Becstelen brigantyk

Bakancslistához adom
Inglourious Basterds
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-német háborús filmdráma, 153 perc, 2009

Értékelés:

1780 szavazatból
Szerinted?

A megszállt Franciaországban Shosanna szemtanúja lesz, ahogy a német Hans Landa ezredes lemészároltatja a családját. A lánynak sikerül megszöknie. Új személyiséget felvéve Párizsban telepszik le, ahol egy mozit üzemeltet. Közben az amerikai Aldo Raine hadnagy zsidó katonákból verbuvál csapatot, amely a brutális akciói miatt kétes hírnévre tesz szert a németek között. A német vezetés Shosanna moziját szemeli ki az új propagandafilm premierjére, melyen a Führer és a többi vezető is megjelenik. Miközben Shosanna merényletre készül, Raine csapata is akcióba lendül, hogy a helyzetet kihasználja.
Bemutató dátuma: 2009. augusztus 20. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Aldo Raine hadnagy
Hans Landa ezredes
Archie Hicox hadnagy
Donnie Donowitz őrmester
Bridget von Hammersmark
Frederick Zoller
Hugo Stiglitz őrmester
Ed Fenech tábornok
Madame Mimieux
Wilhelm Wicki tizedes
Francesca Mondino
Winston Churchill
Charlotte LaPadite
Hellstrom őrnagy
Narrátor hang

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
agathasirmio jan. 19. 01:57:16 2/10
Jutalomjáték Waltznak, tökéletesen van felvéve az összes jelenete. Valójában az egész film rá van felfűzve, mindenki más csak epizódszereplő a háttérben. Hozzá is vágtak pár díjat.

A film története, üzenete... hát jó kérdés, hogy az mi. Emléket állítani a karakterek valódi mintáinak? Nem igazán, nincs sok közük egymáshoz. Írni egy jó sztorit? Ahhoz meg gyenge a film, Waltzon kívül minden szereplő olyan, mintha a Love Actually írói hozták volna össze: van két tulajdonságuk, van tíz percnyi jelentőségük és ennyi. Mondani valamit a nácik valóságáról? Ahhoz túl karikarisztikus a feldolgozásuk, a többi szereplő meg szintén kétdimenziós mesehős.

Valójában a film teljesen öncélú és csak a végéről szól: Tarantino

just for fun nevetségessé akarta tenni és meg akarta ölni Hitlert,

meg akarta változtatni a megtörtént történelmet. De ennek nincs semmilyen történeti vagy filmművészeti értéke.
Ráadásul ez pontosan ugyanaz a "poén", mint amit a Volt egy Hollywoodban elsüt. Készült két film (valójában három, a Django is majdnem ugyanez) ugyanazzal a fordulattal, és mind a kettő amúgy totál értelmetlen, hiszen nem szól semmiről. Mi több: Waltz ugyanaz, mint Pitt a voltegyszerben. Egy mellékes szereplő, akinek odaadják a film legjobban megírt epizódjait, de közben nem illeszkedik a nagyobb történetmesélésbe. Ez a "csak élvezd a jól megírt jelenetet, ne keresd az értelmet benne" jól működött a Ponyvaregénynél, mert ott nem volt történelmi kontextus, lehetett darabolni és megcserélni az időrendet mintegy formai játékként. Itt ez bukdácsol.

A tarantinoi önkielégítést tetten érhetjük abban is, hogy a film fejezetekre osztása, a teljesen egyértelmű filmtörténeti átvételek (a nyitójelenet pl. a Good, Bad and Ugly nyitójelenetének variációja), az ismerős zenei betétek (konkrétan felismerhető némelyik Kill Bill zene) mind követi a régi anyagokat. A film elmenne egy "írj egy forgatókönyvet Tarantino stílusban" harmadéves házinak. És valószínűleg a hallgatók kétharmada jobbat írt volna. Ami baj.

Kegyetlenül le kell pontozzam ezt a filmet, mert olyan arcátlanul értékesíti magát - miközben nincs benne semmi innováció, semmi bátorság, semmi ötlet. Ez egy Black Friday filmtermék: Tarantino, Holokauszt, bosszúfilm, háborús film, mindez szalaggal átkötve és leárazva, Csak Most! A várható sikerhez mérten kapott egy jó büdzsét és istentelenül jó színészeket, akik még jobban el tudják leplezni a film alapvető ürességét.

