Film

Becstelen Brigantyk

/Inglourious Basterds/
amerikai-német háborús filmdráma, 153 perc, 2009 18 éven aluliak számára nem ajánlott

Értékelés:

1644 szavazatból
Szerinted?

A megszállt Franciaországban Shosanna szemtanúja lesz, ahogy a német Hans Landa ezredes lemészároltatja a családját. A lánynak sikerül megszöknie. Új személyiséget felvéve Párizsban telepszik le, ahol egy mozit üzemeltet. Közben az amerikai Aldo Raine hadnagy zsidó katonákból verbuvál csapatot, amely a brutális akciói miatt kétes hírnévre tesz szert a németek között. A német vezetés Shosanna moziját szemeli ki az új propagandafilm premierjére, melyen a Führer és a többi vezető is megjelenik. Miközben Shosanna merényletre készül, Raine csapata is akcióba lendül, hogy a helyzetet kihasználja.

Bemutató dátuma: 2009. augusztus 20. (Forgalmazó: UIP-Duna Film)

Stáblista:

Szereplők

Aldo Raine hadnagy
Hans Landa ezredes
Archie Hicox hadnagy
Donnie Donowitz őrmester
Bridget von Hammersmark
Frederick Zoller
Hugo Stiglitz őrmester
Ed Fenech tábornok
Madame Mimieux
Wilhelm Wicki tizedes
Francesca Mondino
Winston Churchill
Charlotte LaPadite
Narrátor hang

Alkotók

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz
 • Cannes-i fesztivál (2009) - Legjobb férfi alakítás: Christoph Waltz
 • Golden Globe-díj (2010) - Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz
 • Golden Globe-díj (2010) - Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Cannes-i fesztivál (2009) - Arany Pálma jelölés: Quentin Tarantino
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb rendező jelölés: Quentin Tarantino
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb vágás jelölés: Sally Menke
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb operatőr jelölés: Robert Richardson
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb film jelölés: Lawrence Bender
 • Golden Globe-díj (2010) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Quentin Tarantino
 • Golden Globe-díj (2010) - Legjobb rendező jelölés: Quentin Tarantino
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb látványtervezés jelölés: Sandy Reynolds-Wasco
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Quentin Tarantino
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb rendező jelölés: Quentin Tarantino
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb hangvágás jelölés
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb látványtervezés jelölés: David Wasco
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb vágás jelölés: Sally Menke
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb operatőr jelölés: Robert Richardson
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb hangkeverés jelölés
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Quentin Tarantino

Vélemény:

