várni, tavaszig!!

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ MÉG TÖBB HÍR ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

"Nekem a Balaton..." - megjöttek a Balaton Sound első nevei

Európa legmenőbb vízparti zenei fesztiválja – ahogy ez már megszokott – 2023-ra is világsztárok sorát jelentette be. Az első csokorban már most olyan top DJ-k sorakoznak, mint Armin Van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell vagy Don Diablo. A Sound nem csupán egy hatalmas esti parti forgatag, de napközben is rengeteg lehetőséget kínál a lazulásra és a feltöltődésre a parton és vízen egyaránt. A Balaton Sound 2023-ban június 28-tól tart július 1-ig, a megszokott helyen, Zamárdiban.

A Karib tenger kalózai

Magyarországra jön Johnny Depp és Alice Cooper közös zenekara

Az Aerosmith gitárosát, Joe Perryt is soraiban tudó Hollywood Vampires 2023. július 18-án lép színpadra a Budapest Sportarénában.

AMH

Jason Momoa kedvenc zenekara az Analog Music Hallban

Több átszervezett és lemondott turné után most már tényleg Budapestre érkezik a death metál legzúzósabb vancouveri képviselője, az Archspire. A kanadai banda vendégeként fellép a Psycroptic, a Benighted és az Entheos is március 23-án, az Analog Music Hallba.

Lizzo

Lizzo is felszólalt a cancel culture ellen

Szerinte ez kezdetben még valódi felháborodás volt valóban elnyomott emberek részéről, mostanra viszont divat lett belőle, kisajátítják és visszaélnek vele.

A Deep Purple visszatér Budapestre!

A legendás csapat legújabb showjával 2023. július 16-án ismét látható lesz a Budapest Arénában.

Újra itt van...

Öt év után újra Depeche Mode koncert lesz Budapesten

A zenekar bejelentette, hogy 2023-ban új albummal jelentkeznek, és világkörüli turnéra indulnak, a budapesti Puskás Arénában 2023. július 28-án lépnek fel.