Tarantino tud jó filmeket csinálni: Reservoir Dogs, Kill Bill, Hateful 8, Pulp Fiction. Nem mindenki szereti őket, de mindegyikben van ötlet, egyéni megközelítés, kreatív erőfeszítés. Egyik sem próbál idióta történelmi játékokat játszani, közben mindegyiknek valódi karakterívei vannak. Hamisítatlan Tarantino-filmek, de látszik rajtuk, hogy valós erőfeszítés eredményei.
Liam Brady 2023 nov. 17. - 22:55:52 Előzmény Istvan010
Tarantino lenne a fenegyerek? Túlszárnyalt minden halivúdit héber propagandizmusban. Undorító. Hány németet nyírtak ki a szadista állatok? Egymilliót? Akkor még mindig a szövetségeseink nyertek 6M-1M-ra.
9/10
Istvan010 2023 júl. 03. - 09:50:40 9/10
Fergeteges film, igazi Tarantino minőség.
9/10
sawyerx 2023 jún. 19. - 08:59:16 9/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Tudom, hogy nem volt az, de ha még valaki ezt feltételezi, akkor is logikus, hogy megjelöltek egy ilyen szadista gyilkos patkányt.
A mozitűzre válaszolva: igen, a lövések végeztek Hitlerrel és Goebbelsszel, az pedig, hogy a kritikusok a tüzet írták, az ugyanolyan apró félreemlékezés (?), mint hogy Landa beépített ügynök volt.
Ahoj poplacsek 2023 jún. 18. - 16:55:59 Előzmény sawyerx
Nyilván más lenne a történet, de a doktor úr téves megfigyelést tett, Landa csak simán át akart állni, hogy mentse a bőrét. Az árulókat pedig az ellenség is meg szokta vetni, miután elhasználta őket.
9/10
sawyerx 2023 jún. 18. - 15:33:57 9/10 Előzmény Dr. Classic
Mert tökmindegy, hogy beépített ügynök vagy sem, a tetteire nincs mentség.
9/10
The Cortez 2023 jún. 17. - 21:39:11 9/10 Előzmény Dr. Classic
Én is úgy emlékszek, hogy nem volt ő semmilyen ügynök. Az meg egyáltalán nem faszság, hogy csak úgy átállt. Pont, hogy életszerű.
Sz. Péter 2023 jún. 17. - 09:06:21 Előzmény Dr. Classic
Nem pikk pakk gondolt egyet, hanem már rég tervezte.
Mikor rájött, hogy kik Aldo-ék, megragadta a lehetőséget.
6/10
Dr. Classic 2023 jún. 16. - 23:07:50 6/10 Előzmény Sz. Péter
Most már töröltem a filmet, nem fogom tudni visszanézni mit pofázott a telefonban, de úgy emlékszem azt mondta hogy a munkáját elvégezte. Az amúgy is nettó fasság hogy csak úgy pikk pakk gondol egyet és átáll, pont akkor és pont ott. Az meg hogy életben hagyok valakit az meg hálából nekiáll "falcolni" szintén az. Mondjuk az vélhetően forgatókönyvírói baromság, a másik meg sanszosan. tiéd. 😀 De nincs harag, az élet szép és egyéb közhelyek, a szolárium után végre napozáshegyek.
Sz. Péter 2023 jún. 16. - 14:52:12 Előzmény Dr. Classic

Nem volt beépitett szövetségi ügynök.
Csak simán átállt.
Viszont Aldo szemében ettől még egy náci maradt, aki levette az egyenruhát.
Ezért kapta az "emlékeztetőt".


6/10
Dr. Classic 2023 jún. 15. - 23:10:55 6/10 Előzmény The Cortez
Persze. Ezt tiisztázták telefonon, és életben hagyta Brad Pittéket. Ezt náciként megtette volna? Vagy extra csavar… és ezért a film címe hogy becstelen brigantik?
9/10
The Cortez 2023 jún. 15. - 22:58:16 9/10 Előzmény Dr. Classic
„A másik amit nem értek hogy a végén Brad Pitt ék miért véstek horogkeresztet Waltz homlokára, amikor kiderült hogy ő végül is beépitett szövetségi ügynök?”

Szövetségi ügynök volt?
6/10
Dr. Classic 2023 jún. 12. - 23:16:21 6/10
Christoph Waltz tényleg zseniális!!! Teljesen jogosan kapott ezért az alakításért Oscar díjat.

És akkor a kérdésekkel megfűszerezett SPOILEREK.

Hitler meg a többi főtiszt haláláról sokkal inkább néztem volna dokumentumfilmet, mint egy ilyen kitalált sztorit. Mivel ha emlékezetem nem csal Franciaországot még a világháború elején rohanták le úgy, hogy ténylegesen át is vették ott a hatalmat, kifejezetten jól jött volna a világnak ha ez a sztori így történik. Így viszont ez inkább elszomorító és dühítő mellékszál...

És akkor a kérdések.

Vagy én vagyok hülye, vagy nem értem miért írják azt a hivatalos kritikák hogy a filmben Hitleréket a francia kiscsaj mozitüze nyírta ki, amikor jól látható módon a két ott maradt briganty sorozta meg őket géppuskával.
A másik amit nem értek hogy a végén Brad Pitt ék miért véstek horogkeresztet Waltz homlokára, amikor kiderült hogy ő végül is beépitett szövetségi ügynök?
Imádom Tarantino-t, de volt már jobb filmje...
TÖRLÉS
Ahoj poplacsek 2023 márc. 01. - 23:04:43 Előzmény Sercksess
ja, lehet :)
3/10
Sercksess 2023 febr. 19. - 16:21:09 3/10
Lehet hogy velem van a baj, de én majdnem elaludtam rajta.
1/10
Ati2323 2023 jan. 08. - 19:49:37 1/10
Kb. 15 percet bírtam belőle, borzalom. Nem értem Brad Pitt hogy vállalhatta ezt el.
9/10
The Cortez 2022 okt. 02. - 23:16:10 9/10 Előzmény kistroglodita
Semmilyen világot nem vázoltál, csak szokás szerint trollkodtál egyet.
9/10
The Cortez 2022 okt. 02. - 23:15:39 9/10 Előzmény sawyerx
Vagy inkább csak egy troll. Ez abból is látszik, hogy lentebb a fogyatékost nem kérte ki magának.
kistroglodita 2022 okt. 02. - 21:52:25 Előzmény The Cortez
Te is azért szereted annyira Tarantinót, mert közel áll hozzád az általam vázolt világa?
kistroglodita 2022 okt. 02. - 21:51:15 Előzmény sawyerx
Kikérem magamnak, nem vagyok rosszindulatú!
Összes hozzászólás