szavazat: 10/10 április 11. 16:47:08
április 11. 16:47:08
Igen, akkor egyetértünk, és közelebb kerültünk egymáshoz. Az ízlések különböznek, ahogy az élet szakaszaink is. Nincs minden filmhez közünk, de felháborodni szerinte nem kell, felpontozni sem, főleg nem az ócska poénokat. A környezetünkben emelve a szintet lehet építkezni.
Sok a vicces vélemény, nem építő jellegű kritika. Úgy értem, a Blöff-ben Brad Pitt biztosan nagyobbat nyújtott, de aki különösebb Amerika (USA) majmolás nélkül tudott viccet csinálni a II. világháborúból, azt azzal kritizálni, hogy olyan mint nekünk nem tetsző Guy Ritchie. Ez beburkolózás a saját egónk nagyszerűségének kényelmes ködébe. Hass, alkoss, gyarapíts! Tanítsd a fiatalokat boldogulásra!
A Magyarok nekem kimaradt, de a rövid részlet is elárulta, hogy arról a kőkemény sorsról is szól, ami a mai napig megvan, én ma is találkoztam vele. Az őseink életéből a drámai jelenetekben értéket hordoz, akkor még tudták a színészek is, hogy mit jelentett a parasztság ellehetetlenítése és az erőszakos TSZ-esítés, a Kárpát medence népeinek sárba tiprása. "A Nagy felejtés", újra és újra.
Eltelt 42 év, és az Oscar jelöléseken kívül ritkán gyúlt fény, az átlag színvonal csökkent, a TV kultúra is a sárban fetrengés sok éve.
Aki most békeidőkről beszél, az nézzen körül itthon a közéletben, és nézze meg, hogy német nyelvterületen mit művelnek az innen elmenekült magyarok. Illetve ezek után nézze meg, hogy milyen nyomorultan elöregedett a kis hazánk, kiürültek a sportpályák, kiürültek a falvak, már egy kocsmai verekedésért is imát kellene mondani, már egy szópárbaj sincs, hiszen 40 éve ugyanazok ülnek az asztalnál... és ez mind jó! :) Legyen véres hurka az asztalon!
szavazat: 1/10 április 11. 14:31:27
április 11. 14:31:27
Tényleg elsőrendűek az említett magyar rajzfilmek, de én emlékszem még mondjuk egy Magyarok-ra (Fábri Z.), egy Mephisto-ra (Szabó I.), egy Dögkeselyű-re (András F.) is. Most hadd ne kelljen sorolni a magyar filmek legjobbjait; talán nincs sok, de itt nem is készül évente négyszáz film. Nem gondolnám, hogy a szóban forgó rendező tárgyalt filmjéhez a jövőben közelebb kerülök: egy maníros rendező megcsinálta saját Kapa-Pepe filmjét, amihez nekem mint nézőnek nincs közöm, nincs dolgom vele. Lehet, hogy én tévedek? Persze, lehet, és ha rájövök, hogy tévedtem, korrigálni fogok az 1 ponton, ezt megígérem.
szavazat: 10/10 április 11. 13:55:06
április 11. 13:55:06
- Egy. Önellentmondásba kerültél. Hiszen vitázol arról, ami megosztó véleményeket ad, és te egyesre értékeled. Mi az oka? Az az oka, hogy jól sikerült a film (lásd. Puzsér film elemzéseit).
- Q. T. Kill Bill I., II. filmjei szerintem kevésbé érdekesek, de nézhetőek, ahogy a Leon, a profi vagy a Szállító is.
- "A legutóbbi évtized pénzzel kitömött Tarantínója tehet egy szívességet" - Tényleg őket akarod kioktatni?
- Ha belegondolsz, akkor korunk ifjabb politikusai és szélsőségesei ilyen érzelmi alapokon működnek (még mindig), és pont a pénzügyi-gazdasági világégés után jött ki ez a film. A forgatókönyv 1998-ban íródott! 1997-es az Amikor a farok csóválja, ami szintén zseniális a maga módján. Ezek mind megelőzték a korukat. Amit mások említtek, például történelemhamisítás stb., azoknak a Benny Hill show való, mert ott azt kapják, amit várnak. Itt a Monty Python tanító jellegű fekete humora lett Tarantínós stílusban tálalva.
- Az jó gondolata volt valakinek, hogy többféle érzelmi állapotban megnézve a filmet, többféle következtetésekre juthatsz. Illetve finoman szólva nem mindegy a nyelv sem (az eredetit lenne értelme nézni szinkron nélkül), ha valaki kritikát akar írni. Másfelől egy amerikai, egy francia, egy olasz és egy német egyaránt élvezhette ezt a filmet, mert a görbe tükör és a véres valóság ilyen igényes mégis emészthető tálalása ritka a mai film szemétgyárakkal teli világban.
- Hol vannak a magyar filmgyártásban ilyen sikerek? Ennek megfelelően hol van az igényes/igénylő közönség? Szerintem a rajzfilmjeinket kivéve (Mézga Család, Ludas Matyi, Macskafogó, Hófehér), nem sok okunk van mások teljesítményét kritizálni, és ezt a számok évtizedes távlatban is igazolják.
szavazat: 1/10 február 09. 12:23:52
február 09. 12:23:52
Hát igen, bár a művészetben mindig van cél. Engem felháborított ez a film. Dühös vagyok Tarantinóra, akit tartok annyira gátlástalannak és cinikusnak, hogy a legjobb film v. a legjobb rendezés Oscarjára ment rá. Végül eddig ilyet nem kapott, csak forgatókönyvért, azt sem ennél a filmnél.

(Javítás: A bejegyzésemben azt akartam írni: "jelen film".)
február 09. 11:51:56
február 09. 11:51:56
Mint a befutott képzőművész, aki már akkor is el tudja adni a művét, ha csak odacsinál a vászonra. Én bevallom, nem tudtam mit kezdeni ezzel a filmmel. Antifák harciasságát ösztönző oktatófilm,?
Antifák kegyetlenségét leleplező dokumentarista alkotás?
Én nem igénylem okvetlenül egy filmnél az egyértelmű célt és mondanivalót. El tud varázsolni egy film a hangulatával is, de ezt a legkevésbé sem éreztem ennél a filmnél.
szavazat: 1/10 február 09. 11:21:27
február 09. 11:21:27
Igazad van. Én úgy fejezném ki, hogy jelen egy film egy felpumpált nagy semmi, a kultúrára gyakorolt hatása ÉMELYÍTŐ. A jóllakott Tarantino böfögött egyet és ha már így tett, beárazta és eladta.
február 09. 09:30:59
február 09. 09:30:59
A történelemhamisítás az mikor valaki szándékosan hazudik történelmi tényekről.
Ez csak egy film, ami nem állítja, hogy így történt bármi is, csak szórakoztatni akar.
Nem kell ezt túlspirázni. :)
szavazat: 10/10 február 09. 08:54:05
február 09. 08:54:05
Jogos az Oscar, Christoph Waltz zseniális.
szavazat: 1/10 január 03. 01:34:11
szavazat: 1/10 január 02. 22:06:38
január 02. 22:06:38
Kár hogy az egykoron jobb sorsra érdemes Tarantino ide züllött, hogy már csak fehérellenes propagandákat gyárt. Még szatíraként se lehet felfogni ezt az okádékot, mert ahhoz túl komolyan veszi magát a film.
2018 dec. 11. - 20:12:32
2018 dec. 11. - 20:12:32
Ez a tisztességtelen burkolt célozgatás mások értelmi és érzelmi világára meglehetősen aljas dolog. De, beszéljünk inkább a filmről. A remekmű egyik legfontosabb ismérve az újdonság, az originalitás. Nos, ebben semmi új nincs Tarantino korábbi munkáihoz képest – meg sem közelíti a Ponyvaregény, a Kill Bill, vagy a személyes nagy kedvencem a Jackie Brown frissességét, egyediségét. Újdonságként egyedül a történelemhamisítást említhetném meg, ami sokkal jellemzőbb a valódi ponyvaregényre, mint a mesterműre.(Ez utóbbi miatt inkább nevezném fantasynak, vagy kalandfilmnek a Becstelen Brigantykat, mint háborús drámának.)
Végül egy idézet, ami tökéletesen kifejezi a saját véleményemet, saját érzésemet a filmmel kapcsolatban: „Merthogy azért Tarantino egy kicsit Guy Ritchie is lett, már ha ez azt jelenti, hogy nem tud szabadulni a saját maga által felépített, és aztán el is csépelt közhelyektől. A zene, a vágás, a kilencvenes évek elején még szokatlan inzertek, a gyorsítások mind itt vannak egy kupacban, és valahogy a túljátszottan vicces karakterek is ismerősek. Valahogy az jut az eszünkbe, hogy kurva jó arc ez a rendező. Olyan tarantinós.”
szavazat: 10/10 2018 dec. 07. - 10:54:00
2018 dec. 07. - 10:54:00
Ha ennyi lenne a recept, akkor bárki csinálna ilyen remekművet. De talán ne ragadjunk le a felszínnél, mert nem látjuk a lényeget. Olyan sokrétű egy jó film, hogy természetesen mindenki mást ért meg belőle, saját értelmi, érzelmi világától függően.
2018 nov. 19. - 10:37:04
2018 nov. 19. - 10:37:04
Jaj, jaj, jaj! Nagyon rossz, nagyon gyenge. Végy pár lityi vért, mocskot, kegyetlenséget; keverj hozzá tízegynéhány ütős, vagy annak hitt párbeszédet; lebegtesd meg a korábbi díjait és megkapod Tarantinot.
szavazat: 1/10 2018 ápr. 28. - 18:21:54
2018 ápr. 28. - 18:21:54
Q. T. utolsó nézhető filmje a Kill Bill I., II. volt. A legutóbbi évtized pénzzel kitömött Tarantínója tehet egy szívességet.
szavazat: 1/10 2018 ápr. 12. - 16:59:59
2018 ápr. 12. - 16:59:59
gabica megint jól elbeszélget magával
biztos megvolt a pár esti feles megint :D
szavazat: 10/10 2018 ápr. 11. - 21:16:08
2018 ápr. 11. - 21:16:08
Új neve lett.
szavazat: 10/10 2018 ápr. 11. - 21:12:04
2018 ápr. 11. - 21:12:04
Az "egybegyúrváról"! Hol és miben voltak előnyei "bizonyos" népeknek, kik élvezték a fejlődést az angol gyarmatosításokkal?
A meglévő kultúrákból, értékekből lehet csak gyúrmázni. ( Zárójelben, mielőtt kobra saját farkába harap.)
"A piac az Ég jutalma..."ez olyan filozofikus
szavazat: 1/10 2018 ápr. 11. - 20:31:30
2018 ápr. 11. - 20:31:30
mi van gabretek?
megint nem férsz a bőrödbe??
szavazat: 10/10 2018 ápr. 11. - 20:11:26
2018 ápr. 11. - 20:11:26
Neked valami név fóbiád van, ki vagy te a kobra?
Blokkolni nem kell? Ki mikor érkezett és ment ebédelni?
szavazat: 10/10 2018 ápr. 11. - 20:00:52
2018 ápr. 11. - 20:00:52
https://mult-kor.hu/20091012_nem_skalpoltak_a_valodi_brigantyk
„Ön háború és becstelenség között választhatott. A becstelenséget választotta, és megkapja a háborút.”
Churchill
Összes hozzászólás